Новини

У Конотопі відкрито Майданчик підтримки родин військовослужбовців «Зможемо»

3 листопада 2023 р. у Безпечному молодіжному просторі Класичного фахового коледжу СумДУ відбулося відкриття Майданчику підтримки родин військовослужбовців «Зможемо». Цей проєкт підготовлений ГО «Молодіжна організація студентів «Новий час» за підтримки БО «Українська освітня платформа».

На початку зустрічі з вітальним словом до присутніх звернулася засновниця ГО «Молодіжна організація студентів «Новий час» Тетяна ГРЕБЕНИК. Вона наголосила на об’єднанні зусиль громади у формуванні кола підтримки для родин військових і виразила сподівання, що ідея цієї ініціативи знайде схвальні відгуки серед жителів міста. Пані Тетяна зауважила, що актуальність Майданчику «Зможемо» обумовлена реаліями, в яких ми живемо сьогодні: «Воєнна криза в суспільстві затягується, члени родин військових, які чекають рідних з передової, знаходяться у стані гострого хронічного стресу, що підвищує їхню вразливість у суспільстві. Саме ця цільова аудиторія потребує особливої уваги та піклування від держави в цілому та громади зокрема».

Зі словами вдячності та підтримки виступили представники влади району і міста – заступник голови Конотопської районної ради Олексій БОЙЧЕНКО і т. в. о. міського голови Юрій ПАВЛОВ. Вони звернули увагу присутніх, що кількість родин, в яких є військовослужбовці, збільшується, а в Конотопі на сьогодні, на жаль, і досі немає такого громадського осередку, в якому можуть отримати всебічну підтримку та допомогу такі родини та власне військовослужбовці.

Юлія БІБІК, керівниця проєкту, презентувала його мету та основні завдання і анонсувала заходи, що заплановані в межах реалізації цієї ініціативи. Вона зазначила, що «головна задача проєкту – створити в Конотопі для родин військовослужбовців місце допомоги та турботи, де кожен знайде підтримку у розв’язанні проблем та навчиться бути стресостійким в умовах сьогодення шляхом участі у групових зустрічах психологічного, соціального, правового, культурного спрямування та відвідуючи індивідуальні консультації відповідного напрямку».

Реалізація проєкту розрахована на 4 місяці, протягом яких передбачено провести його презентацію та закриття, 32 групові заходи та орієнтовно 48 годин індивідуальних консультацій для цільової аудиторії. Робота Майданчику «Зможемо» спрямована на проведення 8 групових занять (по 15 осіб) на різну тематику щомісяця та роботу консультативних пунктів (по 4 години кожний) тричі на місяць для проведення індивідуальних консультацій психологів, юристів, соціальних працівників для родин військовослужбовців.

У другій частині заходу учасники долучилися до групового обговорення актуальності зазначеної ініціативи в громаді та презентували спектр своїх послуг для цільової аудиторії.

До створення стійкої партнерської взаємодії долучилися: представники Управління соціального захисту населення Конотопської міської ради Олександр КОРОВАЙ та Сергій ДУБОВИК; директор Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр МУХА; директор Конотопської філії Сумського обласного центру зайнятості Геннадій ТОЛКАЧОВ; начальник Служби у справах дітей Конотопської міської ради Алла ДЕМ’ЯНЕНКО; керівник Міського центру соціальних служб Ірина КОМАР; заступник начальника відділу превенції Конотопського районного відділу поліції Вікторія РІПА; начальник відділу у справах молоді та спорту Конотопської міської ради Ольга КАЧУРА; правозахисниця, адвокатка Валентина ВОЛІК; волонтерка, керівниця громадської ініціативи «Я – волонтер» Тетяна РАДЬКО, а також представники мобільних бригад міста та району з надання соціально-психологічної допомоги особам, що постраждали від домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Надзвичайно важливою для організаторів та гостей зустрічі була присутність представників різних військових підрозділів, військовослужбовців військових частин А 1376, Т 0330 та Конотопського центру комплектування та соціальної підтримки. Вони підкреслили важливість та актуальність проєкту в наш час та висловили вдячність за створення такої потрібної сьогодні ініціативи саме для родин військових.

Під час заходу панувала особлива атмосфера діалогу, партнерства та підтримки.

«Перемога у простих речах, які ми щодня робимо один для одного!» – такими словами завершилося відкриття Майданчику підтримки родин військовослужбовців «Зможемо». Допомагати тим, хто захищає, – важливо! Тож запрошуємо всіх охочих долучитися до нашого великого та міцного кола підтримки. Давайте разом сприяти налагодженню системного та сталого партнерства родин військовослужбовців, бо ця підтримка є вкрай важливою та необхідною сьогодні. Взаємодіючи разом, ми зможемо багато зробити. Переконані, Майданчик «Зможемо» стане вагомим кроком на шляху покращення системи психосоціальної підтримки як родин військових, так і всього українського суспільства.

Слідкуйте за нашими оголошеннями, реєструйтеся на участь у заходах, записуйтесь на індивідуальні консультації, поширюйте інформацію про цей простір підтримки серед родичів, знайомих, друзів! Не будьте байдужими!

Джерело:

https://www.facebook.com/groups/1319801684831951/

Перейти до вмісту