Новини

Головні новини в роботі СБУ

СБУ та ДБР затримали фейкових «антикорупціонерів», які «продавали» посаду ректора одного з Вінницьких університетів

Служба безпеки спільно з ДБР затримала двох шахраїв, які намагалися видурити гроші у претендентки на посаду ректора одного з Вінницьких закладів вищої освіти.

За 50 тис. американських доларів вони обіцяли кандидатці допомогти з призначенням на керівну посаду у цьому університеті. Під час розмови з потерпілою особою фігуранти представлялись посадовцями «антикорупційних органів».

Для «вирішення питання» шахраї запевняли, що нібито залучать свої зв’язки у вищих органах влади.

Правоохоронці затримали одного зі зловмисників під час отримання ним першої частини «обумовленої» суми у розмірі 20 тис. доларів США. Потім було затримано його спільника.

За даними слідства, при реалізації оборудки один із фігурантів представлявся керівником так званого «відокремленого підрозділу антикорупційного комітету у Вінницькій області». Інший – очільником вигаданого «антикорупційного комітету при Верховній Раді України».

При цьому жодного відношення до роботи антикорупційних органів чи українського парламенту вони не мають.

Наразі затриманим повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪ ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою осіб);

▪ ч. 4 ст. 27 та ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Комплексні заходи з викриття злочину проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з ДБР за процесуального керівництва обласної прокуратури.


СБУ зібрала докази державної зради ексведучої телеканалів Медведчука Діани Панченко, їй повідомлено про нову підозру

Служба безпеки задокументувала нові злочини прокремлівської пропагандистки Діани Панченко, яка сприяє збройній агресії рф проти України.

Після роботи на підсанкційних телеканалах Віктора Медведчука вона виїхала до тимчасово окупованого Донецька, щоб продовжити інформаційно-підривну діяльність на користь країни-агресора.

Встановлено, що з жовтня 2022 року по теперішній час Панченко за вказівкою з москви сприяє військово-політичному керівництву рф в підривній діяльності проти України.

Зокрема, фігурантка систематично виправдовує збройну агресію рф проти України, підтримує та пропагує окупацію регіонів нашої держави, а також маніпулятивно висвітлює військово-політичну ситуацію в Україні і закликає наших співгромадян не чинити спротив окупантам.

Матеріали вказаного змісту Панченко систематично викладає на власному Ютуб-каналі, який налічує майже 1 млн користувачів.

Крім того, пропагандистські «сюжети» та «публікації» Панченко «розганяє» через мережу прокремлівських Телеграм-каналів.

На підставі нових фактів злочинної діяльності слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Оскільки Панченко переховується від правосуддя, тривають комплексні заходи для її притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що у січні цього року СБУ повідомила фігурантці про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст «служба безпеки украёни сбу зðбрала докази державной зради ексведучой телеканалв медведчука дани панченко, ий повдомлено про нову пидозру пдозра»

СБУ затримала коригувальницю фсб, яка «наводила» російські «Смерчі» на Краматорськ

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ще одну інформаторку фсб, яка коригувала ракетні атаки рф на прифронтові території Донеччини.

Для «наведення» російських засобів ураження вона збирала інформацію про дислокацію та маршрути переміщення Сил оборони в районі Краматорська.

Передусім зловмисниця намагалась виявити локації засобів радіоелектронної боротьби та системи протиповітряної оборони ЗСУ.

Також вона виходила на місця ворожих «прильотів» по соціальній та житловій інфраструктурі міста, щоб приховано зафіксувати їхні наслідки та підготувати відповідний «звіт» для окупантів.

За наявними даними, розвідінформація потрібна була загарбникам для підготовки нових та здійснення повторних ударів по Краматорську, у тому числі із застосуванням реактивних систем залпового вогню типу «Смерч».

Співробітники СБУ затримали зловмисницю за місцем її проживання.

За даними слідства, коригувальницею виявилась місцева жителька, яку агресор дистанційно залучив до співпраці через її брата – бойовика окупаційних угруповань рф на сході України.

Саме йому ворожа поплічниця передавала по месенджеру розвіддані у вигляді текстових і голосових повідомлень, а також медіафайлів українських об’єктів.

Під час обшуку у помешканні затриманої виявлено ноутбук та мобільний телефон із доказами її підривної діяльності на користь країни-агресора.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (надання збройним формуванням держави-агресора допомоги у веденні бойових дій проти Збройних Сил України та інших військових формувань).

Зловмисниці обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Їй загрожує до 15 років тюрми.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.


За матеріалами СБУ 15 років за ґратами проведуть 4 бойовиків, які разом з «вагнерівцями» воювали під Бахмутом та Лисичанськом

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальні терміни ув’язнення отримали ще 4 зрадники, які вступили до окупаційних угруповань рф і воювали проти Сил оборони на східному фронті.

Українські захисники взяли бойовиків у полон під час боїв поблизу Кліщіївки та Лисичанська влітку цього року.

За матеріалами СБУ суд призначив їм 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Як встановило слідство, засудженими є четверо мешканців тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Влітку та восени 2022 року зловмисники добровільно прибули до так званих «мобілізаційних пунктів рф», щоб приєднатися до російських загарбників у війні проти України.

Там їх зарахували на посади стрільців у складі батальйону «Призрак» та оперативно-бойового тактичного формування «Каскад» Південного військового округу зс рф.

Після перекидання на фронт вони разом з найманцями російської приватної військової компанії «Вагнер» брали участь у веденні бойових дій на Бахмутському та Лисичанському напрямках.

Крім обстрілів позицій українських військ зрадники допомагали «вагнерівцям» облаштовувати фортифікаційні споруди та укріпрайони.

На підставі доказової бази Служби безпеки суд визнав усіх чотирьох зловмисників винними за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

▪ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Полтавській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 2 людини та текст «служба безпеки украёни за матералами сбу 15 POKIB за гратами проведуть 4 бойовикв які разом 3 <<вагнервцями воювали пðд бахмутом TA лисичанськом»

СБУ затримала зрадника, який охороняв окупаційну тюрму рф під час захоплення Херсона

Служба безпеки спільно з ДБР та Національною поліцією викрила ще одного зрадника, який добровільно вступив до каральних органів росії під час тимчасової окупації правобережної Херсонщини.

Зловмисником виявився експосадовець «Дар’ївської виправної колонії № 10», який після захоплення обласного центру перейшов на бік загарбників і запропонував свою «кандидатуру» до лав охоронців російських тюрем.

Для цього написав «заяву на працевлаштування» на ім’я очільника так званого «управління служби виконання покарань по Херсонській області» колаборанта Євгена Соболєва.

У червні 2022 року зрадника призначили «молодшим інспектором групи нагляду» у складі захопленої на той час «Північної виправної колонії № 90».

На цій «посаді» він забезпечував охорону камер та «периметра» російської тюрми, до якої рашисти ув’язнювали учасників руху опору в регіоні.

Також фігурант брав участь у депортації потерпілих до місць позбавлення волі на території країни-агресора.

Після звільнення Херсона зловмисник втік до Вінниччини, де сподівався «загубитися» серед місцевих жителів і таким чином уникнути правосуддя.

Однак, співробітники СБУ розшукали зловмисника і затримали його за місцем тимчасового проживання.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪ ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

▪ ч. 7 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Вирішується питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Комплексні заходи з викриття і затримання зрадника проводили співробітники СБУ в Херсонській області спільно з ДБР та Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та текст «А СБУ БУ СЛУЖБА бЕЗПЕкИ УКРАННИ»

Офіційно: дружина заступника Міністра внутрішніх справ України не перетинала державний кордон

Odoo • Зображення та текст

Державна митна служба України офіційно повідомляє, що розповсюджена в деяких ЗМІ неперевірена інформація щодо виявлення на КПП «Захонь» угорською стороною значної суми валюти, яку буцімто переміщувала дружина заступника Міністра МВС України 29 вересня цього року, не знайшла свого підтвердження.

Про це українську сторону 5 жовтня офіційно поінформували угорські колеги під час прикордонно-представницької зустрічі митної та прикордонної служб на КПП «Чоп – Захонь». 

У протоколі суміжна сторона чітко зазначила, що «в період з 28 по 30 вересня 2023 року в пункті пропуску «Захонь» представниками поліції не виявлялись будь-які кошти, що переміщувалися з приховуванням від прикордонно-митного контролю, а також їм не відомо про декларування коштів у розмірі 13 млн доларів США».

Крім цього, за результатами перевірок, проведених прикордонними та правоохоронними органами України, зазначена у фейковому повідомленні особа, взагалі не перетинала у 2023 році державний кордон України.

Підтверджуючі документи направлені до Центру протидії дезінформації РНБО для врахування у роботі та прийняття відповідних рішень. 

З огляду на це, ще раз звертаємо увагу представників ЗМІ, що Державна митна служба України завжди готова оперативно відповідати на запити журналістів щодо підтвердження чи спростування інформації. 

Враховуючи зростаючу кількість ІПСО в умовах повномасштабного вторгнення рф та спроб дестабілізації ситуації через розповсюдження неправдивої інформації щодо органів державної влади просимо перевіряти інформацію через офіційні джерела.


СБУ і Нацполіція затримали «на гарячому» диверсанта російського гру, який хотів підірвати декілька АЗС у Харкові та інших областях України

Контррозвідка Служби безпеки спільно з Департаментом карного розшуку Національної поліції провела багатоходову спецоперацію, у результаті якої у Харкові затримано диверсанта головного управління генштабу зс рф (відомого як гру). За вказівкою російської спецслужби зловмисник готував підриви двох автозаправних станцій у Харкові та в інших регіонах України.

Для вчинення диверсій він планував використати саморобні вибухові пристрої, які зберігав у спеціально облаштованому схроні на території одного з лісових масивів Харківщини.

Відповідно до задуму російської воєнної розвідки підриви резервуарів з пальним на АЗС мали призвести до численних жертв серед цивільного населення та поширення панічних настроїв у прикордонних регіонах.

Правоохоронці затримали фігуранта «на гарячому» під час закладання ним вибухівки під бочку з газом на одній із харківських автозаправних станцій.

При затриманні зловмисника було одразу деактивовано його вибуховий пристрій, який складався з 2,5 кг пластиду та годинникового механізму з електродетонатором.

Також викрито факти причетності затриманого до вчинення серії інших диверсій на Харківщині. Серед них – підрив колії на залізничній станції та вибухи на двох місцевих автозаправних станціях.

За даними слідства, ворожим диверсантом виявився ексспівробітник розформованої міліції, який через суд намагався поновитися на колишній посаді.

Після початку повномасштабного вторгнення рф він був дистанційно завербований представником російської воєнної розвідки.

Основним завданням зрадника було вчинення диверсій, спрямованих на знищення критичної інфраструктури та розхитування внутрішньої обстановки у прикордонних районах на північному сході України.

Для вчинення підривів українських об’єктів він власноруч збирав вибухові пристрої у квартирі своєї матері, а потім відвозив їх до тайника.

Під час обшуків за місцями проживання затриманого та його близьких родичів виявлено:

▪ майже 5 кг пластиду;

▪ детонатори;

▪ годинниковий механізм до вибухівки;

▪ 2 бойові гранати Ф-1 та РГД-5;

▪ револьвер;

▪ майже 900 тис. готівки у гривневому еквіваленті.

Наразі слідчі Служби безпеки планують повідомити затриманому про підозру за ст. 113 (диверсія) та ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Також буде вирішуватися питання про обрання для нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави.

Триває розслідування для встановлення інших фактів злочинної діяльності зрадника та його ймовірних спільників. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

+8


СБУ повідомила про підозру ворожому снайперу, який під Донецьком вбив 21 військового ЗСУ

Кіберфахівці Служби безпеки зібрали доказову базу на ще одного зрадника, який вступив до окупаційних угруповань рф і воював проти Сил оборони на східному фронті. Зловмисник входив до складу ворожого підрозділу снайперів, що обстрілював позиції українських військ у районі Донецька.

Встановлено, що за час ведення бойових дій на передовій фігурант вбив щонайменше 21 військовослужбовця ЗСУ.

Українські захисники захопили його в полон наприкінці літа цього року поблизу селища Невельське Покровського району на Донеччині.

За даними слідства, затриманим виявився мешканець тимчасово окупованого Донецька, який працював комірником у місцевому автомагазині, а у 2015 році приєднався до так званої «народної міліції днр».

Там він отримав позивний «Мєсний» та пройшов навчання в російських таборах підготовки бойовиків під керівництвом інструкторів-спецназівців з країни-агресора.

Після тренувань на полігонах його призначили до складу «окремого взводу снайперів 100-ї окремої мотострілецької бригади», яка підпорядковувалась командуванню 1-го армійського корпусу зс рф.

У лавах ворожого підрозділу виконував бойові завдання російських командирів проти сил АТО на сході України.

За вбивства українців зрадник щомісяця одержував від окупантів «зарплату» в рублях.

Після початку повномасштабного вторгнення рф зрадника включили до лав окупаційних угруповань Південного військового округу країни-агресора.

Разом з російськими загарбниками він брав безпосередню участь у боєзіткненнях на західних околицях Донецька, а також біля Пісків та Мар’їнки.

У грудні 2022 року підрозділ ворожого снайпера отримав від гауляйтера Пушиліна так званий «орден республіки» за участь у війні проти України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Відео за посиланням:

https://www.facebook.com/SecurSerUkraine/videos/256393120715431


СБУ викрила зрадників, які навели російський «Іскандер» на село Гроза у Харківській області

Служба безпеки «по гарячих слідах» встановила особи двох зрадників, які скоригували російський ракетний удар по кафе у селі Гроза на Харківщині 5 жовтня.

Зловмисниками виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рашистів.

За це фігуранти отримали «посади» у лавах окупаційного «управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області». Там одного з них призначили «водієм конвойної групи», іншого – «інспектором дорожньо-патрульної служби».

Однак, напередодні звільнення регіону обидва зрадники разом із родинами втекли до рф, де продовжили працювати на користь країни-агресора.

За вказівками російських окупантів вони дистанційно розпочали формувати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території.

Для цього «втемну» залучали до підривної діяльності своїх родичів, сусідів та знайомих з деокупованих міст та селищ Харківщини.

Під виглядом дружніх розмов та листувань у месенджері зрадники випитували у людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи на території регіону.

За даними слідства, від початку жовтня цього року обидва фігуранти почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза. При цьому вони розуміли, що внаслідок ворожої атаки обов’язково загинуть мирні мешканці – їх знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав їм інформацію.

Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам.

Отримані відомості рашисти використали для здійснення прицільного удару по українському селу із застосуванням оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер М».

Тоді внаслідок повітряної атаки рф загинули 53 мирних жителі, серед них – малолітня дитина. Ще шестеро цивільних були поранені.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки склали обом фігурантам підозри за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Крім того, злочинні дії Володимира Мамона додатково кваліфіковані за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Оскільки обидва зловмисники переховуються на території рф, тривають комплексні заходи для встановлення їхнього місцезнаходження та покарання.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

+13


Спецпризначенці СБУ отримали ще один безпілотний авіакомплекс PD-2 для розвідки в тилу ворога

Бійці Центру спецоперацій «А» Служби безпеки України, які працюють на передовій, посилюють свої можливості і будуть бачити ворога краще та вражати точніше. Відтепер для розвідки в тилу російської армії вони отримали ще один новий безпілотник PD-2.

З допомогою таких «пташок» спецпризначенці СБУ розшукують і встановлюють цілі, які потім відпрацьовують з далекобійного і високоточного озброєння.

Цей безпілотний комплекс до СБУ передав фонд Повернись живим. Для закупівлі апарата волонтери зібрали майже 30 млн гривень.

Комплекс складається із двох розвідувальних безпілотників, що мають радіус керованого польоту до 180 км і оснащені потужними зумами для денного та тепловізійного спостереження.

Крім того, у комплект включено мобільний пункт і наземну станцію управління, запасні частини та інші комплектуючі.

Дякуємо кожному українцю, хто долучається і допомагає нашим захисникам!

Разом переможемо! Слава Україні!

+2


СБУ затримала колаборантку, яка організовувала фейковий референдум під час окупації Чорнобаївки

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одну організаторку псевдореферендуму, який загарбники проводили у період окупації правобережної Херсонщини.

Фігуранткою виявилась 36-річна мешканка Чорнобаївки, яка після захоплення селища підтримала окупантів та пішла з ними на співпрацю.

За це отримала призначення до складу створеного агресором місцевого «виборчкому» та «привілеї» щодо вільного пересування по території району.

У лавах загарбницької установи вона виконувала вказівки москви щодо проведення фейкового плебісциту восени 2022 року.

Для цього вона обходила помешкання місцевих жителів та агітувала їх взяти участь у псевдореферендумі та «проголосувати» на користь країни-агресора.

Під час таких «рейдів» колаборантку супроводжували озброєні окупанти, які допомагали їй залякувати мешканців селища та «вибивати» з них «підписи» на підтримку кремля.

Після звільнення правобережної Херсонщини фігурантка тривалий час переховувалась від правосуддя. Проте співробітники СБУ все одно розшукали її та затримали.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб). Наразі вона перебуває під вартою.

Триває розслідування. Зловмисниці загрожує до 10 років тюрми.

Комплексні заходи з викриття колаборантки проводили за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 3 людини та текст

СБУ ліквідувала три нові «ухилянтські схеми»

Служба безпеки заблокувала ще три схеми ухилення від мобілізації, які діяли в центральних та західних областях України. Крім того, за матеріалами СБУ тюремний строк отримала одна з організаторок незаконного виїзду призовників за кордон.

Нею виявилась очільниця райвідділу соціального захисту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

За гроші чиновниця допомагала ухилянтам втекти за межі України на підставі фіктивних довідок про непридатність до військової служби за станом здоров’я. Для реалізації оборудки вона залучила своїх спільників з місцевої медико-соціальної експертної комісії.

Правоохоронці затримали посадовицю у серпні 2022 року «на гарячому» під час передачі клієнту «проплачених» ним фальшивих документів.

На підставі зібраних СБУ доказів суд визнав зловмисницю винною за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) і призначив їй 7 років тюрми.

Крім того, військова контррозвідка Служби безпеки затримала ще двох організаторок «схем для ухилянтів» у Черкаській області та в Хмельницькому.

Фігурантки пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову з подальшою втечею до Євросоюзу за підробленими документами про «погане» здоров’я.

Вартість таких «послуг» становила від 4 до 10 тис. доларів США. Сума залежала від терміновості підготовки фальшивки та виїзду за кордон.

???? Так, у Хмельницькому:

затримано працівницю місцевої аптеки, яка під виглядом побутових розмов з покупцями, підшукувала охочих «ухилитися» від мобілізації.

Після того як фігурантка знаходила «клієнта», вона зверталася до свого колишнього чоловіка, який працював в облвійськкоматі та підробляв документи для ухилянтів.

???? На Черкащині:

затримано експрацівницю місцевої лікарні в м. Городище, яка продавала фіктивні меддовідки про непридатність до служби. Для оформлення підробки залучала своїх колишніх колег з військово-лікарської комісії.

За обома фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Комплексні заходи з викриття оборудок проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва прокуратури.


СБУ та НАБУ проводять серію обшуків у керівництва міста Мукачево

Служба безпеки спільно з НАБУ проводять серію обшуків у справі про масштабну корупційну схему в Мукачівській міській раді на Закарпатті.

Правоохоронці досліджують усі обставини передачі у приватну власність частини центрального спорткомплексу міста.

За попередніми оцінками, така оборудка могла завдати державі збитків у майже 100 млн грн.

Наразі у межах раніше відкритого кримінального провадження тривають слідчі дії, у тому числі в адмінбудівлях Мукачівської міськради.

Комплексні заходи з викриття корупції проводяться за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

+9


СБУ затримала у Запоріжжі двох агенток фсб, які «полювали» на ППО та «зливали» персональні дані військових ЗСУ

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ще двох агенток фсб у результаті контрдиверсійних заходів у Запоріжжі. Зловмисниці розвідували бойові позиції системи протиповітряної оборони ЗСУ та передавали агресору установчі дані українських захисників.

Так, одна із фігуранток намагалась виявити локації зенітно-ракетних комплексів ППО на прифронтовій території області.

Також вона «зливала» до фсб прізвища та номери телефонів своїх родичів – бійців Збройних Сил України та їхніх бойових побратимів, які воюють на передовій.

Крім цього, під час «дружніх розмов» російська агентка записувала на диктофон свої розмови з військовими про тактику дій на полі бою, а потім надсилала окупантам відповідні аудіофайли.

Інша зловмисниця обходила прифронтову місцевість та фіксувала місця тимчасового базування особового складу та військової техніки ЗСУ.

За кожне виконане завдання російська спецслужба надсилала на банківські картки своїх агенток до 6 тис. у гривневому еквіваленті.

Служба безпеки викрила обох фігуранток на початковому етапі їхньої розвідувально-підривної діяльності. Це дозволило своєчасно провести комплексні заходи, спрямовані на убезпечення підрозділів Сил оборони за відповідними локаціями.

Разом з цим співробітники СБУ поетапно задокументували злочини російських агенток і затримали їх у власних помешканнях.

За даними слідства, ворожими поплічницями виявились дві мешканки Запоріжжя, яких влітку цього року дистанційно завербував представник фсб.

У поле зору російської спецслужби вони потрапили через підписку на російські Телеграм-боти, які збирають розвіддані про ЗСУ.

Під час обшуків в обох зловмисниць вилучено мобільні телефони, які вони використовували для комунікації з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі вони перебувають під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисницям загрожує довічне ув’язнення.

Контрдиверсійні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

+7


За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав агент російського гру, який діяв під прикриттям волонтерського фонду у Дніпрі

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один учасник агентурної мережі головного управління генштабу зс рф (відомого як гру), яку було нейтралізовано у Дніпрі.

Співробітники СБУ затримали зловмисника цього літа у результаті багатоетапної спецоперації в обласному центрі.

За даними слідства, після викриття його спільників на початку року він ненадовго «заліг на дно». Але згодом перейшов на резервний канал спілкування зі своїм російським «куратором» і продовжив виконувати його завдання.

Для маскування розвідувально-підривної діяльності він використовував свій статус співзасновника місцевого волонтерського фонду.

Під таким «прикриттям» фігурант збирав розвіддані про Сили оборони на території міста.

Насамперед його цікавила інформація про види та орієнтовну кількість озброєнь ЗСУ, яку переправляють залізничним сполученням на передову.

Для цього агент спостерігав за переміщенням ешелонів українських військ із офісу волонтерської організації, який знаходився поблизу колій.

Отриману інформацію він передавав російській воєнній розвідці через анонімні месенджери.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисника виявлено мобільний телефон, який він використовував для листування з представником гру.

На підставі зібраних доказів російського агента визнано винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Завдяки активній співпраці зі слідством зрадник зміг уникнути довічного ув’язнення – суд призначив йому 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Дніпропетровській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 1 особа та текст «служба безпеки украёни за матералами сбу 15 POKIB тюрми отримав агент росйського гру, який дяв пðд прикриттям волонтерського фонду у днпр»

СБУ повідомила про підозру ще одному керівнику «мвс рф» на Херсонщині, який викрадав українців

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного колаборанта з окупаційного «управління мвс рф у Херсонській області», яке діє на тимчасово захопленій частині регіону. Зловмисник причетний до масових викрадень і катувань місцевих жителів.

Наразі він переховується від правосуддя на лівобережжі області, але співробітники СБУ встановили його особу і задокументували злочини.

Фігурантом є колишній мешканець Донеччини Сергій Берьозін, який у 2014 році вступив до лав терористичної організації «днр».

Тоді ватажки бойовиків призначили його до лав так званого «Ясинуватського міськвідділу мвс» в окупованому місті.

Після початку повномасштабної війни і захоплення Херсонщини фігурант отримав «підвищення» та очолив створене агресором «Чаплинське районне відділення Каховського райвідділу поліції рф».

На цій «посаді» зловмисник виконує вказівки москви щодо придушення руху опору та поширення кремлівського режиму в регіоні.

Для цього він особисто віддає накази на викрадення місцевих жителів для їх подальшого ув’язнення в російських катівнях.

У застінках людей піддають жорстоким тортурам і таким чином намагаються зламати в них спротив та схилити до співпраці з російськими загарбниками.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Оскільки він перебуває на тимчасово окупованій частині на півдні України тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Тернопільській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

СБУ і ДБР затримали на Київщині бізнесмена, який перерахував бойовикам «днр» понад 15 млн грн

Служба безпеки і ДБР затримали на Київщині гендиректора ливарного заводу з тимчасово окупованої Макіївки на Донеччині, який причетний до фінансування терористичної організації «днр».

Напередодні повномасштабної війни зловмисник перерахував до «бюджету» бойовиків десятки мільйонів у гривневому еквіваленті.

За даними слідства, після захоплення міста у 2014 році підприємець продовжив займатися бізнесом в окупованій частині регіону.

Для цього завод продавав обладнання в Україну через підставні фірми, зареєстровані в нашій державі. За документами, товар йшов із Таганрога, але фактично завозився з Макіївки через Ростовську область.

Таким чином до початку повномасштабного вторгнення рф ділки обходили обмеження, запроваджені на торгівлю із захопленими підприємствами на сході України.

Щоб реалізувати оборудку, її учасники створили мережу підконтрольних комерційних структур у Вінницькій, Житомирській, Київській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, а також в росії.

Велику частину одержаних «прибутків» ділки перераховували до «бюджету днр» як сплати «податків і зборів». «Транзакції» здійснювали через підсанкційні банки в рф і у тимчасово окупованому Донбасі.

У подальшому ці гроші ватажки бойовиків направляли на фінансування окупаційних угруповань країни-агресора, які воюють на східному фронті.

Встановлено, що сам організатор «схеми» ще до 24 лютого 2022 року виїхав на Київщину, де намагався «залягти на дно» і тим самим уникнути правосуддя.

Однак, правоохоронці викрили його злочинну діяльність і затримали. Крім нього викрито його спільників у Вінниці, Житомирі, Києві, Дніпрі та Запоріжжі.

Під час десятків обшуків в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів виявлено:

▪ печатки компаній, чорнові записи та документацію, які використовували в оборудці;

▪ комп’ютери та мобільні телефони із доказами незаконної діяльності.

Наразі організатору нелегального бізнесу повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 258-5 Кримінального кодексу України (фінансування тероризму). Йому обрано запобіжний захід ˗ тримання під вартою без права внесення застави.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників злочинної схеми. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з ДБР за процесуального керівництва обласної прокуратури.


СБУ викрила агента рф, який прикидався рятувальником, щоб коригувати ворожі удари по Одесі

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного агента головного управління генштабу зс рф (відомого як гру) у результаті багатоетапної спецоперації в Одесі. Він коригував російські повітряні атаки по місту та розвідував локації Сил оборони на території регіону.

Для маскування злочинної діяльності зловмисник вступив до лав місцевого загону рятувальників-волонтерів. Ця громадська організація допомагає підрозділам Держслужби з надзвичайних ситуацій у подоланні наслідків ракетних та дронових ударів агресора по обласному центру.

Встановлено, що під виглядом рятувальника він прибував на місця «прильотів» нібито для розбору завалів, а насправді фіксував наслідки ворожих атак та «звітував» про це воєнній розвідці рф.

За наявними даними, одержані розвіддані окупанти використовували для підготовки нових та коригування повторних ударів по Одесі.

Крім того, російський агент виконував ще одне завдання – намагався виявити бойові позиції реактивних артилерійських систем «HIMARS» та систем протиповітряної оборони ЗСУ у прифронтових районах області.

Співробітники СБУ викрили зловмисника, встановили його місцеперебування і затримали.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився 29-річний мешканець Одеси, який раніше входив до складу місцевого осередку так званого «ленінського комуністичного союзу молоді».

Також він був «зв’язковим» агента-спецназівця фсб, якого СБУ вивела з Придністровʼя і затримала на Одещині.

У травні 2014 року він брав активну участь у провокаціях масових заворушень в обласному центрі.

На початку повномасштабного вторгнення рф чоловік підписався на ворожий Телеграм-канал, який для російської розвідки збирав інформацію про дислокацію українських військ.

Згодом на нього вийшов адміністратор цього інтернет-ресурсу, який «під прикриттям» перебуває в одній із країн Центральної Азії та передав його на «прямий» зв’язок з представником гру.

Після вербування одесит отримав подальші інструкції та приступив до виконання ворожих завдань. Для комунікації використовував месенджер, а отриману розвідінформацію передавав агресору у вигляді текстових повідомлень та фото українських об’єктів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили російському агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою.

Досудове розслідування триває. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури.


Підрозділ ЦСО «А» СБУ «Білий вовк» додав до свого рахунку ще з десяток підбитої ворожої бронетехніки та рідкісний комплекс РЛС

Ніч для наших «вовків» – це час полювання. А для ворога навпаки – жах і втрати від несподіваних бомбардувань.

За минулі два тижні окупанти недорахувалися:

▪ 6 танків

▪ 6 ББМ та 3 військових авто

▪ комплексу РЛС 55Ж6У «Небо-У», що складався з головної антени, апаратної машини та машини керування

▪ 6 артсистем

▪ 27 укриттів і бліндажів

А ще близько 90 окупантів перейшли в агрегатний стан «добрива для українських ґрунтів».

Нищимо ворога до повної Перемоги!

Відео за посиланням:

https://www.facebook.com/SecurSerUkraine/videos/260126429830372


СБУ затримала депутата-кума Медведчука, який займався рекетом на Закарпатті

Служба безпеки знешкодила злочинне угруповання, яке тероризувало мешканців західного прикордоння України. У результаті спецоперації на Закарпатті затримано лідера банди – діючого депутата облради, який у злочинному середовищі має статус кримінального авторитета.

Зловмисник є давнім соратником і кумом Віктора Медведчука, який свого часу призначив його керівником обласного осередку забороненої партії ОПЗЖ.

У березні 2022 року кримінальник навіть планував стати народним депутатом замість свого однопартійця Іллі Киви, якого було позбавлено депутатського мандата.

За даними слідства, затриманий депутат облради організував банду, яка намагалась тримати в страху жителів прикордонного регіону і «вибивала» з них гроші.

Для цього вони створювали штучні конфліктні ситуації або вигадані «комерційні» спори, а потім вимагали гроші за їх вирішення.

У разі відмови платити «данину» – бандити погрожували потерпілим насильством та «конфіскацією» приватного майна.

Задокументовано, що депутат разом зі своєю «правою рукою» – ще одним кримінальним авторитетом, вимагали з місцевого підприємця 135 тис. доларів США.

Щоб змусити чоловіка віддати гроші, поплічник лідера банди викрав у потерпілого автомобіль та обіцяв повернути у разі виплати всієї суми вигаданого «боргу».

Співробітники СБУ затримали депутата та його спільника «на гарячому» під час передачі їм першої частини грошей у розмірі 20 тис. доларів від постраждалого підприємця.

При обшуках за місцями роботи та проживання депутата та інших учасників банди виявлено речові докази злочинної діяльності.

Наразі зловмисники затримані, їм готується повідомлення про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ч. 4 ст. 189 (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану);

▪️ ч. 3 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом).

Вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до діяльності кримінального угруповання. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Спецоперацію проводили за процесуального керівництва прокуратури.


СБУ навела HIMARS на російський «Солнцепьок»: внаслідок його детонації вийшов чудовий салют

Співробітники Запорізького Управління СБУ під час розвідки зафіксували позицію тяжкої вогнеметної системи «Солнцепьок», яка є «гордістю» російського ВПК. Вона мала завдати удару по позиціях українських військових, які здійснюють контрнаступ на цьому напрямку.

Але завдяки координації співробітників Служби безпеки та артилеристів ЗСУ ТОС-1А «Солнцепьок» було знищено разом із екіпажем та повним боєкомплектом.

І у фінальному поєдинку з ракетою HIMARS ворожий «Солнцепьок» відсвяткував свою поразку розкішним салютом ????

Нищимо окупантів до повної Перемоги!

Відео за посиланням:

https://www.facebook.com/SecurSerUkraine/videos/1519597665540867


Вітаємо усіх з Всесвітнім днем бавовни!

СБУ запевняє: сезон цвітіння найулюбленішої квітки українців не закінчиться до нашої повної Перемоги ????????

На зображенні може бути: карта, чашка для кави, кавоварка та текст

Курсанти Національної академії СБУ Національна академія СБ України щодня тренуються та переймають справжній бойовий досвід від старших наставників, щоб вже незабаром стати на захист України!

Серед них є ті, чиї батьки зараз захищають країну або загинули, виконуючи бойові завдання. Ми впевнені у молоді, бо вона – наше майбутнє, за яке ми боремось!


За матеріалами СБУ 12 років тюрми отримав російський інформатор, який скоригував удар по найбільшому ринку України

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав інформатор головного управління генштабу збройних сил рф (відомого як гру). Зловмисник коригував російські ракетно-артилерійські удари по місцях масового скупчення людей у Харкові.

Саме за його «наведенням» минулого року окупанти обстріляли місцевий ринок «Барабашово», який є найбільшим торговельним закладом України.

Крім того, встановлено, що він збирав розвіддані про місця розташування Сил оборони на території обласного центру. Найбільше його цікавили локації укріпрайонів та маршрути руху підрозділів українських військ у напрямку східного фронту.

Співробітники СБУ затримали зловмисника у серпні 2022 року під час проведення контрдиверсійних заходів у Харкові.

За матеріалами української спецслужби суд призначив йому 12 років тюремного ув’язнення.

Як встановило слідство, засудженим є місцевий житель, який після початку повномасштабного вторгнення рф «зливав» у російський Телеграм-бот інформацію про дислокацію та переміщення підрозділів ЗСУ.

Таким чином він потрапив у поле зору російської воєнної розвідки, яка згодом дистанційно залучила його до співпраці на користь країни-агресора.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 1 особа та текст «служба безпеки украёни за матералами сбу 12 POKIB тюрми отримав росйський нформатор, який скоригував удар по найбльшому ринку украёни»

Завдяки СБУ в Україні арештовано всі активи трьох олігархів путіна на понад 17 млрд грн

За матеріалами Служби безпеки суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Вони входять до оточення путіна та причетні до «схем» масштабного фінансування збройної агресії рф.

Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.

Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 млрд грн.

Серед заблокованих активів – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод.

Арешт цього майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів в дохід України.

Нагадаємо, що на початку вересня цього року слідчі Служби безпеки повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі підозрюваний разом зі своїми бізнес-партнерами перебуває за межами України. Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин їхньої підривної діяльності для притягнення винних до відповідальності.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Прим.: арешт накладено на корпоративні права з метою збереження речових доказів. Накладення арешту на корпоративні права українських компаній не впливає на захист інтересів іноземних інвесторів та власників часток корпоративних прав, не перешкоджає їх господарській діяльності та можливості отримання дивідендів.

На зображенні може бути: 2 людини та текст

СБУ вивела з Придністров’я і затримала агента-спецназівця фсб, який хотів завербувати співробітницю Служби безпеки

Контррозвідка Служби безпеки провела багатоетапну спецоперацію, у результаті якої вивела з території невизнаного Придністров’я і затримала на Одещині агента фсб. Він отримав вороже завдання – створити власну агентурну мережу на півдні України.

Для цього фігурант намагався дистанційно вербувати мешканців Одеської області, у тому числі місцевих правоохоронців.

Щоб вивести російського агента на територію нашої держави, контррозвідники СБУ ввели в його поле зору діючу співробітницю Служби безпеки і створили умови щодо її «згоди» на співпрацю з ворогом.

За сценарієм української спецслужби, зловмисник приїхав на Одещину, щоб особисто завербувати «кандидатку».

Оперативна комбінація СБУ дозволила поетапно задокументувати злочинні дії російського агента і затримати його «на гарячому».

За даними слідства, ворожим поплічником виявився громадянин України, який на початку 90-х виїхав до Молдови, де брав участь у війні на боці бойовиків так званої «ПМР».

Згодом він став снайпером у складі підконтрольного рф підрозділу «внутрішніх військ Придністров’я». Потім фігурант отримав «підвищення» і був призначений командиром групи 17-го загону спецпризначення «Едельвейс» мвс росії.

Перебуваючи у лавах російського спецназу, брав участь у бойових діях на території Дагестану та Чечні.

У 2014 році він прибув до Одеси для вчинення масових заворушень на користь рф, за що був оголошений у розшук українськими правоохоронцями.

Щоб уникнути правосуддя, фігурант втік до фейкової «ПМР», де у 2019 році для виконання завдань фсб був завербований Сергієм Затикою та Денисом Марусіком – представниками місцевого «мдб».

Тоді він отримав оперативний псевдонім «Скіф», пройшов інструктаж, а вже у 2023 році приступив до виконання ворожих завдань.

Серед пріоритетних напрямків його розвідувально-підривної діяльності був збір розвідданих про дислокацію та переміщення Сил оборони у прифронтових районах на півдні України.

Також він планував здобути інформацію про особливості роботи та переліку основних завдань, які виконують українські спецслужбісти в регіоні.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили «Скіфу» про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Крім того, тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності його «кураторів» з фсб.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Одеській області у взаємодії з Головним Управлінням внутрішньої безпеки СБУ за процесуального керівництва обласної прокуратури.


СБУ і ДБР затримали у Дніпрі прокурора, який вимагав хабар, щоб «відмазати» фігуранта від тюрми

Служба безпеки і ДБР спільно з Офісом Генерального прокурора викрили на корупції прокурора Лівобережної окружної прокуратури м. Дніпро.

Посадовець вимагав 10 тис. доларів США з місцевого жителя, син якого є фігурантом розслідування щодо шахрайства та підроблення документів, печаток і штампів.

За цей хабар прокурор «гарантував» змінити кваліфікацію злочину на менш тяжкий.

У подальшому посадовець взагалі пообіцяв «закрити» відповідне кримінальне провадження, в якому він був процесуальним керівником.

Правоохоронці затримали прокурора «на гарячому» під час передачі йому всієї суми неправомірної вигоди.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та обрання міри запобіжного заходу.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи з викриття правопорушника проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.


За матеріалами СБУ повідомлено про нову підозру митрополиту Черкаської єпархії УПЦ (МП), який під час домашнього арешту розпалював релігійну ворожнечу

Служба безпеки встановила нові факти злочинної діяльності керівника Черкаської єпархії УПЦ (МП). Перебуваючи під домашнім арештом на час розслідування попередніх злочинів, він продовжив публічно розпалювати релігійну ненависть.

На початку цього року митрополиту було повідомлено про підозру за фактами заперечення збройної агресії рф та поширення закликів до міжконфесійної ворожнечі.

Тоді суд обрав для нього запобіжний захід у виді домашнього арешту і приступив до розгляду матеріалів провадження по суті.

Однак, це не зупинило клірика і у власній домівці він почав записувати провокативні відео, в яких повторював кремлівські наративи про релігійні громади в Україні.

Встановлено, що у своїх «зверненнях» фігурант зневажливо висловлювався про вірян та священнослужителів інших конфесій.

Також він намагався дискредитувати співробітників правоохоронних органів України, які проводили безпекові заходи на території релігійних громад області.

Після запису пропагандистських відео їхній автор у рясі поширював деструктивний контент на «Ютуб-каналі» сайту Черкаської єпархії УПЦ (МП).

Тим самим митрополит діяв на користь країни-агресора і намагався дестабілізувати суспільно-політичну обстановку в регіоні.

Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти злочинних дій митрополита.

Під час обшуків за місцем проживання клірика виявлено:

▪ провокативне відео фігуранта;

▪ комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які він використовував для запису і поширення ворожого контенту.

На підставі нових доказів митрополиту повідомлено про ще одну підозру за ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно).

Наразі вирішується питання щодо обрання нового запобіжного заходу, але вже у виді тримання під вартою.

Триває розслідування всіх обставин злочину.

Заходи з викриття незаконної діяльності клірика проводили співробітники СБУ в Черкаській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Фастівської окружної прокуратури.


Спецпризначенці СБУ отримали 10 ударних гексакоптерів, щоб ефективніше нищити ворога на передовій

Цими коптерами на гарячих напрямках фронту будуть працювати бійці Центру спецоперацій «А» СБУ, зокрема з підрозділу «Білий вовк». Вони вже знищили сотні одиниць російської військової техніки. І продовжують це робити щодня, наближаючи нашу Перемогу.

Збір на гексакоптери для спецпризначенців СБУ здійснював Фонд Сергія Притули Благодійний Фонд Сергія Притули / Serhiy Prytula Charity Foundation. Тож до їх придбання причетний кожен, хто зробив свій донат.

Загалом було зібрано понад 13 млн. гривень. За ці кошти Фонд придбав 5 комплектів: по 2 борти та наземній станції у кожному.

Всі комплекти обладнані антенами, ретрансляторами каналів керування, зарядними пристроями, акумуляторами, тепловізійними камерами та іншими корисними речами, які допомагають максимально влучно вибивати ворога з нашої землі.

Дякуємо кожному українцю, хто долучається і допомагає нашим захисникам!

Разом переможемо! Слава Україні!


СБУ повідомила про підозру другу путіна, який постачає «Кинджали» для ударів по Україні

Служба безпеки зібрала доказову базу на Сергія Чемезова – гендиректора російської корпорації «ростех», яка є монополістом у сфері постачання озброєнь та боєприпасів для окупаційних угруповань рф.

За наявними даними, фігурант входить до кола друзів і найближчих соратників путіна, з яким познайомився ще за часів служби в кдб колишнього радянського союзу.

Завдяки такій наближеності до очільника кремля Чемезов понад 15 років є незмінним керівником ключової корпорації військово-промислового комплексу країни-агресора.

Компанії «ростеху» виробляють до 80% військової техніки, озброєнь та боєприпасів для ведення війни проти України.

Серед них – концерни «Калашников», «Уралвагонзавод», «Вертольоти росії» та «Об’єднана авіабудівельна корпорація», які постачають окупантам танки, бойову авіацію та ракетні комплекси.

Співробітники Служби безпеки задокументувала факти передачі компаніями Чемезова для міноборони рф оптових партій:

▪ винищувачів СУ-30, СУ-35, СУ-57;

▪ фронтових винищувачів-бомбардувальників СУ-34;

▪ балістичних ракет типу Х-47М «Кинджал»;

▪ бойових гелікоптерів Ка-52 та Мі-28;

▪ ударних та розвідувальних дронів;

▪ військово-транспортних літаків Іл-76;

▪ танків Т-90М, Т-80БВМ і Т-72Б3М;

▪ бойових машин піхоти БМП-2М і БМП-3;

▪ реактивних систем залпового вогню «Торнадо-С» і «Торнадо-Г» та самохідних гаубиць «Мста-С».

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Чемезову про підозру за ч. 4 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Оскільки посадовець перебуває за межами України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

СБУ затримала «смотрящого» за Вінниччиною, який разом зі своєю бандою понад 10 років тероризував мешканців регіону

Служба безпеки спільно з Національною поліцією нейтралізувала потужне злочинне угруповання, яке намагалось тримати в страху мешканців Вінницької області. У результаті спецоперації затримано лідера банди – так званого «смотрящого» за областю, відомого кримінального авторитета на прізвисько «Комар».

Крім нього співробітники СБУ затримали ще двох учасників угруповання. Серед них – підсанкційний «кримінальний авторитет», який має вплив у кримінальному середовищі.

За даними слідства, зловмисники більше ніж 10 років тероризували місцевих жителів та «вибивали» з них гроші за неіснуючі борги. Бандити діяли з особливою жорстокістю і поступово поширювали свій злочинний вплив на території регіону.

Встановлено, що фігуранти створювали штучні конфліктні ситуації, а потім вимагали великі суми грошей за «мирне» вирішення спорів.

У разі відмови платити «данину» – учасники угруповання погрожували потерпілим та їхнім близьким насильством і фізичною розправою, а також знищенням приватного майна.

Задокументовано, як лідер банди «Комар» та його поплічники вимагали з місцевого підприємця 20 тис. доларів США і погрожували вбивством, якщо він не сплатить гроші.

Співробітники СБУ затримали зловмисників «на гарячому» під час передачі першої частини «данини» у розмірі 10 тис. американських доларів.

Під час обшуків за місцями проживання затриманих вилучено:

▪ вогнепальну, травматичну та холодну зброю;

▪ «боргові» розписки від потерпілих та чорнові записи з «обліком» сплачених грошей;

▪ великі суми готівки, одержані злочинним шляхом;

▪ мобільні телефони із доказами незаконних дій.

Наразі лідеру банди та її активним учасникам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану). Зловмисникам обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Перейти до вмісту