Державна податкова служба інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» – НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

Закон №3219: відмінено спрощену систему

Головне управління ДПС Сумській області повідомляє, що Законом України  від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України. Зокрема, відмінено спрощену систему з особливостями оподаткування ( сплату єдиного податку за ставкою 2%). При цьому, суб’єкти господарювання будуть переводитися на ту систему оподаткування, на якій вони перебували до переходу на спрощену систему з особливостями оподаткування. 

Щодо новостворених  суб’єктів господарювання, які з дня державної реєстрації зареєстровані на спрощеній системі з особливостями оподаткування, то вони автоматично будуть  переведені  на  застосування єдиного податку третьої групи із ставкою у розмірі, визначеному підпунктом 2 пункту 293.3 статті 293 ПКУ, тобто на 5 відсотків доходу.

ДПС пропонує до застосування безоплатне програмне рішення (ПРРО ДПС)

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, що ДПС пропонує до застосування безоплатне програмне рішення (ПРРО ДПС).ПРРО ДПС розміщене на цифрових платформах та доступне для завантаження за посиланням : https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/. ПРРО ДПС – це зручне, безкоштовне рішення, призначене для проведення розрахункових операцій, переважно для мікро- та малого бізнесу, якій працює у сфері торгівлі та надання послуг.

Для використання ПРРО ДПС потрібно зробити всього три роки.

Крок 1. Завантажте та встановіть програмне забезпечення ПРРО, що відповідає операційній системі вашого пристрою. Для використання вебаерсії перейдіть за посиланням https://webrro.tax.gov.ua

Крок 2. Переконайтесь, що ви подали через Електронний кабінет, ЄВПЕЗ такі форми: 20 ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування»; 1- ПРРО «Заява про реєстрацію ПРРО»; 5-ПРРО «Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

Крок 3.Авторизуйтесь в ПРРО ДПС за допомогою КЕП, дані щодо якого було повідомлено за формою 5-ПРРО.

Інформаційні матеріали та відео уроки можна переглянути на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС України у банері «Програмні РРО»

Зручні сервіси у мобільному – це нагальна потреба під час дії воєнного стану в країні. Сучасні та зручні частунки від ДПС допоможуть дотримуватися вимог податкового законодавства, не обтяжуючи бізнес податковими витратами, і захистять покупців від втрати чеків.

 

Мінімальне податкове зобов’язання: сплата податків

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що платники податків, у яких у наявності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, мають обов’язок сплачувати податки у вигляді мінімального податкового зобов’язання (Закон України від 30 листопада 2021 року № 1914). 

Для сплати податків у вигляді мінімального податкового зобов’язання введені окремі коди класифікації доходів бюджету (наказ Міністерства фінансів України від 27.03.2023 № 154) та Державною казначейською службою України відкриті відповідні рахунки для зарахування таких коштів до бюджету. 

Інформація про реквізити рахунків для сплати податків у вигляді мінімального податкового зобов’язання розміщена на субсайтах вебпорталу ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/. 

 

 Мінімальне податкове зобов’язання: хто звільнений від сплати

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що відповідно до  п. 38¹.2 ст. 38 Податкового кодексу України мінімальне податкове зобов’язання не визначається для: земельних ділянок, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами); земель запасу; невитребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих органами місцевого самоврядування в оренду; земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи; земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

Також слід зазначити, що на 2023 рік діє звільнення від сплати МПЗ за ділянки, які розташовані на територіях: де ведуться (велися) бойові дії; які тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації; які засмічені вибухонебезпечними предметами; на яких наявні фортифікаційні споруди.

Щодо реквізитів бюджетних рахунків

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу, що актуальні реквізити для сплати податків, зборів, платежів до державного, місцевих бюджетів та єдиного внеску розміщені на субсайті Головного управління ДПС у Сумській області в розділі «Рахунки для сплати платежів».

Відповідно до наказу Державної казначейської служби України від 03.08.2023 № 203 “Про затвердження змін до Довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету” внесено зміни до переліку реквізитів рахунків для обліку доходів державного та місцевого бюджетів.  А саме, закриті бюджетні рахунки Державною казначейською службою України :

11011400 – податок на доходи фізичних осiб у виглядi мiнiмілізації податкового зобов’язання, що підлягає сплаті фізичних осіб, якi здійснюють підприємницьку діяльність;

11024900 – податок на прибуток у виглядi мiнiмілізації податкового зобов’язання, що підлягає сплатi підприємствами комунальної форми  власності (обл,м.Київ);

11024901 – податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті підприємствами комунальної форми власності (області, міста Києва);

11024902 – податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті підприємствами комунальної форми власності; 

11025000 – податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті підприємствами і організаціями, які перебувають у державній власності (міської/селищної/сільської територіальної громади);

11025100 – податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті іншими платниками;

18050600 – єдиний податок у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті юридичними особами;

18050700 – єдиний податок у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті фізичними особами ;

18050800 – єдиний податок у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті сільськогосподарськими товаровиробниками, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Перейти до вмісту