Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ , ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» – НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

Надходження до місцевих бюджетів у січні – квітні 2023 року понад 3200 млн гривень

За інформацією виконувача обов’язків начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артема Снєжка, впродовж чотирьох місяців 2023 року до місцевих бюджетів області було направлено 3223,4 млн грн податкових платежів. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 831,7 млн грн (або на 34,8 відсотка).

У розрізі податків та зборів забезпечено надходження:

– податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – головного наповнювача місцевих бюджетів – 2321,5 млн гривень. Зазначена сума більше тогорічного показника на 620,7 млн грн, або на 36,5 відсотка; 

– єдиного податку – 365,9 млн гривень. У розрізі платників «левову» частину, а це 209,7 млн грн сплатили фізичні особи. Юридичні особи IV групи разом із сільгоспвиробниками сплатили 120,3 млн грн, а різницю – 35,8  млн грн – додали юридичні особи III групи;

– податку на майно в частині плати за землю – сплачено 297,0 млн грн, що на 106,9 млн грн (або на 56,2 відс.) більше суми надходжень за відповідний період минулого року;

– рентної плати за користування надрами – 114,0 млн грн, що на 28,3 млн грн, або на 33,0 відс. більше показника аналогічного періоду минулого року;

– акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 38,8 млн грн, що більше тогорічного показника на 5,3 млн грн, або на 16,0 відсотків; 

– податку на прибуток сплачено 26,7 млн грн, що на 10,3 млн грн, або на 62,5 відс. більше показника минулого року. 

Тільки у квітні 2023 року до місцевих бюджетів Сумщини було направлено 852,3 млн грн податків, зборів та інших податкових платежів, що на 302,2 млн грн, або на 54,9 відс. більше показника аналогічного періоду минулого року.

Посадовець відзначив активну громадську позицію та повідомив, що позитивна статистика свідчить про розуміння й цілковитого виконання громадянського та економічного обов’язку платників податків Сумщини як перед державою, так і перед тими, хто сьогодні захищає незалежність нашої країни. 

«Під час воєнних випробувань для України та її громадян по-іншому розглядається конституційний обов’язок щодо сплати податків. Сьогодні, під час жорстокої російської агресії, найвищим проявом патріотизму кожного з нас є своєчасна і повна сплата податків, що надає суттєву підтримку ЗСУ та економіці нашої держави», – повідомив Артем Снєжко.

Нові правила листування між платниками податків і органами ДПС

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що Законом України  від 20.03.2023 N 2970-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки” передбачено низку змін до Податкового кодексу України.  Зокрема, у новій редакції викладено  п. 42.4 ст. 42 Кодексу, який регулює порядок та умови листування платників податків з органами ДПС в електронній формі. 

Так,  платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг»  та «Про електронні довірчі послуги». Для осіб, які є фінансовими агентами, листування з контролюючим органом в електронній формі є обов’язковим у випадках, визначених Кодексом.

Листування контролюючих органів з зазначеними платниками, які подали заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет, а також з фінансовими агентами у випадках, визначених Кодексом, здійснюється засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» шляхом надіслання документа в електронний кабінет з одночасним надісланням платнику податків на його електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет.

Документ, надісланий контролюючим органом в електронний кабінет, вважається врученим платнику податків або фінансовому агенту, якщо він сформований з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» та є доступним в електронному кабінеті.

Датою вручення платнику податків або фінансовому агенту документа є дата, зазначена у квитанції про доставку у текстовому форматі, що відправляється з електронного кабінету автоматично та свідчить про дату та час доставки документа платнику податків/фінансовому агенту. У разі якщо доставка документа відбулася після 18 години, датою вручення документа платнику податків/фінансовому агенту вважається наступний робочий день. Якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення документа платнику податків/фінансовому агенту вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

Платник податків (крім фінансового агента у частині листування з контролюючим органом з питань, визначених статтею 39 – 3 цього Кодексу) один раз протягом року може надіслати до контролюючого органу через електронний кабінет заяву про відмову отримувати документи через електронний кабінет. Датою завершення листування платника податків через електронний кабінет є дата, зазначена у квитанції про доставку контролюючому органу заяви про відмову отримувати документи через електронний кабінет.

Про результати щорічного декларування

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що станом на 02.05.2023 року платники податків Сумщини  подали 3278 декларацій про майновий стан і доходи громадян, із них 2602 обов’язкових декларацій та 676 декларації для отримання податкової знижки. 

За основним напрямами жителі області декларували доходи:

– від отримання спадщини – подано 646 декларацій;   

– від продажу сільськогосподарської продукції – подано 66 декларацій;     

– іноземні доходи – подано 255 декларацій;

–  від здачі в найм нерухомого майна – подано 191 декларації;       

– від продажу рухомого і нерухомого майна – подано 317 декларацій;

– інвестиційний прибуток – 53 декларації;

– інші доходи – подано 1074 декларацій. 

За результатами поданих декларацій громадянами задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 35,3 млн гривень та військового збору на загальну суму 4,2 млн гривень. 

Також, станом на 02.05.2023 подано 29 декларацій громадянами, доходи яких перевищували 1 млн гривень, які задекларували 329,1 млн гривень доходів, 

З доходів зазначеної категорії платників задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 23,6 млн гривень та військового збору у сумі 2,1 млн гривень. 

Станом на 02 травня 2023 року із задекларованих доходів до бюджету надійшло податку на доходи з фізичних осіб у сумі 12,3 млн гривень та  військового збору – 0,6 млн гривень.

Перейти до вмісту