Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ , ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» – НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

Артем СНЄЖКО: за результатами поданих декларацій громадяни задекларували до сплати військового збору на суму понад 3 млн гривень

«Станом на 1 квітня 2023 року платниками податків Сумщини подано 1325 декларації про майновий стан і доходи громадян, у тому числі 946 обов’язкових декларацій та 379 декларацій з метою отримання податкової знижки. За результатами поданих декларацій громадяни задекларували до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 32,7 млн грн та військового збору на суму 3,4 млн гривень», – повідомив засоби масової інформації Сумщини в. о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артем Снежко.

Жителями області у розрізі отриманих доходів було задекларовано:  від отримання спадщини – подано 339 декларації;    від продажу сільськогосподарської продукції – подано 6 декларацій; іноземні доходи – подано 139 декларації; від здачі в найм нерухомого майна – подано 37 декларацій; від продажу рухомого і нерухомого майна – подано 90 декларацій; інвестиційний прибуток – 19 декларацій; інші доходи – подано 316 декларації. 

У тому числі було подано 9 декларацій громадянами, доходи яких перевищили 1 млн гривень та задекларували 319,1 млн гривень доходів (задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 13,9 млн гривень та військового збору у сумі 1,2 млн гривень). 

Загалом, з початку року згідно з поданими деклараціями до бюджету вже надійшло податку на доходи з фізичних осіб у сумі 12,3 млн грн та військового збору – 0,6 млн гривень.

Артем Снєжко нагадав, що 1 травня 2023 року завершується термін приймання обов’язкових майнових декларацій, а для охочих отримати податкову знижку кампанія декларування майнового стану та доходів громадян ще триватиме до 31 грудня 2023 року включно.

«Запрошую платників Сумщини, які мають можливість виконувати свої конституційні обов’язки, задекларувати доходи та сплатити податки. Своїми діями ви можете посприяти збільшенню податкових надходжень та допомогти державі компенсувати втрати державного та місцевих бюджетів, які виникли під час війни. Працюємо разом на Перемогу!» – акцентує посадовець.

Надходження до місцевих бюджетів  склали понад 2300,0 млн гривень

За інформацією в. о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артема Снєжка, у першому кварталі 2023 року платниками  Сумської області сплачено до місцевих бюджетів 2371,1 млн грн податкових платежів. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 529,5 млн гривень (або на 28,8 відсотка).

У розрізі податків та зборів забезпечено надходження: податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – головного наповнювача місцевих бюджетів – 1729,9 млн гривень. Зазначена сума більше тогорічного показника на 455,8 млн гривень, або на 35,8 відсотка; єдиного податку – 242,6 млн гривень. У розрізі платників «левову» частину, а це 152,4 млн гривень сплатили фізичні особи. Юридичні особи  IV групи разом із сільгоспвиробниками сплатили 63,3 млн гривень, а різницю -26,9  млн гривень – додали юридичні особи III групи; податку на майно в частині плати за землю – сплачено 217,3 млн гривень, що на 67,4 млн гривень (або на 45,0 відс.) більше суми надходжень за відповідний період минулого року; рентної плати за користування надрами – 86,6 млн гривень, що на  12,5 млн гривень, або на 16,8 відс. більше показника аналогічного періоду минулого року; податку на прибуток сплачено 25,4 млн гривень, що на 11,8 млн грн, або на   87,6 відс. більше показника минулого року. 

«В умовах війни бюджет України опинився в складному становищі. Адже війна – це серйозне випробування не лише для влади, суверенітету країни, вітчизняної економіки, а й для пересічних громадян. Зрозуміло, що фінансова підтримка держави залежить від кожного з нас. Тому і податкові відносини в умовах воєнного стану з платниками Сумщини являються важливою складовою економічного фронту, який ми гідно тримаємо разом», – акцентує посадовець.

Платники податків направили до зведеного бюджету понад 5400,0 млн гривень

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області у першому кварталі 2023 року платники податків Сумщини перерахували до Зведеного бюджету України 5407,4 млн гривень податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Зазначений показник на  1157,8 млн гривень перевищив тогорічні надходження, тобто більше на  27,2 відсотка. 

  У тому числі надходження до державного бюджету склали  3036,3 млн гривень, до місцевих бюджетів загалом було направлено   2371,1 млн гривень.

   У розрізі податків та зборів забезпечено надходження до державного бюджету: рентної плати за користування надрами – 1560,6 млн гривень; податку на додану вартість – 537,5 млн гривень; податку на доходи фізичних осіб (з урахуванням військового збору) – 620,0 млн гривень; податку на прибуток – 242,6 млн гривень; частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств, що вилучається із бюджету – 39,4 млн гривень; акцизного податку – 9,3 млн гривень.

  Тільки за підсумками березня 2023 року забезпечено збір до зведеного бюджету України в сумі 2330,1 млн гривень, що більше суми сплати за відповідний період минулого року на 1230,5 млн гривень, або у 2,1 рази.

Податківцями виявлено заволодіння коштами у сумі 1 млн 443 тисяч гривень

Підрозділом запобігання фінансовим операціям, пов’язаним з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДПС у Сумській області постійно проводиться робота з виявлення фактів порушення чинного законодавства суб’єктами підприємницької діяльності, зокрема з питання  легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

У ході дослідження матеріалів СБУ та матеріалів кримінального провадження, наданих слідчим відділом Сумського РУП ГУНП в Сумській області, підрозділом запобігання фінансовим операціям, пов’язаним з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДПС у Сумській області виявлено ознаки заволодіння коштами громадян у сумі 1 млн 443 тисяч гривень, про що складено відповідні висновки, які передано до слідчого підрозділу.

Так, за матеріалами СБУ протягом квітня-червня 2022 року у період дефіциту паливно-мастильних матеріалів, начальник патронатної служби Сумської ОВА, який наразі очолює Сумську районну військову адміністрацію, та керівник місцевої громадської організації організували схему продажу пального, придбаного за благодійні внески для військових формувань, правоохоронців та екстрених служб регіону.

Зловмисники реалізовували закуплені бензин та дизельне пальне через АЗС міста Суми з оплатою на банківську карту чиновника обласної військової адміністрації. Загалом у такий спосіб зловмисники привласнили кошти від реалізованих паливних матеріалів на суму 1 млн 443 тисяч гривень.

Наразі, обом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, вчинене в особливо великому розмірі під час воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Перейти до вмісту