Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Платники податків Конотопщини сплатили понад 1013,0 млн гривень

      У той час, коли Збройні сили України боронять та визволяють рідні землі, платники податків надійно тримають економічний фронт –  добровільно та у повному обсязі сплачуючи податки.

       Наразі, кожен обізнаний український громадянин свідомо допомагає державі подолати складний фінансовий стан та гідно підтримати її обороноздатність. Адже всі розуміють, що бажаний мир в Україні напряму залежить від кожного з нас.

         За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області платники Конотопського району Сумської області відповідально ставляться до сплати податків і зборів.

         Так, протягом 9 місяців 2022 року ними було сплачено до місцевих бюджетів 1013,5 млн гривень. Зазначена сума на 193,3 млн грн перевищила показник аналогічного періоду минулого року.

         У розрізі бюджетоформуючих податків надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 786,3 млн грн, єдиного податку – 92,3 млн грн, земельного податку  – 101,1 млн гривень.

         Податківці констатують, що цей суттєвий внесок дозволить забезпечити виконання місцевих бюджетів, фінансову підтримку територіальних громад, а головне – військових у період дії воєнного стану.

Податкова амністія – особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які є чи були платниками податків.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації

Про облік фізичних осіб – підприємців, які змінюють адресу реєстрації та виконанням податкових обов’язків

Втрата фізичною особою підприємницького статусу не означає автоматичного зняття з обліку в органі ДПС. Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. Крім того, вона повинна: забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження діяльності та в установлені строки подати відповідному контролюючому органу ліквідаційну звітність за рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП.

Важливою умовою завершення підприємницької діяльності є виконання ФОП своїх зобов’язань з виплати податків, подання звітності, а також сплати зборів. Залежно від обраної системи оподаткування, підприємці можуть бути платниками податків на загальній або спрощеній системі. Якщо ФОП є платником ПДФО і військового збору, то потрібно надати декларацію за звітний період.

Нагадуємо, що підприємці на загальній системі подають декларацію за календарний рік. Після подання декларації необхідно сплатити ПДФО та військовий збір. Допустимий термін сплати – 10 днів після граничного терміну подання звітності. Для «єдинників» 1 і 2 груп звітний період – календарний рік. Платники ЄП 3 групи звітують раз у квартал. Підприємцям 1 і 2 груп необхідно сплатити ЄП, здійснивши авансовий внесок до 20 числа поточного місяця. При цьому варто пам’ятати, що навіть при поданні заяви про припинення підприємницької діяльності необхідно буде сплатити податкові нарахування до кінця місяця, в якому було зареєстровано заяву. Таким чином, якщо підприємець подав заяву державному реєстраторові в перших числах місяця, він все одно повинен повністю сплатити авансовий внесок до 20 числа. ФОПи 3 групи на спрощеній системі мають сплатити ЄП протягом 10 днів після останнього дня подання декларації за звітний період.

Що стосується сплати єдиного соціального внеску «за себе», то підприємець має сплатити його за період з подання попередньої звітності та до дня подання ліквідаційної форми звіту з ЄСВ.

Чи виступає нотаріус податковим агентом при посвідченні договору довічного утримання?

 Головне управління ДПС у Сумській області інформує, відповідно до ст. 744 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

     Згідно з ст. 748 ЦКУ набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання (догляду), відповідно до ст. 334 ЦКУ.  Статтею 334 ЦКУ визначено, що право власності на майно за договором довічного утримання, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення.

Таким чином, за своєю правовою природою договір довічного утримання є відчуженням нерухомого майна, що передається у власність другій стороні. Відчуження майна за договором довічного утримання з метою одержання за нього грошової компенсації у вигляді матеріального забезпечення для цілей оподаткування податком на доходи фізичних осіб розглядається як продаж такого майна.

Згідно з п.п. «а» п. 172.5 ст. 172 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, неподільний об’єкт незавершеного будівництва/майбутній об’єкт нерухомості, – до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни.     Пунктом 172.4 ст. 172, п. 173.4 ст. 173, п. 174.4 ст. 174 ПКУ встановлено, що приватний нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені ним протягом звітного кварталу договори купівлі-продажу (міни) між фізичними особами, включаючи інформацію про ціну таких договорів та розмір сплаченого податку у розрізі кожного договору.

Перейти до вмісту