Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

До уваги платників податків!

Під час воєнного стану в Україні платники податків, у тому числі місцем реєстрації яких є окуповані території, мають можливість в режимі онлайн переглянути інформацію щодо стану розрахунків з бюджетом та цільовими фондами за допомогою меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua).

Платники податків Сумщини сплатили майже 10 млрд гривень

Головним управлінням ДПС у Сумській області у січні – липні 2022 року забезпечено збір до Зведеного бюджету України в сумі 9 905,0 млн грн, що більше збору за відповідний період минулого року на 659,7 млн грн, або на 7,1 відсотка. До державного бюджету сума збору склала 5 199,7 млн грн, забезпечено приріст надходжень до січня – липня 2021 року на 158,4 млн грн, або на 3,1 відсотка. До місцевих бюджетів у січні – липні 2022 року мобілізовано 4 705,3 млн  грн, забезпечено приріст надходжень до січня – липня 2021 року в сумі 501,3 млн  грн, або 11,9 відсотка. За 7 місяців поточного року надходження єдиного соціального внеску склали 4 528,8 млн  грн, що більше ніж у січні – липні 2021 року  на 947,4 млн  гривень.

У липні 2022 року збір до зведеного бюджету становить  1 662,6 млн гривень. До державного бюджету надходження склали 811,0 млн  грн, до місцевих бюджетів  мобілізовано 851,6 млн  гривень. До загального фонду державного бюджету зібрано 809,9 млн грн, що більше показника надходжень за відповідний період минулого року на 128,0 млн. гривень. Єдиного соціального внеску у липні 2022 року надійшло 791,0 млн  грн, зростання до минулорічного показника – 227,2 млн гривень.

Пам’ятаймо, що кожні надходження до бюджетів в умовах війни важливі. Належні бюджетні надходження забезпечать безперебійне функціонування комунальних підприємств та закладів соціальної сфери, дадуть змогу вчасно здійснювати соціальні виплати населенню.

Дякуємо всім платникам, котрі не залишаються байдужими до закликів своєчасно та у повному обсязі сплачувати податки до бюджетів!

Платники Конотопської ОТГ сплатили 9,4 млн грн земельного податку

Земельний кодекс України передбачає, що використання землі в Україні є платним. Податковий кодекс України визначає плату за землю як обов’язковий платіж у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Але в умовах дії воєнного, надзвичайного стану, законодавство мирного часу потерпіло значних змін та Законом України від 15.03.2022 № 2120-ІХ передбачено, що на період з березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата) на територіях, де ведуться (велися) бойові дії.

Попри законодавчих змін, платники податків Конотопської ОТГ відповідально ставляться до сплати податків, сумлінно сплачуючи їх. Платники Конотопської ОТГ протягом січня – липня 2022 року сплатили 367,6 млн грн податків до місцевих бюджетів, у тому числі – 9,4 млн грн земельного податку.      

Податківці Сумщини щиро вдячні платникам за своєчасно сплачені податки, розуміння та сумлінне ставлення до конституційного обов’язку кожного задля подолання фінансових труднощів, пов’язаних із війною, тих хто власною участю наближає перемогу над ворогом.

Про можливості отримання витягу з реєстру платників єдиного податку

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує платникам податків Сумщини, що відповідно до п. 299.9 ст. 299 Податкового кодексу України за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у контролюючому органі за місцем податкової адреси отримати (у тому числі в електронному вигляді) витяг з реєстру платників єдиного податку. Строк надання витягу для зареєстрованих платників єдиного податку не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту, а для суб’єктів господарювання, які подали заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування, – двох робочих днів з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Форми запиту про отримання витягу та витягу затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308. Форма запиту передбачає проставляння платником податків відмітки у полі «Спосіб отримання витягу», а саме, безпосередньо в контролюючому органі або в електронному вигляді.

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку може в меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит за формою F1302101. У разі надсилання запиту за формою F1302101 з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу», платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.При цьому роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом.

Нагадаємо, робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Оподаткування ПДФО іноземних доходів

Фахівці Головного управління ДПС у Сумській області нагадують платникам податків Сумщини, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України (далі – ПКУ): 18 відсотків.

У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник ПДФО може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

У разі відсутності у платника ПДФО підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами.

Сума податку з іноземного доходу платника ПДФО – резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника ПДФО відповідно до законодавства України.

Перейти до вмісту