13 сесія 8 скликання (24.06.2022)

Про затвердження символіки Конотопського району

Image

КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

ТРИНАДЦЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

24.06.2022

Про затвердження символіки

Конотопського району

З метою збереження історичної та культурної спадщини, реалізації права територіальної громади мати власну символіку, відповідно протоколу засідання комісії по визначенню переможців конкурсу на кращу офіційну символіку Конотопського району від 27 травня 2022 року, враховуючи результати громадського обговорення, керуючись статтею 22 та пунктом 14 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада

вирішила:

1.Затвердити символіку Конотопського району Сумської області:

1.1.Ескіз герба Конотопського району (додаток 1).

1.2.Ескіз прапора Конотопського району (додаток 2).

2.Затвердити Положення про зміст, опис герба і прапора та порядок використання офіційної символіки Конотопського району Сумської області (додаток 3).

3.Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань розвитку місцевого самоврядування, територіального устрою, депутатської діяльності, етики, регламенту, законності та правопорядку, зв’язків з громадськістю, інформаційної та антикорупційної політики.

Голова                                                                                                Віктор БИК


Додаток 1                            

до рішення районної ради

восьмого скликання           

від 24.06.2022                     

ЕСКІЗ ГЕРБА КОНОТОПСЬКОГО РАЙОНУ

Заступник голови                                                         Олексій БОЙЧЕНКО


Додаток 2                            

до рішення районної ради

восьмого скликання           

від 24.06.2022                      

ЕСКІЗ ПРАПОРА КОНОТОПСЬКОГО РАЙОНУ

Заступник голови                                                         Олексій БОЙЧЕНКО


Додаток 3                            

до рішення районної ради

восьмого скликання            

від 24.06.2022                      

ПОЛОЖЕННЯ

про зміст, опис герба і прапора та порядок використання

офіційної символіки Конотопського району Сумської області

Загальні засади

1.Дане положення про зміст, опис герба і прапора та порядок використання офіційної символіки Конотопського району Сумської області розроблено у відповідності до статті 22 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з урахуванням історичних, культурних та інших особливостей і традицій, визначає зміст, опис та порядок використання герба і прапора Конотопського району Сумської області.

2.Герб та прапор Конотопського району, Положення про зміст і опис символіки затверджується згідно з законодавством України – районною радою.

3.Герб та прапор Конотопського району (далі Герб та Прапор) є офіційними символами Конотопського району.

Зміст і опис символіки

4.Герб

         «Французький» щит в золотому обрамлені з чотирма полями розміщеними у шахматному порядку.

         Перше поле – червоне, з золотим розширеним хрестом, що символізує культурно-історичний зв’язок регіону з козацькою минувшиною та є традиційним символом Конотопщини. Друге поле – синє, з архангелом Михаїлом попираючим ногами змію, що традиційно використовувався на Кролевеччині. Третє поле – синє, зі снопом золотих колосків перев’язаних червоним перевеслом, традиційним символом Буринщини. Четверте поле – червоне, з золотою давньоруською оборонною вежею, що відображає значення регіону в період Київської Русі та його прикордонний характер, традиційно використовується як символ Путивльщини.

         Вибір основних кольорів (синій, червоний, золотий) продиктований геральдичними традиціями регіону загалом, і зокрема геральдичними традиціями районів та міст що ввійшли до новоствореного Конотопського району. Символічні образи також є традиційними для громад району, і використовуються в гербах основних міст та колишніх районів.

5.Прапор

Прямокутне двоколірне полотнище з співвідношенням сторін 2:3, у верхній жовтій горизонтальній смузі що займає 2:3 полотна зображено герб району, нижня блакитна смуга займає 1:3 полотна. Герб розміщено в центрі жовтої смуги. Висота щита герба на прапорі може становити від 2:5 до 1:2 ширини полотнища. На прапорі бортик-облямівка щита не використовується. Кольорова гамма прапору зумовлена геральдичними традиціями регіону та відображає аграрний характер району та його багаті водні ресурси.

Порядок використання символіки

6.Герб і Прапор після їх затвердження на сесії районної ради набувають легітимності і є виключно власністю Конотопської районної ради.

7.Еталон Герба і Прапора в кольоровому, чорно-білому варіантах, а також цифрова версія знаходяться у голови районної ради та голови районної державної адміністрації.

8.Зображення Герба може розміщуватися:

– у залі, де проводиться засідання районної ради та районної державної адміністрації;

– на печатках, бланках, на службових посвідченнях, вітальних листах та іншій церемоніальній неофіційній кореспонденції районної ради і районної державної адміністрації;

– на центральних магістралях при в’їзді на територію району та виїзді.

9.Зображення Герба використовується:

– як елемент святкового оформлення під час урочистих церемоній та свят (День району, фестивалі, виставки тощо);

– на відзнаках та атрибутах Почесного громадянина району, на почесних відзнаках і грамотах районної ради та районної державної адміністрації.

10.Прапор повинен бути встановлений:

– у службовому кабінеті голови районної ради і голови районної державної адміністрації, у залі, де проводяться засідання районної ради та районної державної адміністрації;

– на будівлі районної ради, районної державної адміністрації та підпорядкованих їм органів та установ.

11.Коли здійснюється одночасне підняття Державного прапора України, області, прапор району не може перевищувати розмір Державного прапора України і Сумської області, і розміщується від них праворуч.

У разі підняття прапора району і організації, підприємства, установи тощо (якщо він розташований поруч), прапор організації не повинен перевищувати розміри прапора району і має бути розташований праворуч від нього.

12.Прапор району може бути піднятий під час церемоній або інших заходів, які проводять представницькі або виконавчі органи влади, районні організації, об’єднання, підприємства, установи, незалежно від форм власності.

13.Зображення Прапора використовується:

– як елемент святкового оформлення прикраси району, під час урочистих церемоній та свят (День району, фестивалі, виставки тощо);

– під час урочистих церемоній, церемоній прийняття присяги новообраного голови районної ради і депутатів районної ради.

14.Виключне право на використання Герба та Прапора належить районній раді та районній державній адміністрації.

15.Не дозволяється без спеціального дозволу районної ради або районної державної адміністрації використовувати Герб та Прапор у випадках, не передбачених цим Положенням.

16.Відтворення Герба та Прапора, незалежно від його розміру та техніки виконання, повинно точно відповідати кольоровому або чорно-білому зображенню, які затверджені рішенням районної ради.

Заключні положення

17.Зміни до Положення, як і до самого Герба та Прапора, вносяться рішенням районної ради.

18.У разі порушення юридичними та фізичними особами цього Положення вони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

19.Контроль за додержанням порядку використання символіки Конотопського району, встановленого цим Положенням, здійснюється виконавчим апаратом Конотопської районної ради.

Заступник голови                                                         Олексій БОЙЧЕНКО

Перейти до вмісту