Новини,  Оголошення

Громадське обговорення конкурсних робіт на створення офіційної символіки Конотопського району (ГОЛОСУВАННЯ ЗАВЕРШЕНО)

Конотопська районна рада з метою збереження історичної та культурної спадщини, формування у мешканців Конотопського району почуття патріотизму, поваги, любові до рідного краю та національної свідомості, вшанування народних традицій проводить конкурс на розроблення офіційної символіки – герба та прапора Конотопського району.

За результатами засідання конкурсної комісії було відібрано 2 конкурсні роботи, які відповідають умовам конкурсу та винесено на голосування. Якщо у Вас є пропозиції та побажаня щодо конкурсних робіт, просимо надіслати їх на офіційну електронну пошту Конотопської районної ради – krr@konotoprairada.gov.ua з позначкою “Офіційна символіка Конотопського району”.


Голосування

Громадське обговорення конкурсних робіт на створення офіційної символіки Конотопського району
  • Софій Дмитро (м. Львів) 52%, 508 голосів
    508 голосів 52%
    508 голосів - 52% of all votes
  • Сидоренко В.Б., Каліуш С.П., Чинін С.Д., Борошнєв В.О. (м. Конотоп) 48%, 465 голосів
    465 голосів 48%
    465 голосів - 48% of all votes
Всього голосів: 973
30.11.2021 - 31.12.2021
Голосування завершено


Описи Конкурсних робіт

Софій Дмитро (м. Львів)

Опис конкурсної роботи

Герб

«Французький» щит в золотому обрамлені з чотирма полями розміщеними у шахматному порядку.

Перше поле – червоне, з золотим козацьким хрестом, що символізує культурно-історичний зв’язок регіону з козацькою минувшиною та є традиційним символом адміністративного центру району – м. Конотоп. Друге поле – лазурове, з архангелом Михаїлом попираючим ногами змію, що традиційно використовувався на гербі  колишнього Кролевецкого району.  Третє поле – лазурове, зі снопом золотих колосків перев’язаних червоним перевеслом, традиційним символом Буринщини. Четверте поле – червоне, з золотою давньоруською оборонною вежею, що відображає значення регіону в період Київської Русі та його приграничний характер, традиційно використовується на гербі м. Путивля.  

Вибір основних кольорів (лазуровий, червони, золотий) продиктований геральдичними традиціями регіону загалом, і зокрема геральдичними традиціями районів та міст що ввійшли до новоствореного Конотопського району.  Символічні образи також є традиційними для громад району, і використовуються в гербах основних міст та колишніх районів.

Прапор

Прямокутне двоколірне полотнище з співвідношенням сторін 2:3, у верхній жовтій горизонтальній смузі що займає 2/3 полотна зображено герб району, нижня блакитна смуга займає 1/3 полотна. Кольорова гамма прапору зумовлена геральдичними традиціями регіону та відображає аграрний характер району та його багаті водні ресурси.


Сидоренко В.Б., Каліуш С.П., Чинін С.Д., Борошнєв В.О. (м. Конотоп)

Опис конкурсної роботи

Значення символів, представлених на проекті герба і прапора

Поле герба зеленого кольору – кольору надії.

Синій колір символізує річку Сейм, тобто райони Присемів’я.

Чотири райони, що склали нинішній Конотопський район, представлені символами: шолом – Путивльський, пшениця – Буринський, підкова – Конотопський, елемент рушника – Кролевецький.

Як символ новоутвореного району – Конотопського – золотий кінь.

Восьмипроменева зірка (октаграма) означає гармонію матерії і духу, пропорційність, рівновагу, сталість. Це число спокою і нескінченності. Нині чотири райони увійшли до нового Конотопського (великі промені) і вісім територіальних громад (загальна кількість променів).

До проекту додається експертна думка Сергія Михайловича Куделка, кандидата історичних наук, професора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, вченого і громадського діяча, педагога, історика, краєзнавця, фахівця в галузі музейної справи, джерелознавця й історіографа, одного з авторів сучасного герба міста Харків. С.М. Куделко – директор Центру краєзнавства імені академіка П.Т. Тронька.

«Запропонований великий герб представляє інтерес, є «промовистим». Однак від виглядає дещо перевантаженим, а кількість районів змінювалася і буде змінюватися. Кінь, як центральна фігура, виглядає ефектно. Зелений фон також обрано вдало. Слід мати на увазі, що при зменшеному зображенні багато деталей будуть губитися. Якщо показувати символічно одні райони, а інші – ні, це буде некоректно, а все разом «ускладнює» ображення.

До малого герба зауважень не маю.

Для прапора, на мою думку підходить варіант з синьою смугою».

Перейти до вмісту