Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Про основні аспекти, права та гарантії одноразового декларування

Днями в Головному управлінні ДПС у Сумській області відбувся брифінг заступника начальника Головного управління ДПС у Сумській області Олексія Мазуренка на тему: «Податкова амністія – цивілізована легалізація активів на компромісних умовах».

 «Процедура декларування – абсолютно добровільна. Подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Наголошую, що це право, це можливість. При цьому, у такій декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів», – наголосив заступник начальника Головного управління ДПС у Сумській області.

Він зазначив, для зручності платників податків декларації подаватимуться декларантом виключно в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету платника податків з 1 вересня поточного року до 1 вересня 2022 року. Платник податків, який бажає здійснити добровільне декларування, заповнює декларацію в електронному вигляді, підписує її власним електронним цифровим підписом та надсилає до ДПС. Після цього декларація підлягає камеральній перевірці з боку ДПС виключно на логічні та арифметичні помилки.

«Громадяни, які скористуються цим правом, мова йде в першу чергу про громадян, які мають значні активи, вони мають задекларувати ці статки та сплатити до бюджету, на нашу думку, незначну суму компенсації і потім спокійно розпоряджатися цими активами», – підкреслив Олексій Мазуренко.

За словами посадовця, якщо у платників виникатимуть додаткові питання, фахівці Головного управління ДПС у Сумській області та її територіальних відділень готові приймати їх у центрах обслуговування платників та надавати необхідну інформаційну підтримку в кожному конкретному випадку.

 

Щодо підміни трудових договорів з найманими працівниками

Для мінімізації витрат на оподаткування оплати праці платники податків часто підмінюють трудові договори з найманими працівниками цивільними договорами про надання послуг. За наявною у ДПС інформацією, лише за червень 2021 року платниками податків прозвітовано про 210 тис. осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру.

Звертаємо увагу, що чинним законодавством чітко розмежовано випадки, в яких можливе оформлення відносин цивільними договорами про надання послуг, а коли виключно трудовими. При проведенні перевірок органами ДПС відносини будуть визнаватися трудовими за наявності однієї з таких ознак: робота виконується відповідно до вказівок і під контролем роботодавця, а працівник інтегрований в його організаційну структуру; робота виконується відповідно до визначеного роботодавцем графіку; робота передбачає надання інструментів, матеріалів і механізмів стороною, яка замовила роботу; періодична виплата винагороди працівникові; надання працівнику щотижневих вихідних днів і щорічної відпустки; оплата стороною, яка замовила проведення робіт, поїздок, що вживаються працівником для виконання роботи.

Враховуючи вищевикладене, ДПС для упередження негативних наслідків для платників податків у подальшому просить уникати випадків підміни трудових договорів з найманими працівниками цивільними договорами про надання послуг. Також нагадуємо, що за використання праці неоформлених належним чином працівників законодавством передбачено фінансову та адміністративну відповідальність роботодавців.

 

У серпні 2021 року до місцевих бюджетів  надійшло понад 700 млн гривень

За інформацією начальника Головного управління ДПС у Сумській області Наталії Кіяшко, територіальні громади у серпні  2021 року отримали 704,2 млн гривень. У порівнянні з відповідним торішнім періодом  надходження зросли на 133,6 млн  гривень.

Головним джерелом наповнення доходів місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. У серпні  поточного року надходження зазначеного податку склали 449,0 млн грн, що на 89,4 млн грн перевищило надходження аналогічного періоду минулого року.

Також, важливим джерелом доходів місцевих громад  є  податок на майно в частині плати за землю. З початку року до місцевих бюджетів надійшло 93,0 млн гривень цього податку, що на 12,1 млн грн більше ніж у відповідному періоді минулого року.

Особи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до бюджетів 92,8 млн гривень єдиного податку.  Зокрема, фізичні особи єдиного податку сплатили  70,5 млн  грн,  юридичні особи – 22,3 млн гривень.

Рентна плата за користування надрами додала місцевим бюджетам 20,6 млн грн, що на 7,6 млн грн більше показника минулого року.

Надходження з єдиного соціального внеску склали 509,1 млн грн, що більше показника надходжень серпня 2020 року на 109,5 млн гривень.

Використання РРО /ПРРО підприємцями – єдинниками стане обов’язковим

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО та/або ПРРО) не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (1 320 000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;  реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення платником єдиного податку другої – четвертої груп (фізичною особою – підприємцем) в календарному році обсягу доходу, в розмірі 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Увага! У разі незастосування РРО та/або ПРРО, тимчасово до 1 січня 2022 року, застосовуються санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону України від 06.07.1995р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у таких розмірах:  10% вартості проданих товарів (робіт, послуг);  50% вартості проданих товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Для ознайомлення з роботою безплатного програмного рішення пропонуємо відвідати банер «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, де можна знайти найактуальнішу інформацію, нормативні акти, роз’яснення, відеоуроки щодо використання програмних РРО.

Перейти до вмісту