Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Оприлюднено приклади заповнення одноразової  добровільної декларації

У банері «Одноразове добровільне декларування» на вебпорталі Державної податкової служби України розміщено приклади заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації:

Одноразова (спеціальна) декларація, що подається до Державної податкової служби України з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року;

Одноразова (спеціальна) декларація, що подається до Державної податкової служби України з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року зі сплатою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування трьома рівними частинами.

Нагадуємо, що з 1 вересня 2021 року розпочинається одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування буде відбуватися шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація».

Запускаємо Податкову карту України

Державна податкова служба України на практиці реалізує принцип прозорості та відкритості своєї діяльності.

ДПС за сприяння Апарату Ради національної безпеки і оборони України впроваджує Інтерактивну податкову карту України.

Інтерактивна податкова карта України дає змогу в онлайн режимі у будь-який час без звернення до органів ДПС отримувати актуальну податкову інформацію щодо агрегованих показників в частині сплачених сум податкових платежів, нарахованих податкових зобов’язань, сум податкового боргу, надміру сплачених сум та суми платежів, які сплачені та будуть нараховані у наступних періодах.

Інформація надається по Україні та у розрізі: регіонів; територіальних громад; видів економічної діяльності; податків; видів бюджетів; систем оподаткування; за організаційно-правовими формами; типом платника (фізичні та юридичні особи);статусом платника (великий, середній, малий бізнес та неприбуткові бюджетні установи).
Наступним етапом заплановано реалізувати можливість відображення графіків, показників на звітну дату в порівнянні з попереднім періодом, створення паспортів територіальних громад.

Податкова карта вже доступна користувачам на вебпорталі ДПС та у відкритій частині Електронного кабінету,  а також за посиланням: https://map.tax.gov.ua. Інтерактивна податкова карта України працює у тестовому режимі. Ми продовжуємо цифровізацію ДПС.

Порушення при реалізації підакцизних товарів

Сплата акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів є одним з джерел наповнення місцевих бюджетів територіальних громад, що дозволяє останнім забезпечувати утримання інфраструктури та дбати про розвиток територій.

Однак деякими суб’єктами господарювання, що здійснюють реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального ігнорується вимоги чинного законодавства, у частині дотримання вимог порядку проведення розрахунків при реалізації такої  підакцизної продукції щодо обов’язкового проведення розрахунків через реєстратори розрахункових операцій, відображення у касових чеках кодів товарних підкатегорій згідно з УКТ ЗЕД та зазначення ставки та суми податку, що підлягає перерахування до місцевого бюджету.

Так, з початку звітного року фахівцями відділу фактичних перевірок Головного управління ДПС у Сумській області було виявлено 150 порушень пов’язаних з відсутністю УКТ ЗЕД у касових чеках, 64 факти продажу алкогольних напоїв за заниженими цінами та 30 випадків непроведення через реєстратори розрахункових операцій реалізації підакцизної продукції, що безпосередньо впливають на рівень надходжень відповідного податку до бюджету територіальних громад. При цьому такі порушення виявляються при проведенні кожної другої перевірки проведеної підрозділом.

Загальна сума застосованих, контролюючим органом штрафних (фінансових) санкцій за матеріалами проведених перевірок, що спрямовуються до місцевих бюджетів з початку звітного року склала близько 3,2 млн. гривень.

Головне управління ДПС у Сумській області наголошує, що незважаючи на введені карантинні обмеження на території України, сплата акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів не скасовується та не відтерміновується.

При цьому звертаємо увагу, що обмеження на проведення перевірок у сфері обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального для податкових органів чинним законодавством не встановлюється, тому контрольно-перевірочні заходи відносно порушників тривають на постійній основі.

Податкові злочини входять до найбільш загальної групи протиправних

Відділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДПС у Сумській області постійно проводиться робота з виявлення фактів порушення чинного законодавства суб’єктами підприємницької діяльності, зокрема, з питання легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, – про це в. о. начальника податкової  служби Сумщини Олексій Мазуренко повідомив ЗМІ області.

Так, спільно з управлінням СБ України в Сумській області в ході дослідження матеріалів фінансово-господарської діяльності платника, який перебуває на обліку в Головному управлінні ДПС у Сумській області, встановлено здійснення  операцій з купівлі-продажу незаконно видобутих нафтопродуктів (конденсату газового) з метою їх легалізації (введення в законний обіг) та подальшого продажу.

Службові особи згаданого вище підприємства здійснили придбання незаконно видобутого конденсату загальною вартістю 74 млн грн та передали сировину для переробки на потужностях нафтопереробного заводу Сумської області. У подальшому вироблені з конденсату нафтопродукти були реалізовані підприємствам реального сектору економіки.

На даний час проводиться досудове розслідування за ознаками вчинення службовими особами підприємства легалізації (відмивання) злочинних доходів (ст. 209 ККУ).

– До податковий злочинів слід віднести діяння проти державної системи, зокрема податкової системи, та спричинення шкоди у вигляді ненадходження податків, зборів та інших платежів до державного та місцевого бюджетів. Податкові злочини входять до найбільш загальної групи протиправних діянь – економічних злочинів. Тому питання виявлення таких фактів – важливий напрям в роботі податківців, – зазначає посадовець.

Перейти до вмісту