Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Майже 8,5 тис. громадян задекларували доходи понад 1 млн гривень

За попередніми підсумками деклараційної кампанії доходи у сумі понад 1 млн грн задекларувала 8451 особа. Порівняно з минулим роком їх кількість зросла на 6 відсотків. Понад 1 млрд грн доходів задекларував мешканець м. Києва. Найбільшу суму до сплати в бюджет визначено мешканцем м. Києва з доходів, отриманих за межами України, – майже 80 млн гривень.

Традиційно найбільша кількість мільйонерів обліковується в м. Києві (3375 особи), Дніпропетровській (684 особи), Харківській (595 осіб) та Київській (540 осіб) областях. Загалом ними задекларовано дохід у сумі 70,4 млрд грн, визначено до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 1,6 млрд грн, військового збору – 0,2 млрд гривень.

Податкові зобов’язання до сплати в бюджет у сумі понад 20,0 млн грн за результатами 2020 року визначено 12 особами на загальну суму 418,0 млн грн, або 15 відсотків від загальної суми податкових зобов’язань (з урахуванням найбільшої суми). Половина таких громадян обліковуються в м. Києві, по дві особи – в Одеській та Київській областях, по одній особі – в Харківській та Львівській областях.

Загалом, за оперативними даними, у 2021 році доходи, отримані протягом минулого року, задекларували майже 472 тис. громадян, що на рівні минулого року. За результатами 2020 року громадянами визначено податкові зобов’язання до сплати в бюджет у розмірі 2,5 млрд грн податку на доходи фізичних осіб та 360,1 млн грн – військового збору.

Звертаємо увагу, що для фізичних осіб, які бажають скористатися правом на податкову знижку, за результатами 2020 року компанія декларування не завершена і такі особи мають право подати декларації у термін до 31.12.2021 (включно). Пропонуємо не марнувати час та подати декларацію завчасно, зокрема, скориставшись спрощеною процедурою подання – через електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи» в приватній частині Електронного кабінету платника.

Обмін електронними документами з контролюючими органами

Державною податковою службою з 01.04.2021 року здійснюється приймання та обробка спільно з Пенсійним фондом України звітності  щодо сум нарахованого єдиного внеску. Згідно з пунктом 3 частини першої статті 19 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464), Державна податкова служба України формує та веде реєстр страхувальників. Відповідно до пункту 1 частини першої статті 12 прим. 1 Закону № 2464 Реєстр застрахованих осіб формує та веде Пенсійний фонд України.

Після перевірки поданого платником податку документу в Пенсійному фонді України платникам направляється повідомлення (друга квитанція) з зазначенням результатів такої перевірки.

Додатково інформуємо, що пунктом 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу визначено, що за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабміном на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема, штрафні санкції передбачені пунктом 120.1  статті 120 Кодексу за несвоєчасне подання податкової звітності (крім ПДВ, акцизного податку, рентної плати)  не застосовуються.

Податківцями Сумщині встановлено факт незаконної операції з пальним

Головним управлінням ДПС у Сумській області проводиться системна  робота щодо виявлення та руйнування схем ухилення від оподаткування при здійсненні операцій з підакцизними товарами.

Так, працівниками управління контролю за підакцизними товарами проведена фактична перевірка суб’єкта господарювання, який здійснює діяльність  в галузі будівництва на території м. Лебедин Сумської області. За результатами перевірки встановлено факт здійснення операцій з пальним у великих обсягах без реєстрації місця навантаження-розвантаження, зберігання пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРПСЕ), як акцизного складу. Акцизний склад не обладнано витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками рівня пального у резервуарах. 

До суб’єкта господарювання застосовано штрафні санкції на суму понад    1 млн гривень.

Застосування РРО підприємцем-спрощенцем при торгівлі пивом

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, суб’єктам господарювання (у тому числі платникам єдиного податку) для здійснення роздрібної торгівлі пивом, необхідно отримати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (із зазначенням виключно пивом) із обов’язковим обладнанням місця торгівлі РРО/програмним РРО та роздрукуванням відповідних розрахункових документів (формуванням електронних розрахункових документів), встановленої форми.

Інформаційна система електронного адміністрування акцизного податку

Державна податкова служба України є активним учасником державного процесу цифрової трансформації адміністративних послуг і має дуже амбітні плани на майбутнє.

Днями Міністерство цифрової трансформації спільно з Державною податковою службою анонсували нові податкові послуги для бізнесу в мобільному застосунку та на порталі Дія. Одним з них е-Акциз – інформаційна система електронного адміністрування акцизного податку.

Великий антикорупційний проект буде запущено вже восени поточного року. Це суттєво спростить процес замовлення, обліку та сплати акцизних марок для виробників та експортерів. Проєкт сприятиме подоланню корупції завдяки мінімізації впливу людського фактору.

Крім того, дозволить посилити контроль за обігом підакцизних товарів на державному рівні та створити дієвий механізм боротьби з фальсифікованими чи незаконно ввезеними на територію України підакцизними товарами та значно спростити документообіг.

Перейти до вмісту