Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Податкова служба області не стоїть осторонь проблеми припинення пияцтва та тютюнокуріння серед підлітків

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, що протягом 2020 року від підрозділів Національної поліції в Сумській області до податкової Сумщини надійшло 18 матеріалів справ про адміністративні правопорушення складених за частиною другою статті  156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими встановлено факти реалізації представниками суб’єктів господарювання алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

За результатами розгляду зазначених матеріалів, у відповідності до вимог  чинного законодавства Головним управління ДПС у Сумській області анульовано 12 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами та 6 торгових об’єктів припинили здійснення діяльності.

При цьому, за фактами виявлених порушень вимог статті 15³ Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» до суб’єктів господарювання були застосовані штрафні (фінансові) санкції близько   130 тис. гривень.

– На сьогодні проблема пияцтва та тютюнокуріння в молодіжному середовищі України, у тому числі і на території Сумської області, є особливо актуальною.  Нажаль, бажання деяких несумлінних платників збагатитися за рахунок продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім не зупиняє перед неминучою загрозою, яку несуть такі дії здоров’ю наших дітей. Так, лише у квітні цього року фахівцями відділу фактичних перевірок Головного управління ДПС у Сумській області на підставі отриманої інформації від органів поліції області було проведено   6 фактичних перевірок за місцями продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім, – проінформувала засоби масової інформації начальник податкової служби Сумщини Наталія Кіяшко.

За матеріалами 4 перевірок Головним управлінням ДПС у Сумській області  анульовано 5 ліцензій на право роздрібної торгівлі такою продукцією, при цьому у 2 суб’єктів господарювання встановлено відсутність дозвільних документів (ліцензій) на здійснення продажу алкогольних напоїв. Сума застосованих штрафів складатиме більше 80 тис. гривень, зазначила посадовець.

Так, захищаючи економічні інтереси держави, податкова служба області не стоїть осторонь від проблеми припинення пияцтва та тютюнокуріння серед підлітків, у зв’язку з чим звертаємося до небайдужих громадян, яким стали відомі факти продажу алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів неповнолітнім, з проханням інформування про такі випадки органи національної поліції, які не залишаться поза увагою щодо відповідного реагування з боку податківців.     

На Сумщині викрито  сплату податкових зобов’язань

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДПС у Сумській області спільно з Головним управлінням ДФС у Сумській області виявлено факти умисної несплати  податків суб’єктом господарювання.

Так, в ході дослідження матеріалів фінансово-господарської діяльності комунального підприємства було встановлено, що маючи постійно зростаючий борг зі сплати податкових зобов’язань посадові особи здійснювали придбання різних товарів та послуг вартість яких перевищувала суму обов’язкових податкових платежів за відповідний період.

За період 01.01.2018 –  22.05.2020 заборгованість зі сплати рентних платежів підприємства склала 8 513 263,12 гривень, в результаті умисної несвоєчасної сплати посадовими особами податкових зобов’язань та боргу виникли штрафні санкції та пені у сумі 2 604 399,64 грн, чим було нанесено збитки комунальному підприємству та територіальній громаді.

За даними матеріалами слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Сумській області проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Наразі проводяться оперативно-слідчі заходи.

 

Розрахунок на АЗС/ГАЗС через РРО – додаткові кошти місцевим бюджетам

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.03.2021 № 232 затверджено «Порядок зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування».

Цим порядком визначено механізм зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування на перше та друге півріччя року.

Згідно із зазначеним порядком частка акцизного податку до відповідних бюджетів місцевого самоврядування залежить від повноти розрахункових операцій, проведених через РРО, на АЗС/ГАЗС суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального, розташованих на територіях відповідних територіальних громад згідно з КОАТУУ.

З метою забезпечення повноти надходжень акцизного податку до місцевих бюджетів пропонуємо у разі наявності інформації про порушення порядку проведення операцій через РРО на АЗС/ГАЗС повідомляти про дані випадки Державну податкову службу України на електронну скриньку post@tax.gov.ua

З початку року до місцевих бюджетів надійшло понад 182 млн грн податку на нерухоме майно

За оперативними даними Головного управління ДПС у Сумській області поточному році фізичним особам – власникам об’єктів нерухомості сформовано близько 360 тис. податкових повідомлень-рішень з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 14 тис. більше аналогічного періоду минулого року.

До сплати визначено податку на загальну суму понад 657 млн грн, що більше аналогічного періоду минулого року на 112 млн гривень.

Найбільші суми нарахувань податку обліковуються по ГУ ДПС у Харківській – 81 млн грн, Київській – 80 млн грн, Дніпропетровській –  78 млн грн, областях та м. Києві – 106 млн гривень.

Власники нерухомості вже сплатили до місцевих бюджетів понад 182 млн грн податку на нерухоме майно.

Слід зазначити, що цього року податок на нерухомість платники сплачують за 2020 рік за ставками, які були законодавчо визначені на той період.

Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток. Ставки податку встановлювалися рішеннями місцевих рад.

При цьому пільгові розміри площі майна, на які не нараховується податок, складають:

для квартири/квартир незалежно від їх кількості – 60 кв. метрів;

для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – 120 кв. метрів;

для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 кв. метрів.

Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Перейти до вмісту