День визволення в'язнів нацистських концтаборів
Новини

Ми пам`ятаємо…

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів

Рішенням Генеральної Асамблеї ООН з метою збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування з 1991 року 11 квітня відзначається Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів.

Саме 11 квітня 1945 року в одному з найбільших концентраційних таборів нацистської Німеччини – Бухенвальді – ув’язнені повстали та взяли ситуацію під свій контроль. А невдовзі війська антигітлерівської коаліції завершили їхнє звільнення. Після цього хвиля звільнень досягла й інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека…

Прикладом мужності, незламності духу та людської гідності стали для нас мільйони людей різних національностей, на долю яких випали важкі випробування пекельною неволею. Серед них було чимало українців, які, витримавши фізичні та моральні знущання, не змирилися з роллю рабів нацизму.

У цей день ми вклоняємось з усім світом людям, які в пекельних муках пройшли цей шлях, вистоявши найстрашніші випробування. І віддаємо данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в стінах таборів смерті. 

Це все – в нашій пам’яті назавжди, що передаватиметься з покоління в покоління. 

З повагою

Голова Конотопської районної ради                   Віктор БИК

Перейти до вмісту