Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Закликаємо взаємодіяти з податковими органами без зайвих труднощів

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує увагу платників, що однією з популярних послуг, якою активно користуються платники податків, є безкоштовна розсилка на їх електронні скриньки інформації щодо останніх змін в законодавстві, термінів сплати податків, інформаційних листів ДПС тощо.

Водночас податківці звертають увагу, що на жаль не всі суб’єкти господарської діяльності  (юридичні та фізичні особи) на сьогодні мають власні електронні скриньки для отримання повідомлень. Так, база платників податків (юридичних/фізичних осіб) Сумщини становить понад 56 тис. суб’єкти господарської діяльності, у той же час електронні адреси мають до 2000  суб’єктів від загальної кількості платників (за  наявною інформацією в податковій), що становить лише 3,5 відсотків.

«Ми пишемо один одному швидкі повідомлення в чати або електронні листи, якщо це щось розгорнуте і важливе. Однак для офіційного листування з державним органом або юридичною особою продовжуємо здійснювати цілий «ритуал»: роздруковуємо все, ставимо число і підпис, реєструємо вхідний у канцелярії, зберігаємо в архіві і саме головне – витрачаємо багато часу на особисті відвідування державних структур», – зазначає керівник податкової Сумщини Наталія Кіяшко.

 Тож, звертаємося до платників податків. В умовах сьогодення все більшого поширення набуває використання інтернету та можливостей електронної пошти. Електронна пошта сьогодні є таким же необхідним інструментом для роботи, як і телефон. І точно так само, як сучасній діловій людині необхідно завжди бути на зв’язку, щоб не пропустити важливий дзвінок, у нинішніх реаліях вкрай важливо отримувати повідомлення на email.

 

Операція «службова видача» при використанні РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує увагу, що відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265) фіскальний звітний чек – документ встановленої форми, створений у паперовій та/або електронній формі реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) або програмним РРО (далі – ПРРО), що містить дані денного звіту, під час створення якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься відповідно до фіскальної пам’яті РРО або фіскального сервера контролюючого органу.

Відповідно до норм п. 6 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 №547 внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через РРО або ПРРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій.

 Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Тобто, операції «службове внесення» та «службова видача» не є розрахунковими операціями в розумінні Закону №265. Враховуючи викладене, видача чи внесення готівки з місця проведення розрахунків повинна реєструватись через РРО або ПРРО з використанням операцій «службова видача» та «службове внесення», якщо така видача чи внесення не пов’язані з проведенням розрахункових операцій.

Якщо до початку наступного робочого дня на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту, з метою уникнення невідповідності суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті, проведено через РРО або ПРРО суму готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків з використання операції «службове внесення», то операція «службова видача» в кінці робочого дня не здійснюється.

 

Для  торгівлі пальним на пересувний транспортний засіб ліцензія не видається

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що ліцензія на право оптової чи роздрібної торгівлі пальним видається суб’єкту господарювання (у тому числі іноземному суб’єкту господарювання, який діє через свої зареєстровані постійні представництва) на місце оптової чи роздрібної торгівлі пальним, а за відсутності місць оптової торгівлі пальним – за місцезнаходженням суб’єкта господарювання.

Крім того, відповідно до Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами роздрібна торгівля нафтопродуктами здійснюється за наявності у суб’єкта господарювання відповідних документів дозвільного характеру та ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним. Торгівля нафтопродуктами, призначеними для відпуску споживачам, здійснюється через мережу автозаправних станцій, автогазозаправних станцій та автогазозаправних пунктів. Забороняється торгівля нафтопродуктами на автозаправних станціях, автогазозаправних станціях, в автогазозаправних пунктах безпосередньо з автоцистерн.

Суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через свої зареєстровані постійні представництва) не може отримати ліцензію на право оптової чи роздрібної торгівлі пальним на пересувний транспортний засіб.

Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг

Головне управління  ДПС у Сумській області надає посилання, за якими на офіційному вебпорталі ДПС України розміщено переліки (оновлюються щомісячно):

– Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг

https://tax.gov.ua/datasets.php?d=DFS20160211185056

– Інформація про платників, які мають борг (недоїмку) зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

https://tax.gov.ua/datasets.php?d=DFS20210222164442

Ставка податку при декларуванні успадкування чи подарунку

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (1-й і 2-й ступінь споріднення – це чоловік, дружина, діти, у т.ч. усиновлені; рідні брати та сестри, баба та дід, онуки).  Однак декларація не подається, якщо ПДФО та ВЗ були сплачені спадкоємцем до нотаріального оформлення (п. 174.3 ПКУ)

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками податкового року (не пізніше 30 квітня 2021 року).

Перейти до вмісту