Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

ImageДеклараційна кампанія – 2021

З початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року.

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

– при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;

– при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

– при отриманні іноземних доходів;

– та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Громадянам, які зареєстровані в Конотопському районі необхідно подати декларації до Центрів обслуговування платників відповідної ДПІ за адресами: 41615, м. Конотоп, пр. Миру, 2; тел. (05447) 6-61-97; 41700, м. Буринь вул. Ринкова, 7, тел. (05454) 2-15-03; 41300, м. Кролевець, вул. Європейська, 11 тел.(05453) 9-57-84; 41500, м. Путивль, вул. Іоанна Путивльського, 46, тел. (05442) 5-26-50.

Звертаємо увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

 

Ніхто не вимагатиме сплати податків від громадян, які їх вже сплатили за кордоном

При отриманні іноземних доходів громадяни мають подати декларацію про майновий стан та доходи. Про це зазначив Голова ДПС Олексій Любченко в інтерв’ю інтернет-виданню «Гордон».

«Загальне правило просте: із доходів, які одержують українські громадяни, сплачують податки. Неважливо, де. У нас є підписані угоди про виключення подвійного оподаткування абсолютно з усіма країнами, де працюють наші люди. Якщо наші громадяни заплатили податки за кордоном: у Польщі, Угорщині, Португалії або деінде – в Україні ніхто з них вимагати податки не має права. Єдине, що вони мають зробити, – це подати податкову декларацію», – підкреслив Олексій Любченко.

Обов’язок подачі декларації про майновий стан і доходи, а також сплати податків та зборів визначено ст. 67 Конституції України.

При цьому, якщо громадянин отримував доходи за кордоном, а це особливо стосується українських заробітчан, і сплатив податки там, то за умови надання таких підтверджуючих документів йому не доведеться сплачувати податки ще раз і в України.

 

Єдиний рахунок працює

Понад тисячу платників податків вже виявили бажання сплачувати податки через єдиний рахунок. Так, станом на 20.01.2021 до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, включено 1007 платників податків. Через єдиний рахунок вже сплачено 2,9 млн гривень. Такий спосіб сплати податків є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.

Через єдиний рахунок можна сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов'язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

Нагадуємо, що єдиний рахунок для сплати податків запроваджено з 1 січня 2021 року. Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки.

Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів  єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Платники, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/не бюджетні рахунки.

 

Стягнення податкового боргу фізичної особи

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу, що одне з ключових завдань  ДПС – це прозоре і ефективне адміністрування податків та робота з податковим боргом. Світова практика та досвід успішних країн у питанні адміністрування податкового боргу говорить про те, що ефективною є не «колекторська» діяльність з боку податкових органів, а робота «на випередження».  Отже, головна наша мета – не просто стягнути наявний податковий борг, а упередити його появу шляхом стимулювання платників податків до самостійної сплати податкових зобов’язань.

Держава має створювати належний рівень умов та йти назустріч сумлінним платникам податків, а до боржників, що нехтують інтересами держави та суспільства – ставитися, як до порушників законодавства.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов’язання в установлені законодавством строки, орган ДПС надсилає (вручає) йому податкову вимогу відповідно до вимог ст. 59 ПКУ.  З метою забезпечення виконання платником податків своїх обов’язків щодо сплати податків і зборів майно платника податків, який має податковий борг, передається в податкову заставу.

Згідно з вимогами ст. 87 ПКУ, органи ДПС звертаються до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу за рахунок активів фізичної особи — боржника.

Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою.

Нагадуємо, що 10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 04 грудня 2020 року № 1072 – ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Під дію Закону № 1072 підпадають усі категорії платників податків, крім осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, та осіб, які мають податковий борг з митних платежів.

Перейти до вмісту