4 сесія 8 скликання (22.01.2021)

Про затвердження звіту про виконання програми економічного і соціального розвитку…

Image

КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

ЧЕТВЕРТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

22.01.2021

Про затвердження звіту про виконання програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2019 рік та наступні 2020-2021 програмні роки за 2020 рік

Заслухавши та обговоривши звіт головного спеціаліста відділу культури Конотопської районної державної адміністрації Тарабан Н.П. про виконання програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2019 рік та наступні 2020 – 2021 програмні роки за 2020 рік, керуючись пунктом 16 частини 1 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,

районна рада вирішила:

  1. Затвердити звіт про виконання Програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2019 рік та наступні2020 – 2021 програмні роки за 2020 рік.
  2. Рекомендувати Конотопській районній державній адміністрації в подальшому здійснювати організаційно-практичні заходи щодо забезпечення виконання показників і заходів програми економічного і соціального розвиткуКонотопського району на 2021 рік.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань бюджету, фінансів, планування соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю та питань реалізації державної регуляторної політики.

Голова Віктор БИК

Юлія Гриценко 2 33 13

Надіслано: до протоколу – 1, РДА – 1, постійній комісії районної ради з питань бюджету, фінансів, планування соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю та питань реалізації державної регуляторної політики – 1, відділу культури РДА – 1, фінансовому управлінню РДА – 1

Звіт

про виконання програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2019 рік та наступні 2020-2021 програмні роки за 2020 рік

Протягом 2020 року Конотопською райдержадміністрацією разом з органами місцевого самоврядування вживалися необхідні заходи щодо забезпечення в районі комплексного розвитку, належного життєвого рівня населення та стабільної суспільно-політичної ситуації, а особливо під час поширення COVID-19 та продовження дії карантинних заходів для стримування пандемії.

З метою вирішення актуальних питань життєдіяльності району особлива увага приділялась організації виконання завдань і заходів Програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2020 рік, визначених пріоритетів у діяльності райдержадміністрації.

Впровадження реформи децентралізації

У 2020 році завершено основний етап реформи адміністративно-територіального устрою.

Відповідно до перспективного плану формування територій громад Сумської області, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 598-р, на території Конотопського району (відповідно до адміністративно-територіального устрою, який діяв до набрання чинності постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів») утворено 3 об’єднані територіальні громади, що охопило 100% території, а саме: Бочечківська сільська об’єднана територіальна громада з центром у селі Бочечки; Дубов’язівська селищна об’єднана територіальна громада з центром у смт Дубов’язівка; Попівська сільська об’єднана територіальна громада з центром у селі Попівка.

  1. Розвиток реального сектору економіки та інфраструктури

Промисловість

Основу промислового комплексу Конотопського району складали 3 підприємства: а саме 2 державні підприємства „Конотопське лісове господарство”, Попівський експериментальний завод та приватне підприємство „Хлібзавод „Дубов”язівський”.

Загальний обсяг виробленої промислової продукції (робіт, послуг) по району за даними промислових підприємств у 2020 році зменшився на 11,7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 132817,6 тис. грн.

Обсяг реалізованої промислової продукції (робіт, послуг) в цілому по Конотопському району за 2020 рік склав 120541,0 тис. грн, що становить 89,9 % у порівнянні з відповідним показником минулого року.

Причиною зменшення обсягів виробництва промислової продукції в цілому по Конотопському району є тимчасове призупинення роботи ДП «Попівський експериментальний завод».

За січень-грудень 2020 року, порівняно з відповідним періодом минулого року, спостерігалося зростання виробництва власної продукції на ДП «Конотопський лісгосп». Протягом звітного періоду підприємством виготовлено 73535,0 куб. м. деревини та 3201,35 куб. м. пиломатеріалів, що на 9820,4 та 1821,05 куб. метрів відповідно більше від показника 2019 року.

Виробництво продукції в натуральному вигляді на ПП «Хлібзавод «Дубов`язівський» у 2020 році є на рівні минулорічних показників.

У натуральному виразі за 2020 рік вироблено 2513,3 тонни хліба та хлібобулочних виробів, 258,3 тонни здоби.

Сільське господарство

Агропромисловий комплекс Конотопського району налічує 39 сільськогосподарських підприємств та 52 фермерські господарства.

Площа ріллі в користуванні сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств 76 тис. га.

Валовий збір зернових і зернобобових у сільськогосподарських підприємствах району за січень-листопад 2020 року становив 380,262 тис. тонн. Урожайність склала 82,3 ц/га.

Станом на 01.12.2020 поголів’я великої рогатої худоби в порівнянні з відповідною датою минулого року скоротилося на 3,7 % і становить 6651 голова, у тому числі поголів’я корів – 7,9 % і становить – 2478 голів.

Обсяги виробництва молока в районі за січень-листопад 2020 року зросли на 1,8% проти відповідного періоду минулого року.

Виробництво м’яса (реалізація на забій сільськогосподарських тварин у живій вазі) у сільськогосподарських підприємствах району зменшилося на 11,9% і складає 869,4 тонни.

У районі діє 2 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи: СГОК „Згода” та СГОК „Діброва”.

Транспорт та транспортна інфраструктура

Важливою складовою частиною виробничої інфраструктури Конотопського району є пасажирський транспорт. Регулярним автобусним сполученням охоплені всі населені пункти району. Потреби населення району в пасажирських перевезеннях задовольняють ПП «Корунд-С» та 4 приватних перевізника. Транспортна мережа Конотопського району налічує 16 приміських автобусних маршрутів.

У районі забезпечено реалізацію прав окремих категорій громадян на пільговий проїзд автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування у приміському сполученні.

Відповідно до районної програми здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, які згідно із законодавством мають на це право, автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування на приміському сполученні з початку року у Конотопському районі нараховано та профінансовано 1462,5тис.грн.

Філією «Конотопський райавтодор» на території району обслуговується 453,1 км доріг з твердим покриттям, за 2020 р. виконано наступні обсяги робіт:

– експлуатаційне утримання державних доріг – 64554,5 тис. грн., в т.ч аварійний ремонт – 2500,7 тис. грн.

– експлуатаційне утримання місцевих доріг – 8394,8 тис. грн., в тому числі аварійний ремонт – 3450,8 тис. грн.

– поточний ремонт та утримання комунальних доріг за рахунок коштів місцевих бюджетів – 2680,9 тис. грн. , в тому числі: на поточний ремонт та утримання доріг – 1881,1 тис. грн., на спів фінансування робіт з ремонту доріг – 799,8 тис. грн.

Позитивним моментом для Конотопського району є включення його до реалізації проектів програми «Велике будівництво». Завдяки цьому у поточному році на Конотопщині особлива увага приділялась відновленню доріг державного значення.

Так, на автодорозі Конотоп-Буринь-Чумакове проведено ремонтні роботи з експлуатаційного утримання, покладено 5-ти сантиметровий вирівнювальний шар з нанесенням поверхневої обробки.

Такі ж ремонтні роботи проводилися на трасі Кролевець-Конотоп-Ромни-Пирятин. Загалом в напрямку с.Шевченкове Конотопського району за програмою «Велике будівництво» проводився поточний ремонт на 9,6 км автошляху.

Житлово-комунальне господарство, енергозбереження

З метою надання пільгових кредитів індивідуальним сільським забудовникам в районі діяла програма «Власний дім», якою передбачені відповідні кошти. Через відсутність бажаючих отримати кредити на пільгових умовах кошти упродовж звітного періоду не використовувались.

Рішенням сесії Конотопської районної ради від 19.04.2019 було затверджено головний містобудівний документ – Схему планування території Конотопського району. У 2020 році продовжувалась робота щодо розроблення генеральних та детальних планів територій і топографічної основи населених пунктів Конотопського району.

Станом на 01.01.2021 року розроблені топографічні основи 44 населених пунктів Конотопського району. Затверджено 19 генеральних планів населених пунктів Конотопського району, зокрема сел.Заводське, сел.Питомник, с.Бочечки, с.Сахни, с.Козацьке, с.Анютине, с.Бережне, с.Духанівка, с.Привокзальне, с.Шаповалівка, с.В’язове, с.Соснівка, с.Шевченкове, с.Торговиця, с.М.Самбір, с.Совинка, с.Жигайлівка, с.Червоний Яр, с.Пекарі. Розроблено 9 детальних планів територій земельних ділянок.

Всі населені пункти району забезпечені вуличним освітленням. З метою виконання заходів щодо освітлення населених пунктів Конотопського району, розроблених сільськими радами, протягом 2020 року виконано поточний ремонт та технічне обслуговування мереж вуличного освітлення на суму 662,2 тис. грн та проведено реконструкцію мереж вуличного освітлення – 284,1 тис. грн. (Кузьківська с/р).

Ефективне та економне використання паливно-енергетичних ресурсів в бюджетній сфері, житлово-комунальному господарстві, інших сферах життєдіяльності району, скорочення бюджетних видатків на оплату комунальних послуг та енергоресурсів є пріоритетом у сфері енергозбереження у 2020 році.

Відповідно до програми «Освіта Конотопщини» на упровадження заходів з енергозбереження»на 2020 рік заплановано 579,4 тис. грн коштів районного бюджету, з них: 322,7 тис. грн – за рахунок коштів іншої субвенції з сільських рад. Виділені кошти освоєні, зокрема: 560,0 тис. грн на поточні ремонти приміщень, прибудов, туалетів, систем опалення, по заміні вікон та дверей на металопластикові в закладах освіти району, придбання матеріалів та обладнання довгострокового користування для проведення поточного ремонту;

19,4 тис. грн на розробку проектно-кошторисної документації з реконструкції внутрішньо-будинкової системи газопостачання Попівського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа I-III ступенів-дошкільний навчальний заклад” Конотопського районної ради Сумської області с. Попівка Конотопський р-н вул. Братів Ковтун,3.

Інвестиції

Основним джерелом інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств. За січень – грудень 2020 року сільськогосподарські підприємства інвестували в основну діяльність 209,2 млн. грн власних коштів, у тому числі, ПВКП «СТС» – 205,0 млн. грн на будівництво елеваторного комплексу ємністю 100000 тонн, на території В`язівської сільської ради, Конотопського району та ФГ «Дейнека» – 4,2 млн. грн на будівництво зернотіку (зерноочисного комплексу та 3 ангарів).

Відповідно до переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися у 2020 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 №543-р на 2020 рік Конотопському передбачено кошти державного фонду регіонального розвитку в сумі 6245,485 тис. грн на реалізацію проекту «Будівництво спортивного майданчику з футбольним полем із штучним покриттям на території Попівського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – дошкільний навчальний заклад” Конотопської районної ради Сумської області по вул. Братів Ковтунів, 3, у с. Попівка Конотопського району». Даний проєкт включено до програми Президента України «Велике будівництво». Загальна проєктна вартість об’єкту в цілому складає понад 8 млн. грн.

У грудні 2020 року будівництво спортивного майданчику призупинено у зв’язку з несприятливими погодними умовами (зниженням температури повітря), що негативно вплинуло б на якість роботи та призвело б до не відповідності необхідним нормам.

Розвиток малого та середнього підприємництва

Відповідно до переліку адміністративних послуг, що надаються через Центр надання адміністративних послуг Конотопської районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Конотопської районної державної адміністрації від 18.04.2018 № 140-ОД у 2020 році у центрі надання адміністративних послуг надавалось 38 адміністративних послуг.

Протягом 2020 року у Центрі надано 15924 адміністративних послуг. З них: 15524 заяв щодо земельних питань, 212 – вклейка фото в паспорт громадянина України по досягненню 45 або 25 – річного віку, 188 послуг відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Конотопської районної державної адміністрації, 1 послуга – експлуатаційний дозвіл на провадження діяльності пов`язаної з виробництвом продуктів тваринного походження.

З червня 2018 року у приміщенні ЦНАПу проводиться прийом громадян спеціалістами Конотопського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області. Відповідно до графіку, прийом здійснюється раз в місяць.

З метою створення сприятливих умов для провадження підприємницької діяльності в районі діяла Програма розвитку малого та середнього підприємництва в Конотопського району на 2017-2020 роки.

Протягом терміну дії програми здійснювалась державна фінансова підтримка бізнесу шляхом надання часткової компенсації сплачених відсотків за кредитами, отриманими суб’єктами малого підприємництва у державних банківських установах. За весь час дії програми (2017-20120 роки) фінансову підтримку з районного бюджету одержав 1 суб’єкт малого підприємництва (ТОВ «Агрофірма „Харчовик”) за 2 проектами (придбання: трактора та сівалки причіпної, пневматичної) на суму 123,3 тис. грн.

На 2020 рік із районного бюджету було передбачено 50,0 тис. грн для надання часткової компенсації сплачених відсотків за кредитами, отриманими суб’єктами малого бізнесу в державних банківських установах.

Протягом 2020 року оголошено проведення 4-х конкурсних відборів проектів суб’єктів малого підприємництва та проведено 4 засідання конкурсних комісій. Пропозицій від суб’єктів господарювання Конотопського району щодо проектів, для участі у конкурсному відборі на отримання часткової компенсації сплачених відсотків за кредитами у державних банківських установах, до Сумського обласного Фонду підтримки підприємництва не надходило. Відповідно кошти у зв’язку із відсутністю претендентів не використовувалися.

Споживчий ринок

Станом на 01.01.2021 на споживчому ринку району функціонувало 69 магазинів, 13 кіосків та 4 об’єкти ресторанного господарства.

У населених пунктах району, де відсутні стаціонарні магазини, щонайменше двічі на тиждень фізичними особами – підприємцями м. Конотоп, Конотопського та Роменського районів здійснюється виїзна торгівля хлібом, хлібобулочними виробами та іншими продовольчими товарами широкого вжитку.

З метою насичення споживчого ринку продуктами харчування за низькими цінами в районному центрі у весняно-осінній період поточного року проводились ярмаркові заходи, де безпосередні товаровиробники тваринницької та рослинницької продукції реалізовували продукти харчування за цінами нижчими від ринкових.

З метою підвищення ефективності роботи щодо удосконалення системи захисту прав споживачів у райдержадміністрації створено «гарячу лінію» з питань захисту прав споживачів. Протягом 2020 року звернень на «гарячу лінію» не надходило.

  1. Соціальний та гуманітарний розвиток

Грошові доходи населення

Серед основних чинників зростання добробуту населення є збільшення розміру грошових доходів, зокрема, заробітної плати як основного їх джерела, що, у свою чергу, вливає на відтворення робочої сили, розвиток виробництва та розв’язання соціально-економічних проблем.

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в Конотопському районі за статистичними даними за липень-вересень 2020 року склала 11207 гривень, що на 11,03 % більше відповідного періоду минулого року.

Заборгованість із виплати заробітної плати за листопад місяць 2020 року не змінилася до початку року і станом на 01.12.2020 відсутня.

З метою контролю за станом погашення заборгованості із виплати заробітної плати та вжиття заходів щодо її недопущення протягом 2020 року проведено 9 засідань комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Зайнятість населення

Державне регулювання ринку праці за допомогою правових, організаційних та економічних важелів для сприяння зайнятості населення, детінізації ринку праці, ефективному використанню робочої сили та соціальному захисту неконкурентоспроможних верств населення в районі реалізовується через районну програму зайнятості населення.

З початку 2020 року послугами служби зайнятості скористалося 5183 незайнятих громадян, що на 2,7 % більше ніж за аналогічний період 2019 року.

За січень-листопад поточного року за направленням служби зайнятості працевлаштовано 1819 безробітних. Рівень працевлаштування зменшився на 12,75 % і становить 35,1%.

Чисельність зареєстрованих безробітних зменшилася до початку року на 226 осіб та станом на 01.12.2020 складала 1437 особи.

Відповідно до програми зайнятості населення упродовж 2020 року заплановано створити 160 нових робочих місць. За даними проведеного моніторингу за 2020 рік створено 161 робочих місць, у тому числі 76 – у юридичних осіб, 85 – у фізичних осіб підприємців.

Соціальний захист населення

З початку 2020 року за наданням різних видів допомог до управління звернулося 3893 особи. Допомогу, що надається відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» отримує 658 заявників, станом на 01.01.2021 нараховано та виплачено допомоги на суму 15771,0 тис. грн.

Допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом „гроші ходять за дитиною” виплачена в сумі 1283,8 тис. грн.

Допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю отримують 280 осіб, нараховано та виплачено з початку року 6871,3 тис. грн.

Дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів нараховано та профінансовано відповідну тимчасову допомогу на загальну суму 101,3 тис. грн, допомогу отримує 8 сімей.

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям протягом 2020 року профінансована в цілому на 8065,6 тис .грн і виплачена 268 сім’ям, із загальної кількості цю допомогу отримує 73 багатодітні родини, в яких виховується 255 дітей, середній розмір допомоги у малозабезпечених сім’ях становить 5532,67 грн.

Допомога по догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу призначена та виплачена 41 особі на суму 1017,4 тис. грн.

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію призначена 105 особам, нараховано та виплачено з початку року 2162,0 тис. грн.

Допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, призначена 107 сім’ям, нараховано та профінансовано коштів на суму 2885,4 тис. грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» допомогу призначено 4 особам, станом на 01.01.2021 нараховано та виплачено 64,1 тис. грн.

Відповідно до чинного законодавства забезпечено нарахування субсидій готівкою на тверде паливо та скраплений газ 1133 сім’ям на суму 3337,2 тис. грн, середній розмір субсидії становить 3561,24 грн та на житлово-комунальні послуги 3504 сім’ям на суму 18940,3 тис. грн. Заборгованість з виплати субсидій відсутня.

За 2020 рік забезпечено проведено 44 засідання районної комісії по розгляду звернень громадян з питань призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, субсидій та пільг для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива, послуг зв’язку, на яких розглянуто 1011 звернень громадян з питань: призначення ДСД малозабезпеченим сім’ям – 41; призначення субсидії – 948; призначення пільг – 22. По 952 зверненнях прийняті позитивні рішення.

Протягом 2020 року проведено 30 засідань районної комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, розглянуто 110 звернень, по всім зверненням прийняті позитивні рішення.

Станом на 01.01.2021 нараховано пільг на оплату житлово-комунальних послуг на суму 867,4 тис. грн, заборгованість відсутня

З початку року нараховано пільг готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу на суму 839,9 тис. грн, заборгованість відсутня.

Станом на 01.01.2021 до Інтегрованої системи обліку інформації внутрішньо переміщених осіб по Конотопському району внесено дані щодо 179 осіб, допомога на оплату житлово-комунальних послуг ВПО нарахована та виплачена в сумі 1146,9 тис. грн.

Організація матеріально-побутового обслуговування осіб з інвалідністю здійснюється в установленому порядку з використанням інформації, що акумулюється в Централізованому банку даних осіб з інвалідністю. Станом на 01.01.2021 на обліку в управлінні перебуває 652 особи з інвалідністю, з них 71 дитина з інвалідністю.

З початку року до управління соціального захисту населення за наданням реабілітаційних послуг звернулися батьки 18 дітей з інвалідністю. Видано 14 направлень до Центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю Конотопської міської ради, 4 направлення до Сумського обласного центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю.

Пройшли реабілітацію у Центрі Конотопської міської ради – 21 дитина, у Сумському обласному центрі комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю – 9 дітей, у ТОВ «Майбутнє» м.Одеса -1, у Сумській дитячій обласній лікарні-1. Всього укладено 7 договорів з установами- надавачами послуг, використано коштів в сумі 102,3 тис. грн.

Протягом 2020 року щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації звернулося 119 осіб, видано 439 направлень на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Фактично протягом року забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації 204 особи. Укладено 98 договорів з підприємствами, що забезпечили 449 засобів реабілітації на суму 1706,9 тис. грн.

З початку року проведено виплату компенсації на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів 6 особам з інвалідністю на суму 2,3 тис. грн. та на транспортне обслуговування 9 особам з інвалідністю на загальну суму 4,1 тис. грн.

Станом на 01.01.2021 санаторно-курортного лікування потребує 59 осіб, де з них: 47 осіб з інвалідністю, 1 особа з інвалідністю внаслідок війни, 2 учасника бойових дій, 8 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, 1 член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни.

Забезпечено санаторно-курортними путівками з початку року 17 осіб, у тому числі: 2 учасників бойових дій, 1 учасника війни, 10 осіб з інвалідністю загального захворювання, 4 осіб з інвалідністю учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

За рахунок коштів районного бюджету протягом 2020 року проводилось фінансування районної програми «Соціального захисту населення на 2017-2021 роки», відповідно до якої:

надано додаткові пільги з оплати житлово-комунальних послуг зі знижкою 50% особам з інвалідністю по зору І-ІІ групи, особам з інвалідністю І-ІІ групи з захворюванням хребта та спинного мозку, сім’ям, у яких дитину з інвалідністю виховує один з батьків, сім’ям, у яких обидва батьки-особи з інвалідністю І групи виховують неповнолітніх дітей. З початку року такими пільгами скористалось 10 осіб, відшкодовано коштів за фактично надані послуги на суму 12,2 тис. грн;

проводилась виплата щомісячної компенсації особам з інвалідністю І-ІІ групи з захворюванням хребта та спинного мозку сім’ям, у яких виховуються діти з інвалідністю з 12 до 18 років за користування глобальною інформаційною мережею Інтернет, відшкодовано 2 особам на суму 950 грн;

проводилась виплата щомісячної стипендії особам, яким виповнилось 100 і більше років, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій, яким виповнилось 90 і більше років, виплачено 7 особам на суму 15,0 тис. грн;

призначено та виплачено компенсацію 32 особам, які надають соціальні послуги на суму 165,3 тис. грн;

надано пільги із встановлення телефону та знижки на абонентську плату за користування телефоном окремим категоріям громадян, нараховано та профінансовано пільг з послуг зв’язку на суму 4,1 тис. грн.

Відповідно до районної Програми соціального захисту окремих категорій населення у 2020 році за матеріальною допомогою звернулося 149 осіб, 147 звернень вирішені позитивно, надано допомоги на суму 300,0 тис. грн.

Охорона здоров’я

На розвиток та підтримку комунальних закладів охорони здоров’я району, що надають первинну медичну допомогу та забезпечення надання населенню медичних послуг з первинної медичної допомоги Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради на 2020 рік заплановано коштів в сумі 7802,3 тис. грн, з них: за 2020 рік використано коштів в сумі 7712,2 тис. грн, в тому числі: на придбання медикаментів для надання невідкладної медичної допомоги та дезінфікуючих засобів на суму 193,7 тис. грн., де з них: за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району у сумі 118,8 тис. грн, за рахунок коштів сільських бюджетів Конотопського району у сумі 74,9 тис. грн.; на придбання туберкуліну для проведення туберкулінодіагности серед дитячого населення на суму 71,232 тис. грн. за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на придбання лабораторних реактивів та інструментарію на суму 29,8 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на придбання захисних костюмів, халатів, пірометрів, термометрів, медичних масок, рукавичок, захисних окулярів, оприскувачів акумуляторних для обробки території, розхідних та інших матеріалів, тест-полосок, дезактину та антисептичних засобів необхідних для запобігання виникненню та поширення випадків захворювань, спричинених коронавірусом COVID-19 на суму 286,6 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на проведення поточних ремонтів на суму 57,660 тис. грн за рахунок коштів сільських бюджетів Конотопського району; на оплату послуг за проведення технічного обстеження та експертної оцінки щодо доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будівель та приміщень на суму 37,2 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на придбання запасних частин для санітарних автомобілів на суму 140,0 тис. грн. за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на придбання дрібного медичного обладнання та інвентарю на суму 75,450 тис. грн, де з них: за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району у сумі 58,370 тис. грн, за рахунок коштів сільських бюджетів Конотопського району у сумі 17,080 тис. грн; на оплату послуг з проведення лабораторних досліджень на суму тис. 39,2 грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на оплату послуг з проведення лабораторних тестувань на COVID-19 з використанням методу імуноферментного аналізу (ІФА) на суму 50,0 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на відшкодування вартості лікарських засобів та засобів індивідуального догляду пільгових категорій населення на суму 364,544 тис. грн, де з них: за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району у сумі 208,028 тис. грн, за рахунок коштів сільських бюджетів Конотопського району у сумі 156,5 тис. грн; на відшкодування вартості зубопротезування пільгових категорій населення на суму 65,0 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на забезпечення дітей до двох років з малозабезпечених сімей безкоштовним дитячим харчуванням на суму 25,510 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на забезпечення харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання Загорної Ірини Андріївни на суму 80,6 тис. грн за рахунок коштів сільського бюджету Великосамбірської сільської ради; на придбання ноутбука та багатофункціонального пристрою для Шаповалівського ФАП на суму 30,604 тис. грн. за рахунок коштів сільського бюджету Шаповалівської сільської ради; на придбання сміттєвого баку для Попівської АЗПСМ на суму 9,4 тис. грн за рахунок коштів сільського бюджету Попівської сільської ради; на придбання електрокардіографів на суму 82,6 тис. грн, де з них: за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району у сумі 32,6 тис. грн, за рахунок коштів сільських бюджетів Конотопського району у сумі 50,0 тис. грн; на придбання біохімічного аналізатора у комплекті на суму 135 тис. грн за рахунок коштів сільських бюджетів Конотопського району; на придбання центрифуги та фотоелектроколориметр цифровий на суму 60,0 тис. грн. за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на проведення капітального ремонту Кошарівського ФАП за адресою вул. Воскресенська 18, с. Кошари, Конотопського району, Сумської області на суму 238,4 тис. грн, де з них: за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району у сумі 199,1 тис. грн, за рахунок коштів сільських бюджетів Конотопського району у сумі 39,292 тис. грн; на проведення реконструкції пандусів, ґанків та ґанків з влаштуванням пандусів амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та фельдшерсько-акушерських пунктів на суму 212,7 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району.

Для забезпечення адекватного знеболення паліативних хворих шляхом дотримання вимог локального протоколу лікування хронічного больового синдрому у 2020 році виділено коштів з районного бюджету Конотопського району у сумі 45,0 тис. грн, з них за 12 місяців 2020 року використано коштів в сумі 45,0 тис. грн.

З метою забезпечення лікарськими кадрами з 1 серпня 2018 року проходить інтернатуру лікар-інтерн за спеціальністю «загальна практика-сімейна медицина» на базі Великосамбірської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради. Для забезпечення проходження інтернатури лікарем-інтерном у 2020 році виділено коштів з районного бюджету Конотопського району в сумі 54,2 тис. грн, з них за 2020 рік використано коштів в сумі 54,2 тис. грн на оплату праці з нарахуванням лікаря-інтерна та оплату витрат на відрядження (проживання в гуртожитку, добові, проїзд).

Для забезпечення медичним обслуговування населення Конотопського району на вторинному рівні медичними закладами Конотопської міської об’єднаної територіальної громади, які фінансуються з бюджету Конотопської міської об’єднаної територіальної громади передано міжбюджетний трансферт у вигляді субвенції з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції у сумі 3325,0 тис. грн.

Освіта

Станом на 31.12.2020 року в районі функціонувало 15 закладів освіти: 14 навчально-виховних комплексів (заклад загальної середньої освіти – заклад дошкільної освіти), та 1 самостійний заклад дошкільної освіти. З 14 закладів загальної середньої освіти 1 (Соснівський ОК) є опорним та має у своєму складі 2 філії (Малосамбірську та Шаповалівську). У закладах загальної середньої освіти району навчається 1058 здобувачів.

Серйозною проблемою залишається наповнюваність класів. Загальне зменшення кількості дітей вплинуло на збільшення кількості загальноосвітніх навчальних закладів з малою чисельністю учнів, що призвело до скорочення педагогічного навантаження вчителів.

З метою реалізації державної політики з питань забезпечення права дітей з особливими потребами на здобуття якісної освіти, інтеграції їх до загальноосвітнього простору в закладах освіти району відкрито 5 інклюзивних класи, а саме: на базі Юрівського НВК, Вирівського НВК, Попівського НВК I-III ступенів та В.Самбірського НВК.

Організація регулярного безкоштовного підвезення дітей до місць навчання є невід’ємною складовою частиною забезпечення якісної загальної середньої освіти учнями, які проживають у сільській місцевості.

Підвезення учасників навчально-виховного процесу здійснювалось 11 шкільними автобусами, що задовольняє потреби району. Протягом 2020 року забезпечено підвезення 290 учнів та 51 дитина дошкільного віку до 13 навчальних закладів.

Гарячим харчуванням у навчальних закладах району охоплено 994 учні, що становить 98 %, з них дітей пільгових категорій: 23 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 54 дітей з малозабезпечених сімей, 26 дітей учасників бойових дій в зоні АТО, ООС.

Усіма формами здобуття дошкільної освіти в районі охоплено 348 вихованців, в тому числі постійно відвідують 230 дітей, консультаційні групи «Разом з мамою» – 130 дітей, соціальний патронат – 14 дітей. Відсоток охоплення дітей 3-5 років всіма формами дошкільної освіти по району становить 100%.

У переважній більшості закладів дошкільної освіти створено сучасні умови для розвитку дітей. Їхнє матеріально-технічне забезпечення загалом відповідає вимогам сьогодення. Більшість закладів Конотопського району оснащені сучасними дитячими меблями, ігровим обладнанням, дидактичними посібниками; харчоблоки в більшості закладів дошкільної освіти забезпечені автономним гарячим водопостачанням.

У закладах дошкільної освіти району організовано триразове харчування, вартість якого для однієї дитини в день становила 22 грн.

Фінансове забезпечення закладів освіти здійснювалось відповідно до програми «Освіта Конотопщини» за рахунок коштів державного, обласного, районного та сільських бюджетів у межах видатків на галузь освіти на відповідний бюджетний період, а також за рахунок інших, не заборонених чинним законодавством, джерел фінансування.

Загалом для забезпечення функціонування навчальних закладів за програмою «Освіта Конотопщини» на 2020 рік передбачено 4321,01 тис. грн, з них за рік використано 3659,75 тис. грн, в тому числі: 175,869 тис. грн на капітальний ремонт санвузла Соснівського освітнього комплексу «Ліцей – заклад дошкільної освіти»; 632,272 тис. грн на поточні ремонти окремих приміщень навчальних закладів, спортивної зали, газового котла, мережі водопостачання. Поточні ремонти по заміні вікон на металопластикові, поточний ремонт огорожі, даху, водовідведення з даху, вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій горища; 915,174 тис. грн на придбання металопластикових вікон, будматеріалів, запчастин, дизпалива для шкільних автобусів, сучасних меблів, стільців, пуфів та диванів для НУШ, килимового покриття та матеріалів для облаштування шкільних музеїв, постільної білизни, іграшок, канцтоварів для дошкільних груп, дидактичних матеріалів та обладнання для кабінетів НУШ; 400,286 тис. грн на придбання комп’ютерної техніки, ноутбуків, планшетів, мультимедійного та інтерактивного обладнання для НУШ, комп’ютерних комплексів, холодильника, циркуляційного насоса, придбання засобів корекції психофізичного розвитку; 19,377 тис. грн на розробку проектно кошторисної документації з реконструкції системи газопостачання та інше.

Підтримка сім’ї, дітей та молоді

Основними завданнями служби у справах дітей є реалізація на території району державної політики з питань соціального захисту дітей, надання органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності, громадським організаціям, громадянам практичної та методичної допомоги, консультацій з питань соціального захисту дітей.

На обліку у службі у справах дітей перебуває 70 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (біологічних сиріт 19).

Із них під опікою, піклуванням – 54 дитина;

у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу області – 16 дітей.

На території району функціонує 2 дитячі будинки сімейного типу та 5 прийомних сімей, в яких виховується 14 дітей.

Протягом 2020 року на первинний облік дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування поставлено 10 дітей з них: 2 дітей влаштовано під опіку, піклування громадян, 2 дитини до дитячого будинку сімейного типу Солох.

З обліку усиновлення громадянами України. усиновлено 2 дитини

Сімейними формами виховання охоплено 70 дітей, що становить 100 % від загальної кількості дітей.

Програмою соціально економічного розвитку на 2020 рік передбачено кошти у сумі 20000 грн. для проведення заходів до Дня Усиновлення 30 вересня, до Дня Святого Миколая 19 грудня.

30 вересня у малому залі райдержадміністрації до Дня усиновлення проведено засідання круглого столу «Формування відповідального батьківства- запорука щасливого дитинства» До участі були запрошені прийомні батьки, батьки- вихователі, опікуни, піклувальники.

В кінці заходу присутні отримали подарункові набори.

До Дня Святого Миколая пройшла акція «Даруймо дітям радість». В ході якої дітям підзвітних категорій вручені солодкі подарунки.

З метою створення належних умов для всебічного розвитку молоді Конотопського району рішенням 37 сесії Конотопської районної ради від 24.04.2020 затверджено Програму «Молодь Конотопщини» на 2020 рік в новій редакції. Згідно з завданнями Програми на проведення молодіжних заходів передбачено кошти з районного бюджету у сумі 10,3 тис. грн. Упродовж звітного періоду кошти не використовувались.

За для формування патріотичної свідомості молоді, зокрема у навчальних закладах і у громадському середовищі шляхом розвитку історичної пам’яті; утвердження української культури і народних традицій; усвідомлення національної своєрідності; залучення молоді до суспільно значущої діяльності відділом освіти постійно ініціюються проведення туристських змагань та зльотів, військово-спортивних патріотичних ігор, спортивних змагань за участю сільської молоді.

Відділом освіти, Конотопським районним центром позашкільної роботи щороку проводяться шкільний, районний етапи Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Переможці районного етапу беруть участь у обласному етапі цього конкурсу.

У зв’язку з останніми подіями та карантинними заходами, військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») цього річ відбулася в онлайн-режимі.

З метою залучення учнівської молоді до пошуково-дослідницької діяльності, виховання поваги та бережливого ставлення до історико-культурної спадщини українського народу, природи рідного краю, в листопаді 2020 року на базі комунального закладу Сумської обласної ради ‒ обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю відбулася ХХ ювілейна заочна обласна краєзнавча конференція учнівської молоді «У світі краєзнавчих відкриттів».

У роботі конференції взяли участь 45 кращих юних краєзнавців закладів загальної середньої та позашкільної освіти області.

Під час конференції працювала секція за напрямом «Екскурсійно-краєзнавчі стартами» в рамках обласного соціально-освітнього проєкту «Кожна дитина має право» за темою «Заповідними стежками рідного краю».

Серед кращих стартапів визнано роботу вихованки Конотопського районного Центру позашкільної роботи Цементової Софії, учениці В’язівського НВК: “ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ”

На території району проводяться заходи, спрямовані на популяризацію та утвердження серед молоді здорового способу життя та культури здоров’я у дитячому і молодіжному середовищі, пропаганда здорового способу життя серед жителів району.

З метою популяризації та утвердження здорового способу життя та культури здоров’я у дитячому та молодіжному середовищі, пропаганди здорового способу життя серед жителів району працівниками Конотопського РЦСССДМ за звітний період проведено 8 заходів, якими охоплено 95 осіб, розповсюджено 95 буклетів відповідної тематики.

За для створення належних умов для всебічного розвитку молоді Конотопського району з урахуванням її вікових, індивідуальних, соціальних, творчих, інтелектуальних потреб та запитів, шляхом підтримки та розвитку пріоритетних напрямків та актуальних для молоді форм та форматів роботи в районі протягом звітного періоду здійснено ряд інших заходів відповідно до програми «Молодь Конотопщини».

Фізична культура і спорт

Для забезпечення формування державної політики у сфері фізичної культури в районі діяла Програма розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2020 роки, відповідно до якої на проведення спортивних заходів з районного бюджету на 2020 рік передбачено кошти у сумі 162,017 тис. грн.

Для фізичного розвитку населення у Конотопському районі діють 57 спортивних споруд, у тому числі: 43 площинні спортивні споруди (з яких 8 футбольних полів та 35 інших спортивних майданчиків), 8 спортивних залів, 6 приміщення для проведення фізкультурно-спортивних занять.

Для повноцінного фізичного розвитку людей з обмеженими фізичними можливостями у районі створено належні умови, функціонують 3 спортивні зали, які облаштовано засобами безперешкодного доступу до них.

При загальноосвітніх навчально-виховних закладах Конотопського району створені та діють 16 гуртків з наступних видів спорту: футбол, волейбол, баскетбол, настільний теніс, шахи, шашки.

Для проведення фізкультурно-оздоровчої спортивної роботи серед населення у 19 сільських радах на громадських засадах створені спортивні клуби «Колос».

На виконання завдань та заходів Програми в районі протягом 2020 року проведено до 50 спортивних заходів.

Для формування ціннісного ставлення юнацтва, дітей та молоді до власного здоров’я, покращення фізичного розвитку та фізичної підготовленості з урахуванням вимог майбутньої професійної діяльності в навчально-виховних закладах Конотопського району проводяться інформаційно-просвітницькі заходи з метою популяризації серед дітей та молоді здорового способу життя, занять фізичною культурою та спортом.

Для діяльності ГО «Конотопська місцева організація ВФСТ Колос» на проведення спортивних змагань, сільських спортивних ігор та навчально-тренувальних зборів збірної команди району з футболу передбачено – 86,4 тис. грн, з яких використано – 22,9 тис. грн, з них на нагороджувальну атрибутику – 8,45 тис. грн; для відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації (Конотопська районна ДЮСШ) – 70,9 тис. грн, використано – 32,2 тис. грн, для проведення спортивних районних заходів відділом культури Конотопської районної державної адміністрації передбачено 4,7 тис. грн, кошти не використовувались у зв’язку з введенням карантинних заходів щодо запобігання поширення респіраторної хвороби COVID-19.

Культура, туризм

З метою покращення культурного обслуговування населення в районі протягом звітного періоду проводились різнопланові культурно-мистецькі заходи, у тому числі до державних пам’ятних дат.

З нагоди Дня Соборності України відбулися районні заходи до Дня Соборності України «Єдність рідної землі – основа нації й держави».

У зв’язку з карантинними обмеженнями, культурно-мистецьке життя Конотопщини було переведене в онлайн-формат. Зокрема, на підтримку обласної акції «1939-1945. Війна. Перемога. Пам’ять» пройшов пісенний марафон «Не погасити пам’яті вогонь».

До Дня Конституції України 26.06.2020 організовано покладання квітів до пам’ятника Т. Шевченку в с. Шевченкове. У соціальній мережі Facebook розміщені тематичні відеоролики пісень про Україну, підготовлені працівниками закладів культури Конотопського району.

Заходи до Дня Незалежності України проходили також в он-лайн режимі на сторінці відділу культури Конотопської районної державної адміністрації у Facebook. Усі бажаючі мали змогу привітати країну з Днем народження, приєднавшись до челенджу «Для мене Україна починається з…» та презентувати свої таланти на тематичній культурно-мистецькій платформі.

У рамках вітальної патріотичної акції “Захисники України! Дякуємо Вам!” діти та молодь району привітали військовослужбовців з Днем захисника України.

На сторінці відділу культури Конотопської районної державної адміністрації у мережі Facebook до Дня Гідності та Свободи районною бібліотекою в інформаційному проспекті представлено книги із фондів бібліотеки, присвячені даній темі, та опубліковано фотозвіт про тематичні виставки, оформлені у бібліотечних закладах району.

Щороку Малосамбірщина приймає численних гостей свята «Віншуємо суницю – першу ягоду-царицю». Однак цьогоріч, у звʼязку з епідемічною ситуацією у країні, традиційні полуничні локації змінили формат – і стали доступні в он-лайн-режимі. Відділом культури Конотопської районної державної адміністрації організовано 3 он-лайн-конкурси – на кращий полуничний костюм, найбільшу полуницю та конкурс полуничних рецептів «А мій рецепт – найкращий!», що стали своєрідною промоакцією полуничного свята, адже віртуально його відвідали 13750 людей, а учасників конкурсів користувачі соціальної мережі підтримали 4762 лайками.

10 липня 2020 року у с. Малий Самбір на переможців полуничних конкурсів чекала цікава та насичена програма, яка розпочалася із екскурсії територією Сумської дослідної станції садівництва Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України. Продовжилася програма екскурсією у місцевому історико-етнографічному музеї. Завершився захід церемонією нагородження.

З метою відродження козацьких традицій краю у с. Шаповалівка проводиться Всеукраїнський культурно-мистецький фестиваль «Козацький родослав». Проте, у зв’язку з карантинними обмеженнями, формат заходу було змінено. З нагоди 361-ї річниці перемоги війська І.Виговського у Конотопській битві організовано церемонію вшанування пам’яті полеглих козаків (с.Шаповалівка) та патріотично-козацький челендж у форматі відеоселфі «Я – нащадок славного козацького роду!».

Загальний обсяг фінансування склав 13,403 тис. грн.

З метою збереження та відродження нематеріальної культурної спадщини в он-лайн-форматі відбулося ряд заходів. Зокрема, у районі проведені фотоакція «Великдень – разом!», акція «Великодні смаколики», інтерактивна акція «Великодні візерунки». З нагоди Всесвітнього дня вишиванки проведено 2 челенджі: «Селфі у вишиванці» та «Я люблю вишивати». До свята Івана Купала організовано челендж «Мій купальський вінок – найкращий».

Відділом культури Конотопської районної державної адміністрації вживалися заходи щодо забезпечення доступності для громадян документів та інформації, запровадження нових інформаційних послуг. У районній бібліотеці функціонує 5 робочих місць для користувачів з доступом до мережі Інтернет.

Через Інтернет-центр надається допомога користувачам у реєстрації в електронну чергу для надання закордонного паспорту, по резервуванню та придбанню залізничних квитків, у створенні «Особистого кабінету» побутового споживача електроенергії, запис на прийом через електронну чергу до лікаря, пошук та друк електронних книг.

З метою забезпечення зберігання бібліотечних фондів проведено поточний ремонт системи вентиляції районної бібліотеки на суму 15,0 тис. грн.

З метою збереження та популяризації культурного надбання краю відділом культури Конотопської районної державної адміністрації приділяється увага розвитку музейної діяльності.

З вересня 2018 року у с. В’язове функціонує музей Миколи Стороженка. Упродовж 2020 року, з дотриманням карантинних обмежень, у музеї проведено 41 екскурсію, експозиції переглянуло 498 осіб.

На ремонтно-будівельні роботи в закладах культури району використано 1631,9 тис. грн. Зокрема, проведено капітальний ремонт Малосамбірського СБК – 347,2 тис грн; капітальний ремонт Сарнавського СБК – 476,3 тис. грн; ремонт фасадів: Великосамбірського СБК – 149,0 тис. грн., Шаповалівського СБК – 199,8 тис. грн; ремонт ганку, побудовано пандус у В’язівському СБК на суму 142,7 тис. грн; ремонт фасаду та заміну дверей у Кузьківському СБК на загальну суму 133,5 тис. грн тощо.

Тимчасово виконуюча обов’язки

начальника відділу культури

Конотопської райдержадміністрації Юлія ГРИЦЕНКО

Перейти до вмісту