Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

ImageПодатківці викрили незаконне привласнення бюджетних коштів

Податківцями спільно з управлінням СБУ у Сумській області було викрито схему заволодіння бюджетних коштів при проведенні реконструкції об’єкта медичної сфери.

Відповідно до укладеного договору з Управлінням капітального будівництва Сумської ОДА суб’єкт господарювання мав виготовити проектно-кошторисну документацію на зазначений об’єкт. Оскільки  виконати таке замовлення він не мав можливості, замовнику було передано документи, які були типовими проектами, видавши їх за проектно-кошторисну документацію. За роботу, яка фактично ним не виконувалася, суб’єкт господарювання отримав майже 1,8 млн гривень. 

У діях посадових осіб суб'єкта господарювання встановлено ознаки здійснення легалізації (відмивання) коштів у сумі 1,8 млн грн, одержаних злочинним шляхом.

За результатами розгляду вказаних матеріалів слідчим підрозділом ГУ Національної поліції в Сумській області було зареєстровано кримінальне провадження за ч.1 ст.209 КК України.

 

З початку року на ринку пального оформлено майже 30 тис. ліцензій

Пресслужба Державної податкової служби України повідомила, що за 10 місяців 2020 року на ринку пального було оформлено 29 756 ліцензій. Зокрема, на зберігання пального було оформлено 27 091 ліцензію,  773 – на оптову торгівлю, 1 873 – на роздрібну торгівлю; 19 – на виробництво пального.

За цей період було анульовано 2 872 ліцензії. Зокрема, анульовано  1 763 ліцензій на роздрібну торгівлю пальним, 566 – на зберігання, 540 – на оптову торгівлю, 3 – на виробництво пального.

Станом на кінець жовтня поточного року суб’єкти господарювання мали 39 719 діючих ліцензій на провадження діяльності на ринку пального. Зокрема, діють 2 653 ліцензії на оптову торгівлю, 51 – на виробництво, 7 677 – на роздрібну торгівлю, 29 338 – на зберігання пального.

 

Програмні РРО мають переваги над класичними

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що застосування програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) має ряд переваг над класичним РРО, а саме: вільний вибір для суб’єкта господарювання; відсутність посередників (еквайєра, ЦСО); відсутність експертизи для комерційних програмних РРО;

пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android; онлайн реєстрація в контролюючому органі; виключно електронний документообіг; безкоштовність (програмне рішення ДПС).

Звертаємо увагу, що інформаційна підтримка платників забезпечується:  офіційним вебпорталом ДПС України – банер «Програмні РРО» – https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/;  Інформаційно-довідковим департаментом ДПС:  пріоритетність: 1 напрямок;  режим роботи з 8.00 год. до 20.00 год; послуги Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг у регіонах; послуги центрів обслуговування платників.

 

 

В разі оренди пільга по земельному податку не застосовується 

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу, що органи місцевого самоврядування встановлюють, зокрема пільги щодо земельного податку, який сплачується на відповідній території.

Норми визначені п. 284.1 ст. 284 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Якщо платники земельного податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території (п. 284.3 ст. 284 ПКУ).

Ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

У разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами, податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель (їх частин) (п. 287.7 ст. 287 ПКУ).

Отже, юридичні особи, які користуються пільгами з земельного податку, та надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, земельний податок за площі, надані в оренду, сплачують на загальних підставах з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель, споруд (їх частин).

 

Найманий працівник не може самостійно сплатити єдиний внесок

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є роботодавці, зокрема підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичної особи на умовах трудового договору (контракту).

Норми встановлені частиною 1 ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Відповідно до частини дев’ятої ст. 9 Закону № 2464 обчислення і сплата єдиного внеску за працівників, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, здійснюються роботодавцями за рахунок сум, на які єдиний внесок нарахований.

Єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку (частина 7 ст. 9 Закону № 2464).

Отже, найманий працівник з метою отримання допомоги по безробіттю не має можливості самостійно провести сплату єдиного внеску.

Перейти до вмісту