Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Image«Гаряча лінія» на тему: «Зміни стосовно застосування РРО»

Фахівці головного управління ДПС у Сумській області кожного вівторка та четверга з 10-00 до 12-00 за телефоном (0542) 685-235 надають роз'яснення та консультації з питань впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Відповідальна особа – Булгакова Олена Миколаївна – головний державний інспектор відділу обліку платників, об’єктів оподаткування, ведення реєстрів та реєстрації за окремими видами податків, розгляду звернень державних органів управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Сумській області.

 

У ДПС здійснюється контроль за дотриманням протиепідемічних заходів

За повідомленням Пресслужби Державної податкової служби України станом на 22 вересня 2020 року кількість працівників центрального апарату Державної податкової служби України, що захворіли на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену корона вірусом ­­– 23 особи, з них одужали – 21, продовжують хворіти – 2.

У територіальних органах ДПС захворіли 303 особи, одужали – 186, продовжують хворіти – 117.

У приміщеннях, де перебували інфіковані працівники, проведено дезінфекцію.

В умовах обмежувальних протиепідемічних заходів залишається актуальним максимальне використання дистанційного формату спілкування та електронних сервісів, зокрема ІТС «Електронний кабінет», вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Запроваджена практика онлайн-формату публічних заходів, які ДПС проводить в рамках виконання своїх функціональних повноважень та завдань.

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0800501007 (напрямок 0) або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/.

 

Викрито злочинну діяльність мережі магазинів розливного пива

За повідомленням Пресслужби Державної податкової служби України  в результаті проведених ДПС обстежень закладів торгівлі в одному з центральних регіонів України виявлено мережу магазинів з продажу розливного пива, яка налічувала 25 об’єктів.

На цих об’єктах торгівлі здійснювався незаконний продаж підакцизних товарів без застосування зареєстрованих в органах ДПС реєстраторів розрахункових операцій та без наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

У результаті спільних заходів ДПС та ДФС встановлено, що незаконну діяльність здійснював громадянин «В» через зазначену мережу магазинів з продажу розливного пива, не декларуючи при цьому отримані доходи та не сплачуючи податки до бюджету. В результаті таких дій до бюджету не надійшло понад 7,5 млн гривень.

За результатами опрацювання отриманої інформації ДФС порушено кримінальну справу, в рамках якої проведено 25 санкціонованих обшуків за місцями незаконної торгівлі та вилучено готівкові кошти в розмірі 2019,8 тис. грн, товарно-матеріальні цінності, документи, договори оренди, зошити складського обліку, чорнові записи та банківські картки.

Як проміжний результат вжитих заходів – за адресами розміщення магазинів розливного пива мережі зареєстровано 22 реєстратори розрахункових операцій та подано 42 заяви на отримання відповідних ліцензій.

 

На платформі ZOOM податківці спілкувалися з представниками бізнесу

Фахівцями  Головного управління ДПС у Сумській області на платформі ZOOM проведено вебінар з  питань застосування положень постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Спікером вебінару виступила начальник відділу аналітики податкових ризиків управління податкового адміністрування   Світлана  Коржилова.

 Під час вебінару платникам податків було доведено інформацію, що всі податкові накладні, які платники реєструють в системі, проходять технічну перевірку та перевірку на відповідність критеріям ризику. Це – критерії безумовної реєстрації, ризиковості платника, позитивної податкової історії, ризиковості здійснення операції. Якщо податкова накладна потрапляє під критерії ризиковості, її реєстрація зупиняється і платник має документально підтвердити реальність такої операції.

«При присвоєнні ризикового статусу, або при зупинці реєстрації на підставі відповідності критеріям ризиковості необхідно підтверджувати документально операції по податкових накладних. Тобто підтверджувати те, що зазначене у податковій накладній справді має місце», – підкреслила Світлана Коржилова.

Так, зокрема у Сумській області за період дії Постанови з 01.02.2020 до 01.09.2020 СМКОР зупинено реєстрацію ПН/РК в кількості, що становить лише 0,5 відс. від загальної кількості виписаних накладних.

Під час заходу учасники обговорили питання, які турбують платників при реєстрації ПН/РК, отриманні повідомлення щодо розблокування зупинених податкових накладних та деякі особливості заповнення Таблиці даних платника податку на додану вартість.

До уваги платників єдиного податку третьої групи

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу платників, що Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено ряд змін, які стосуються, зокрема, юридичних осіб – платників єдиного податку третьої групи, а саме:

– зменшено із 15-ти до 10-ти календарних днів строк, до закінчення якого платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5% може подати заяву про зміну ставки цього податку на 3% зі сплатою ПДВ;

– обмежено поширення пільги у вигляді земельного податку на юридичних осіб – платників єдиного податку 3 групи, при наданні нерухомого майна в оренду;

– визначено, що анулювання реєстрації єдиного податку можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 грн на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із послідовних кварталів.

Перейти до вмісту