Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageНовації до Податкового Кодексу щодо податку на додану вартість

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області продовжує  знайомити зі змінами внесеними Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України

щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» в тому числі внесені зміни по  податку на додану вартість, а саме  запроваджено для звітності з ПДВ єдиного звітного періоду – календарний місяць з метою спрощення адміністрування ПДВ; визначення бази оподаткування для операцій з постачання електричної енергії, виходячи з ціни, яка склалася на ринку електричної енергії без необхідності донарахування податкових зобов’язань з ПДВ, якщо така ринкова ціна електричної енергії менша за ціну її придбання; визначення бази оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України (договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації;  забезпечення можливості формування податкового кредиту платниками, які застосовують касовий метод податкового обліку у випадку, якщо оплата придбаних товарів/послуг здійснюється більше ніж через 1095 календарних днів;  врегулювання питання врахування у системі електронного адміністрування податку суми коштів, вилучених та зарахованих контролюючим органом на рахунок платника податку відповідно до ст. 95 Кодексу в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ по задекларованих до сплати податкових зобов’язаннях; продовження граничного терміну реєстрації в ЄРПН зведених податкових накладних з 15 до 20 числа місяця;  встановлення тимчасової пільги з ПДВ для операцій з передачі транспортних засобів малозабезпеченим верствам населення, а також органам спеціального призначення  для оперативного виконання задач, направлених на захист та збереження здоров’я населення;

Відновлено застосування нульової ставки ПДВ до операцій з експорту сої та ріпаку; уточнено, що касовий метод податкового обліку з ПДВ поширюється у т.ч. на підрядників та субпідрядників, забезпечено розповсюдження пільги ПДВ на ввезення племінних чистопородних тварин на сільськогосподарського товаровиробника. 

 

Виробництво спирту незалежно від форми власності

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує, що Законом України від 03.12.2019 № 318-IX (далі ‑ Закон) внесено зміни до Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі – Закон № 481). Метою зазначених змін є скасування державної монополії на виробництво спирту та сприяння детінізації ринку спирту та лікеро-горілчаної продукції, а також становлення в Україні цивілізованого конкурентного ринку спирту та лікеро-горілчаних виробів.

Зазначені зміни, зокрема, передбачають:  скасування державної монополії на виробництво спирту;  надання можливості суб’єктам господарювання будь-якої форми власності здійснювати діяльність з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії;  повну лібералізацію експорту спирту з України. Для захисту вітчизняного товаровиробника Законом також передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2024 року зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів України державні підприємства.

З 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацію та надання дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

З 1 липня 2020 року виробництво спирту етилового (у тому числі як лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, зернового дистиляту, біоетанолу може здійснюватися суб'єктами господарювання незалежно від форми власності, які мають відповідну ліцензію.

 

Отримали у 2019 році дохід – задекларуйте його не пізніше 30.06.2020!

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області звертає увагу платників, що Законом України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» із змінами продовжено кампанію декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році.

Останній день подання декларації про майновий стан та доходи (далі – Декларація) за 2019 рік – 30 червня 2020 року.

Нагадуємо, що зобов’язані подати річну Декларацію громадяни, які у  2019 році отримали:  доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався, але які не є звільненими від оподаткування;  доходи від особи, яка не є податковим агентом, у тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу (обміну) власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо; спадщину (дарунок) від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;  інвестиційні доходи від операцій з інвестиційними активами;  іноземні доходи;  доходи у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника ПДФО, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відс. однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Cума податкового зобов’язання, зазначена у поданій річній Декларації, сплачується платниками ПДФО самостійно до 01 жовтня 2020 року.

 

За січень-травень 2020 року сплачено  324,5 млн грн ЄСВ

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-травень 2020 року забезпечено надходження 324,5 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який сплачений платниками зареєстрованими в управлінні. Цей показник перевищує суму сплати єдиного внеску за аналогічний період минулого року на 18,3 відс., або на 50,3 млн. гривень», – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«У травні 2020 року забезпечено находження 63,3 млн. грн. ЄСВ, що на 18,9 відс., або на 10,1 млн. грн. більше травня 2020 року. В розрізі районів, території діяльності Конотопського управління у порівнянні з аналогічним періодом минулого року  внесок сплачений платниками м. Конотоп – 36,8 млн грн, (додаткові  надходження 8,3 млн. грн.), Конотопського району – 5,8 млн грн, (зменшення на 0,3 млн. грн.)  Буринського району – 5,3 млн грн, (зменшення на 0,2 млн. грн.), Кролевецького району – 10,1 млн грн, (додаткові  надходження 1,2 млн. грн.) Путивльського району – 5,3 млн  грн. (зменшення на 0,6 млн. гривень).

За рахунок єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування здійснюються виплати пенсій, соціальні виплати при тимчасових втратах працездатності (хвороби) та у випадку безробіття. За таких обставин сплата єдиного соціального внеску є вкрай важливим обов’язком кожного платника, без виконання якого неможливе існування України як самостійної та самодостатньої держави.

 Конотопське управління просить суб’єктів господарювання та інших платників своєчасно та в повному обсязі декларувати та сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», – підсумував Андрій Майданевич.

Перейти до вмісту