Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageЗатверджено Порядок функціонування єдиного рахунку

Кабінет Міністрів України 29 квітня 2020 року затвердив Порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади.

Єдиний рахунок впроваджується з 1 січня 2021 року. Він відкривається на ім’я Державної податкової служби України у Казначействі. Платник податків за його бажанням може використовувати такий рахунок для сплати платежів. Для цього він повинен подати повідомлення про використання єдиного рахунку в електронній формі через Електронний кабінет у порядку, встановленому статтею 421 Кодексу. Платник податків має право повідомити про використання або відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

Через єдиний рахунок можна буде сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов'язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами.

 

Декларування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, що відповідно до пп. 165.1.24 п. 165.1 статті 165 Податкового кодексу України доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства та/або земельних часток, виділених в натурі, сукупний розмір яких не перевищує 2 га, не включаються до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку.    

Підставою для не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках є наявність у такої фізичної особи Довідки про наявність земельних ділянок за формою № 3ДФ.

Довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Якщо розмір земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах. Платник податків зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи. Нагадуємо, що термін декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року, продовжено до 01 липня 2020 року.

 

 

Сервіс «Пульс» для платників – інструмент двостороннього зв’язку

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує, що сервіс від ДПС України «Пульс» приймає звернення громадян та суб’єктів господарювання (далі – Заявники) щодо неправомірних дій та бездіяльності, можливі корупційні правопорушення з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів (далі – Інформація).

У період карантину Заявники можуть надати Інформацію за номером телефону Контакт-центру ДПС 0 800-501-007, з 09.00 – до 18.00 (крім, вихідних і святкових днів) обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «4», та з 18.00 – до 09.00 (також у вихідні і святкові дні) скориставшись послугою «Залиште запитання – ми Вам зателефонуємо»

При наданні Інформації бажано назвати своє прізвище, ім’я, по батькові (найменування суб’єкта господарювання), контактний телефон, місце проживання, а також прізвище, ім’я, по батькові та посаду працівника органу ДПС, з яким пов’язана подія, дата, місце і суть події, конкретні обставини, зауваження, прохання чи вимоги. Якщо Заявник не бажає називати своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, Інформація реєструється як анонімна.

Про результати розгляду Інформації клієнти повідомляються невідкладно або протягом 3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання може бути подовжено.

 

Надходження в рахунок погашення податкового боргу  склали більше 30 млн гривень

Головне управління  ДПС у Сумській області повідомило про те, що на цей час обліковується певна категорія суб’єктів господарювання, які накопичили податковий борг, загальна сума якого станом на 01.05.2020 складає 1162,2 млн гривень. До боржників застосовуються як застережні засоби (направлення податкової вимоги, самостійне визначення боржником джерел погашення податкового боргу, реєстрація податкової застави, розстрочення сплати грошових зобов’язань та податкового боргу), так і заходи примусового характеру (стягнення податкового боргу на підставі рішення суду, стягнення готівки, звернення до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках у банках та інших фінансових установах, адміністративний арешт, реалізація майна, яке знаходиться в податковій заставі тощо).

Протягом 2020 року надходження в рахунок погашення податкового боргу до Зведеного бюджету від платників ГУ ДПС у Сумській області склали 30,6 млн грн (в т.ч. сплата розстрочених сум – 2,3 млн грн), у т.ч. до Державного бюджету – 23,5 млн грн (в т.ч. сплата розстрочених сум – 1,4 млн грн). З початку року до суду передано 47 позовних заяв щодо стягнення податкового боргу в судовому порядку на суму 117,4 млн гривень.

Для уникнення негативних наслідків для платника податків, які настають за фактом несплати узгоджених грошових зобов’язань, додатковим заходом виходу з фінансових труднощів є процедура відстрочення/розстрочення податкових зобов’язань або податкового боргу, передбачена ст.100 Податкового кодексу України. Тому при наявності доказів існування обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, та відповідного економічного обґрунтування щодо можливості погашення відповідних грошових зобов’язань у майбутньому, платникам податків необхідно своєчасно вживати заходів щодо розстрочення або відстрочення грошових зобов’язань, не чекаючи моменту, коли вони стануть податковим боргом.

Так, в поточному році з платниками укладено 19 угод про розстрочення грошових зобов’язань/податкового боргу на загальну суму 10,5 млн гривень. 

Зазначаємо, що вчасна сплата податкових зобов’язань – це запорука виконання важливих соціальних програм і виплат, а також передмова фінансової стабільності в нашій державі. Тому закликаємо платників податків працювати виключно у законодавчому полі та своєчасно сплачувати до бюджету  податки та збори.

Перейти до вмісту