Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageУряд підтримав створення єдиної юридичної особи для податкових органів

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики.

 Законопроєкт має на меті запровадження ефективної організаційної структури податкових органів, побудованої за функціональним принципом. Документом вносяться зміни до Податкового кодексу України, законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про державну службу». Цими змінами чітко розмежовуються функції податкової і митної служб в сфері адміністрування податків і зборів. Одночасно за державними податковими інспекціями закріплюється статус структурних підрозділів територіальних органів (відокремлених підрозділів) ДПСУ.  Законопроєкт визначає особливості оплати праці та проходження служби державними службовцями ДПСУ та Держмитслужби та їхніх територіальних органів.

Проєкт Закону є взаємопов’язаним із проєктом Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення структури управління у сфері державної митної та податкової політики» (28.10.2018 внесено на розгляд Верховної Ради України за №2318), яким запроваджується новий формат діяльності ДПСУ та Держмитслужби як єдиної юридичної особи, у зв’язку з чим їх територіальні органи будуть здійснювати діяльність не як юридичні особи публічного права, а як відокремлені підрозділи.

 

Забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб – підприємців

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує, що 19.10.2019 набрав чинності Указ Президента України від 17 жовтня 2019 року № 761/2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб – підприємців».

З метою покращення умов для розвитку підприємництва, здійснення фізичними особами підприємницької діяльності, Указом № 761 зобов’язано Кабінет Міністрів України внести на розгляд Верховної Ради України законопроекти, спрямовані на: запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП щодо дотримання ними порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій; пом’якшення відповідальності ФОП за порушення ними встановленого порядку подання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням РРО.

Крім того, Кабінету Міністрів України належить, зокрема:  вжити необхідних заходів для забезпечення прозорих і необтяжливих процедур реєстрації розрахункових операцій під час реалізації товарів через мережу Інтернет та надання роз’яснень щодо порядку застосування таких процедур; забезпечити з 01 січня 2020 року можливість тестування платниками податків під час здійснення розрахункових операцій безкоштовного програмного рішення для використання такими платниками програмних РРО.

Указ № 761 опубліковано у офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 19.10.2019 № 200.

 

Платникам єдиного податку 1 групи РРО не потрібні

Державна податкова служба продовжує роз’яснювати зміни до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг (закон № 128-IX від 20.09.2019) та зміни до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг.

Закон № 128-IX відкрив можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому в п.2 пп.11 Закону прямо записано, що «Контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання». Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її обслуговування.

Також звертаємо увагу платників, що дія згадуваних законів не поширюється на фізичних осіб, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства. Також під дію цих законів не підпадають платники єдиного податку, що належать до І групи, тобто чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. Це означає, що вказаним категоріям громадян і приватних підприємців касові апарати застосовувати не потрібно і після того, як нові правила застосування РРО наберуть чинності.

 

Надано можливість вносити пропозиції

Державна податкова служба України представила проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – проєкт постанови).

Метою проєкту постанови є затвердження порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, порядку роботи комісій з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та порядку розгляду скарг на рішення комісій регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Розробником проєкту постанови є Державна податкова служба України.

Зауваження та пропозиції стосовно проєкту постанови можна надавати у письмовій та електронній формі до 01.12.2019 за наступними адресами: Державна податкова служба України: 04655, МПС, м. Київ – 53, Львівська площа, 8., e-mail: monitoringcentr@sfs.gov.ua; Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, e-mail:  infomf@minfin.gov.ua; Державна регуляторна служби України: 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11, e-mail:  inform@dkrp.gov.ua.

 

За 10 місяців 2019 року сплачено  564,7 млн грн ЄСВ

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-жовтень 2019 року забезпечено надходження 564,7 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який сплачений платниками зареєстрованими в управлінні. Цей показник перевищує суму сплати єдиного внеску за січень – жовтень  минулого року на 22,9 відс., або на 105,2 млн. гривень» – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«У жовтні 2019 року забезпечено находження  61,2 млн. грн. ЄСВ, що на 18,8 відс., або на 9,7 млн. грн. більше жовтня 2018 року. В розрізі районів,  території дільності Конотопського управління  внесок сплачений платниками м. Конотоп – 31,6 млн грн, Конотопського району -7,1 млн грн,  Буринського району – 6,0 млн грн, Кролевецького району – 10,4 млн грн, Путивльського району – 6,1 млн  гривень.

Конотопське управління нагадує всім платникам ЄСВ, що  дотримання законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам контролюється з метою забезпечення своєчасного здійснення пенсійних виплат та інших соціальних виплат в межах виконання покладених на управління завдань із забезпечення реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску», – повідомив Андрій Майданевич. 

 

***

ДПС напрацьовує пропозиції щодо вдосконалення законодавства з РРО

Фахівці ДПС взяли участь у робочій групі при Міністерстві фінансів України щодо напрацювання пропозицій із вдосконалення законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Цього разу на засіданні почали обговорення концепт-документу, який визначає специфіку роботи нової системи програмних РРО. Фахівці ДПС надали пропозиції до порядку реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій та їх застосування, а також щодо вирішення низки інших процедурних питань. Учасники робочої групи, а це, окрім податківців, представники Мінфіну, Національного банку, громадськості та бізнес-асоціацій проаналізують запропоновані проекти та нададуть свої зауваження та коментарі до них.

Нагадаємо, що у зв’язку з ухваленням Законів №№ 128-IX та 129-IX від 20.09.2019 потребує доопрацювання та аналізу низка нормативно-правових актів, якими регулюється питання застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Саме це і є першочерговим завданням робочої групи – підготувати підзаконні нормативно-правові акти, необхідні для впровадження програмних РРО. Мова йде, зокрема, про надання податковою службою платникам податків функціонального безкоштовного програмного рішення для застосування у тестовому режимі.

 

Перерахування коштів банківським переказом на рахунок не потребує РРО

Державна податкова служба продовжує роз’яснювати положення Закону України "Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" і Закон України № 128 від 20.09.2019 (далі – Закон). Так, якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО. Теж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця. "Спрацьовує" звільнення, передбачене для банківських операцій відповідно до пункту 2 статті 9 Закону. 

«Тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця», – зазначив голова ДПС Сергій Верланов. 

Якщо розрахунки за товар чи послугу відбулися із використанням банківської платіжної карти, то така операція підпадає під визначення "розрахункової операції" для цілей згадуваного Закону.  «Це не нова норма: вимоги щодо застосування РРО по операціях із застосуванням платіжних карток діяли і раніше. Втім, ми розуміємо, що існує багато запитань щодо нюансів і практичних аспектів застосування реєстраторів розрахункових операцій при проведенні таких розрахунків. Тому спільно із Міністерством фінансів будемо їх роз’яснювати», – уточнив Сергій Верланов.

 

На Сумщині понад 57 тис суб’єктів господарювання

Згідно інформації Головного управління ДПС у Сумській області на початок листопада 2019 року в територіальних підрозділах Головного управління ДПС у Сумській області перебували на обліку 57439 основних платників податків. Більшість із них – це приватні підприємці – 37279 осіб. Решта суб’єктів господарювання є юридичними особами і їх налічується – 20160. Порівняно з відповідним періодом минулого року  кількість юридичних осіб  зросла на 799 осіб, а фізичних осіб-підприємців на 827.

В цьому році фахівці податкової служби взяли на облік 5675 суб’єктів господарювання, а саме 4644 фізичні особи – підприємців та 1031 юридичну особу.

Як свідчать статистичні дані, з початку року більш активно реєстрували бізнес фізичні особи – підприємці. Лише у жовтні 502 фізичні особи-підприємці та 87 суб'єктів господарювання-юридичних осіб поповнили ряди бізнесу Сумщини.

Поряд з цим, у регіоні здійснюють діяльність 763 платники ПДВ, це на 261 суб'єкт більше, ніж на аналогічну дату минулого року.

 

За 10 місяців 2019 року надходження склали 1 млрд 242,8 млн  гривень

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-жовтень  2019 року забезпечено надходження податків і зборів до зведеного бюджету на загальну суму 1 млрд 242,8 млн гривень. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року додаткові надходження від платників зареєстрованих в Конотопському, Буринському, Кролевецькому та Путивльському районах склали 113,34 млн грн, в тому числі до державного бюджету за вказаний період надійшло 447,6 млн грн, в тому числі збільшення надходжень на 10,1 млн грн,  місцеві бюджети для своїх потреб отримали 795,2 млн грн, збільшення надходжень на 103,2 млн грн » – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі-ЄСВ) за деcять місяців 2019 року зібрано 564,7 млн гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2018 року надходження ЄСВ зросли на 22,9 відс., тобто загальна сума надходжень збільшена на 105,2 млн гривень.

Основним платежем до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, надходження якого забезпечені в загальній сумі 514,8 млн грн, що на 65,3 млн грн більше минулого року. Крім того, в значних розмірах до місцевих бюджетів сплачено  плати за землю в загальній сумі 128,2 млн грн та  єдиного податку 113,4 млн грн,  збільшення на 18,7 млн грн та 15,4 млн грн відповідно.

Зважаючи на те, що податкові надходження є основним джерелом існування кожної держави, виконання Конотопським управлінням своїх обов’язків сприяє розвитку України, підвищує фінансову спроможність місцевих громад. За рахунок надходжень ЄСВ  своєчасно і в повному обсязі виплачуються пенсі та інші соціальні виплати. Працівники Конотопського управління відповідально ставляться до виконання своїх обов’язків і вживають усі можливі заходи для забезпечення своєчасного та повного наповнення бюджетів» – зазначив Андрій Майданевич.

 ***

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту