Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageПодаткова зацікавлена в діалозі з платниками

Голова Державної податкової служби Сергій Верланов 21 жовтня 2019 року зустрівся з членами Європейської Бізнес Асоціації розповів про перші кроки реформування ДПС і плани на найближчу перспективу.

«На початку жовтня ми запустили повноцінну роботу служби. Попри таке перезавантаження податкових органів ми виконали план з надходжень до бюджету. І, що не менш важливо, для платників податків не було створено жодних незручностей. В наступні три місяці плануємо завершити формування податкової служби», – розповів Сергій Верланов.

За його словами, наступний крок – провести конкурси на зайняття вакантних посад на рівні центрального апарату ДПС, після цього – відібрати нове керівництво територіальних відділень.

«Мета цих конкурсів – знайти справжніх професіоналів, які зможуть сформувати свої команди і втілювати в життя реформи. Ми маємо надавати якісний сервіс платникам податків, скоротити кількість перевірок завдяки підвищенню аналітичної роботи. Також плануємо збільшити кількість виграних  податковою справ у судах. Це означає також зменшення кількості позовів, тому в суд будемо йти лише, коли матимемо сильну позицію», – запевнив Сергій Верланов.

Під час зустрічі учасники обговорили найгостріші питання, які сьогодні турбують сумлінних платників податків – детінізація економіки, ритмічне відшкодування ПДВ, пришвидшення роботи над законопроектами, що захищають інтереси підприємництва.

 

Опубліковано закони щодо внесення змін до Закону про РРО та до ПКУ

Конотопське управління ДПС у Сумській області повідомляє, що 19.10.2019 в офіційному виданні «Голос України» № 200 опубліковані закони України від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (далі – Закон № 128) та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (далі – Закон № 129).

Закон № 128 визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі

Законом № 129 внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, додано підпункти 14.1.278 та 14.1.279 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, якими визначені поняття системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій (далі – СОД РРО) та компенсації частини суми штрафних (фінансових) санкцій, визначених за даними СОД РРО, відповідно.

Крім того, користувачам – покупцям через Електронний кабінет, що функціонує відповідно до ст. 42¹ ПКУ, забезпечується можливість:  контролю справжності та достовірності розрахункових документів, що зберігаються в СОД РРО;  заповнення та подання скарг покупця щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій, якщо вартість товарів, які є предметом скарги, на день їх отримання покупцем перевищує 850 гривень;  отримання інформації про стан розгляду скарги покупця, про застосовані штрафні санкції за наслідками розгляду скарги або про причини їх незастосування контролюючим органом, про зарахування сум штрафних  санкцій до бюджету, про стан виконання висновку про компенсацію частини суми штрафних санкцій за скаргою покупця.

 

Недотримання працедавцем законодавства про працю

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області доводить до відома платників, що контролюючі органи мають право проводити  фактичні перевірки. Норми встановлені п. 75.1. ст. 75 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Фактичною вважається перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об’єктів права власності такого платника. Така перевірка здійснюється контролюючим органом щодо, зокрема дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками без попередження платника податків.

Згідно з п.п. 80.2.7 п. 80.2 ст. 80 ПКУ фактична перевірка може проводитися, зокрема, у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету.

Отже, у разі наявності та/або отримання контролюючим органом інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету, контролюючий орган має право на проведення, зокрема, фактичної перевірки суб’єкта господарювання щодо дотримання роботодавцем законодавства в частині укладення трудового договору, офіційного оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

 

Операція «Урожай-2019

Згідно інформації ГУ ДФС у Сумській області   під час проведення операції «Урожай – 2019» на 16 підприємствах  підвищено рівень заробітної плати 31 громадянину та на 90 підприємствах добровільно оформлено 265 найманих працівників. Як результат – легалізовано дохід на суму 1098,0 тис гривень. Надходження ПДФО складають 198,0 тис грн та ЄСВ – 239,0 тис гривень.

Також, 31 фізичною особою-підприємцем  добровільно оформлено  51 найманого працівника. Дохід за рахунок добровільного оформлення найманих працівників складає 215,0 тис грн, надходження ПДФО- 40,0 тис грн та  надходження ЄСВ –46,0 тис гривень.

На цей час у ході проведення операції «Урожай – 2019» залучено до державної реєстрації 14 фізичних осіб-підприємців з видом діяльності «Вирощування зернових культур».

Громадянами, які одноосібно обробляють земельні ділянки, площі яких перевищують розміри, визначені підпунктом 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України подано 1689 (у т. ч. за період операції «Урожай»  213) декларацій про майновий стан і доходи від продажу сільськогосподарської продукції.

Задекларована сума доходу склала 3841,4 тис гривень. Задекларована сума до сплати ПДФО – 619,4 тис грн та військового збору  – 51,3 тис гривень.

Перейти до вмісту