Новини

Юстиція інформує

ImageЯК ПЕРЕОФОРМИТИ НЕРУХОМІСТЬ У НОТАРІУСА, КОЛИ Є БОРГИ?

Ініційований Мін’юстом закон #ЧужихДітейНеБуває значно посилив відповідальність боржників по аліментах.

Одним з важелів впливу на неплатників є занесення відомостей про таких батьків до Єдиного реєстру боржників, який є відкритим та знаходиться за посиланням https://erb.minjust.gov.ua/.

Потрапити до антирейтингу для громадянина у першу чергу означає неможливість укласти будь-яку угоду з відчуження майна, адже перед здійсненням правочину нотаріуси чи інші державні реєстратори зобов’язані спочатку перевірити інформацію про клієнта в реєстрі.

«У Краснопільському районі батько заборгував 4-літній донечці майже 20 тисяч гривень. Окрім арешту банківських рахунків і майна, державні виконавці обмежили чоловіка у низці прав та занесли відомості про нього в Єдиний реєстр боржників, – розповідає керівниця юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Важелі впливу спрацювали, коли той звернувся до нотаріуса, аби здійснити правочин. Проте, відповідно до чинного законодавства, нотаріус відмовив містянину, адже знайшов його прізвище серед боржників».

Очільниця обласної юстиції додала, що єдиний вихід з цієї ситуації – повністю розрахуватися з боргами, іншого варіанту не існує. Так зробив і мешканець Краснопільського району, який тільки після погашення заборгованості по аліментах у повному обсязі зміг переоформити нерухомість.

***

КІБЕРБУЛІНГ – СУЧАСНА ФОРМА ЦЬКУВАННЯ

 

Діти опанували глобальну мережу досить швидко, ставши одними з найактивніших користувачів інтернет-ресурсів. Світ за монітором комп’ютера чи екраном смартфона допомагає малечі у навчанні або ж урізноманітнює відпочинок, але не слід забувати про загрози, що вдало сховались у кіберпросторі.

Учнів Сумської загальноосвітньої школи № 2 було ознайомлено із загальнонаціональним проєктом «Я МАЮ ПРАВО!», зокрема із запровадженою в його рамках кампанією #СтопБулінг. Особливу увагу правники звернули на такий вид цькування, як кібербулінг, що характеризується отриманням анонімних повідомлень з погрозами, дзвінками з мовчанням чи тролінгом у соціальних мережах. Сучасна форма ворожнечі серед молодого покоління все більше набирає обертів, чим збільшує кількість постраждалих.

Фахівці юстиції Сумщини виділили декілька правил, дотримання яких допоможе у боротьбі з кібербулінгом, до яких належать:

·      повідомлення батьків, вчителів чи близьких людей, або ж поліції, якщо погрози є досить серйозними;

·      зберігання листувань, що містять докази протиправних дій;

·      блокування аккаунтів, з яких надходять образливі чи лякаючи повідомлення;

·      зміна номеру телефона.

***

 

УЧНІВСЬКИЙ КОЛЕКТИВ БЕЗ БУЛІНГУ – ЗАПОРУКА ВДАЛИХ ШКІЛЬНИХ БУДНІВ

 

Всеукраїнський тиждень протидії булінгу охоплює все більше навчальних закладів. Школярі різних вікових категорій та навчальних закладів кожного дня дізнаються від фахівців юстиції Сумщини про способи захисту та боротьби із цькуванням.

Правники спільно з працівниками поліції завітали до Сумської загальноосвітньої школи № 26. Молоде покоління дізналося від спеціалістів юстиції про «хворобу», яка може бути присутня в учнівському колективі – булінг. Детально опрацювавши поняття, ознаки та види такого ганебного явища, юристи визначили та запропонували запровадити у шкільній родині прості правила:

·      не ображати один одного;

·      не давати волю кулакам;

·      не сміятися над чужими недоліками;

·      не відмовляти у допомозі;

·      не відбирати та не псувати чужі речі.

Дотримання вищезазначених настанов допоможе дітям спочатку знизити ризик появи підліткових непорозумінь, а потім створить колектив, у якому пануватиме дружба та взаєморозуміння.

***

 

115 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ДЛЯ 14 ТИСЯЧ ДІТЕЙ СУМЩИНИ: ЯКИМ ШЛЯХОМ?

 

Завдяки ініційованому Мін’юстом закону #ЧужихДітейНеБуває 14 тисяч маленьких сумчан з початку 2019 року отримали 115 мільйонів гривень аліментних коштів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник сплати аліментів збільшився на 45%.

Так, на Путивльщині батько Валерій сподівався, що незначна сума заборгованості не приверне особливої уваги, але правники були іншої думки. Не бажаючи відкладати справу в довгий ящик та змушувати родину боржника чекати, юристи додали неплатника до Єдиного реєстру боржників та наклали арешт на кошти й майно. Мешканець Путивльського району не очікував швидкої реакції на свою байдужість, тому одразу сплатив всю суму заборгованості, а це майже 3 тисячі гривень.

Ігнорував рішення суду щодо сплати аліменти й житель Тростянецького району. Чоловік не сплачував аліменти на утримання своєї дитини, тому накопичена заборгованість стала причиною арештованих коштів та майна. Застосовані державними виконавцями обмеження позитивно вплинули на батька, який одразу схаменувся та сплатив 10 тисяч гривень боргу в повному обсязі.

Ще один громадянин на Путивльщині намагався обійти визначені законодавством та суспільством норми обов’язкової поведінки. Чоловік безвідповідально ставився до виховання дитини, вважаючи, що це зійде йому з рук, але фахівці юстиції Сумщини не розділяли його поглядів. Правники попередили батька щодо зростаючої у нього заборгованості та настання несприятливих наслідків, але він не ставився серйозно до застережень. Коли неплатник дізнався про арештовані кошти та майно, то одразу змінив свою поведінку та повернув 7-тисячний борг у повному обсязі.

Мешканець Буринського району надто глибоко занурився у боргову яму. Чоловік протягом 2 років не сплачував аліменти, тому понад 24 тисячі гривень заборгованості – це цілком очікувана плата за безтурботне життя. Бувши безробітнім та підтримуючи антисоціальний спосіб життя, батько повернув борг внаслідок накладеного юристами арешту на плату за оренду земельної ділянки. Також погасив майже 3 тисячі гривень штрафу та 1,5 тисячі гривень виконавчого збору.

 ***

 

НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД – ЦЕ НЕ ПОЛЕ БОЮ, СТРАЖДАННЯ ТЕРПІТИ НЕ ПОТРІБНО

 

Результатом навчання є гарні оцінки, отримані уміння або ж престижна та бажана робота. Перебування у закладі освіти не повинно завдавати душевних хвилювань й тим більше фізичних травм. Якщо ж подібне трапляється, то не слід шукати порятунок у мовчанні.

Фахівці юстиції Сумщини, поспілкувавшись зі студентами професійно-технічного училища № 1, звернули їх увагу на проблеми сучасної молоді, які виникають під час побудови товариських відносин у процесі навчання. Майже кожен із присутніх прямо чи опосередковано стикався з проблемою булінгу, примірявши роль булера, свідка чи жертви цього неприпустимого явища. Правники додали, що кожна людина особлива та має власні думки, характер, вподобання й почуття гідності. Спричинена шкода моральному чи фізичному здоров’ю однолітків лише через розбіжності у поглядах, є порушенням їхніх прав та як правило, такі діяння довго не залишаються без покарання.

Кожному із присутніх юристи нагадали, що вони не зобов’язані:

·        любити тих, хто приносить їм шкоду;

·        миритися з неприємною ситуацією;

·        підтримувати відносини, в яких їх ображають;

·        відповідати за чиюсь протиправну поведінку.

 

  ***

19.09.2019: МАГІЧНА ДАТА СТВОРИЛА ОСІННЮ КАЗКУ ДЛЯ НАРЕЧЕНИХ З ГЛУХІВЩИНИ

 

Осінь без перебільшень вважається мальовничою порою року, сезоном насичених фарб, які додають пейзажам особливу чарівність. Саме тому осінь є однією з найулюбленіших для молодят порою року.

Сьогодні окрім зазначених привілеїв створення яскравого свята для закоханих додається ще один – магічна дата – 19.09.2019. На Глухівщині завдяки ініційованому Міністерством юстиції України весільному марафону для себе створили цю осінь особливою молодята Костянтин та Катерина. Закохані в урочистій атмосфері подарували один одному осінню казку, пообіцявши не тільки зберегти з роками свою любов, а й примножити її.

Вітаємо молодят зі святом та бажаємо пронести золоті почуття через багато спільних пор року. Разом з тим, Мін’юст продовжує створювати зручні та комфортні сервіси для громадян. Незабаром в Україні запрацює електронна система «е-малятко», завдяки якій новоспечені батьки зможуть в онлайн-режимі зареєструвати місце проживання новонародженого, оформити допомогу при народженні дитини, зареєструвати народження малюка в електронній системі охорони здоров’я, оформити ідентифікаційний код малечі та багато іншого.

  ***

ОТРИМАНІ КОШТИ ВІД ОРЕНДАРЯ ПОГАСИЛИ БОРГ БАТЬКА

 Борги та штрафи – це ті зайві труднощі, які неплатники аліментів створюють для себе зневажливим ставленням до виконання батьківського обов’язку. Закон #ЧужихДітейНеБуває не залишить без уваги жодне порушення економічних прав малечі та допоможе їм повернути належні кошти.

Тривалий час житель Великописарівського району не сплачував аліменти, мотивуючи це тим, що його колишня дружина проживає за межами країни. Ухилення неплатника від виконання батьківського обов’язку додало в його життя нових турбот та накопичило 21 тисячу гривень боргу. Правники обмежили громадянина у правах, наклали арешт на кошти та майно, а також допомогли встановити зв'язок з матір’ю його дитини. Звернувши стягнення на дохід батька, отриманий від здачі земельної ділянки в оренду, фахівці юстиції Сумщини перерахували маленькому Владиславу заборговані кошти.

Так батько сплатив не лише у повному обсязі борг, а ще й штраф у сумі понад 4 тисяч гривень та виконавчий збір на користь держави у розмірі близько 3 тисяч гривень.

***

 

МОБІЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЙНА ГРУПА ПРАЦЮВАЛА НА

БІЛОПІЛЬЩИНІ

 Білопільський район став черговою точкою на мапі області куди завітала мобільна консультаційна група у складі фахівців юстиції Сумщини та місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги. Правники відвідали село Павлівка та місто Ворожба, де мешканцям була надана професійна юридична допомога.

Спеціалісти юстиції розв’язували питання, що стосувались сплати аліментів, оформлення земельних ділянок для підсобного господарства, переоформлення житла та порядку отримання спадщини (паю). Подібні зустрічі з юристами спрощують життя сільських мешканців, оскільки вони мають можливість висловити свої думки, не витрачаючи часу та коштів на дорогу до обласного чи районного центру.

Також в рамках Всеукраїнського тижня протидії булінгу громадянам було доведено про кампанію від Мін’юсту #СтопБулінг. Батьків було проінформовано щодо поняття, ознак та видів булінгу, доведено про способи вирішення дитячих сутичок. Також варто памятати, якщо ваша дитина стала жертвою булінгу необхідно:

·        подати керівнику закладу освіти заяву про випадки булінгу щодо вашої дитини;

·        пояснити дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (вчителі, керівництво школи, психолог, старші учні, батьки інших дітей, охорона).

Якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – зверніться в поліцію!

***

ВИХОВАНЦІ «БАРСИ» ТРЕНУВАЛИСЬ ДОЛАТИ БУЛІНГ

 

Всеукраїнський тиждень протидії булінгу, ініційований Мінюстом, не оминув й обласний ліцей-інтернат спортивного профілю «Барса». Вихованці дізналися від фахівців юстиції Сумщини та працівників поліції, як не перетворити дитячі пустощі на систематичне завдання шкоди своїм одноліткам.

Правники зазначили, що #СтопБулінг – кампанія, яка створена з метою подолання неприязних відносин, котрі інколи, переростають у тривале фізичне або психологічне насильство над жертвою. Спортсменам було наголошено, що, постраждавши від цькувань, не слід шукати порятунку в замовчуванні фактів протиправних дій. Якщо не зупинити булера вчасно, то уникнути хвилювань та травм у майбутньому буде складніше.

Для більш детального розуміння теми юристи визначили характерні ознаки даного ганебного явища, а саме:

ü      агресія та насильство;

ü      завжди є 3 сторони (агресор, жертва, спостерігачі);

ü      цькування мають систематичний характер;

ü      булінг негативно впливає на фізичний та психічний стан учасників.

 ***

 

ЖІНКА НА ГЛУХІВЩИНІ ВІДДАЛА КОЛИШНЬОМУ ЧОЛОВІКУ ЧАСТИНУ КВАРТИРИ ЧЕРЕЗ БОРГИ

 

Мати на Глухівщині втекла на 12 років від виконання батьківських обов’язків, залишивши турботи по вихованню двох дітей на чоловіка. Добробут родини жінку не хвилював, а також вона не переймалася за стабільно зростаючий борг по сплаті аліментів.

91 тисяча гривень несплачених дитячих коштів створила для глухівчанки безліч труднощів. Боржницю обмежили у правах, арештовували її кошти та майно. Описана 1/3 частина квартири, була виставлена на електронні торги «СЕТАМ». Разом з тим, батьку Олександру було запропоновано отримати у власність частку житлової площі колишньої дружини. Пропозиція фахівців юстиції Сумщини чоловіка влаштувала, тому його згода анулювала заборгованість неплатниці.

Також жінка сплатила виконавчий збір – 9 тисяч гривень та штраф у розмірі 50% від загальної суми несплачених аліментів – понад 41 тисячу гривень.

 ***

 

#ДошкаГаньби ЗМУСИЛА БАТЬКА ВІДДАТИ МАЙЖЕ 40 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ

Єдиний реєстр боржників – база, до якої потрапляють особи, що мають боргові зобов’язання, зокрема за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці. Своєрідний антирейтинг розчиняє свавілля безвідповідальних батьків та  відновлює економічні права молодого покоління.

Мешканець Кролевеччині заборгував своїй доньці Ірині понад 30 тисяч аліментних коштів. Фахівці юстиції, відповідно до вимог ініційованого Мін’юстом закону #ЧужихДітейНеБуває, обмежили чоловіка у праві полювання, користування зброєю, керуванням авто та виїзду за кордон. Державні виконавці звернули стягнення боргу з заробітної плати неплатника, а також арештували всі банківські вклади та майно містянина. Окрім того, за несплату аліментів понад 1 рік на кролевчанина наклали штраф у розмірі 20% від суми боргу, а це майже 6 тисяч гривень.

Проте справжнім поштовхом до погашення заборгованості стало занесення відомостей про батька до Єдиного реєстру боржників, адже потрапити на #ДошкуГаньби для громадянина означає:

ü      неможливість укласти будь-яку угоду з відчуження майна;

ü      неприємна публічність такої інформації. Наприклад, використовують цей реєстр і для перевірки платоспроможності громадянина – боржник не зможе отримати кредит у банку;

ü      відмова у здійсненні будь-якої операції, пов’язаної з оформленням транспортного засобу.

Так чоловік погасив всю суму боргу та почав й надалі фінансово підтримувати дитину.

 

  ***

«ПРАВОВИЙ MESSAGEBOX» – МАКСИМУМ КОРИСТІ ЗА МІНІМУМ ЧАСУ

 Сумська приватна гімназія «Prosperitas» отримала у користування правового помічника, який вже побував у багатьох навчальних закладах міста. Позитивні відгуки про «Правовий MessageBox» роблять його частиною навчально-виховного процесу та сприяють популяризації правових знань, як серед учнів, так і їх батьків.

Подібна форма навчання корисна тим, що вона існує паралельно зі шкільною програмою. Діти та дорослі мають змогу у будь-який зручний для них час скористатися інформаційними матеріалами, якими був наповнений «Правовий MessageBox». Зручно, стило та пізнавально правові буклети розповідають про суть загальнонаціонального проєкту «Я МАЮ ПРАВО!» та кампаній що були впроваджені Мінюстом в його рамках.

До речі, більш детально з проєктом та кампаніями можна ознайомитись за посиланням https://pravo.minjust.gov.ua/ua/programs.

***

 

ПОКИ БАТЬКО СПЛАЧУВАВ АЛІМЕНТИ, ЛІТАК ВИЛЕТІВ БЕЗ НЬОГО

 

Будь-які зобов’язання мають бути виконанні, тому що на результат завжди хтось чекає. Сплата аліментів тому не виключення, оскільки щоденні потреби дитини повинні задовольнятися вчасно та у повному обсязі.  

Житель Білопільського району позбавив доньку грошової підтримки. Неповнолітня Катерина, згідно з вироком суду, мала отримувати кошти, але батько не бажав витрачатися на щомісячні аліментні перерахування. Позбавити дівчинку зайвих очікувань вирішили фахівці юстиції Сумщини, які наклали арешт на кошти й майно чоловіка та обмежили його у правах.

Вище зазначений перелік заходів примусового характеру також передбачав заборону на перетин кордону, але батька це не зупинило. Бувши впевненим, що зможе залишити межі держави, громадянин вирушив в аеропорт. Проте літак все ж таки вилетів без нього, оскільки митники не дозволили представнику Єдиного реєстру боржників, куди відтепер потрапляють неплатники аліментів, здійснити мандрівку. Повернувшись додому, чоловік сплатив у повному обсязі борг, що сягнув 12 тисяч гривень, тим самим мав змогу почати бронювати квитки у наступну подорож.

 ***

 

БУЛІНГ МАЄ СВОЮ ЦІНУ – ШТРАФИ, ГРОМАДСЬКІ ТА ВИПРАВНІ РОБОТИ ВЖЕ ЧЕКАЮТЬ НА СВОЇХ «ЖЕРТВ»

 

Навчання у школі – це той період життя, коли процес формування особистості набирає все більше обертів. Діти демонструють свій характер та  вподобання, кожен хоче бути почутим, але в деяких шкільних колективах подібне самовираження може стати однією із причин булінгу.

Учні старших класів Сумської загальноосвітньої школи № 12 обговорили з фахівцями юстиції проблему цькувань серед однолітків, особливу увагу приділили наслідкам та відповідальності за протиправні дії. Так, школярі дізналися, що булінг має негативний вплив, як на булера так і на жертву.

Правники зазначили, що кривдники, через постійну агресію починають рідше проявляти до свого оточення співчуття та розуміння, тому як наслідок, все більш суб’єктів стають постраждалими. Рідні та близькі люди також можуть не стати виключенням у списку хуліганів, чий негатив не омине навіть їх.  А на жертв булінгу чекає низька самооцінка, поява фобій та комплексів, а також можливі довготривалі депресії та суїцидальні настрої.

За шкільне цькування доведеться відповідати, тому юристи попередили, що на булерів та їх батьків чекають штрафи та громадські роботи. Керівник закладу освіти, який замовчуватиме про випадки булінгу серед учнів, також не залишиться без штрафу та виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

***

СУСПІЛЬНО КОРИСНІ РОБОТИ НАГАДАЛИ ЖИТЕЛЮ СУМЩИНИ ПРО ДОНЬОК

 

Житель Лебединського району несистематично сплачував аліменти на утримання двох доньок. Чоловік працював на сезонних роботах, через що заробітки були не постійними. Таке положення справ допомогло йому накопичити борг у розмірі понад 25 тисяч гривень.

Анастасія та Єлизавета протягом певного проміжку часу очікували, що батько все ж таки почне надавати регулярно фінансову допомогу, але марно, його думки не були зайняті створенням добробуту для родини. Ознайомити чоловіка із проблемами сім’ї вирішили фахівці юстиції Сумщини, нагадавши про борг та про труднощі, яких неплатник завдав своїм близьким. Правники також попередили про застосування до нього заходів примусу, що передбачені законом #ЧужихДітейНеБуває.

Обмеження прав, арештовані банківські рахунки та майно – стали лише початком виховної роботи над безвідповідальним громадянином. Головною ж  причиною сплаченого у повному обсязі боргу став складений юристами протокол про адміністративне правопорушення. Коли ж батько дізнався, що його можуть змусити відпрацьовувати суспільно корисні роботи, чоловік одразу знайшов необхідну суму та повернув своїй родині борг у повному обсязі.

***

 

ВИЇЗНИЙ ОФІС ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ ОХОПЛЮЄ НОВІ ГОРИЗОНТИ

 

Жителі віддалених куточків Сумщини отримали чудову змогу поспілкуватися з фахівцями юстиції Сумщини та місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги. Цього разу виїзний офіс юстиції завітав до населеного пункту Сад Сумського району.

Відкрита мобільна точка привернула увагу громадян, які одразу розпочали спілкування з юристами. Діалог з правниками надав відповіді мешканцям на актуальні питання. Здебільшого люди потребували допомоги у роз’яснюваннях питань пов’язаних зі сплатою аліментів, оформленням земельних ділянок для підсобного господарства, переоформленням житла та порядком отримання спадщини (паю) та консультації в частині реєстрації актів цивільного стану.

До речі, у виїзному офісі юстиції Сумщини громадянам надаються такі послуги:

·        прийняття та видача виконавчих документів і документів виконавчого  провадження за принципом екстериторіальності в межах області;

·        перевірка інформації в Єдиному реєстрі боржників;

·        надання сторонам виконавчого провадження відомостей з Автоматизованої системи виконавчого провадження в межах всієї України;

·        прийняття заяви про державну реєстрацію (розірвання) шлюбу, реєстрацію зміни імені;

·        видача витягу з державного реєстру актів цивільного стану про 
народження, про шлюб (розірвання шлюбу), витягу про зміну імені;

·        надання інформаційної допомоги та правових консультацій;

·        допомога в оформлені документів, заяв, звернень.

 ***

 

ЩОБ ПОГАСИТИ АЛІМЕНТИ БОРЖНИКИ СУМЩИНИ ВИКЛАЛИ 123 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ

 

Виплата аліментів – це питання є актуальним для багатьох родин, яким довелось пережити процес розлучення. У його вирішенні останнім часом допомагає ініційований Мін’юстом закон #ЧужихДітейНеБуває, який завдяки нормам примусу позитивно впливає на неплатників, змушуючи їх повертати борги.

Через аліментний борг до глухівчанина були застосовані законодавчі важелі впливу. Вони обмежили його права та арештували кошти й майно, а також стали потужним поштовхом для погашення боргу в повному обсязі. Понад 5 тисяч гривень несплачених коштів повернулися до сина Володимира, чим допомогли припинити порушення економічних прав дитини.

Призначеній судом сумі щомісячних аліментів на утримання дитини житель Тростянецького району не зрадів, тому сплачувати добровільно навіть не думав. Проте наявність у чоловіка добре оплачуваної роботи значно спростила роботу фахівцям юстиції Сумщини. Звернене стягнення на заробітну плату батька допомогло повернути 6 тисяч гривень боргу та налагодити стабільне грошове забезпечення дитини на майбутнє.

Родину в Путивльському районі від довготривалого очікування аліментів також врятував стабільний дохід батька, який не бажав самостійно сплачувати аліменти. Правники не стали чекати пробудження у чоловіка відповідальності, тому звернули стягнення на його заробітну плату. Отримані майже 3,5 тисячі гривень погасили у повному обсязі заборгованість та позбавили дитину ризику виникнення її у майбутньому.

Разом з тим, цьогоріч батьки-аліментники сплатили 123 мільйони гривень на користь молодого покоління.

***

ПОГАШЕНА ЗАБОРГОВАНІСТЬ – ЦЕ ГАРНИЙ СТАРТ ДЛЯ ПРИЄМНОЇ ПОДОРОЖІ

 

40-ТИСЯЧНИЙ БОРГ ЗМУСИВ СУМЧАНИНА ВІДМОВИТИСЬ ВІД ПОДОРОЖІ

 

Мати тривалий час виховувала та створювала належні умови для повноцінного розвитку неповнолітнього Микити. Залишившись після розлучення без підтримки колишнього чоловіка, мешканка міста Суми не розгубилась та продовжувала виконувати свій батьківський обов’язок.

А батько дитини подібною відповідальністю похизуватися не міг. Замість прийняття активної участі у житті сина, чоловік протягом 3 років постійно ігнорував рішення суду по сплаті аліментів, через що накопичив значну заборгованість. Повертати несплачені кошти сумчанину довелось після знайомства з обмеженнями, які застосували до нього фахівці юстиції Сумщини. Санкції закону #ЧужихДітейНеБуває поширились на права чоловіка, зокрема неплатника обмежили у праві виїзду за кордон, а також правники наклали арешт на його майно та банківські рахунки.

Боржника спочатку не турбував такий розвиток подій, але пізніше він згадав про заплановану подорож за кордон. Мандрівка змусила батька схаменутися та повернути понад 41 тисячу гривень вчасно несплачених аліментів. Віддавши борг сину, чоловік зміг вільно користуватися поновленими свободами.

 

  ***

ПОГАШЕНА ЗАБОРГОВАНІСТЬ – ЦЕ ГАРНИЙ СТАРТ ДЛЯ ПРИЄМНОЇ ПОДОРОЖІ

 

Мати тривалий час виховувала та створювала належні умови для повноцінного розвитку неповнолітнього Микити. Залишившись після розлучення без підтримки колишнього чоловіка, мешканка міста Суми не розгубилась та продовжувала виконувати свій батьківський обов’язок.

А батько дитини подібною відповідальністю похизуватися не міг. Замість прийняття активної участі у житті сина, чоловік протягом 3 років постійно ігнорував рішення суду по сплаті аліментів, через що накопичив значну заборгованість. Повертати несплачені кошти сумчанину довелось після знайомства з обмеженнями, які застосували до нього фахівці юстиції Сумщини. Санкції закону #ЧужихДітейНеБуває поширились на права чоловіка, зокрема неплатника обмежили у праві виїзду за кордон, а також правники наклали арешт на його майно та банківські рахунки.

Боржника спочатку не турбував такий розвиток подій, але пізніше він згадав про заплановану подорож за кордон. Мандрівка змусила батька схаменутися та повернути понад 41 тисячу гривень вчасно несплачених аліментів. Віддавши борг сину, чоловік зміг вільно користуватися поновленими свободами.

 

  ***

МАЙЖЕ ПІВ ТИСЯЧІ СУМЧАН ЩОМІСЯЧНО ЗВЕРТАЮТЬСЯ ДО ЦЕНТРУ ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ

До сучасного офісу європейського зразка «Центр виконання рішень», відкритого у місті Суми наприкінці січня 2019 року, у середньому кожного місяця звертаються понад 450 громадян.

«Добре, що сьогодні для мешканців Сумщини створюється унікальна можливість, спрямована на отримання якісних та комфортних послуг у сфері виконавчого провадження. На шляху позитивних змін, вже є певні результати, які свідчать про успішність роботи центру – з моменту відкриття офісу в Сумах в умовах абсолютної відкритості та зручності було прийнято понад 3670 громадян та надано 8200 послуг», – зауважила очільниця юстиції Сумщини Ірина Свистун.  

Нагадаємо, що Центр виконання рішень забезпечує:

·         прийняття документів про примусове виконання рішень та інших документів виконавчого провадження за принципом екстериторіальності;

·         надання відомостей сторонам щодо виконавчих впроваджень у межах усієї території України;

·         ознайомлення сторін з матеріалами виконавчого впровадження;

·         надання допомоги в оформленні документів;

·         надання інформаційної допомоги та консультацій;

·         електронні сервіси (онлайн-оплата боржником заборгованості, електронна комунікація, QR-код тощо);

·         зручність, комфортність, прозорість за принципом «єдиного вікна», якісні та належні умови прийому громадян.

Офіс працює за адресою: місто Суми, вулиця Петропавлівська, 75. Послуги доступні для всіх жителів Сумської області. Консультація за телефоном (0542) 655-545.

 

 

  ***

 

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ КОНСУЛЬТУЄ В РАМКАХ ПРОЄКТУ «Я МАЮ ПРАВО!»:

про порядок усиновлення

 

Що таке усиновлення?

Згідно з українським законодавством усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку усиновлення дитини, яка є громадянином України, але проживає за межами України (в цьому випадку усиновлення здійснюється в консульській установі або дипломатичному представництві України). 

 

Хто підлягає усиновленню?

Усиновленню підлягають діти, які перебувають на обліку як: 

·        діти-сироти;

·        діти, позбавлені батьківського піклування;

·        діти, батьки яких дали згоду на усиновлення.

 

Хто може бути усиновлювачем?

Законодавством України визначено коло осіб, які можуть бути усиновлювачами:

·         дієздатна особа віком не молодша 21 року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини;

·        особа має бути старша за дитину не менш як на 15 років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж 18 років;

·        подружжя;

·        особи, які проживають однією сім'єю;

·        якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв'язку з усиновленням втрачають правовий зв'язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка.

 

При цьому кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, необмежена.

 

Чи є якісь переваги у праві на усиновлення?

Так, переважне право над іншими усиновити дитину має громадянин України, в сім'ї якого виховується дитина; який є родичем дитини; якщо усиновлювачем є чоловік матері або дружина батька дитини; якщо особа усиновлює одразу кількох дітей, які є братами та/або сестрами.

Крім того,  переважне право на усиновлення дитини має подружжя.

 

Як стати на облік потенційним усиновлювачам? 

Облік громадян України, які постійно проживають на території України і бажають усиновити дитину, здійснює служба у справах дітей.  Щоб стати на облік потенційним усиновлювачам

потрібно подати:

·        заяву про взяття на облік як  кандидатів в усиновлювачі; 

·        копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу заявника;

·        довідку про заробітну плату за останні 6 місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС;

·        копію свідоцтва про шлюб  (якщо заявники перебувають у шлюбі);

·        висновок про стан здоров'я кожного заявника; 

·        засвідчену нотаріальну письмову згоду другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя);

·        довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

·        копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

 

Що робить служба у справах дітей?

Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та всіх документів перевіряє їх на відповідність вимогам законодавства,  проводить бесіду із заявниками,  складає акт обстеження житлово-побутових умов заявників, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок. У разі надання позитивного висновку ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі.

Після знайомства та встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей із заявою про бажання усиновити дитину. Служба у справах дітей готує висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини. Висновок подається в суд разом з іншими документами.

 

На що ще потрібно звернути увагу?

Усиновлення дитини здійснюється за письмовою згодою: батьків дитини, засвідченою нотаріально, піклувальників, опікунів або закладу охорони здоров’я чи навчального закладу, де перебуває дитина. Також усиновлення здійснюється і за згодою самої дитини, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

У разі відсутності дозволу опікуна, піклувальника на усиновлення дитини, така згода може бути надана органом опіки та піклування.

Суд своїм рішенням може постановити проведення усиновлення без згоди опікуна, піклувальника або органу опіки і піклування, якщо буде встановлено, що усиновлення дитини відповідає її інтересам.

Якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз'єднані при їх усиновленні.

За наявності обставин, що мають істотне значення, суд за згодою органу опіки та піклування може постановити рішення про усиновлення когось із них або усиновлення їх різними особами.

 

Як звернутися до суду?

Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.  Також до заяви додаються:

·         копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, – при усиновленні дитини одним із подружжя;

·         медичний висновок про стан здоров’я заявника;

·         довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи;

·         документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням;

·         інші документи, визначені законодавством.

Судові витрати, пов’язані з розглядом справи про усиновлення, сплачуються  заявником.

*Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішення суду про усиновлення.

 

Чи можна змінити прізвище та ім’я дитини після усиновлення? 

За окремим клопотанням заявника, суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини. Однак, дата народження дитини може бути змінена не більш, як на 6 місяців.

 

Здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей

Нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей здійснюється службами у справах дітей за місцем проживання усиновлювачів до досягнення ними 18 років.

Крім того, щороку протягом перших 3-х років після усиновлення дитини перевіряються  умови її проживання та виховання. В подальшому така перевірка здійснюватиметься один раз на 3 роки до досягнення дитиною 18 років.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 ***

 

ЧОМУ БОРГ МЕШКАНЦЯ СУМЩИНИ ЗБІЛЬШИВСЯ НА 50%

На Охтирщині батько був винен синові та доньці понад 60 тисяч гривень аліментів. Знищити байдужість чоловіка до власних дітей довелося санкціям ініційованого Мін’юстом пакету законів #ЧужихДітейНеБуває, який передбачає збільшення суми заборгованості домірно рокам нехтування підростаючим поколінням.

«Владислав та Софія залишались без економічної підтримки батька впродовж тривалого часу. Химерним було й те, що безвідповідального ставлення до чад мешканець Охтирського району не вбачав та вважав, що таке положення справ не вплине на його повсякденне життя. Проте фахівці юстиції довели зворотнє – заборгованість неплатника збільшили на 50%, а також нарахували виконавчий збір. Таким чином 60 тисяч гривень боргу чоловіка перетворились майже на 100 тисяч. З метою усунення подальших проблем містянину нічого не залишалось як погасити всю суму заборгованих аліментних коштів», – розповіла очільниця обласної юстиції Ірина Свистун.

Нагадаємо, що за несплату понад 1 рік до аліментників застосовується штраф у розмірі 20% від суми боргу, понад 2 роки – 30%, а у випадку, коли батьки фінансово не підтримують молоде покоління більше ніж 3 роки, розмір заборгованості збільшується на 50%. До речі, головною особливістю цих санкцій є те, що вони у повному обсязі перераховуються на користь дітей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту