Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageВід імені ДФС відбувається спам-розсилка вірусних файлів

Протягом останнього часу зафіксовано зростання кількості звернень платників податків щодо отримання електронних листів від імені Державної фіскальної служби України про наявність податкового боргу, вчинення адміністративного порушення, порушення податкового законодавства тощо. Такі листи містять вкладення, відкриття яких призводить до завантаження вірусного файлу.

З огляду на це повідомляємо, що відправка спам-повідомлень відбувається з електронних скриньок, які не мають жодного відношення до Державної фіскальної служби України.

Звертаємося до платників з проханням уважно читати електронну адресу відправника листа та перевіряти її достовірність.  Для листування та обміну інформацією з органами державної влади, юридичними чи фізичними особами, організаціями іноземних держав та іншими підприємствами Державна фіскальна служба України використовує виключно електронні поштові скриньки, зареєстровані на поштовому сервері в домені sfs.gov.ua.

 

Реєстрація ДПС  у Сумській області 

            Державна податкова служба у Сумській області 31.07.2019 була зареєстрована як юридична особа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій, яка є правонаступником прав та обов’язків ГУ ДФС у Сумській області у відповідних сферах діяльності.

Служба отримала код ЄДРПОУ 43144399, та знаходиться за адресою: вул. Іллінська, буд.13 у м. Суми.  Наступними етапами у побудові нової податкової стануть затвердження структури та штатного розпису служби, переведення працівників із фіскальної служби в новостворену податкову.

Головне управління ДПС у Сумській області подовжить політику відкритого діалогу з платниками податків. Також, у пріоритеті – курс на трансформацію податкової на сервісну службу найвищого рівня.  ДПС працюватиме над подальшим розвитком сервісних функцій, модернізацією ІТ-сервісів та платформ. Модернізація очікує і існуючий Електронний кабінет платника.  

 

Заяву про повернення помилково сплачених коштів в електронній формі

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області доводить до відома платників, що 26.04.2019 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 (далі – Наказ № 60), яким затверджено Порядок інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (далі – Порядок). Наказ № 60 опубліковано у інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 26.04.2019 № 32.

Порядком запроваджено єдину автоматизовану систему створення, підписання, погодження електронних документів, їх передавання, одержання, оброблення з використанням електронного цифрового підпису та інформаційно-телекомунікаційних технологій і систем. Порядок застосовується щодо повернення платежів, які належать: державному бюджету, з першого числа четвертого місяця, що настає за місяцем офіційного опублікування наказу №60, з 01.08.2019; місцевим бюджетам, та платежів, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами, з першого числа сьомого місяця, що настає за місяцем офіційного опублікування наказу – з 01.11.2019.

Отже, починаючи з 01.08.2019 платники податків мають змогу подати заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань по платежах, належних державному бюджету в електронному вигляді через приватну частину «Електронного кабінету» вибравши меню «Листування з ДФС».

 

За відсутність реєстрації акцизних складів – штраф

Конотопське управління ДФС у Сумській області попереджає платників акцизного податку, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» внесено зміни до п. 128¹.2 ст. 128¹ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), редакція якого набула чинності з 01.07.2019.

Вказаний пункт передбачає, що відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизних складів у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП та СЕ) платником акцизного податку – розпорядником акцизного складу тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1 млн. гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2 млн. гривень.

Водночас, п. 25 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ, зокрема, передбачено, що норми п. 128¹.2 ст. 128¹  ПКУ, яким запроваджено нові штрафні санкції, застосовуються з 01 жовтня 2019 року.

 

ФОП має право надавати нерухоме майно в оренду як фізична особа

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області повідомляє пунктом 1 ст. 320 Цивільного кодексу України визначено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Згідно з п.п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення та їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Нормами чинного законодавства не передбачено обмежень щодо надання в оренду власного нерухомого майна фізичними особами, які зареєстровані суб’єктами господарювання. Враховуючи вищевикладене, ФОП можуть надавати власне майно в оренду за умови, що здавання в оренду нерухомого майна такою фізичною особою не здійснюється в межах підприємницької діяльності платника єдиного податку.

Оподаткування доходу, отриманого фізичною особою від надання нерухомості в оренду, житловий найм здійснюється відповідно до п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

 

Перейти до вмісту