32 сесія 7 скликання (12.07.2019)

Про районну Програму регулювання містобудівної діяльності …

 Image

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ ДРУГА  СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

 

12.07.2019

 

Про районну Програму регулювання

містобудівної діяльності у Конотопському

районі на 2019-2020 роки

 

З метою розроблення містобудівної документації сучасного рівня населених пунктів, відповідно до статей 10, 14, 15 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», статті 11 Закону України «Про основи містобудування», статті 2 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1. Затвердити  районну  Програму регулювання містобудівної діяльності у Конотопському районі на 2019 – 2020 роки (додається).

2.Визнати головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем районної Програми регулювання містобудівної діяльності у Конотопському районі на 2019 – 2020 роки Конотопську районну державну адміністрацію.

3.Відділу містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства Конотопської районної державної адміністрації забезпечити організацію роботи щодо виконання районної Програми регулювання містобудівної діяльності у Конотопському районі на 2019 – 2020 роки .

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури, екології, будівництва, транспорту та зв’язку, організацію виконання – на Конотопську районну державну адміністрацію.

 

 

Голова                                                                                                   А.БОЯРЧУК

 

 

Людмила Зерниченко 6 72 12

Надіслати: до протоколу – 1, постійній комісії з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури, екології, будівництва, транспорту та зв’язку – 1, відділу економічного розвитку і торгівлі РДА – 1, відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства РДА – 1, фінансовому управлінню РДА – 1, сільським радам – 20.

 

Додаток

                                                до рішення районної ради 

                                                             сьомого скликання від 12.07.2019

 

1. ПАСПОРТ

районної програми регулювання містобудівної діяльності  

у Конотопському районі на 2019 – 2020 роки

(далі – Програма)

 

1

2

3

1.

Ініціатор розроблення Програми

Конотопська районна державна адміністрація та Конотопська районна рада

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

 

Розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від  20.06.2019             139 – ОД «Про розроблення проекту районної програми регулювання містобудівної діяльності у Конотопському районі на 2019 – 2020 роки».

3.

Розробник Програми

Конотопська районна державна адміністрація (відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства)

4.

Співрозробник Програми

ДП «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД»

 

5.

Відповідальний виконавець Програми

Конотопська районна державна адміністрація (відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства)

6.

Учасники Програми

Відділ містобудування, архітектури та житлово – комунального  господарства, структурні підрозділи Конотопської районної державної адміністрації, виконавчі органи сільських рад, потенційні інвестори 

7.

Термін реалізації Програми

2019 – 2020 роки.

8.

Перелік місцевих бюджетів, що беруть участь у виконанні Програми

-районний бюджет

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

 56,964 тис. грн.

 

9.1.

коштів районного бюджету

56,964 тис. грн.

9.2.

коштів інших джерел

 

 

 

 

2. Визначення проблеми, на розв’язання  якої спрямована Програма

 

            Зміни в містобудівному законодавстві України потребують розроблення та оновлення  існуючої містобудівної документації, приведення її до сучасних нормативних вимог, виконаної з використанням сучасних програмних технологій. Відповідно до статті 17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» з січня 2018 року є правові підстави для внесення змін до існуючих генеральних планів населених пунктів Конотопського району, основного містобудівного документу, яким регулюється територіальний розвиток населеного пункту, визначаються планувальні умови для забудови та іншого використання територій.

В районі дуже гостро постала проблема невідповідності розвитку населених пунктів існуючій містобудівній документації. Село розвивається, будуються житлові будинки проводиться реконструкція агропромислових підприємств як в межах села так і за його межами. Така не відповідність не дає змоги органам місцевого самоврядування вирішувати проблеми розвитку територій. Згідно ст. 173 Земельного Кодексу України межі сіл та селищ встановлюються та змінюються за проектами землеустрою, які розробляються відповідно до техніко-економічного обґрунтування їх розвитку та  затверджених генеральних планів населених пунктів.

          До складу адміністративно-територіальних одиниць Конотопського району входять: 83 сільських населених пунктів, у тому числі селищ – 6, сіл – 76, селище міського типу – 1.

 З 2015 року на території Конотопського району розпочато процедуру розроблення та оновлення містобудівної документації. На сьогодні 27 населених пунктів мають сучасну картографічну основу в системі координат УСК – 2000 (що складає 22,9% від загальної потреби), розроблено та затверджено 7 генеральні плани та 9 знаходяться у стадії розроблення.  

 

3. Визначення мети Програми

 

Головною метою Програми є розроблення містобудівної документації для подальшої  реалізації державної регіональної політики, обґрунтування основних довгострокових  та поточних пріоритетів регіонального розвитку, динамічного збалансованого соціально-економічного розвитку території. гармонійного узгодження інтересів та ефективної взаємодії влади, бізнесу і громадськості, залучення інвестицій , а також  здійснення процедури оцінки впливу на довкілля та їх наслідків на об’єкти природно-заповідного фонду та екологічної мережі.

 

4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблем, обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання Програми

 

Комплексне розроблення планувальної документації у Конотопському районі на 2019-2020 роки спрямоване на вирішення проблемних питань щодо стимулювання та розвитку територій населених пунктів та району в цілому, раціонального використання ресурсів та встановлення відповідного режиму забудови територій населених пунктів.

Планування територій на регіональному рівні здійснюється шляхом розроблення схеми планування територій району та генеральних планів  населених пунктів  на місцевому рівні.
Невід’ємною частиною генерального плану на теперішній час є стратегічна екологічна оцінка (СЕО).  
Генеральний план населеного пункту розробляється та затверджується в інтересах відповідної територіальної громади з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів. 
Строк дії генерального плану населеного пункту не обмежується.
Зміни до генерального плану населеного пункту можуть вноситися не частіше, ніж один раз на п’ять років.

  На теперішній час складна ситуація в розробленні (оновленні) містобудівної документації склалася насамперед через:

  недооцінку важливості містобудівної документації на місцевому рівні виконавчої влади,

  недостатність фінансування робіт з розроблення (оновлення) містобудівної документації,

  безсистемність у реформуванні відносин власності на землю та майно при запровадженні нових організаційно-правових форм господарювання і планування території.

  Фінансування Програми з розроблення містобудівної документації у Конотопському районі здійснюється за рахунок коштів районного бюджету, а також може здійснюватися за рахунок інших джерел, не заборонених законом.

Програмою визначаються необхідні обсяги фінансування розробки містобудівної документації (генеральних планів, планів зонування, детальних планів, виконання стратегічної екологічної оцінки) у Конотопському  районі на період до 2020 року включно.

На реалізацію заходів Програми передбачається 56,964  тис. грн.

Ресурсне забезпечення Програми наведено в таблиці .

 

Обсяг коштів, що планується залучити на виконання Програми

Роки виконання

Усього витрат на виконання Програми, (тис. грн.)

2019

2020

Обсяг ресурсів усього, у тому числі

56.964

56.964

Районний бюджет

56.964

56.964

кошти інших джерел

 

 

 

Місцевий бюджет

 

 

 

 

          Коригування програми щодо фінансового забезпечення її реалізації проводиться згідно з остаточним рахунком коштів відповідно до затвердженої проектно – кошторисної документації.

          Термін реалізації програми 2019 – 2020 роки.

 

5. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

Основним завданням Програми є виконання заходів щодо вирішення питання забезпеченості містобудівною  документацією населених пунктів  Конотопського району (актуалізація, оновлення або розроблення), яка визначить основні напрямки місцевих програм соціально-економічного розвитку відповідних територій, організація постійного контролю стану реалізації містобудівної документації і використання територій для містобудівних потреб з урахуванням стратегічних напрямків розвитку району та оцінки наслідків для довкілля.

Забезпечення населених пунктів Конотопського району містобудівною документацією сучасного рівня спрямовано на вирішення наступних завдань та заходів забезпечення охорони навколишнього природного середовища:

– обґрунтування майбутніх потреб та визначення переважних напрямів використання територій;

визначення територій для містобудівних потреб з урахування державних, громадських і приватних інтересів, а також територій інвестаційного розвитку ;

– обґрунтування розподілу земель за цільовим призначенням ;

– забезпечення раціонального розселення i визначення напрямів сталого розвитку населених пунктів;

– визначення i раціональне розташування територій житлової та громадської забудови, промислових, рекреаційних, природоохоронних, оздоровчих, історико-культурних та інших територій i об’єктів, в тому числі й об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури;

– визначення земельних ділянок для містобудівних потреб;

– визначення територій, що мають особливу екологічну, наукову, естетичну, історико-культурну цінність, встановлення передбачених законодавством обмежень на їх планування, забудову та інше використання;

– охорона довкілля та раціональне використання природних ресурсів;

– розширення територій і об’єктів природно – заповідного фонду.

 

Очікуваними результатами виконання заходів Програми є:

 

налагодження дієвого контролю за дотриманням чинних законодавчих і нормативних актів у сфері містобудування, регулюванням забудови та використанням територій населених пунктів Конотопського району, врахування державних, громадських та приватних інтересів під час забудови територій на місцевому рівні;

– забезпечення виконання положень законодавства у сфері містобудування при вирішенні питань забудови територій;

– забезпечення доступної та повної інформації про наявність на територіях відповідних адміністративно-територіальних одиниць району земель державної та комунальної власності,

– залучення інвестицій у розвиток території району,

– розроблення стратегічної екологічної оцінки до схеми планування території Конотопського району та приведення містобудівної документації до норм чинного законодавства; 

– здійснення процедури оцінки впливу на довкілля, які вимагають ймовірні наслідки для території та об’єктів природно-заповідного фонду.

 

6. Напрямки діяльності та заходи Програми

           Основні напрямки діяльності та заходи Програми регулювання містобудівної діяльності у Конотопському районі на 2019 – 2020 роки спрямовані на приведення містобудівної документації до норм чинного законодавства та наведені в додатку.

 

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Координацію та контроль за виконанням Програми здійснює відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Конотопської районної державної адміністрації.

Організація реалізації програми покладається відповідно до повноважень на відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Конотопської районної державної адміністрації.

    Відділ містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства Конотопської районної державної адміністрації звітує про хід виконання Програми  щорічно до 15 січня голові Конотопської районної ради та голові Конотопської районної державної адміністрації.

    Відділ містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства Конотопської районної державної адміністрації надає звіт відділу економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації щорічно до 20 січня.

 

 

Голова                                                                                         А.БОЯРЧУК

 

                                                        

 


                                                                                                                                                                         Додаток 

                                                                                                                                                                    до Програми

6.Напрямки діяльності та заходи Програми

з/п

Назва напрямку діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів Програми

Строки виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовані обсяги фінансування, вартість (тис. грн.)

Очікуваний результат

Всього

У тому числі за роками

2019

2020

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

Аналіз стану використання території

Моніторинг сучасного стану території  сільських рад

2019

Виконавчі комітети сільських рад, відділ містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства

 

Визначення сучасного стану використання території населених пунктів району

2

Визначення основних напрямків розвитку території

Надання вихідних даних на розроблення картографічної основи території населеного пункту

2019

Виконавчий комітет сільської рад, відділ містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства

 

Отримання повної інформації для вихідних даних на розроблення містобудівної документації

3

Заходи щодо забезпечення охорони навколишнього природного середовища

Виконання стратегічної екологічної оцінки до схеми планування території Конотопського району Сумської області

2019-2020

Відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства

Районний бюджет

56.964

56.964

Приведення містобудівної документації до норм чинного законодавства

Всього

56.964

56.964

 

 

 

 

Голова                                                                                                   А.БОЯРЧУК

 

 

 

Перейти до вмісту