Новини

Конотопський район відзначив 360-у річницю Конотопської битви 1659 року

Image29 червня 2019 року Конотопський район відзначив легендарну подію – 360-у річницю перемоги війська під проводом гетьмана України  Івана Виговського у Конотопській битві 1659 року.

На щорічні урочистості в Конотопському районі збираються гості з різних куточків України і не лише для того, щоб гідно вшанувати героїчний подвиг, яким нащадки славних козаків з гідністю пишаються, але й віддати данину пам'яті тим бурхливим подіям далекого 1659 року.

У святкуванні взяли участь голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук, голова Конотопської районної державної адміністрації Микола Горбенко, керівництво Сумської області, народний депутат України,  обласні і районні депутати, голови районних рад і райдержадміністрацій Сумської області, селищний та сільські голови, гості з сусідніх районів, духовенство, представники політичних партій, громадських організацій, військовослужбовці ЗСУ, представники кримськотатарської культури та ЗМІ.

Урочисті та святкові заходи «Встань, козацько славо! Засвіти знамена!»  розпочалися з мітингу біля пам’ятного знаку «Шаблі», пам’ятника козакам-переможцям, виконаного у вигляді шабель, що розрубують ворожий щит і символізують перемогу над ворогом,встановленого на честь 350-річниці Конотопської битви.

Офіційні особи та представники громадськості поклали квіти до пам’ятного знаку. На знак єдності українського народу було розгорнуто 18-метровий національний прапор України, який пронесений святковою ходою до центру с.Шаповалівка у супроводі оркестру, військовослужбовців 58-ї ОМПБр імені гетьмана Івана Виговського, козацьких громадських об’єднань та кінного театру.

Біля каплиці проведено заупокійну літію за мужніх козаків і воїнів сьогодення, які віддали своє життя за Україну, боролися за її волю та незалежність і загинули з думкою про неї. Вшановуючи пам’ять загиблих, присутні поклали квіти до постамента великого гетьмана України Івана Виговського та пам’ятного знака учасникам антитерористичної операції.

Відкриваючи святкову патріотичну концертну програму зі сцени усіх присутніх зі святом привітали депутат Верховної Ради України  Ігор Молоток, заступник голови обласних парламентарів Тетяна Головко, керівник апарату облдержадміністрації Дмитро Живицький , голова  районної ради Анатолій Боярчук, голова райдержадміністрації Микола Горбенко.

„Для нас сьогодні це не просто  ще одна історична дата. Для всіх українців Конотопщина вже стала символом, зразком того, як битися та перемагати. Перебуваючи на цій землі, ми вклонимося тим козакам, які поклали свою голову, здобуваючи цю перемогу”, – зазначив Ігор Молоток, звертаючись з вітальним словом до присутніх.

З нагоди урочистостей голова Конотопської районної ради Анатолій Боярчук привітав краян зі славною перемогою і зазначив: «Наш погляд спрямований у майбутнє, але ми зобов’язані пам’ятати своє минуле, кожну свою перемогу і кожне випробування, бо за них всі ми рівною мірою несемо відповідальність і з них зобов’язані робити правильні висновки. Конотопська битва є наглядною ілюстрацією величі українського народу, його сили та здатності дати відсіч іноземним загарбникам. Саме вона зафіксувала блискучу перемогу об’єднаного козацько-татарського війська над московськими завойовниками. Для нас, нащадків, це чудовий приклад безкомпромісної боротьби за свободу, єдність та суверенність рідного краю».

Відкривав мистецький захід святковий концерт за участю кращих аматорських колективів  у жанрі вокально-хорового та інструментального мистецтва Сумщини, кримськотатарського гурту «Мусафір» та заслуженої артистки України і Автономної Республіки Крим Ленари Османової.

Гостинно запрошували учасників та гостей свята«Містечко майстрів», де можна було оглянути виставку виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, придбати сувеніри на згадку. У програмі заходів були представлені виставка військової техніки 58-ї ОМПБр імені гетьмана Івана Виговського та виставка-інсталяція «Туристичні перлини Конотопщини», майстер-класи від лучників та майстрів декоративно-прикладного мистецтва «З любов’ю до свого, до рідного, святкового». Незабутніх вражень на святі подарували гостям кінне шоу та Монетний двір з карбування монет козаків Соколиного хутора. Яскравого колориту додали живі статуї «Один день із життя українців» та інтерактив ходулістів-аматорів. Родзинкою дійства стало батально-історичне дійство №1 «Конотопська битва-2019. Удар по облогових укріпленнях московських військ» та №2 «Розгром московського війська».

У програмі заходів були також «козацькі забави», «посвята в козаки», робота дитячих майданчиків, спортивно-ігрова програма. Загалом  у святковій патріотичній концертній програмі взяли участь 30 аматорських колективів та понад 600 учасників з усієї Сумщини.

Урочистості стали даниною пам’яті буремним подіям далекого 1659 року, продемонструвавши зростаючий інтерес до героїчних сторінок  історії краю та широку мистецьку палітру регіону.

Свято відбулося на славу – всі учасники та гості отримали незабутні враження і переконалися, що ми здатні зберегти пам’ять наших предків, які прагнули здобути волю.

Image 

Image 

Image

Image 

Image 

Перейти до вмісту