Новини

Юстиція інформує

ImageМЕМОРАНДУМИ, ЯКІ ЗАБЕЗПЕЧАТЬ ПОКРАЩЕННЯ СИТУАЦІЇ

 ЗІ СПЛАТИ АЛІМЕНТІВ БОРЖНИКАМИ

Напередодні Мін'юст розпочав наступний етап кампанії зі стягнення заборгованості  зі сплати аліментів.

Мова йде про підписання меморандумів щодо співробітництва з Державною службою зайнятості та Державною службою України з питань праці.

Завдяки цим крокам з’являться нові інструменти для можливостей отримання офіційних доходів батьків, що в подальшому призведе до погашення аліментних боргів.

            Перший з підписаних меморандумів забезпечить обмін з Державною службою зайнятості інформацією щодо вакантних посад по всій Україні, що наразі актуально, адже на сьогодні понад 108 тисяч боржників не мають роботи і офіційно зареєстрованого майна.

«Таким чином боржник отримає пропозицію добровільно працевлаштуватися. Якщо ж неплатник таку пропозицію відхилить і, як наслідок, продовжить накопичувати аліментний борг, ми направлятимемо його на роботу через дієвий інструмент примусу – суспільно корисні роботи», – зазначає керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Другий меморандум, який підписано з Державною службою України з питань праці підходить до вирішення цієї проблеми з іншого боку.

Міністерство юстиції надаватиме інформацію про факти незаконного отримання коштів від роботодавців органам Держслужби з питань праці. Адже, від батьків по всій країні, які проживають з дітьми, систематично надходять скарги про те, що боржники працюють неофіційно і отримують зарплатню в конвертах. Даний меморандум спрямований саме на виявлення таких фактів з метою притягнення недобросовісних роботодавців до відповідальності.

***

ПЛАТИТИ АЛІМЕНТИ ДІТЯМ ЗМУШУЮТЬ НОРМИ ЗАКОНУ #ЧУЖИХДІТЕЙНЕБУВАЄ

Відмовляючись платити аліменти доньці Карині, батько з міста Шостка не врахував того, що згідно закону #ЧужихДітейНеБуває на нього чекає ряд обмежень та негативних наслідків.

Примусові заходи від державних виконавців, зокрема, обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, полювання та користування зброєю, арешт майна і коштів змусили чоловіка сплатити заборговане доньці. 16 тисяч гривень основного боргу, понад 3 тисячі гривень штрафу та ще й виконавчий збір стали підставою для відповідних висновків.

Сумчанин Михайло, який ухилявся від сплати аліментів на утримання неповнолітніх дітей, на яких за останні півроку він не сплатив ні копійки, накопичив борг у розмірі 24 тисячі гривень. Однак страх застосування до нього заходів примусового характеру та стягнень, передбачених законом #ЧужихДітейНеБуває, переміг і батько сплатив заборгованість у повному обсязі.

Донька Софія з Білопільського району, теж отримала від батька свої кошти у розмірі майже 30 тисяч гривень завдяки обмеженню його у правах, що стало можливим завдяки ініційованим Мін’юстом законодавчим змінам.

Батьки провинні усвідомлювати, що несплата аліментів є злочином не тільки перед своїми дітьми, а й перед законом.

 ***

 

ДОПОМОГА У ПОШУКАХ РОБОТИ НЕПРАЦЮЮЧИМ

НЕПЛАТНИКАМ АЛІМЕНТІВ

До надання допомоги у пошуках роботи непрацюючим громадянам долучилася і юстиція Сумщини. Фахівцями, в рамках загальнонаціонального право​просвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО​!», було поведено інформаційний семінар для осіб, які перебувають на обліку в Сумському міському центрі зайнятості.

Присутнім надали інформацію про те, як виконується рішення про стягнення аліментів, які санкції можуть бути застосовані до боржника.

Повідомили, що відповідно до закону, особа, яка бажає взяти участь у конкурсі на зайняття вакантної посади державної служби категорії "А" або "Б", також подає до конкурсної комісії заяву про відсутність заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Якщо особа не працює і є боржником зі сплати аліментів, вона може отримати інформацію про вакансії та допомогу у працевлаштуванні на офіційному інтернет-ресурсі державної служби зайнятості за посиланням – www.dcz.gov.ua, у центрі зайнятості та у державного виконавця.

***

ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ – АПЕНДИКС СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА

Фахівці юстиції Сумщини, активно реалізуючи загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!», продовжують навчати молодь протидіяти ганебному явищу сучасності – торгівлі людьми.

Цього разу працівники установи завітали з інформаційною годиною до учнів Сумського вищого професійного училища будівництва і автотранспорту.

З метою привернення уваги молоді до проблеми торгівлі людьми, яка, до речі, має свій прояв не тільки у вигляді проституції та торгівлі органами, а й у вигляді трудової експлуатації та жебрацтва, фахівці юстиції провели зі студентами інформаційний диспут на тему протидії цьому явищу, після чого учні дивилися документальний фільм «Життя на продаж».

Переглянувши кінострічку, яка завдяки відтворенню реальних подій та справжнім свідченням жертв показує страшні подробиці торгівлі людьми, спеціалісти з учнями обговорили сюжет картини та зробили висновки по переглянутому. Крім того, під час заходу фахівці юстиції пояснили молоді куди можна звернутися у разі виникнення подібної ганебної ситуації.

Юстиція – відкрита для людей!

 

  ***

ПРО РОБОТУ ЮРИСТА МАЙБУТНІМ ФАХІВЦЯМ

 

 

Фахівцями обласної юстиції було проведено лекцію для студентів Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ з питань роботи державної виконавчої служби, нотаріату та протидії корупції.

З молоддю обговорили переваги роботи в органах державної виконавчої служби. Проінформували про нещодавно відкритий офіс європейського зразка – Центр виконання рішень, де громадяни можуть у комфортних умовах без черг отримати якісну допомогу у сфері примусового виконання рішень. Розповіли про реалізацію майна через систему електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ), про можливість кожного користувача інтернету переглянути майно, яке виставлене на реалізацію та взяти участь у торгах.

Про те, як стати нотаріусом, про особливості роботи державних та приватних нотаріусів на Сумщині, розповіла майбутнім юристам фахівець з питань нотаріату.

Студентів цікавили питання отримання спадщини, складання та посвідчення заповіту та особливості спадкування боргів.

Також молоді надали інформацію про загальну антикорупційну політику держави, про вимоги, які ставляться до державних службовців та про обмеження, яких вони повинні дотримуватися.

Майбутнім фахівцям права необхідні знання від досвідчених та практикуючих юристів, тому юстиція Сумщини, реалізуючи загальнонаціональний право​просвітницький проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО​!», залюбки навчає можливих своїх колег.

 ***

РОБОТА МОБІЛЬНОЇ ГРУПИ ВКОТРЕ ДОВОДИТЬ ЇЇ НЕОБХІДНІСТЬ

 

Фахівці юстиції разом з працівниками центру з надання безоплатної правової допомоги вкотре розгорнули діяльність мобільної групи, робота якої вже полюбилась громадянам Сумщини і стала їм добрим правовим помічником. На цей раз спеціалісти завітали до жителів Низівської та Бездрицької сільських рад.

Варто зазначити, що під час заходу люди активно приймали участь в обговорюваннях, а також охоче задавали питання юристам. Як виявилось, найбільше громадян хвилюють питання виплат аліментів, спадкових справ, земельних відносин та оренди паїв. Крім того, в ході бесіди жителі Низівської та Бездрицької сільських рад виявили зацікавленість в інформації щодо новацій Мін’юсту, в тому числі до кампаній по протидії домашньому насильству та булінгу.

Щира вдячність фахівцям стала приємним заохоченням для подальших зустрічей, адже жодне питання громадян не залишилося без відповіді.

Робота мобільної групи вкотре доводить її необхідність.  

Юстиція – відкрита для людей!

***

ПОДРУЖЖЯ СУМЧАН ВІДСВЯТКУВАЛО ЗОЛОТЕ ВЕСІЛЛЯ

 

Півстоліття разом… як колись пообіцяли один одному молоді і натхненні закохані – за руку крізь біди і радості. Позаду – шалений вир життєвих подій і вагомий досвід у боротьбі з різними негараздами, а попереду – не менш амбітні плани і бажання.

Микола Петрович і Тамара Андріївна хвилюються і ніжно дивляться в очі один одному, готуючись повторити свої весільні обітниці через…50 років!

Мабуть, коли через половину століття подружнього життя поряд з тобою кохана людина, а за спиною – вже дорослі діти, онуки і, навіть, правнуки – це неабияка радість і щастя.

Завдяки сервісам Мін'юсту, закохані навіть через багато років можуть яскраво відсвяткувати #ДеньНародженняКохання.

Нехай започаткована сьогодні традиція святкувати золоте весілля  в колі великої дружньої родини передається молодому поколінню, а дерево роду поповнюється новими нащадками.

 ***

 

ОГОЛОШЕННЯ ПРО ПРИПИНЕННЯ ВЕДЕННЯ ЄДИНОГО ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ ОСІБ, ЯКІ ВЧИНИЛИ КОРУПЦІЙНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 171 на Міністерство юстиції України було покладено повноваження щодо продовження забезпечення ведення Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, та надання інформації з нього згідно з Порядком проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком, затвердженим цією постановою.

01 лютого 2019 року Міністерством юстиції та Національним агентством відповідно до спільного наказу від 16 січня 2019 року № 140/5/4/19 «Про передачу нематеріального активу – бази даних» підписано Акт приймання-передачі нематеріального активу – бази даних «Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення».

У зв’язку з припиненням ведення Міністерством юстиції України та Головними територіальними управліннями юстиції в областях та місті Києві Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, інформуємо державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, громадян про необхідність в подальшому надсилати запити щодо проведення спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посади, яка передбачає зайняття відповідального або особливого відповідального становища, або посади з підвищеним корупційним ризиком, наказів про накладання або зняття дисциплінарного стягнення за вчинення корупційного правопорушення та з питань отримання інформаційних довідок за зверненнями фізичних осіб (уповноважених ними осіб) до Національного агентства.

Про початок ведення Національним агентством Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення, буде оголошено на його офіційному веб-сайті за посиланням: https://nazk.gov.ua/ після прийняття рішення Агентством про введення в промислову експлуатацію зазначеного Реєстру.

***

 

НАКОПИЧУВАТИ БОРГИ ПЕРЕД ДИТИНОЮ НЕ ДОЗВОЛИТЬ

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ

13, 14 та 15 тисяч боргу: драбину боргів утворили неплатники аліментів на Сумщині.

Сумчанин Олексій ухилявся від сплати аліментів власній дитині доки борг не сягнув 13 тисяч гривень. Завдяки діям державних виконавців та новелам закону #ЧужихДітейНеБуває батьку довелося згадати про існування дитини та сплатити всю суму боргу.

Ще один сумчанин заборгував аліменти на навчання сина та на утримання неповнолітніх дітей загальною сумою 14 тисяч гривень. Постанови державного виконавця про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання та арешт всього рухомого та нерухомого майна змусило чоловіка сплатити заборгованість у повному обсязі.

Батько з Сумського району накопичив аліментну заборгованість перед дитиною у розмірі близько 15 тисяч гривень. Після внесення державним виконавцем відповідних відомостей до Єдиного реєстру боржників аліментів та накладення арешту на все майно боржника, він з’явився до відділу державної виконавчої служби на власному автомобілі. Державним виконавцем було повідомлено боржника, що задля погашення заборгованості його автомобіль буде описано, арештовано та передано на зберігання до спеціального майданчику СЕТАМ. Дізнавшись про такі «перспективи», батько негайно сплатив борг по аліментах на користь своєї дитини та надав відповідну квитанцію виконавцю.

Закон #ЧужихДітейНеБуває продовжує захищати права дітей, наразі на користь дітей Сумщини з початку року стягнуто більше 10 мільйонів гривень аліментів.

 ***

 «ПРАВОВИЙ MessageBox» ІНФОРМУЄ УЧНІВ ШКОЛИ № 8

 Працівники юстиції в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» продовжують поширювати правову інформацію серед учнів та студентів навчальних закладів Сум. Цього разу фахівці установи з добрим помічником молоді «Правовим MessageBox’ом» відвідали учнів Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8.

Впродовж цього тижня підростаюче покоління дізнається із інформаційних матеріалів пересувного правового помічника, що таке булінг, які види цькувань бувають та саме головне – як протидіяти такій ганебній ситуації, якщо ти став жертвою образника чи свідком булінгу. Також школярі ознайомляться з поняттям домашнього насильства, його видами та дізнаються як і де отримати допомогу в разі виникнення подібних випадків.

Крім того, фахівці юстиції підготували й правову інформацію для батьків, зокрема, щодо розробленого Мін’юстом пакету законів #ЧужихДітейНеБуває, де приведені основні зміни стосовно отримання аліментів, їх розміру, санкцій за несплату грошової допомоги та механізму захисту прав дітей та жінок.

Юстиція – відкрита для людей!

***

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

РАДІЙТЕ НАРОДЖЕННЮ ДИТИНИ, А ПРО ДОКУМЕНТИ ПОДБАЮТЬ ОРГАНИ ЮСТИЦІЇ

Доброго дня, пане Міністре. Через місяць чекаємо з дружиною на первістка, хочемо дізнатися як отримати свідоцтво про народження та зареєструвати місце проживання дитини?

Іван Самойленко

Що потрібно зробити після народження дитини?

Батьки зобов’язані не пізніше 1 місяця від дня народження дитини зареєструвати народження дитини в органі ДРАЦС за місцем проживання одного з батьків або за місцем народження дитини.

Які документи потрібні для реєстрації народження?

Одночасно із заявою про державну реєстрацію народження дитини (усною або письмовою) подається:

·    паспорт заявника, якщо заявниками є не батьки;

·    документ, який підтверджує факт народження – медичний документ, виданий закладом охорони здоров'я;

·    паспорти батьків або одного з них;

·    документ, що підтверджує походження дитини від батька (свідоцтво про шлюб або спільна заява матері та батька дитини, або заява матері); 

·    за відсутності документа закладу охорони здоров’я або медичної консультативної комісії, підставою для реєстрації народження є рішення суду про встановлення факту народження.

Де працює послуга з прийому документів для реєстрації у пологових?

Мін’юст створив умови для максимального спрощення доступу громадян до адміністративних послуг. Найпопулярнішою послугою була і залишається видача свідоцтва про народження безпосередньо у пологових будинках. У 2018 році батьки понад 162 тисяч немовлят скористалися цією послугою.

Інформація про заклади охорони здоровя, в яких можна отримати свідоцтво про народження дитини, розміщена на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції https://minjust.gov.ua.

Як зареєструвати місце проживання новонародженої дитини?

Батьки зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом 3 місяців з дня державної реєстрації її народження. Дитина віком до 10 років може бути зареєстрована за адресою лише одного з батьків. При цьому, згода власника або інших осіб, які проживають на цій житловій площі, не потрібна.

Де здійснюється реєстрація місця проживання?

Реєстрація місця проживання здійснюється органами місцевого самоврядування або у «Центрі надання адміністративних послуг».

За бажанням батьків документи можуть бути подані органам ДРАЦС під час проведення державної реєстрації народження дитини.

Реєстрація місця проживання новонародженої дитини також може здійснюватися на підставі направлених органами соціального захисту населення даних, що зазначив законний представник, з яким постійно проживає дитина, у заяві про призначення допомоги при народженні дитини.

У разі звернення осіб, місце проживання яких не зареєстровано, осіб, які вимушені були залишити місця проживання з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції і не мають можливості зареєструвати новонароджену дитину, рішення про призначення допомоги при народженні дитини приймає орган соціального захисту населення на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов, складеного за місцем фактичного проживання сім’ї.

 

Які документи потрібні?

·      письмова заява встановленої форми;

·      свідоцтво про народження дитини (оригінал і копія);

·      паспорт того з батьків, за яким визначено місце реєстрації дитини (оригінал і копія);

·      квитанція про сплату адміністративного збору.

Де отримати документи?

Якщо документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини подавалися до органу ДРАЦС або до органів соціального захисту населення, оформлена органом реєстрації довідка про реєстрацію місця проживання дитини повертається до відповідного органу ДРАЦС або за бажанням того з батьків (представників), хто подавав заяву, може бути видана у відповідному органі реєстрації, центрі надання адміністративних послуг, надіслана поштою, про що робиться відповідна відмітка в даних про новонароджену дитину.

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

***

 АДРЕСНА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

Фахівці юстиції та центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, реалізуючи загальнонаціональний право​просвітницький проект Міністерства юстиції  «Я МАЮ ПРАВО​!», продовжують надавати адресну безоплатну правову допомогу різним верствам населення.

Цього разу юристи консультували осіб, які обслуговуються у Центрі обслуговування учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

Загалом присутніх цікавили питання отримання пільг учасниками антитерористичної операції, відшкодування витрат на лікування та зарахування періоду участі в антитерористичній операції при нарахуванні пенсії.

Також громадян повідомили про можливість звернення до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером –

0 800 213 103, для отримання безкоштовної консультації цілодобово у межах України.

 ***

«БУЛІНГ – ВИБІР СЛАБКИХ»: ЧЕМПІОН СЕРГІЙ ГУЗЄВ ЗУСТРІВСЯ З СУМСЬКИМИ ШКОЛЯРАМИ

До кампанії «СтопБулінг» на Сумщині долучився відомий спортсмен, нагороджений орденом Президента України «За заслуги» ІІІ ступеня Сергій Гузєв – заслужений майстер спорту, багаторазовий чемпіон світу та Європи з панкратіону, переможець Всесвітніх ігор з єдиноборств. Його послужний список не вичерпний, він дійсно вражає і захоплює, адже людина своєю працею і силою волі здобула визнання і успіх. 

            Розпочалась зустріч з приємної розмови з очільником обласної юстиції. «Нажаль, раніше навіть не було поняття, що таке булінг, цькування, проте сьогодні, завдяки ініціативам Мін’юсту щодо захисту прав дітей, ми голосно та відверто говоримо про протидію дитячій жорстокості. Це означає, що суспільство – на порозі змін», – зазначила Ірина Свистун.

            «Якщо дитина свою енергію направить, наприклад, у спорт, то вільного часу на булінг, агресію чи насильство просто не залишиться, адже спорт розвиває фізично і духовно. Булінг – це вибір слабких. Дитина, яка реалізує себе і має ціль, ніколи не стане ні агресором, ні жертвою», – говорить Сергій Гузєв.

            Власним прикладом Сергій показав учням Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 23,  що #БулитиНеКруто! Приємним бонусом для юнаків і дівчат стала можливість зробити селфі з зірковим гостем, тримаючи в руках одну з нагород чемпіона.

***

 

БАТЬКІВСЬКА ЛЮБОВ РОЗМІРОМ У 120 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Батькам, які самостійно не усвідомлюють своєї відповідальності перед дітьми, державні органи в особі юстиції, завдяки закону #ЧужихДітейНеБуває, нагадають про обов’язок піклуватися про власних нащадків.

На Глухівщині батько заборгував своєму синові Данилу майже 83 тисячі гривень аліментів. З метою погашення заборгованості державним виконавцем було внесено відомості про чоловіка до Єдиного реєстру боржників аліментів, накладено арешт на все його майно та рахунки і винесені постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання. Окрім того, батьківська байдужість призвела ще й до нарахування штрафу у розмірі 50 % від суми заборгованості, що склало майже 37 тисяч гривень та виконавчого збору понад 8 тисяч гривень.

Зважаючи на вказані обставини, батьком, з метою усунення подальших проблем, було сплачено  заборгованість зі сплати аліментів, штраф та виконавчий збір у повному обсязі.

Завдяки ініційованому Міністерством юстиції закону #ЧужихДітейНеБуває, неплатників аліментів спіткає чимало проблем, що змушує їх змінити свої погляди на виконання батьківських обов’язків та подбати про власних дітей.

 ***

 

ЗА ІГНОРУВАННЯ БУЛІНГУ

ДИРЕКТОРАМ ШКІЛ ПЕРЕДБАЧЕНІ ПОКАРАННЯ

В рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» та в межах продовження кампанії по протидії булінгу юстиція Сумщини інформує громадян щодо передбачених покарань за ігнорування цькування у школах.

В протидії цьому явищу особливі надії спільнота покладає на навчальний заклад і, зокрема, педагогів, які обов’язково зможуть знайти правильні слова і підхід до кожної дитини, не замовчуючи про проблему.

Разом з тим, законодавець передбачив і ситуацію, коли саме директор школи приховує прояви жорстокості і тим самим сприяє поширенню випадків дитячої агресії. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» визначає:

якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки жорстокої поведінки серед учнів, на нього чекає:

·      штраф на суму від 850 до 1700 гривень або

·      виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

            Булінг – це проблема, в боротьбі з якою свої сили мають об’єднати всі небайдужі. Тож, давайте сприяти активній інформаційній кампанії, щоб захистити українських дітей – майбутнє нашої країни, іноді, від самих себе.

Захищай свої права разом з Мінюстом!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту