Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЗобов’язання по сплаті ЄСВ не залежить від отримання доходу

Для уникнення непорозумінь Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що починаючи з 01.01.2017,

якщо фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП) та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити суму єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), яка не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2019 році – 918,06 гривень).

Особливу увагу необхідно звернути особам, які для себе вирішили, що вони не займаються підприємницькою діяльністю і не провадять незалежну професійну діяльність, але при цьому не надали необхідних документів для зняття з обліку у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – реєстрі). До того часу, поки такі особи зареєстровані в реєстрі, вони  зобов’язані визначити та сплачувати суми ЄСВ незалежно від отримання доходів.

Крім того, необхідно мати на увазі особливості законодавства, що регулює порядок стягнення недоїмки по ЄСВ, зокрема статтю 25 Закону України №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Вказана норма закону передбачає, що «Орган доходів і зборів у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

 Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом доходів і зборів, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти календарних днів з дня надходження узгодженої вимоги, орган доходів і зборів надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.»

 

Для виїзду за кордон постійне місце проживання, подайте декларацію про доходи

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області звертає увагу, що платники податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур (п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Порядок застосування п. 179.3 ст. 179 ПКУ визначається постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1243 «Про затвердження Порядку видачі довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку» із змінами.

 

Про суми виплачених доходів дізнайтесь за допомогою електронних сервісів ДФС

Платники податків можуть отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків скориставшись електронними сервісами ДФС.

Зокрема, у рамках кампаній декларування доходів громадян та е-декларування зазначену інформацію можна отримати за допомогою електронного сервісу  «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».

Фізична особа – платник податків для отримання відомостей про суми своїх отриманих доходів та утриманих податків має можливість сформувати запит в електронному вигляді. Сформований запит підписується електронним цифровим підписом та відправляється на електронну адресу «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС».

Сформувати запити та отримати відповіді в електронному вигляді можна засобами «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до Єдиного вікна подання електронної звітності», яке розміщене на офіційному веб-сайті ДФС та є загальнодоступним для використання (http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/), або оновленого електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (cabinet.sfs.gov.ua).

 

Ліквідовано незаконну АЗС та склад пального

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури спільно із працівниками Нацполіції припинили діяльність незаконної АЗС та ліквідували незаконний склад ПММ.

В рамках проведення операції «Акциз-2019» та розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 272 КК України було встановлено, що на території області, яка перебуває в оренді одного з місцевих підприємств, організовано діяльність складу пально-мастильних матеріалів та АЗС, через яку здійснюється оптова та роздрібна торгівля пальним населенню.

За результатами проведених заходів виявлено, вилучено та передано на відповідальне зберігання обладнання АЗС без жодних маркувань щодо його походження орієнтовною вартістю 2,2 млн. грн. (12 наземних резервуарів для ПММ різної ємкості, електромотори та компресори для перекачки палива, 4 контейнери, в яких розміщено заправні колонки та обладнання для подачі пального), а також близько 17 тонн дизельного пального орієнтовною вартістю 500 тис. гривень.

Відібрано зразки вилучених ПММ для проведення експертизи.

 

Протягом 2018 року  надійшло 228 млрд. грн. ЄСВ

Протягом 2018 року Державною фіскальною службою України забезпечено надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на рівні 228 млрд. гривень.

Цей показник перевищує суму сплати єдиного внеску за 2017 рік на 26,1 відс., або на 47,2 млрд. гривень.

У грудні 2018 року забезпечено надходження 24 млрд. грн. ЄСВ, що  на 20,8 відс., або на 4,1 млрд. грн. перевищує показник грудня 2017 року.

ДФС й надалі контролюватиме дотримання податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам з метою виконання покладених завдань із забезпечення реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску для забезпечення своєчасного здійснення пенсійних виплат і соціальних допомог.

Перейти до вмісту