29 сесія 7 скликання (21.12.2018)

Про Програму розвитку культури в Конотопському районі на 2019 рік

 Image

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

 21.12.2018

Про   Програму розвитку

культури в Конотопському

районі на 2019 рік

 

З метою збереження та подальшого розвитку культурного потенціалу в Конотопському районі, розвитку культурних традицій, забезпечення доступності закладів культури для всіх верств населення, створення максимально сприятливих умов для творчого формування особистості, відродження народної творчості та популяризації народних звичаїв та обрядів, організації та проведення заходів для змістовного дозвілля, покращення культурного обслуговування населення, керуючись статтею 43 Закону України «Про  місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1. Затвердити Програму  розвитку культури  в Конотопському  районі  на 2019 рік  (додається).

2. Визначити головним розпорядником коштів районного бюджету та    відповідальним виконавцем програми відділ культури Конотопської районної державної адміністрації.

3. Рекомендувати сільським радам розробити місцеві програми розвитку культури  та передбачити фінансування даних витрат з місцевих бюджетів.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

 

Голова  районної ради                                                                       А.В.Боярчук

 

Аліна Тимощук   6 61 49

Надіслано: до протоколу – 1, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту -1, фінансовому управлінню Конотопської районної державної адміністрації – 1, відділу культури Конотопської районної державної адміністрації – 1, відділу економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації – 1, сільським радам – 22.

 

 

                                                                                                  Додаток

                                                                                                  до рішення районної ради

                                                                                                  сьомого скликання від 21.12.2018

 

1.      Паспорт Програми

розвитку культури в Конотопському  районі  на 2019 рік

(далі – Програма)

1.

Ініціатор розроблення

Програми

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

2.

Дата, номер і назва      розпорядчого документа

органу виконавчої влади про розроблення        Програми

Розпорядження голови Конотопської           районної державної адміністрації від 11.12.2018 №381-ОД «Про розроблення  проекту Програми розвитку культури в Конотопському  районі  на 2019 рік»

3.

Розробник Програми

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

4.

Співрозробники         Програми

5.

Відповідальний             виконавець  Програми

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

6.

Учасники Програми

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

7.

Терміни реалізації

Програми

2019 рік

8.

Перелік  місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні

Програми

Районний бюджет

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього,

у тому числі:

453100

9.1.

Кошти районного       бюджету

453100

 

2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Сфера культури є найчутливішим показником реалізації прав людини –  саме культура, що заохочує до найрізноманітніших форм творчого самовираження і водночас вивчення та оновлення традицій сприяє розвитку інноваційної політики та активній участі громадськості в побудові демократичної держави.

          Ураховуючи, що доступність культурних надбань і культурних ресурсів є важливою передумовою соціального та духовного розвитку, творчої реалізації особистості, за останній час в Конотопському районі було зроблено низку важливих кроків у справі формування системи організації культурного життя краю.  За три роки реалізовано 4 культурно-мистецькі  проекти:  «Відкриваємо Україну»,  «Вокал-klass!», «Your dance», «Натхнення дав їм рідний край». Все більше глядачів збирає  Всеукраїнський фестиваль «Козацький родослав» (с.Шаповалівка), традиційне свято «Віншуємо суницю – першу ягоду-царицю» (с. Малий Самбір).

          Хоча за показниками зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури за 2017 рік Конотопський район в обласному  рейтинговому списку   посів  ІІ місце, діяльність у сфері культури потребує модернізації, культурний потенціал району розкритий не в повній мірі. Необхідно завершити приведення   закладів культури   у відповідність до потреб сучасного життя, забезпечити цілеспрямовану орієнтацію на задоволення культурних запитів всіх вікових категорій населення.

         Зокрема, відсутність у районі вуличної сцени ускладнює проведення масштабних культурно-мистецьких заходів. Поповнення матеріально-технічної бази закладів культури  необхідне для впровадження інноваційної діяльності, розвитку креативних індустрій, що відповідають вимогам ХХІ століття.

         Проблеми, пов’язані з розвитком культури, неможливо розв’язати засобами галузевого управління. Для цього необхідна регіональна програмна підтримка, що допоможе  вдосконалити форми і методи проведення заходів, присвячених державним та місцевим святам, концертів, тематичних заходів, забезпечить збереження нематеріальної культурної спадщини, розвиток народної аматорської творчості, музейної справи, бібліотечної діяльності.

          Реалізація заходів даної Програми, що  визначає стратегію розвитку культури в Конотопському районі на 2019 рік, сприятиме підвищенню ефективності діяльності закладів культури, забезпечить реалізацію прав громадян на доступ до інформації, культурних надбань краю, створить  максимально сприятливі умови для організації та проведення заходів для змістовного дозвілля, покращення культурного обслуговування населення.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

3.      Мета Програми

 

Метою Програми є збереження і розвиток культурного надбання як ресурсу теперішніх і майбутніх поколінь, економічне та організаційне забезпечення реалізації стратегічних цілей державної політики у сфері культури на території Конотопського району, зокрема:

створення належних умов для розвитку системи культурного обслуговування населення та надання можливостей для задоволення їх культурних потреб;

забезпечення широкого доступу до культурних надбань через зміцнення  матеріально-технічної бази закладів культури та застосування новітніх інформаційних технологій у сфері культури;

популяризація та поширення якісного і різноманітного культурно-мистецького продукту серед якнайширших верств населення;

формування бібліотечного середовища з високим рівнем комфортності надання інформаційних послуг для всіх соціальних груп населення шляхом модернізації ресурсної бази бібліотек;

збереження нематеріальної культурної спадщини;

розвиток музейної справи.

 

4.      Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсяги та джерела фінансування, строки та етапи виконання Програми

 

    Ураховуючи основні проблеми у галузі культури району, пропонується їх реалізувати шляхом:

            1) модернізації закладів культури району;

            2) оновлення та розширення культурницьких послуг;

            3) подальшого розвитку аматорського мистецтва.

Планується реалізувати заходи за такими напрямками:

1) організація культурного дозвілля населення та розвиток аматорського мистецтва;

2) збереження та відродження традиційної народної культури, її самобутності в контексті європейських цінностей;

3) зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури;

4) удосконалення бібліотечної справи;

5) розвиток та підтримка музейної діяльності.

Ресурсне забезпечення програми наведено в додатку 1 до Програми.

Заходи Програми передбачено реалізувати за рахунок коштів районного бюджету у розмірі 453100 грн.

Етапи реалізації Програми – 2019 рік.

 

5.      Перелік завдань Програми

Основними завданнями Програми є:

формування культурного простору району;

   створення умов для забезпечення рівного доступу мешканців Конотопського району до культурного продукту, надання якісних культурних послуг;

   розвиток креативних індустрій та культурних стартапів;

   модернізація закладів культури району;

   підвищення рівня матеріально-технічного забезпечення галузі;

   створення умов для вільного творчого самовираження, підтримка аматорського мистецтва.

 

6.      Напрямки діяльності та заходи Програми

 Напрямки діяльності та заходи Програми у додатку 2.

 

 

7.      Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координацію та контроль за ходом виконання Програми здійснює відділ культури Конотопської районної державної адміністрації.

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації звітує голові Конотопської районної державної адміністрації та голові Конотопської районної ради, відділу економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації та постійній комісії Конотопської районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту населення про виконання даної Програми до 15 січня 2020 року.

 

 

Заступник голови районної ради                                          І.В.Клігунова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                 Додаток 1

                                                                                                 до Програми

 

Ресурсне забезпечення Програми           

Обсяг коштів,

що пропонується залучити на виконання Програми

Роки

Усього витрати на виконання програми

(грн.)

2019

 

Обсяг ресурсів усього

у тому числі:

453100

453100

районний  бюджет

 

453100

453100

 

 

Заступник голови районної ради                                          І.В.Клігунова

 

 


Додаток 2

                                                                                                                                                                                                        до Програми

 

Напрямки діяльності та заходи Програми розвитку культури в Конотопському  районі  на 2019 рік

№ з/п

Назва напрямку діяльності

(пріоритетні завдання)

Перелік

заходів програми

 

Строк  виконання заходу

 

Виконавці

Джерела фінансу-вання

Всього

Орієнтовані обсяги фінансування

(грн.), у тому числі

Очікуваний результат

1

Організація культурного дозвілля населення та розвиток аматорського мистецтва

1.1.Проведення фестивалів, конкурсів, культурно-мистецьких заходів до державних пам’ятних дат, у тому числі:

до Дня Соборності України;

до Дня Перемоги;

до Дня Європи в Україні;

до Дня памяті жертв політичних репресій;

Дня Конституції України;

до Дня незалежності України;

до Дня захисника України;

до Дня памяті жертв голодоморів;

до Дня Гідності та  Свободи;

районного свята

«Віншуємо суницю – першу ягоду-царицю»;

Всеукраїнського фестивалю «Козацький родослав»

2019 рік

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

Районний бюджет

149500

 

 

                 149500

Формування гармонійного культурного середовища району, забезпечення змістовного дозвілля, покращення культурного обслуговування населення

1.2. Участь колективів художньої самодіяльності в обласних, всеукраїнських, міжнародних мистецьких заходах

2019 рік

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

Районний бюджет

3540

 

 

3540

Популяризація культурного середовища краю

1.3. Забезпечення інформаційними матеріалами, спрямованими на популяризацію культурно-мистецького життя Конотопщини

2019 рік

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

 

 

 

Розвиток культурних традицій краю

 

Усього за напрямком 1 Програми

Усього:

у тому числі:

153100

 

153100

 

Районний бюджет

153100

153100

 

2

Збереження та відродження традиційної народної культури, її самобутності в контексті європейських цінностей

2.1.Проведення фольклорно-етнографічних досліджень

2019 рік

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

 

 

 

Збереження нематеріальної культурної спадщини

 

Усього за напрямком 2 Програми

Усього:

у тому числі:

 

Районний бюджет

 

3

Покращення

матеріально-технічної бази

3.1. Придбання вуличної сцени для районного будинку культури

2019 рік

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

Районний бюджет

300000

 

 

300000

Створення якісного культурно-мистецького продукту

 

Усього за напрямком 3 Програми

Усього:

у тому числі:

300000

 

                     300000

 

Районний бюджет

300000

 

                     300000

 

4

Удосконалення бібліотечної справи

4.1. Сприяння вільному доступу до документально-інформаційних ресурсів

2019 рік

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

 

 

 

 

Забезпечення доступності для громадян документів та інформації, запровадження нових інформаційних послуг

 

Усього за напрямком 4 Програми

Усього:

у тому числі:

 

 

Районний бюджет

 

5

Розвиток та підтримка музейної діяльності

Забезпечення подальшого розвитку музеїв на громадських засадах, організація виставкової діяльності

2019 рік

Відділ культури Конотопської районної державної адміністрації

 

 

 

Збереження та популяризація культурного надбання краю

 

 

Усього за напрямком 5 Програми

Усього:

у тому числі:

 

Районний бюджет

 

 

 

Загальна сума по заходах Програми

Усього:

у тому числі:

453100

 

453100

 

Районний бюджет

453100

453100

 

 

Заступник голови районної ради                                              І.В.Клігунова

 

 

 

 

Перейти до вмісту