29 сесія 7 скликання (21.12.2018)

Про затвердження районної комплексної програми «Освіта Конотопщини у 2019-2021 роках»

 Image

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

 21.12.2018

Про затвердження  районної комплексної

програми «Освіта Конотопщини  у

2019-2021 роках»

 

            З метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти, підвищення якості надання  освітніх послуг, модернізації матеріально-технічної бази та впровадження заходів з енергозбереження у закладах освіти району, розглянувши подану відділом освіти комплексну програму «Освіта Конотопщини  у 2019-2021 роках», керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1.Затвердити районну комплексну програму «Освіта Конотопщини у 2019-2021 роках» (додається).

2.Визначити головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем  відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації.

3.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту, а організацію виконання на відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації.

 

Голова районної ради                                А.В. Боярчук                 

 

Вербняк 6 64 43   

Надіслано: до протоколу -1, постійній комісії з питань молоді, освіти,культури, охорони здоров'я та соціального захисту-1, РДА-1, фінуправлінню РДА-І, відділу економічного розвитку та торгівлі РДА-1, відділу освіти РДА -1

 

                                                                  Додаток

                                        до рішення районної ради

                                     сьомого скликання від  21.12.2018

 

Районна комплексна програма

"Освіта Конотопщини у 2019-2021 роках»

(далі – Програма)

  1. Паспорт Програми

 

1                     

Ініціатор розроблення Програми

Відділ освіти Конотопської районної  державної  адміністрації

 

2

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

 Розпорядження голови Конотопської районної  державної адміністрації від                13.12.2018 № 385 -ОД «Про розроблення проекту районної комплексної програми «Освіта Конотопщини у 2019-2021 роках»,

від 17.12.2018 397 – ОД «Про схвалення проекту районної комплексної програми «Освіта Конотопщини у 2019-2021 роках»

3

Розробник Програми

Відділ освіти  Конотопської районної  державної  адміністрації

4

Співрозробники Програми

Заклади загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти району та сільські ради

5

Відповідальний виконавець Програми

Відділ освіти Конотопської районної  державної  адміністрації

 

6

Учасники Програми

Відділ освіти Конотопської районної  державної  адміністрації, заклади загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти району та сільські ради

7

Термін реалізації Програми

2019 – 2021 роки

8

Перелік бюджетів, що беруть участь у виконанні Програми

Районний та сільський бюджети

9

Загальний обсяг фінансових  ре -сурсів, необхідних для реалізації Програми, усього,в тому числі

 

 6330060,00 гривень

 

9.1.

Кошти районного бюджету, всього, в тому числі

6330060,00 гривень

 

за рахунок коштів іншої субвенції з сільських рад

8596,00 гривень

 

 

 

2

  1. Визначення проблем, на розв’язання яких спрямована Програма

Програма розроблена відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Конституції України, Конвенції «Про права дитини» Законів України «Про освіту» (зі змінами), «Про загальну середню освіту» (зі змінами), «Про позашкільну освіту» (зі змінами), «Про охорону дитинства», «Про місцеве самоврядування в Україні», постанов Кабінету Міністрів України з питань освіти, документів Міністерства освіти і науки України. При цьому Програма максимально враховує положення нових законів, законопроектів і стратегічних документів, що прямо чи опосередковано будуть впливати на розвиток освіти.

Виважена та гнучка районна освітня політика, стратегічні пріоритети розвитку освіти району можуть успішно реалізуватися через програму розвитку освіти, що змістом відповідає районним економічним, соціокультурним умовам і перспективам їх розвитку.

В умовах розвитку високотехнологічного інформаційного суспільства виникає необхідність підвищення якості та пріоритетності природничо-математичної освіти. Значної уваги потребує навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами, включення їх до соціуму та реалізація  державної політики  у сфері реформування  загальної середньої освіти «Нова українська школа».

Програма має відкритий характер і може доповнюватися (змінюватися) в установленому чинним законодавством порядку в разі, коли в період її виконання відбуватимуться суттєві зміни в законодавстві України про освіту, державній освітній політиці, що вимагатимуть відповідного безпосереднього реагування системи освіти району.

  У районі функціонує 18 закладів загальної середньої освіти: 17 – у складі навчально-виховних комплексів, де навчається 987 учнів та 472 вихованці;                 1 (самостійний) заклад дошкільної освіти Вирівської сільської ради – 42 вихованці; два позашкільні заклади: Центр позашкільної роботи та Дитячо-юнацька спортивна школа.

Рішеннями Конотопської районної ради від 22.12.2017 «Про безоплатну  передачу майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Конотопського району до комунальної власності Бочечківської сільської ради» та «Про безоплатну передачу майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Конотопського району до комунальної власності Дубов’язівської селищної ради» у власність об’єднаних територіальних громад з 01.01.2018 передано 10 закладів освіти району, що знаходяться на їх території.

  Створено опорний заклад освіти – Соснівський освітній комплекс «ліцей – заклад дошкільної освіти» імені Анатолія Шульги  Конотопської районної ради Сумської області (рішення сесії Конотопської районної ради від 08.08.2018 року).

Інтегрування дітей із порушеннями психофізичного розвитку в освітній процес є одним з напрямів гуманізації всієї системи освіти та відповідає пріоритетам державної політики, що окреслені в «Національній стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року», державній цільовій програмі

 

3

«Національний план дій з реалізації конвенції про права людей з інвалідністю до 2020 року» та інших державних документах.

Нині діти з особливими освітніми потребами району можуть здобувати освіту в закладах освіти району:  41 дитина із різними особливостями розвитку, в тому числі: 28 дітей-інвалідів; на індивідуальній формі навчання перебувають  15 учнів. У районі створено комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр» (рішення сесії Конотопської районної ради від 08.08.2018 р.).

Перевезення здобувачів освіти та педагогів здійснюється 11 шкільними автобусами, підвозом охоплено 276 дітей, що задовольняє на 100 % потреби району. У 201році придбано 3 шкільні автобуси для закладів загальної середньої освіти на умовах співфінансування – 1.

З метою  впровадження у закладах освіти  сприятливого середовища, спрямованого на збереження здоров′я учнів, у  рамках Програми передбачено здійснення аналізу  заходів щодо модернізації та переоснащення харчоблоків закладів освіти сучасним холодильним і технологічним обладнанням, здійснено аналіз стану забезпечення медичних кабінетів медичним обладнанням.

 Програма  спрямована на вдосконалення системи роботи з обдарованою молоддю та включає адресну підтримку талановитих дітей  шляхом призначення   та виплати стипендій, установлення доплати до посадового окладу педпрацівникам, які підготували переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних учнівських олімпіад, турнірів, конкурсів, спортивних змагань.

З метою поліпшення якісного складу педагогічних працівників закладів освіти, працівників психологічної служби  у  Програмі зазначено заходи  щодо модернізації системи підвищення кваліфікації  та перепідготовки працівників даної категорії.

Відділом освіти відпрацьовано систему підвищення кваліфікації та атестації педагогічних кадрів. Програмою передбачена реалізація питання соціального захисту працівників галузі освіти. Середня заробітна плата педагогічних працівників та молодшого технічного персоналу у 2018 році зросла в порівнянні з 2017 роком на 25 %. Вирішується питання проходження курсової підготовки, безкоштовного проведення медичного огляду.

В умовах динамічного розвитку суспільства, глобальної взаємозалежності й конкуренції на ринку праці сфера освіти має перейти до широкого використання інформаційних ресурсів та можливостей сучасних інформаційних технологій. На сьогодні всі заклади освіти на 100% забезпечені комп’ютерною технікою.

На базі  Центру позашкільної роботи працюють 45 гуртків (1050 вихованців). Діяльність закладу забезпечують 14 основних працівників та 12 сумісників. Одним  з пріоритетних напрямків діяльності Центру позашкільної роботи є робота з обдарованими дітьми. Щороку поновлюється банк «Обдарованість», куди занесено  58 вихованців – переможців районних та обласних заходів. Неодноразові переможці обласних конкурсів отримують

 

 

 

4

стипендію голови райдержадміністрації та Сумської обласної державної адміністрації.

            Працівники Центру позашкільної роботи працюють над  розробкою нових та вдосконалення наявних освітніх програм та проектів. Потребує зміцнення матеріально-технічна  база  гуртків художньо-естетичного напряму (придбання сценічних костюмів), туристко-краєзнавчого напрямку та спортивних секцій ДЮСШ.

З 1 вересня 2018 року стартував новий формат  навчання  в початковій  ланці  для 127 першокласників – «Нова українська школа».

Програмою передбачено заходи щодо забезпечення рівного доступу громадян до якісної освіти, підвищення якості надання освітніх послуг навчальними закладами, модернізація їх матеріально-технічної бази, впровадження заходів з енергозбереження та реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська  школа».

3.      Мета реалізації Програми

 Метою Програми є забезпечення рівного доступу до якісної освіти, підвищення якості надання  освітніх послуг, модернізація матеріально-технічної бази та впровадження заходів з енергозбереження у закладах освіти району.

4.    Обґрунтування шляхів і засобів розвязання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання Програми

Оптимальними шляхами розвязання проблем, визначених розділом 2 є:

подальша  оптимізація структурного розвитку мережі закладів освіти району з одночасним розвитком ресурсного забезпечення, доступності здобуття якісної освіти, збагачення освітнього середовища;

управлінське й науково-методичне забезпечення розбудови інноваційних моделей освіти на основі концепцій гуманізації, відкритої освіти та компетентнісного підходу;

упровадження модернізації  навчально-методичної та матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти;

            проведення оснащення матеріальної бази, забезпечення сучасним комп’ютерним та інтерактивним обладнанням згідно державного стандарту «Нова українська школа»;

підвищення соціального статусу педагогічних працівників; удосконалення педагогічної компетентності педагогів щодо впровадження сучасних форм, методів і технологій, визнання унікальної цінності особистості учасників освітнього процесу в  закладах освіти;

установлення доплати до посадового окладу педагогічним працівникам, які підготували переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних учнівських олімпіад, турнірів, конкурсів та спортивних змагань;

надання адресної підтримки обдарованій молоді шляхом призначення та виплати стипендій;

5

забезпечення участі у всеукраїнських, обласних та проведення районних заходів для дітей та учнівської молоді за напрямами позашкільної роботи;

придбання та ремонти шкільних автобусів для перевезення здобувачів освіти до закладів освіти та у зворотному напрямку;

упровадження заходів з енергозбереження.

Фінансове забезпечення Програми здійснюватиметься за рахунок коштів  районного бюджету  у межах видатків, визначених по головному розпоряднику коштів  відділу освіти на відповідний бюджетний період.

           

Ресурсне забезпечення  Програми

                                                                                                        Гривень

Обсяг коштів,

що пропонується залучити на виконання Програми

Роки

Усього витрати на виконання Програми

2019

2020

2021

1

2

3

4

5

Обсяг ресурсів усього

у тому числі:

6049060,00

127000,00

154000,00

6330060,00

1.Районний  бюджет, усього, у тому числі

6049060,00

127000,00

154000,00

6330060,00

1.1.за рахунок коштів іншої субвенціії з сільських рад

8596,00

 

 

8596,00

 

 

5.      Перелік завдань, заходів Програми

та результативні показники

 

Основними завданнями Програми є:

забезпечення рівного доступу громадян до якісної освіти, оптимізація мережі освітніх закладів;

забезпечення психологічного супроводу навчально-виховного процесу;

модернізація навчально-методичної та матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти;

проведення оснащення матеріальної бази, забезпечення сучасним комп’ютерним та інтерактивного обладнанням згідно державного стандарту «Нова українська школа»;

підтримка розвитку творчого потенціалу та самореалізації обдарованої молоді;

забезпечення доступу до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами та організація інклюзивної освіти у закладах освіти, здійснення відповідної корекційно-реабілітаційної роботи на базі інклюзивно-ресурсного центру;

 підвищення соціального статусу педагогічних працівників; удосконалення педагогічної компетенції педагогів щодо впровадження

 

6

сучасних форм, методів і технологій, визнання унікальної цінності особистості учасників освітнього процесу в  закладах освіти;

установлення доплати до посадового окладу педагогічним працівникам, які підготували переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних учнівських олімпіад, турнірів, конкурсів та спортивних змагань;

надання адресної підтримки обдарованій молоді шляхом призначення та виплати стипендій;

забезпечення участі у всеукраїнських, обласних та проведення районних заходів для дітей та учнівської молоді за напрямами позашкільної роботи;

придбання та ремонти шкільних автобусів для перевезення здобувачів освіти до закладів освіти та у зворотному напрямку;

сприяння підвищенню кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників відповідно до соціально-економічних змін сучасного інформаційно-технологічного суспільства та стратегічних завдань розвитку освіти у районі;

застосування сучасних технологій для створення баз даних про освіту та освітніх середовищ, оперативного збору, обробки й обміну інформацією.

скорочення витрат бюджетних коштів на споживання енергоресурсів.

 

Очікувані результати

 

№ з/п

Найменування показника

Одиниця виміру

Роки

2019

2020

2021

1

Охоплення дітей дошкільною освітою

%

85

90

95

2

Оснащення закладів освіти району комп′ютерними  ком- плексами

%

100

100

100

3

Підключення закладів освіти району до мережі Інтернет

%

100

100

100

4

Підвезення здобувачів освіти та педагогічних працівників, які проживають за межею пішохідної доступності, до закладів освіти та у зворотному напрямку шкільними автобусами

%

 

 

100

100

100

5

Забезпечення закладів освіти навчальним обладнанням з природничо-математичних і технологічних дисциплін

 %

85

90

95

6

Кількість іменних стипендій голови Конотопської районної державної адміністрації  для учнів закладів освіти району

%

100

100

100

 

7

                                                                                   Продовження таблиці

 

 

2

3

4

5

6

7

Забезпечення закладів освіти:

практичними психологами

соціальними педагогами

%

 

     70

30

 

     80

60

 

      90

85

8

Упровадження заходів з енергозбереження

 

%

100

100

100

9

Проведення оснащення матеріальної бази, забезпечення сучасним комп’ютерним та інтерактивним обладнанням згідно держав ного стандарту «Нова українська школа»

 

%

100

100

100

 

 

  6. Напрями діяльності та заходи Програми

            Напрями діяльності та заходи Програми наведені в додатку  до Програми.

 

 

7. Координація та контроль за ходом реалізації Програми

 

Координацію та контроль за ходом виконання Програми здійснює відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації.

 Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації здійснює аналіз стану реалізації Програми та інформує голову Конотопської районної ради та голову Конотопської районної державної адміністрації, один раз на рік-до 01 лютого, наступного за звітним.

Конотопська районна рада щороку заслуховує звіт про хід виконання Програми.

Координує хід виконання даної Програми заступник голови Конотопської районної державної адміністрації.

 

Заступник голови  районної ради                                  І.В.Клігунова

 

 

 

Перейти до вмісту