Новини

Юстиція інформує

ImageПОВЕРНУВСЯ НА БАТЬКІВЩИНУ І ВРЕШТІ СПЛАТИВ ДОНЬКАМ

МАЙЖЕ 150 ТИСЯЧ ЗАБОРГОВАНИХ АЛІМЕНТІВ

В той час, коли донька Дарина та Поліна чекали від свого батька з міста Суми піклування і підтримки, він спокійно працював за кордоном і не переймався своїми батьківськими обов’язками.

Та, можливо, боржник не до кінця усвідомлював масштаби невиконуваного зобов’язання перед власними дітьми, адже борг сягнув 93 тисяч гривень. До того ж, державними виконавцями нараховано 50 % штрафу, що становить понад 46 тисяч гривень та 10 % виконавчого збору, а це – більше 9 тисяч гривень.

Коли неплатник повернувся на Батьківщину, на нього вже «чекали» заходи примусового характеру, передбачені двома пакетами ініціатив Мін'юсту з народною назвою #ЧужихДітейНеБуває. Зокрема, ряд заборон, серед яких і обмеження у праві виїзду за кордон.

Щойно батько, без зайвих докорів сумління, знову зібрався на заробітки, прикордонники повідомили йому про відмову в перетині державного кордону.

Ось так, вже не в змозі уникнути виконання батьківського обов’язку, горе-батько примусово сплатив весь борг, а це – майже 150 тисяч гривень.

Ця історія – наочне підтвердження неминучості виконання зобов’язання, а особливо – батьків перед своїми дітьми.

***

СЕРВІС ВІД МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ «ШЛЮБ ЗА ДОБУ»

ОФІЦІЙНО ЗАПРАЦЮВАВ У ШОСТЦІ

 

У величній, оновленій за сприяння міської ради залі відділу державної реєстрації актів цивільного стану міста Шостка неймовірно світло від почуттів. А ще й казкові янголи додають урочистості цьому білосніжному дню, коли в Шостці відбувається перша церемонія у проекті Міністерства юстиції України «ШЛЮБ ЗА ДОБУ». Щасливі закохані Натан та Ірина не стали чекати місяць і сказали свої заповітні «Так», скориставшись зручним новим для Шостки сервісом.

Відтепер вже в чотирьох містах Сумщини: Сумах, Тростянці, Ромнах і Шостці – пари можуть обирати сучасний, позбавлений бюрократичних процедур, формат одруження.

За майже два роки дії в області проекту «ШЛЮБ ЗА ДОБУ» укладено 858 шлюбів, у 2018 році сервісом скористалося 540 пар. Це близько 10 % від усіх одружень, які зареєстровані  на Сумщині.

Нагадаємо усім закоханим, що юстиція надає можливість  стати чоловіком і дружиною, не чекаючи місяць. Ви можете ще встигнути подарувати одне одному передноворічне сніжне весілля. 

Партнерами проекту «ШЛЮБ ЗА ДОБУ» на Сумщині є:

комунальний заклад Сумської обласної ради – Сумський обласний науково-методичний центр культури і мистецтв:

місто Суми, вулиця Петропавлівська,49, телефон: 0542- 22-27-31;

комунальний заклад «Тростянецький краєзнавчий музей»:

місто Тростянець, вулиця Миру, 2; телефон: 05458-5-12-54;

відділ культури виконавчого комітету Роменської міської ради: місто Ромни, вулиця Коржівська, 94, телефон: 05448- 5-16-34;

комунальний заклад «Шосткинський центр культури і дозвілля»: місто Шостка, бульвар Садовий,13, телефон: 05449- 6-25-69.

***

 НОВІ ТРАДИЦІЇ ВІД ЮСТИЦІЇ:

 

ВЕСІЛЬНІ ЮВІЛЕЇ З ТРЕПЕТОМ ПЕРШИХ ПОЧУТТІВ

 

Золоті і срібні, перлинні, нефритові, агатові – люди називають весільні річниці дуже символічно. Традицію влаштовувати ювілейні весілля у відділах реєстрації актів цивільного стану цьогоріч започаткувало Міністерство юстиції України.

Це дуже символічно, адже подружнім парам надається можливість повернутися через прожиті роки  в ті приємні хвилини, коли звучали два заповітних «Так». А ще таким чином ми звертаємо увагу суспільства до родинних цінностей, які є найважливішими для української нації.

У Сумах, у новому офісі сучасного зразка «Open Space», де оформлена вишукана зала для весільних церемоній, сьогодні трояндове весілля відзначили Олександр і Вікторія Сальникови. Щасливе подружжя знову стало на рушник, який їм простелили красені-сини.

Зворушлива церемонія, наповнена глибокими почуттями і щирістю, ще раз продемонструвала силу кохання і нев’янучі традиції, які важливо берегти і примножувати.

Юстиція Сумщини завжди готова додати радості у  вашу родинну подію, зробивши її неповторною і яскравою.

***

РОБОЧА МОБІЛЬНА ГРУПА  – ПРАВОВИЙ ПОМІЧНИК

ЖИТЕЛІВ СУМЩИНИ

 

Продовжує виконувати  свою місію робоча мобільна група у складі фахівців юстиції Сумщини та місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

Цього разу фахівці-юристи працювали у Мезенівській та Рясненській сільських радах Краснопільського району. Вони вкотре переконалися, наскільки потрібною є така форма  комунікації з громадянами.

Послухати правові новини і отримати відповіді на запитання, що турбують, зокрема, порядок надання субсидії, оренда земельної ділянки, оформлення спадщини та збільшення розміру аліментів – мешканці сіл радо прийшли до місця розташування мобільної групи.

Також сільських жителів повідомили про можливість отримати безкоштовні правові консультації, зателефонувавши за номером гарячої лінії – 0 800 213 103.

               Кінець року – час підводити підсумки, а вони більш ніж переконливі:    

на сьогодні масштабною інформаційною роботою в межах  реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» охоплені всі 18 районів Сумської області;

спільно з представниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги працівниками управління юстиції здійснено понад 70 виїздів до населених пунктів області та забезпечено надання близько 25 адресних допомог, під час яких майже 6 тисяч громадян отримали кваліфіковану правову допомогу.

через телефонну «гарячу лінію» опрацьовано близько 700 дзвінків та громадянам надані актуальні консультації правового характеру.

Протягом року спеціалісти-правники відповідали на широкий спектр питань від громадян, серед яких: отримання спадщини, врегулювання спору, земельні відносини, стягнення аліментів, виконання рішення суду, протидія булінгу, домашньому насильству та безліч інших. На кожне питання надана кваліфікована вичерпна відповідь.

***

СУСПІЛЬНО КОРИСНІ РОБОТИ ЯК ПОЧАТОК ВИПЛАТИ АЛІМЕНТНОГО БОРГУ

Трьом своїм дітям батько із Кролевця заборгував більше 106 тисяч гривень аліментів. Несплату пояснив тим, що ніде не працює. Проте ініційований Міністерством юстиції України закон #ЧужихДітейНеБуває має дієві важелі впливу на таких батьків. Зокрема, ефективно працюють тимчасові обмеження у праві керування транспортним засобом, володінням зброєю, у праві полювання та виїзду за межі України. Також реальним засобом відпрацювання батьком аліментних боргів стали суспільно корисні роботи, які застосовуються державними виконавцями у разі виникнення заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Боржник вже відпрацював на місцевому комунальному підприємстві 120 годин суспільно корисних робіт, завдяки чому вдалося частково погасити заборгованість зі сплати аліментів. Отже, початок покладено і діти завдяки  державному примусу отримали, можна сказати, новорічний подарунок.

Нагадаємо, що суспільно корисні роботи можуть застосовуватися неодноразово і всі зароблені кошти перераховуються в рахунок аліментного боргу.

 

  ***

 

НЕ ПЛАТИШ АЛІМЕНТИ І НЕ ХОЧЕШ ПРАЦЮВАТИ – АДМІНІСТРАТИВНИЙ АРЕШТ

Батька – боржника по аліментах, у Великій Писарівці було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт. Цей дієвий засіб впливу працює в Україні згідно ініційованого Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває і дає реальну можливість батькам заробити кошти для своїх дітей.

Такий варіант міг би стати в нагоді й цьому батькові, адже заборгованість накопичилася немала – 62 тисячі гривень, але такою можливістю він не скористався.

Разом з тим, законодавець передбачає важелі впливу і до таких боржників. Так, відповідно до статті 183-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт тягне за собою адміністративний арешт строком до десяти діб.

Можливо, цей засіб впливу, застосований до батька, додасть йому відповідальності після відбування ним 8 діб адміністративного арешту.

 

   ***

ПРАВОВІ КОНСУЛЬТАЦІЇ ДЛЯ ІСЛАМСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО ЦЕНТРУ МІСТА СУМИ

 

Юстиція Сумщини у наданні адресної правової допомоги нікого не оминає своєю увагою. Цього разу фахівці юстиції завітали до Ісламського культурного центру міста Суми.

Серед питань, які виявили особливу зацікавленість у відвідувачів центру, були: оформлення спадщини, отримання аліментів, укладання та скасування договору купівлі-продажу, а також оформлення паспортних документів у національному вбранні мусульман.

Фахівці юстиції надали правові консультації з усіх питань, які цікавили присутніх, розповіли про основні напрями загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», який кожному надає можливість захистити свої права.

Особливу увагу приділили такому актуальному напрямку, як протидія домашньому насильству. Наголосили присутнім на тому, що насильство є неприйнятною поведінкою і воно не може виправдовуватися ніякими традиціями та звичаями. Повідомили жінок, де вони можуть отримати допомогу у разі, якщо постраждали чи стали свідком домашнього насильства щодо своїх близьких. Також в нагоді може стати номер Національної «гарячої» лінії – 116 123, який є цілодобовим та безкоштовним в межах України.

***

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

ЗІБРАЛИСЯ ЗА КОРДОН З ДИТИНОЮ – ПОТРІБНО ЗНАТИ

Пане Міністре, вітаю Вас! Напередодні новорічних та різдвяних свят хочу поїхати з дитиною на відпочинок за кордон, але колишній чоловік крім того, що не платить аліменти, так ще й відмовляється надати нотаріальну згоду на виїзд дитини за кордон. Я чула, що є якісь умови для виїзду з дитиною за кордон без його згоди. Будь ласка, поясніть!

Вікторія Іванова

Завдяки другому пакету законів #ЧужихДітейНеБуває діти мають можливість безперешкодно виїхати за кордон для подорожей, лікування, спортивних змагань та навчання.

Як регулюється тимчасовий виїзд дитини за кордон при наявності боргу зі сплати аліментів?

Безперешкодно тимчасово поїхати з дитиною в іншу країну тому з батьків, який проживає з дитиною, можна, якщо інший з батьків має заборгованість з аліментів 4 місяці. А для дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей – цей строк скорочено до 3 місяців.

Для цього потрібно звернутися до органів державної виконавчої служби Мін’юсту або приватного виконавця, щоб отримати довідку про наявність в іншого з батьків заборгованості зі сплати аліментів.

При перетині державного кордону України необхідно пред’явити довідку про наявність заборгованості у другого з батьків зі сплати аліментів. Якщо мова йде про борг для утримання тяжкохворої дитини, то необхідно подати також документ, що підтверджує хворобу дитини або її інвалідність.

Окремо хочу зазначити, що ці норми стосуються усіх поїздок, навіть тих, тривалість яких перевищує 1 місяць.

Чи можна тимчасово виїхати з дитиною без дозволу другого з батьків, коли немає боргу зі сплати аліментів?

Вивезти дитину за кордон для подорожі або навчання може лише матір чи батько, яка не перешкоджає другому з батьків бачитися з малюком і брати участь у вихованні свого сина чи доньки. За виконання цієї умови достатньо поінформувати рекомендованим листом другого з батьків про тимчасовий виїзд дитини, якщо його місце проживання відомо. У листі має бути зазначена  мета поїздки, куди їде дитина, а також на який термін покидає територію України.

При перетині кордону України прикордоннику необхідно пред’явити рішення суду або органу опіки про визначення місця проживання дитини та документи, які підтверджують мету виїзду та строк перебування за кордоном.

Важливо вчасно повернутися до України з дитиною строком до 1 місяця з дати виїзду.

Як поїхати з дитиною за кордон тому з батьків, хто проживає окремо від дитини?

Для того, щоб скористатися правом поїздки з малюком за кордон той з батьків, який проживає окремо від дитини, повинен належно виконувати батьківські обов'язки і, що найголовніше, не мати заборгованості зі сплати аліментів.

Для цього потрібно звернутися з рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, з яким проживає дитина, за наданням нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за межі України.

У разі ненадання тим з батьків, який проживає з дитиною, у 10-денний строк з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон, потрібно звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон БЕЗ згоди другого з батьків.

При перетині державного кордону України пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків або рішення суду про дозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.

Важливо вчасно повернутися до України з дитиною у строк, передбачений згодою або рішенням суду.

 

Яке покарання за порушення строку вивезення дитини?

Аби збалансувати права й обов’язки батьків, ми встановили реальну відповідальність для порушників.

За умисне порушення місячного строку встановлена адміністративна відповідальність – штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім цього такі батько чи матір втратять на рік право виїзду за кордон з дитиною, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків.

Ще раз хочу подякувати всім, хто підтримував нашу команду на цьому шляху!

Окремо звертаю вашу увагу на те, що ці новели стосуються лише тих дітей, які проживають у неповних сім’ях. Для всіх інших наявність нотаріально засвідченого дозволу є обов’язковою.

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз’ясненнями?

 

Якщо у вас залишились питання з данного приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

***

ЗА РІК – 135 МІЛЬЙОНІВ АЛІМЕНТІВ

Майже 135 мільйонів гривень аліментів було стягнуто за 2018 рік на користь дітей Сумщини завдяки посиленню відповідальності, яка передбачена ініційованим Міністерством юстиції України законом #ЧужихДітейНеБуває, що більше ніж вдвічі перевищує минулорічні показники.

Приклади таких стягнень можна наводити безкінечно. Так, за рахунок утримання державними виконавцями коштів від здачі батьками в оренду земельних паїв, діти з Путивльського району отримали аліменти у розмірі 3 та 7 тисяч гривень.

Мешканець міста Тростянець Руслан понад 3 місяці не платив аліменти двом своїм синам та заборгував 15 тисяч гривень. Отримавши постанови державного виконавця про арешт коштів та майна та дізнавшись про обмеження передбачені законом #ЧужихДітейНеБуває, які на нього чекають, він негайно знайшов кошти та погасив заборгованість зі сплати аліментів, чим порадував своїх діточок.

Постанови про обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання, а також постанови про арешт майна та коштів змусили батька з Лебединського району сплатити своєму сину Антону 26 тисяч гривень аліментів.

Донька Анастасія з Ямпільського району теж завдяки чотирьом постановам про обмеження та про накладення арешту на майно та рахунки боржника отримала від свого батька майже 32 тисячі гривень аліментів.

У Білопільському районі державним виконавцем довелося скласти протокол про адміністративне правопорушення в порядку статті 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, винести постанови про обмеження прав боржника та про арешт майна та коштів для того, щоб батько сплатив своїй дитині 47 тисяч гривень заборгованих аліментів.

Таким чином, протягом року юстицією Сумщини належним чином забезпечувалися права найменших громадян, проте багато роботи ще попереду, оскільки реалізація закону #ЧужихДітейНеБуває тільки набирає обертів.

***

  

ЗУСТРІЧ З ОСВІТЯНАМИ ПОЗНАЧИЛАСЯ АКТИВНОЮ ДИСКУСІЄЮ

 

Кожна зустріч фахівців обласної юстиції з освітянами – особлива подія, адже учителі – наймасовіша професійна спільнота, і їхнє спілкування з учнями є надійним каналом комунікації і поширення правової інформації серед школярів.

Чергова зустріч з освітянами відбулася під час засідання міського методичного об’єднання вчителів географії та економіки на базі Сумської спеціалізованої школи №7 імені Максима Савченка.

Розпочали спілкування з найактуальнішого – теми булінгу. Розповіли про булінг як прояв соціальних проблем суспільства в школі. Також наголосили, що Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу», який вперше визнає юридично поняття булінгу в українському законодавстві та передбачає відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу.

Тема булінгу є резонансною, вона викликала жваве обговорення і в цій аудиторії, вчителі задавали багато запитань, викликаних реальними ситуаціями зі шкільного життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту