Новини

Юстиція інформує

ImageФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ РАЗОМ ЗІ СТУДЕНТАМИ

ПІДВИЩУВАЛИ ПРАВОВУ ГРАМОТНІСТЬ СУМАЧАН

В морозний грудневий день в рамках Всеукраїнського тижня права спеціалісти обласної юстиції разом зі своїми партнерами – представниками «Сумського осередку Ліги студентів Асоціації правників України» вийшли на вулиці міста з правовою інформацією.


Мешканці та гості обласного центру дізнались про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» та важливі напрямки в його реалізації. Зокрема, громадяни отримали знання щодо протидії домашньому насильству та цькуванню в шкільному середовищі, порядку стягнення аліментів, отримання субсидії та досудового врегулювання спору.

            Майбутні юристи натхненно спілкувалися з людьми, гарантовано даруючи крім правових знань ще й гарний настрій всім, кого зустріли на вулицях Сум. Варто зазначити, що фахівці юстиції по всій області радо підтримали ідею донесення до громадян усіх вікових категорій корисної правової інформації в такий спосіб. Отож, правовий тиждень видався яскравим і насиченим у всіх районах Сумщини.

***

ПІЗНАВАЛЬНА ЗУСТРІЧ З УЧНЯМИ СУМСЬКОЇ ШКОЛИ № 5

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права, восьмикласники Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 відтворювали права людини через цікаву гру «Дерево прав та обов’язків», яку для них влаштували спеціалісти юстиції. 

Тему оригінального заходу присвятили Загальну декларацію прав людини. Учні із радістю та азартом відповідали на питання, що стосувалися структури Декларації та її основних положень, і у ході гри отримували нові правові знання.

Кожна дитина заслуговує на щасливе та безтурботне дитинство, а також має знати свої права та вміти їх захищати.

 

***

 

ПЕРЕГЛЯД ФІЛЬМУ ЯК СПОСІБ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ

Правове виховання у формі кіносеансу – спеціалісти юстиції Сумщини в рамках Всеукраїнського тижня права зустрілись зі студентами-правниками ІІ курсу Сумського державного університету.

Говорили про Загальну декларацію прав людини – основоположний документ про права людини, а також разом переглянули фільм «Дивовижна легкість», що наскрізь пронизаний ідеєю боротьби проти торгівлі людьми. Головний герой фільму пізнав себе в політичній боротьбі за скасування работоргівлі та рабства загалом – на той момент основи могутності Британської імперії.

            Рабство є незаконним у всіх країнах світу, але мільйони людей продовжують потрапляти в пастку торгівлі людьми кожного року.

            Постраждати може будь-хто, тому поінформованість – перший крок до особистої безпеки.

   ***

ПЕРЕГЛЯД ФІЛЬМУ ЯК СПОСІБ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ

 

Правове виховання у формі кіносеансу – спеціалісти юстиції Сумщини в рамках Всеукраїнського тижня права зустрілись зі студентами-правниками ІІ курсу Сумського державного університету.

Говорили про Загальну декларацію прав людини – основоположний документ про права людини, а також разом переглянули фільм «Дивовижна легкість», що наскрізь пронизаний ідеєю боротьби проти зловісного права торгувати людьми. Головний герой фільму пізнав себе в політичній боротьбі за скасування работоргівлі та рабства загалом – на той момент основи могутності Британської імперії.

Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» відроджує правосвідомість громадян, аби вони знали не лише свої права, а й знали як їх захистити.

***

СТУДЕНТАМ КОЛЕДЖУ –

ПРО ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ

 Студенти коледжу Сумського національного аграрного університету активно долучилися до Всеукраїнського тижня права, який цьогоріч приурочений до 70-річчя Загальної декларації прав людини.

Фахівці юстиції говорили з майбутніми правниками про Європейський Суд з прав людини – головну правову інституцію, де кожен громадянин може захистити свої права у випадку, коли всі національні можливості вичерпані. Неабиякий інтерес викликала розповідь про найбільш резонансні справи Європейського Суду з прав дізнались і про діяльність Регіонального відділення Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини при Головному територіальному управлінні юстиції у Сумській області.

Активні першокурсники також цікавилися напрямами роботи юстиції та перспективами проходження практики.

***

ТИЖДЕНЬ ПРАВА ЗІБРАВ ЗА КРУГЛИМ СТОЛОМ

ЖІНОЧУ АУДИТОРІЮ МАЙБУТНІХ ЮРИСТІВ

           

«Між нами дівчатами» або як жіноча аудиторія Сумського державного педагогічного університету зібралася за круглим столом разом з фахівцями юстиції Сумщини.

            Зустріч видалась теплою і дружньою, адже з першої хвилини зав’язалась жива розмова. Говорили на теми, які особливо цікаві сучасним жінкам та дівчаткам. Оформлення шлюбу, зокрема, в рамках сервісу Міністерства юстиції України «Шлюб за добу», зміна прізвища після одруження, оформлення документів про народження, в тому числі в пологовому будинку – все це навперебій цікавило майбутніх мам, дружин, а поки що – студенток юридичного факультету.

Співрозмовники дізнались про зручний офіс європейського зразка «Open Space», що вже майже півроку успішно діє в Сумах та перелік послуг, які можна в ньому отримати.

Багато питань стосувались Закону України #ЧужихДітейНеБуває та передбачених ним примусових заходів стосовно неплатників аліментів, які на сьогодні є продуктивними.

Не залишили без уваги і теми, які сьогодні користуються неабияким попитом серед громадян в рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» – протидія домашньому насильству та булінгу в дитячих колективах.

 

#MinJust4U #ЯМП#ВсеукраїнськийТижденьПрава #ПідЗахистомПрава

 

***

 ВАЖЕЛІ ВПЛИВУ НА НЕПЛАТНИКІВ АЛІМЕНТІВ

 

Щоб батько отямився і усвідомив свій обов’язок утримувати власних дітей, дієвим спонуканням є внесення його прізвища до так званої #ДошкиГаньби, адже осуду оточуючих боїться кожен.

У Глухівському районі донька Дарія отримала від батька 14 тисяч гривень заборгованих аліментів, які він роками накопичував, сплачуючи не в повному обсязі. Підставою виплати стало внесення батька до Єдиного реєстру боржників аліментів – https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors, який є загальнодоступним, а також накладення арешту на рахунки та нерухоме майно боржника.

Сумчанин сплатив своїй дитині більше 20 тисяч гривень аліментів завдяки винесенню державним виконавцем постанов про встановлення тимчасового обмеження: у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, у праві користування зброєю, у праві полювання та накладенню арешту на все майно боржника.

В Шосткинському районі чотири обмежувальні постанови, арешт коштів і майна боржника та повідомлення його про кримінальну відповідальність стали підставою для сплати майже 30 тисяч гривень заборгованих аліментів, близько 15 тисяч гривень штрафу та 3 тисяч гривень виконавчого збору.

Матір в Білопільському районі згадала про власну дитину лише коли постановою державного виконавця її обмежили у праві виїзду за кордон – більше ніж 5 тисяч гривень аліментів одразу було сплачено.

Таким чином, державні виконавці, які, завдяки ініціативам Мін’юсту, озброєні важелями впливу, пробуджують у батьків почуття відповідальності та змушують дбати про своїх дітей.

Загалом, з початку 2018 року на користь дітей Сумщини стягнуто 125 мільйонів гривень аліментів.

***

ПОНАД 100 ЖИТЕЛІВ СУМЩИНИ

ПЕРЕВІРИЛИ СВОЮ ПРАВОВУ ОСВІЧЕНІСТЬ

 

У третій день Всеукраїнського тижня права, який набирає динамічних обертів своїми цікавими заходами, по всій країні відбувся Загальнонаціональний тест з перевірки правової грамотності населення.

На Сумщині до нього долучилися більше 100 бажаючих абсолютно різних спеціальностей та жодним чином не пов’язаних з юридичною професією. Своїми результатами учасники тестування приємно вразили і наочно продемонстрували – щоденна робота фахівців юстиції в реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» корисна та необхідна громадянам.

Серед запитань в тесті: особливості введення воєнного стану, відповідальність пішохода за перехід через проїжджу частину в місці, де немає пішохідного переходу, права споживачів, родинні відносини дружини і чоловіка, захист приватної власності, нарахування субсидії та механізм протидії корупції.

Це дуже важливо – знати, наскільки громадяни різного віку і різного ступеня освіченості володіють правовими знаннями. Реальна картина допоможе вибудовувати чіткі орієнтири у правопросвітницькій діяльності на перспективу.

***

НАЙБІЛЬШ ВЖИВАНІ ТА НАЙБІЛЬШ РІДКІСНІ ІМЕНА НА СУМЩИНІ

 З великою любов’ю  і найкращими надіями обирають батьки імена своїм діткам, прагнучи подарувати їм щасливу життєву долю, увінчану успіхами та перемогами.

Серед зареєстрованих за 11 місяців 2018 року юстицією Сумщини імен залишилися найпопулярнішими Анна, Анастасія,  Аріна, Аліса, Варвара, Вікторія, Артем, Богдан, Давид, Єгор, Максим, Марк, Назар, Олександр.

Називали продовжувачів свого роду і рідковживаними іменами. Дівчатка отримали такі вишукані імена, як Агнеса, Ада, Асіль, Геода, Жасмін, Заріна, Іріда, Олівія, а хлопчики – Арам, Дамір, Ернест, Рафаель, Рустам.

Нагадаємо, за 11 місяців на Сумщині народилося майже 6650, а перший документ про народження в закладах охорони здоров’я завдяки ініціативам Мін'юсту отримали понад 4600 новонароджених жителів Сумщини.

Будьте бережені Богом та батьками, народжені у 2018–му, нехай на вас чекає життя у мирній, заможній та прогресивній країні.

***

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

 

ДОПОМОГА ПО БЕЗРОБІТТЮ

 

Пане Міністре, вже декілька місяців шукаю роботу, але не щастить. Чи маю я право на допомогу по безробіттю та як її отримати?

Володимир Гречаний

Кому надається допомога по безробіттю?

Допомога по безробіттю надається громадянам у разі втрати заробітної плати (грошового забезпечення) або інших доходів внаслідок втрати роботи через незалежні від них обставини. На допомогу по безробіттю може претендувати застрахована (офіційно працевлаштована) особа.

Реєстрація безробітних проводиться центром зайнятості за особистою заявою особи і призначається з восьмого дня після реєстрації.

Перелік документів, потрібних для реєстрації, можна переглянути на офіційному сайті Державної служби зайнятості: https://www.dcz.gov.u

Як визначається розмір допомоги по безробіттю?

Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу) і залежно від страхового стажу:

до 2 років – 50 %;

від 2 до 6 років – 55 %;

від 6 до 10 років – 60 %;

понад 10 років – 70 %.

З 1 грудня мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 1630 грн.

Залежно від тривалості безробіття, визначена допомога по безробіттю становить:

перші 90 календарних днів – 100 %;

протягом наступних 90 календарних днів – 80 відсотків;

у подальшому 70 відсотків.

Допомога по безробіттю не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Який порядок виплати допомоги по безробіттю?

Допомога по безробіттю виплачується не рідше ніж два рази на місяць, а за згодою безробітного – один раз на місяць. Період, за який здійснюється поточне нарахування допомоги по безробіттю, обмежується датою, що передує дню останнього відвідування безробітним центру зайнятості, де він зареєстрований. Остаточний розрахунок виплат допомоги по безробіттю здійснюється з урахуванням рішення про припинення виплат і включає нарахування за останній день відвідування центру зайнятості, що входить до визначеного періоду виплати.

Який строк надання допомоги по безробіттю?

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років.

А для молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах чи звільнилася із строкової військової служби – 180 календарних днів.

Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) –  не може перевищувати 720 календарних днів.

Чи можуть відмовити у допомозі по безробіттю? Чи можна оскаржити відмову?

Підставами для відмови у наданні статусу безробітного є:

1) відсутність на дату звернення до центру зайнятості необхідних документів;

2) встановлення факту зайнятості особи;

3) письмова відмова особи від пропозиції підходящої роботи;

4) неповернення особою коштів, отриманих за період попередньої реєстрації, що припинена на підставі, зокрема: встановлення факту подання особою недостовірних даних та документів, на підставі яких прийнято рішення про надання їй статусу безробітного, призначення виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг, що мав місце протягом періоду реєстрації; встановлення факту виконання безробітним оплачуваної роботи (надання послуг); припинення професійного навчання за направленням центру зайнятості без поважних причин.

У разі прийняття центром зайнятості рішення про відмову у наданні статусу безробітного, особа може його оскаржити та повторно подати заяву про надання зазначеного статусу не раніше, ніж через сім календарних днів.

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз’ясненнями?

Якщо у вас виникають питання, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800)213-103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій Україні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

***

ПЕРЕМОГА: ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА

ЗАКОНОПРОЕКТ № 8584 ЩОДО ПРОТИДІЇ БУЛІНГУ

 

В переддень великого свята, Верховна Рада прийняла законопроект № 8584 щодо протидії булінгу, ініційований Міністерством юстиції України, який дає чітке визначення жорстокості в шкільному середовищі та встановлює «розмір відповідальності».

Булінг (цькування) – діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Зокрема, тепер цькування неповнолітнього буде каратися штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 та 1700 гривень відповідно) або громадськими роботами від 20 до 40 годин.

Така ж поведінка, вчинена групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, передбачає штраф від 1700 гривень до 3400 гривень або громадськими роботами від 40 до 60 годин.

За булінг, вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, відповідатимуть батьки кривдника.

Особи, які не повідомили правоохоронців будуть сплачувати штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень.

«Дуже символічно, що напередодні улюбленого свята малечі – Дня Святого Миколая, було прийнято Закон, що фактично захищає права дітей, – зазначає керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Гарантія захисту дитячих прав – найкращий подарунок від законотворців для всіх українців на порозі новорічних свят».

 

***

НА ПЕРШОМУ МІСЦІ – ПОТРЕБИ ДИТИНИ

 

Скеровувати кошти перш за все на потреби дитини та бути відповідальними батьками навчає юстиція Сумщини.

Заощадити на коштах дитини не вдалося мешканцю села Боромля Тростянецького району, який заборгував своїй дитині 13 тисяч гривень аліментів. Отримавши повідомлення про внесення боржника до Єдиного реєстру боржників аліментів та постанови про арешт коштів та майна, батько нарешті зрозумів наслідки несплати аліментів і негайно сплатив заборгованість.

Батько Роман з міста Суми ухилявся від сплати аліментів на утримання власної дитини та накопичив борг у сумі понад 24 тисячі гривень. До недобросовісного батька були застосовані фінансові санкції ІІ пакету Закону #ЧужихДітейНеБуває у розмірі більше 4 тисяч гривень та нараховано виконавчого збору понад 2 тисячі гривень. Та найдієвішим виявилося рішення про відмову у перетині державного кордону України, яке змусило батька згадати про свою дитину та сплатити заборгованість у повному обсязі.

29 тисяч заборгованих аліментів отримав від батька і Євген з Шосткинського району. Підставою сплати стало встановлення обмеження у праві виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання, а також постанови про арешт майна та коштів боржника. Після проведення вказаних заходів, стягувачка повідомила, що заборгованість боржником сплачена.

Маючи серйозні важелі впливу на боржників, державні виконавці знаходять і далі знаходитимуть підхід до кожного – це все заради того,  щоб діти не залишились без батьківських коштів та новорічних подарунків.

***

 ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ І ПРИКОРДОННИКИ ЗАВІТАЛИ ДО СУМСЬКИХ КАДЕТІВ З ПРАВОВОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ

 

Юстиція Сумщини продовжує поширювати правову інформацію у навчальних закладах. Цього разу фахівці юстиції та прикордонної служби завітали до сумських кадетів – особливих підлітків, які вже чітко визначилися у своєму бажанні служити Вітчизні.

Найперше, їм розповіли про Загальну декларацію прав людини, з часу прийняття якої виповнилося 70 років, яка залишається документом-орієнтиром і до сьогодні. Про права та обов’язки, закріплені Конституцією та законами України, а також про діяльність юстиції та реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Представник прикордонної служби розповів цікаве про свою професію, щоденні справи і перспективи розвитку. Роз’яснив кадетам нові зміни в законодавстві, які стосуються виїзду дітей за кордон, а саме можливість дитини виїхати за кордон з одним з батьків без згоди другого, якщо він має заборгованість по сплаті аліментів, відповідно до розробленого Мін'юстом пакету законів #ЧужихДітейНеБуває.

Заключним фрагментом зустрічі став перегляд фільму про права і  рівність людей, адже це основне заради чого і здійснюється така вагома правопросвітницька робота.

***

ШІСТЬОМ МАЛЕНЬКИМ СУМЧАНАМ СВЯТИЙ МИКОЛАЙ ПРИНІС СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ

 

Мешканці Сумщини давно вподобали зручний сервіс від Міністерства юстиції України з видачі свідоцтв про народження дитини безпосередньо в пологовому будинку. І сьогодні, у День Святого Миколая, фахівці органів юстиції разом з вітаннями подарували шістьом новонародженим сумчанам перші дорослі документи.

Цікавим є той факт, що сивочолий Святий приніс у своєму мішку в шість сумських родин величезну радість – бажаних малюків. І так вже склалося, що гендерна рівність збережена в прямому сенсі – святковий день приніс трьох хлопчиків і трьох дівчаток.

Сервіси Міністерства юстиції України покликані звичні адімінстративні процедури зробити зручними і комфортними для громадян та забезпечити їх сучасними послугами. Нагадаємо, за 11 місяців поточного року документ про народження в закладах охорони здоров’я отримали понад 80 % новонароджених жителів Сумщини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту