28 сесія 7 скликання (04.12.2018)

Про викладення районної Програми розвитку фізичної культури і спорту в Конотопському районі …

 Image

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

04.12.2018

Про викладення районної Програми

розвитку фізичної культури і спорту

в  Конотопському районі на

2017-2020  роки  в новій редакції

       

З метою забезпечення  розвитку фізичної культури і спорту в Конотопському районі, відповідно до Закону України  «Про фізичну культуру і спорт», керуючись ст. 43 Закону України  «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

          1.Затвердити районну  Програму  розвитку фізичної культури  і  спорту в Конотопському районі на 2017-2020 роки в новій редакції (додається).

2.Визначити головними розпорядниками коштів і відповідальними виконавцями Програми Конотопську районну державну  адміністрацію, відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації.

            3.Визнати таким, що втратило чинність рішення районної ради від  18.05.2018 «Про районну Програму розвитку фізичної культури і спорту в Конотопському районі на 2017 – 2020 роки в новій редакції».

            4.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту, а організацію виконання на відділ освіти і сектор молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації.

 

 

Голова районної ради                                                А.В.Боярчук

Рябко   6 24 03

Вербняк  6 64 43

Надіслати: до протоколу – 1, постійній комісії  з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту  -1, райдержадміністрації – 1, фінансовому управлінню РДА -1, відділи РДА: освіти – 1, економічного розвитку і торгівлі -1,  сектор молоді та спорту РДА – 1,Конотопська районна дитячо – юнацька спортивна школа – 1, ГО «Конотопська місцева організація Всеукраїнського фізкультурно – спортивного товариства «Колос» – 1, ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей» – 1, відділ агропромислового розвитку – 1, сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату Конотопської районної державної адміністрації – 1,  редакція газети «Сільські горизонти» – 1, селищній та сільським радам – 22.

 

 

Додаток                                

                                                                       до рішення  районної ради

сьомого скликання від 04.12.2018

 

Районна Програма розвитку фізичної культури і  спорту  в     Конотопському   районі на 2017 – 2020 роки в новій редакції

(далі Програма)

1.Паспорт Програми

1

Ініціатор розроблення

 програми

Конотопська районна  державна  адміністрація (сектор молоді та спорту)

2

Дата, номер і назва  розпорядчого документа

органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 01.12.2016 № 343 – ОД«Про  розроблення    проекту   районної Програми розвитку фізичної культури і  спорту  в   Конотопському районі на 2017 – 2020 роки», розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 28.11.2018 №361– ОД «Про  схвалення   проекту   районної Програми розвитку фізичної культури і  спорту  в  Конотопському районі на 2017 – 2020 роки в новій редакції»

3

Розробник програми

Конотопська районна  державна  адміністрація (сектор молоді та спорту)

4

Співрозробники програми

Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації, Конотопська районна дитячо – юнацька спортивна школа, Громадська організація «Конотопська місцева організація Всеукраїнського фізкультурно – спортивного товариства «Колос», селищна та сільські ради

5

Відповідальний виконавець  програми

Конотопська районна  державна  адміністрація, відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації

6

Учасники програми

Конотопська районна  державна  адміністрація, відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації, Конотопська районна дитячо-юнацька спортивна школа, Громадська організація «Конотопська місцева організація Всеукраїнського фізкультурно – спортивного товариства «Колос», ДПТНЗ  «Конотопський професійний аграрний ліцей», відділ агропромислового розвитку (АПР), сектор з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату Конотопської районної державної адміністрації,  редакція газети «Сільські горизонти», селищна та сільські ради

7

Терміни реалізації програми

2017 – 2020 роки

8

Перелік  місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Районний, селищний, сільський бюджети.

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього грн., у тому числі:

1 097 656гривень

9.1

Коштів районного бюджету, всього грн.,

у тому числі:

1 097 656гривень

 

за рахунок субвенції селищного та сільського бюджетів

54 354 гривень

           

2.Визначення проблеми, на розв`язання якої спрямована Програма

            Досягнутий рівень розвитку фізичної культури і спорту в районі не забезпечує оптимальної рухової активності кожного мешканця впродовж усього життя, поліпшення стану здоров'я, профілактики захворювань та фізичної реабілітації. На сьогодні тільки 19% мешканців району охоплено регулярною спортивною діяльністю. В той же час в розвинутих країнах Європи цей показник сягає 50%. Фізична пасивність характерна для більшості людей працездатного та похилого віку. Недостатня рухова активність громадян у повсякденній діяльності негативно впливає на демографічну ситуацію в Конотопському районі.

Існуюча система спорту в районі має складні проблеми. Найістотніша з поміж них – це недостатня ефективність діючого механізму масового залучення дітей до початкових занять спортом, відбору найбільш обдарованих та удосконалення їхньої майстерності на етапах багаторічної спортивної підготовки.

Жителі  району  приймають участь в обласних та районних змаганнях, спартакіадах, чемпіонатах.

Розвитком окремих видів спорту серед відповідних категорій мешканців району займаються громадська організація «Конотопська місцева організація Всеукраїнського фізкультурно – спортивного товариства «Колос», Конотопська районна дитячо-юнацька спортивна школа, сектор молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації. 

Нині футбол, як складова частина культурного життя суспільства, сприяє збереженню і зміцненню здоров'я, розвитку фізичних і морально-вольових якостей  людини, організації здорового та змістовного дозвілля серед різних верств населення.

Найпопулярнішим видом спорту в районі є футбол. На території району діє футбольна команда «Кристал-Локо», яка брала участь у Чемпіонаті та Кубку Сумщини з футболу. На проведення навчально-тренувальних зборів збірної футбольної команди Конотопського району «Кристал-Локо» станом на 01.11.2018 року використано120 721 грн.

Щороку проводяться районні змагання з футболу, де беруть участь  загальноосвітні навчальні заклади. Також проводяться районні змагання з футзалу на розіграш Кубку району, до Дня Перемоги, Кубку Героїв АТО, чемпіонат району серед юнаків.

Щорічно проводяться багатоступеневі сільські, районні та обласні літні спортивні ігри та огляд-конкурс «Краще спортивне село Сумщини».

Для участі збірної команди району у обласному огляді-конкурсі «Краще спортивне село Сумщини» з  районного  бюджету у 2018 році використано 5 499 грн.

            Участь в обласних змаганнях та фізкультурно-спортивні районні заходи проводяться відповідно до календарного плану серед різних верств  населення  району з залученням працюючих осіб підприємств, установ та організацій, різних організаційно – правових форм власності, а також організацій, установ агропромислового комплексу та мешканців сільських населених пунктів різної вікової категорії.

Спортивні змагання районного та обласного рівня висвітлюються  на сторінках районної газети «Сільські горизонти» та офіційному веб-сайті Конотопської районної державної адміністрації.

Проте кількість виділених коштів не забезпечує в повному обсязі витрати потрібні для поліпшення матеріально – технічної бази Конотопської дитячо-юнацької спортивної школи, на участь збірних команд району в обласних та районних змаганнях.

            Потребує розв’язання проблема спорту вищих досягнень та підготовки резерву для обласних збірних команд.

            Ситуація, що  складається в галузі фізичної культури і спорту, зумовлена  такими факторами:

             недостатній рівень фінансового та матеріального-технічного  забезпечення дитячо-юнацького спорту;

             неефективне  залучення позабюджетних коштів, відсутність обсягу інвестицій;

             недостатня комунікативна та профілактична робота по  пропагуванню здорового  способу життя, занять дитячо-юнацьким спортом.

 

3. Визначення мети Програми

            Метою даної програми є реалізація політики у сфері фізичної культури і спорту, організації змістовного дозвілля молоді, людей середнього та пенсійного віку, підвищення значимості фізкультури і спорту, як важливої складової у формуванні здорового способу життя, профілактики захворювання, активізації діяльності органів місцевого самоврядування в цій сфері, розвитку футболу, масового дитячо-юнацького футболу, поліпшення здоров’я дітей і підлітків,      підтримка спортивних змагань на обласному та районному рівні і

інших видів спорту, розвиток дитячого, дитячо-юнацького,  ветеранського та резервного спорту.

 

4.Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання  проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми

            Розв’язання проблем у сфері  фізичної культури і спорту вирішується через удосконалення відповідних організаційних, нормативно-правових механізмів та здійснення таких заходів:

створення умов для розвитку футболу для зміцнення здоров’я з урахуванням інтересів, побажань, здібностей та індивідуальних особливостей кожної дитини;

            удосконалення процесу відбору обдарованих дітей, які мають високий рівень підготовленості та здатні під час навчально-тренувальних занять витримувати значні фізичні навантаження та для подальшого залучення їх до навчання в Конотопській районній дитячо-юнацькій спортивній школі;

            взаємодії з громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості та іншими суб’єктами сфери фізичної культури і спорту;

врегулювання системи розвитку матеріально-технічної бази та вжиття дієвих заходів до залучення інвестицій на зазначену мету;

            поступового оновлення спортивної матеріально-технічної бази закладів фізичної культури і спорту, зокрема дитячо-юнацької спортивної школи і загальноосвітніх навчальних закладів району.

              Термін дії програми – 2017 – 2020роки.

Фінансування програми здійснюватиметься за рахунок коштів, передбачених в районному бюджеті.

Обсяг фінансування програми, зокрема за рахунок коштів районного бюджету визначається щороку, виходячи з фактичних можливостей бюджету, а  також з урахуванням конкретизації завдань за результатами виконання програми за попередній період.

 

 

Ресурсне забезпечення районної Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2017 – 2020 роки

гривень

Обсяг коштів, що пропонується залучити на виконання Програми

Роки

Усього витрати на виконання Програми

2017

2018

2019

2020

1

2

3

4

5

6

Обсяг ресурсів усього,

 у тому числі

257 922

270 935

276 782

292 017

1 097 656

Районний бюджет, з них за головними розпорядниками  коштів:

 

257 922

270 935

276 782

292 017

1 097 656

1

2

3

4

5

6

Конотопська районна  державна  адміністрація (сектор молоді та спорту)

4 260

4 494

4 728

4 728

18 210

Конотопська районна державна адміністрація (Конотопська місцева організація ВФСТ «Колос»

188 477

162 010

204 939

216 416

771 842

Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації (Конотопська районна дитячо – юнацька спортивна школа)

65 185

104 431

67 115

70 873

307 604

у тому числі,за рахунок субвенції із селищного та сільського бюджетів

54 354

54 354

 

 

5. Перелік завдань і заходів Програми

            Основні завдання і заходи Програми:

             підвищення значимості фізкультури і спорту як важливої складової у формуванні здорового способу життя, профілактики захворювання;

             охоплення  громадян  фізкультурно – оздоровчою та спортивною  роботою населення району;

             поліпшення  результату виступу збірних команд району в обласних змаганнях;

            впровадження сучасних методик тренування з футболу на території району.

Виконання Програми  дасть можливість :

підвищення рівня майстерності та покращення спортивних результатів спортсменів району;

збільшення кількості дітей віком від 7 до 17 років, які займатимуться масовим футболом;

         зростання масовості учасників спортивних змагань.


6. Напрями діяльності та заходи Програми

 

з/п

Назва

напрямку

діяльності

(пріоритетні завдання)

Перелік

заходів Програми

Термін

виконання

Виконавці

Джерела фінансу-вання

Орієн-товний обсяг

фінан-сування,

тис. гривень

у тому числі за роками,

тис. гривень:

Очікувані

результати

2017

2018

2019

2020

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1.

Створення умов для

забезпечення оптимальної рухової ак-тивності різ-них груп на-селення для зміцнення здоров’я з урахуванням інтересів, здібностей та індивіду-альнихособ-ливостей кожного

1.1. Розвиток мережі сучасних центрів та клубів, які надаватимуть доступні та якісні фіз.-культурно-спортивні пос-луги різним групам на-селення, зокрема шляхом залучення інвесторів

 

2017-2020 роки

Конотопська районна державна адмі-ністрація (сектор молоді та спорту)

Підвищення рівня охоп-лення насе-лення руховою активністю на 1-2 відсотки щороку; створення умов для соціальної адаптації та реабілітації інвалідів і осіб з обмеженими фізичними можливостями;


Продовження додатка

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

1.2. Забезпечення належ-них умов для організації навчання плавання у плавальних басейнах, місцях масового відпо-чинку громадян на воді в оздоровчих і спортивних таборах

2017-2020 роки

Конотопська районна державна адміністрація (сектор молоді та спорту), відділ освіти  Конотопської районної державної адміністрації, керівники пришкільних таборів

підвищення рівня готов-ності молоді до служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів, правоохоро-нних органах та інших спеціальних службах з метою захисту суверенітету та незалежності держави

1.3. Сприяння введенню до штатного розпису підприємств, установ, організацій усіх форм власності посади інструктора з фізичної культури

2017-2020 роки

Конотопська районна державна адміністрація (сектор молоді та спорту)

1.4. Проведення щоріч-ного оцінювання фізичної підготовленості населен-ня

2017-2020 роки

Конотопська районна державна адміністрація (сектор молоді та спорту), відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації, Громадська організація «Конотопська місцева органі-заціяВсеук-раїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос»

1.5. Проведення фізкультурно-спортивних районних заходів серед різних верств населення та участь в обласних змаганнях, відповідно до календарного плану

2017-2020 роки

Конотопська районна державна адміністрація (сектор молоді та спорту)

Районний бюджет

7310

1710

1804

1898

1898

1.6. Сприяння наданню у користування на піль-гових умовах спортивних споруд, облаштованих засобами безперешкод-ного доступу до них для проведення фізкультурно-оздоровчої та реабіліта-ційної роботи серед інвалідів та ветеранів спорту

2017-2020 роки

Конотопська районна державна адміністрація (сектор молоді та спорту), відділ освіти  Конотопської районної державної адміністрації

1.7. Створення умов для підвищення рівня фізичної підготовки молоді для проходження служби у Збройних Силах, інших військових формуваннях та проведення відповідних фізкультурно-спортивних заходів, зокрема районної та участь у обласній спартакіаді допризовної молоді

2017-2020 роки

Відділ освіти  Конотопської районної державної адміністрації, ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей»

 

Конотопська районна державна адміністрація (сектор молоді та спорту)

Районний бюджет

10900

2550

2690

2830

2830

1.8. Сприяння діяльності спортивних клубів різних форм власності

 

2017-2020 роки

Конотопська районна державна адміністрація (сектор молоді та спорту)

2.

Популяриза-ція здоро-вого способу життя та подолання суспільної байдужості до здоров’я населення

2.1. Упровадження со-ціальної реклами щодо пропаганди здорового способу життя, підвищен-ня рівня культури харчування, небезпеки активного та пасивного тютюнопаління, вживан-ня алкоголю та наркоманії

2017-2020 роки

Конотопська районна дер-жавнаадмініс-трація (сектор молоді та спорту), відділ освіти  Конотопської районної

державної адміністрації, Конотопська районна дитячо- юнацька спор-тивна школа, Громадська організація «Конотопська місцева органі-зація Всеук-раїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос»

Підвищення рівня заінте-ресованості дітей та молоді до соціальних, профілактичних акцій, спрямованих на мотивацію свідомого ставлення до власного здоров’я;

Підвищення рівня поінформованості та обізнаності різних групп населення щодо формування здорового способу життя та профілактики негативних явищ серед дітей та молоді

2.2. Висвітлення  пози-тивного впливу на здоров'я людини опти-мальної рухової актив-ності, у засобах масової інформації

2017-2020 роки

Конотопська районна дер-жавна адмініс-трація (сектор молоді та спор-ту), відділ освіти  Конотопської районної

державної адміністрації, сектор з питань внутрішньої політики та зав’язків з громадськістю апарату Конотопської районної державної адміністрації,  редакція районної газети «Сільські горизонти»

2.3. Залучення до пропа-ганди здорового способу життя громадські об'єд-нання, профспілки, робо-тодавців, державних та громадських діячів, відомих спортсменів та митців

2017-2020 роки

Конотопська районна дер-жавна адмініс-трація (сектор молоді та спорту), відділ освіти  Конотопської районної державної адміністрації, Громадська організація «Конотопська місцева органі-зація Всеук-раїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос»

3

Розвиток дитя-

чого, дитячо-юнацького  та резервного спорту

 

3.1. Забезпечення раціонального використання спортивної бази навчальних закладів  дитячо-юнацькими спортивними школами на погоджених сторонами умовах

 

Відділ освіти

Конотопської районної держав-ної адміністрації,

Конотопська районна державна адміністрація (сектор молоді та спорту), Конотопська районна дитячо- юнацька спор-тивна школа

 

 

 

 

 

 

Підвищення рівня майстерності, покращення спортивних результатів учнів ДЮСШ, делегованих  до збірних команд області.

 

3.2. Забезпечувати участь  збірних команд КДЮСШ в обласних спортивних іграх школярів, змаганнях з інших видів спорту, спортивно-масових заходах серед учнівської молоді, проведення районних змагань та нагородження кращих учнів КДЮСШ за призові місця, зайняті на районних та обласних спортивних іграх школярів.

 

Відділ освіти Конотопської ра-йонної державної адміністрації  (Конотопська районна дитячо –

юнацька спор-тивна школа)

Районний бюджет

 

 

162203

 

 

17 265

 

 

48 177

 

 

47 063

 

 

49 698

у тому числі: селищний та сільський бюджет

26320

26320

4.

Масовий спорт серед сільського населення

4.1. Продовжити роботу по створенню та функціонуванню фізкультурно – спортивних клубів «Колос» різних організаційно-правових форм власності на території кожної сільської ради

2017-2020

Конотопська районна державна адміністрація (сектор молоді та спорту), Громадська організація «Конотопська місцева органі-зація Всеук-раїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», відділ агропромислового розвитку

Підвищення рівня охоплення населення району оздоровчою та спортивною роботою. Забезпечення необхідної кількості спортивних споруд. Подальший  розвиток матеріально-технічної бази фізкультури і спорту. Популяризація занять фізичною культурою і спортом серед різних верств населення

4.2.Продовжувати проведення кожного року багатоступеневих (села, селище, район) районних сільських спортивних ігор та районного огляду-конкурсу “Краще спортивне село”.   Брати участь  в обласних та районних  змаганнях. Проведення навчально-тренувальних зборів збірної команди Конотопського району з футболу

2018-2020 роки

Конотопська районна  державна  адміністрація (Громадська організація «Конотопська місцева організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос»)

 

 

Районний

бюджет

 

 

771842

 

 

188477

 

 

162010

 

 

204939

 

 

216416

5.

Надання якісних фіз-культурно-спортивних послуг

5.1. Забезпечення перепідготовки, підви-щення кваліфікації кадрів,  проведення атестації фахівців у сфері фізичної культури і спорту

2017-2020 роки

Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації

 

Забезпечення підвищення професійних знань, фахо-вого рівня та вміння пра-цювати в нових соціально-економічних умовах

6

Розвиток дитячого, дитячо-юнацького  та резервного спорту

6.1.Забезпечення модернізації  та зміцнення матеріально-технічної бази Конотопської дитячо-юнацької  спортивної школи, облаштування необхідним обладнанням та інвентарем 

2017-2020

Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації (Конотопська районна дитячо –

юнацька спортивна школа)

Районний бюджет

 

145401

 

47 920

 

56254

 

20052

 

21175

Часткове оновлення  матеріально-технічної бази дитячо-юнацької спортивної  школи

у тому числі: селищний та сільський бюджет

28 034

28 034

Всього

1097656

257  922

270 935

276 782

292 017

 

у тому числі за рахунок субвенції із селищного та сільських бюджетів:

54 354

54 354

 

                         


 

 

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Виконання Програми здійснюється шляхом реалізації її заходів і завдань виконавцями зазначеними у цій програмі.

              Безпосередній контроль за виконанням заходів і завдань Програми здійснює сектор молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації, а за цільовим та ефективним використанням коштів – головні розпорядники коштів (Конотопська районна державна адміністрація, відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації).

Структурні підрозділи, задіяні у Програмі,щороку здійснюють аналіз стану реалізації Програми та надають інформацію про виконання заходів сектору молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації до 10 січня  наступного за звітним.

Сектор молоді та спорту Конотопської районної державної адміністрації подає щороку до 20 січня  року, наступного за звітним, узагальнену інформацію про виконання заходів Програми голові Конотопської районної державної адміністрації, голові Конотопської районної ради та відділу економічного розвитку і торгівлі Конотопської райдержадміністрації.

 Координує та контролює хід виконання даної Програми заступник голови Конотопської районної державної адміністрації.

 

 

 

Заступник голови районної ради                           І.В.Клігунова

 

 

  

Перейти до вмісту