26 сесія 7 скликання (08.08.2018)

Про районну цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз у 2017-2019 роках

                                                                  Image                                                    

КОНОТОПСЬКА  РАЙОННА  РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ШОСТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

 

08.08.2018

 

Про районну цільову соціальну

програму протидії захворюванню

на туберкульоз у 2017-2019 роках

у новій редакції

 

            З  метою  поліпшення епідеміологічної ситуації з туберкульозу в Конотопському районі  шляхом  реалізації  державної  політики, що ґрунтується на принципах  забезпечення  рівного доступу населення до якісних послуг із профілактики,  діагностики  та  лікування туберкульозу, відповідно до статтей 7, 8 Закону України «Про протидію захворюваності на туберкульоз», до рішення районної ради від 18.05.2018 «Про зміну назви Центру первинної медико-санітарної допомоги Конотопського району у Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради»,  керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

            районна рада  вирішила:

            1. Затвердити районну цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз у 2017-2019 роках у новій редакції (додається).

2. Визначити головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем програми  Конотопську районну державну адміністрацію.

3. У зв’язку з прийняттям даного рішення, рішення районної ради від 28.02.2018 «Про районну цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз у 2017-2019 роках у новій редакції» визнати таким, що втратило чинність.

4. Контроль за виконанням даного рішення  покласти на постійну комісію районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

 

 

 Голова  районної ради                                                               А.В.Боярчук                 

Маняк  6 56 70                                 

Надіслати: до протоколу – 1, постійній комісії районної ради з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту – 1, районній державній адміністрації – 1, КНП «Центр ПМСД» Конотопської районної ради -1, фінансовому управлінню РДА -1, відділу економічного розвитку і торгівлі РДА – 1.

 

 

Додаток

до рішення районної ради

сьомого скликання від 08.08.2018

 

І. Паспорт

районної цільової соціальної програми протидії захворюванню

на туберкульоз у 2017-2019 роках у новій редакції

(Далі – програма)

 

1

Ініціатор розроблення програми

Конотопська районна державна адміністрація

2

Дата, номер розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження   голови Конотопської районної державної адміністрації від 14.12.2016  №360-ОД «Про розроблення проекту районної  цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2017-2019 роках», розпорядження   голови Конотопської районної державної адміністрації від 01.08.2018  238-ОД «Про схвалення проекту районної  цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2017-2019 роках у новій редакції»

3

Розробник програми

Конотопська районна державна адміністрація

4

Співрозробники програми

 

5

Відповідальний виконавець програми

Конотопська районна державна адміністрація

6

Учасники програми

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради

 

7

 

Термін реалізації програми

 

2017 – 2019 роки

8

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Районний  бюджет

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

324808 гривень

9.1

Коштів районного бюджету

324808 гривень

 

 

ІІ. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

 

        Поширення туберкульозу, насамперед мультирезистентного, є однією з причин втрати працездатності, здоров’я, інвалідності та смертності населення району.

            У 2016 році захворюваність на туберкульоз  та смертність від туберкульозу становили відповідно 45,5 та 21,4 на 100 тисяч населення. Незважаючи на зниження основних показників епідемічна ситуація є загрозливою, оскільки захворюваність від цієї недуги все ще залишається на епідемічному рівні, а смертність перевищує середньообласний показник – 40,7.

            Мультирезистентну форму мають 12% хворих з новими випадками туберкульозу. Реєструється також майже невиліковний туберкульоз з розширеною медикаментозною резистентністю, кількість якого стрімко збільшується.        

Така ситуація зумовлена соціально-економічними та медичними факторами: низький рівень життя переважної більшості населення, трудова міграція населення, поширення хіміорезистентного туберкульозу тощо.

            Особливістю епідемії туберкульозу є те, що серед хворих на цю недугу переважає частка соціально незахищених прошарків населення, безробітних працездатного віку, осіб, що повернулися з місць позбавлення волі. Це свідчить про те, що в боротьбі з туберкульозом важливими є не лише медичні заходи, але й соціальні.

            Для усунення проблем, пов’язаних з туберкульозом, необхідно забезпечити реалізацію державної політики у сфері профілактики, своєчасного виявлення та лікування хворих шляхом об’єднання зусиль органів державної влади та громадськості.

 

ІІІ. Визначення мети програми

 

            Метою програми є поліпшення епідемічної ситуації в Конотопському районі в напрямку проведення туберкулінодіагностики серед дитячого населення, зменшення загальної кількості хворих на туберкульоз, зниження захворюваності та смертності від туберкульозу, від ко-інфекції ТБ/ВІЛ, зниження  темпів поширення мультирезистентного туберкульозу шляхом реалізації державної політики, що ґрунтується на принципах забезпечення загального та рівного доступу населення до якісних послуг із профілактики, діагностики та лікування туберкульозу.

 

IV.  Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання програми

 

            Подолання епідемії туберкульозу може бути забезпечене значною мірою завдяки зниженню інфікованості. Для подальшого зниження інфікованості населення необхідно забезпечити: проведення  раннього виявлення туберкульозної інфекції серед дитячого населення шляхом проведення туберкулінодіагностики; стандартизоване лікування під безпосереднім контролем усіх зареєстрованих хворих на туберкульоз; перебування виявленого хворого на туберкульоз у стаціонарі до припинення бактеріовиділення; безперебійне забезпечення всіх хворих антимікобактеріальними  препаратами та витратними матеріалами для діагностики та лікування; санітарно-гігієнічна робота серед хворих на активні форми туберкульозу, особливо з бактеріовиділенням.

            Фінансування програми здійснюватиметься в межах асигнувань, передбачених на охорону здоров’я в районному бюджеті, а також інших джерелах, не заборонених чинним законодавством.

         Програма реалізується в один етап – з 2017 до 2019 року.

 

Ресурсне забезпечення програми

                                                                                                                          гривень

Обсяг коштів, які планується залучити на виконання програми

Роки виконання програми

 

Усього витрати на виконання програми

2017 рік

2018 рік

2019 рік

Обсяг ресурсів усього, у тому числі:

 

109808

 

115000

 

100000

 

324808

 

Районний бюджет

 

109808

 

 

115000

 

100000

 

324808

 

V. Перелік завдань і заходів програми та результативні показники

 

            Для досягнення визначення цією програмою мети необхідно забезпечити:

проведення  раннього виявлення туберкульозної інфекції серед дитячого населення шляхом проведення туберкулінодіагностики; зміцнення системи охорони здоров’я в галузі протидії захворювання на туберкульоз, у тому числі хіміорезистентного; посилення системи моніторингу та оцінки заходів виконання програми; організацію виявлення та діагностики туберкульозу; лікування та профілактику туберкульозу; протидію мультирезистентному туберкульозу та туберкульозу з розширеною медикаментозною резистентністю;

реалізацію соціальних заходів протидії поєднаної патології туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу; систематичне інформування населення з питань профілактики туберкульозу і лікування хворих, соціальну рекламу здорового способу життя.

            Виконання програми дасть змогу поліпшити епідемічну ситуацію з туберкульозу в районі, знизивши захворюваність та смертність від туберкульозу відповідно до 50,0 та 14,0 на 100 тисяч населення; зменшити відсоток хворих на мультирезистентний туберкульоз  серед нових випадків захворювання до 11; забезпечити виліковування 7% хворих з новими випадками туберкульозу; стабілізувати рівень смертності від ко-інфекції ТБ/ВІЛ на 10%;        забезпечити якісне надання медичних послуг на рівні первинної медичної ланки, у тому числі покращити виявлення туберкульозу за допомогою мікроскопії мазка мокротиння; покращити діагностику звичайного туберкульозу в закладах охорони здоров’я первинного рівня.       


 

VI.  Напрями діяльності та заходи програми

№ п/п

 

Назва напрямку діяльності

Перелік

заходів програми

Строк

виконання, роки

 

Виконавець

Джерела

фінансу-вання

Орієнтований

обсяг фінан-

сування,

гривень

 

У тому числі за роками

Очікуваний результат

2017

2018

2019

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

1.Гарантування державної підтримки та зміцнення системи охорони здоров’я

1.

Зміцнення системи охорони здоров’я в галузі протидії захворюванню на туберкульоз

 

1.1.Затвердження районної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2019 роки із врахуванням  особливостей епідемічної ситуації в районі, передбачивши виділення цільових асигнувань на їх реалізацію

ІV квартал 2016 року

Конотопська районна державна адміністрація, КНП «Центр ПМСД» Конотопської районної ради

Покращення епідемічної ситуації з туберкульозу в районі, зниження захворюваності та смертності від туберкульозу

 

 

1.2.Заслуховування на засіданнях постійної  комісії районної  ради з питань молоді,освіти, культури, охорони здоров’я

Щорічно

Конотопська районна державна адміністрація, КНП «Центр ПМСД» Конотопської районної ради

 

ІІ. Удосконалення і забезпечення організації виявлення та діагностики туберкульозу

1.

Організація виявлення та діагностики туберкульозу

1.1.Забезпечення виявлення в лікувально-профілактичних закладах району осіб, хворих на туберкульоз за зверненням, шляхом проведення мікроскопії мазка мокротиння

 

Протягом 2017-2019 років

Конотопська районна державна адміністрація, КНП «Центр ПМСД» Конотопської районної ради

 

Надання медичних послуг на рівні первинної медичної ланки

 

 

1.2.Здійснення своєчасної діагностики туберкульозу шляхом рентген флюорографічного обстеження

 

 

 

Протягом 2017-2019 років

Конотопська районна державна адміністрація, КНП «Центр ПМСД» Конотопської районної ради

 

Ефективне виявлення захворювання на туберкульоз на ранніх стадіях, недопущення випадків деструктивних форм туберкульозу

 

 

1.3.Організація проведення раннього виявлення туберкульозної інфекції серед дитячого населення шляхом проведення туберкулінодіагностики (закупівля туберкуліну)

Щороку протягом 2017-2019 років

Конотопська районна державна адміністрація, КНП «Центр ПМСД» Конотопської районної ради

 

Районний бюджет

 

 

 

324808

 

 

 

 

 

 

109808

 

 

 

 

 

 

115000

 

 

 

 

 

 

100000

 

 

 

 

 

Недопущення випадків захворюваності на туберкульоз серед дитячого населення


VII.  Координація та контроль за ходом виконання програми

 

          Організація виконання програми здійснюється Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради, який щорічно до 15 січня подає узагальнену інформацію про хід виконання програми, ефективність реалізації її завдань і заходів та ефективність використання коштів голові Конотопської районної державної адміністрації, голові Конотопської районної ради та до відділу економічного розвитку і торгівлі  Конотопської районної державної адміністрації.

            Координує  хід виконання цієї програми заступник голови Конотопської районної державної адміністрації.

 

 

Заступник голови районної ради                                                 І.В.Клігунова                

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту