Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image Е-Receipt – революційна новація у реєстрації та обліку РРО

 Найближчим часом бізнес очікують суттєві зміни щодо реєстрації розрахункових операцій, які дозволять спростити та здешевити процес, та покращити умови ведення господарської діяльності.Справа в тому, що нещодавно в Державній фіскальній службі України була презентована інноваційна інформаційна система реєстрації та обліку реєстраторів розрахункових операцій e-Receipt (електронний касовий чек).

Проект Е-Receipt передбачає оnline реєстрацію пристроїв без подання до контролюючих органів будь-яких паперових документів та не потребує абонентської плати за користування нею.

Новітня система може бути встановлена та підтримуватися будь-яким пристроєм (персональним комп’ютером, планшетом, смартфоном). Крім того, вона матиме можливість інтегруватися з іншими системами ДФС та бухгалтерськими програмами, відповідати вимогам захисту інформації та передбачати мінімальні затрати часу на процес фіскалізації.  Передбачається оnline реєстрацію пристрою виключно через Електронний кабінет та Оnline передачу (отримання) даних. Система працюватиме цілодобово та міститиме значний масив інформації для забезпечення потреб її користувачів. Електронний чек має генеруватися, реєструватися в системі ДФС і доповнюватися QR-кодом, після чого передаватиметься на пристрій. Інформація про фіскальний номер чеку та його QR-код зберігатиметься в e-Receipt та буде доступною для перегляду в Електронному кабінеті платника як платником, так і покупцем.

Прогресивні новації продиктовані часом. Адже сучасна діюча система реєстрації та обліку реєстраторів розрахункових операцій є недосконалою, доволі обтяжлива, незручна та високовартісна для платника податків, потребує суттєвих коштовних затрат на технічне обслуговування та ремонт РРО.

До уваги ФОПів! Надання звітності у разі припинення підприємницької діяльності

Конотопська ОДПІ нагадує, що відповідно до пп.6 п.11.18 розділу XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа-платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з бюджетом від провадження підприємницької діяльності – в установлені строки подати відповідному контролюючому органу податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

 Відповідно до пп.177.11 ПКУ фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за їх рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Разом із податковою декларацією протягом зазначеного терміну фізичні особи – підприємці надають «ліквідаційну» звітність щодо сум нарахованого ЄСВ. Така норма, передбачена п.11 розділу III наказу Міністерства фінансів України від 15.05.2018 року № 511 «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» й введена в дію з 1 серпня 2018 року.

 Довідково: з 1 серпня 2018 року відповідно до п.11 розділу III наказу Міністерства фінансів України від 15.05.2018 року № 511 «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» особи, які проводять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах надають «ліквідаційну» звітність щодо сум нарахованого ЄСВ протягом 30 календарних днів з дня подання заяви до органу доходів і зборів про зняття з обліку платника єдиного внеску.

Цінні монети на кордоні

На митному посту "Бачівськ" Сумської митниці ДФС митники разом з працівниками Служби безпеки України в Сумській області затримали правопорушника при спробі перетину митного кордону України з культурними цінностями.

            Громадянин України прямував автомобілем з України до Росії. Українець не заявив за встановленною формою та не зазначив при усному опитуванні про наявність у нього 20 монет (карбування від 1817 року до 1940 року) та чотирьох книг видавництво 1871-1940 років.

Дані предмети знаходились без ознак приховування в картонній коробці разом з особистими речами правопорушника.

Монети та книги обмежені до переміщення через митний кордон України у відповідності до статті 373 Митного кодексу України. Наразі предмети старовини вилучено та направлено для проведення експертизи.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбачених статтею 472 Митного кодексу України.

В Конотопській ОДПІ закликають молодь захищати свої трудові права

На сьогодні спостерігається негативна тенденція – студенти працюють без офіційного працевлаштування і вважають оформлення на роботу – формальністю. Погоджуючись на отримання запрати «в конвертах» вони позбавляють себе права соціальних гарантій, інших нарахувань, а у випадку конфлікту з роботодавцем – впевненості у своєчасній виплаті. Отже:

Шановні роботодавці! Легалізуйте зайнятість населення та відмовтесь від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить: зняти соціальну напругу, громадянам отримати реальну соціальну підтримку. Пропонуємо негайно оформити належним чином трудові відносини зі своїми найманими працівниками. У випадку ігнорування цієї вимоги контролюючі органи будуть застосовувати всі заходи впливу за порушення законодавства з праці у межах їх компетенції.

Шановні працівники! Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення належного рівня свого майбутнього ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця, кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав.

Незадекларовані лікарські засоби на кордоні

Працівники Сумської митниці ДФС у пункті пропуску «Бачівськ» виявили в громадянки України  партію лікарських засобів.

Жінка намагалася провезти 92 пігулки лікарського препарату «Альпразолам» та 81 пігулку лікарського препарату «Оксазепам (Тазепам)». Недекларування ліків є порушенням митних правил. Зазначені медичні препарати обмежені до переміщення через митний кордон України у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 №770 та підлягають обов’язковому декларуванню згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 08.11.2007 №1307.

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил за   ст. 471 Митного кодексу України.

Працівники Сумської  митниці ДФС  нагадують громадянам, що не всі лікарські препарати можна перевозити через кордон без декларування. Якщо ліки мають у своєму складі наркотичні та сильнодіючі речовини, то їх дозволено перевозити лише з дотриманням митних правил.

 

Перейти до вмісту