Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДекларування доходів, якщо протягом звітного року змінили прізвище

Конотопська ОДПІ звертає увагу громадян, що при заповненні декларації про майновий стан та доходи (далі – Декларація) у рядку 3 згідно з даними паспорта вказуються прізвище, ім’я, по батькові платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО).

У разі якщо протягом звітного періоду, за який здійснюється декларування, або у наступному за ним році платник ПДФО змінив прізвище (ім’я, по батькові), у рядку 3 слід зазначити спочатку нове прізвище (ім’я, по батькові), а в дужках – попереднє прізвище (ім’я, по батькові).

Нагадуємо, що з 01.01.2018 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», яким внесені зміни до форми Декларації та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.

Отже, фізичні особи, які відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) зобов’язані та/або мають право подати Декларацію, починаючи з 1 січня 2018 року  повинні звітувати за новою формою Декларації. При цьому обов’язок необхідно виконати до 1 травня 2018 року.

Податкові зобов’язання з ПДФО та з військового збору, зазначені в поданій річній Декларації, фізичні особи зобов’язані сплатити самостійно до 1 серпня 2018 року – це визначено п.179.7 ст.179 ПКУ.

 

У 2018 році  на ДФС не розповсюджується мораторій на перевірки

Конотопська ОДПІ інформує платників податків про те, що Кабінет Міністрів України постановою від 18.12.2017 N1104 затвердив перелік органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". До переліку держорганів, на сферу діяльності яких не поширюється заборона на проведення заходів державного нагляду чи контролю, увійшла Державна фіскальна служба та її територіальні органи.

Тобто, цього року податкові перевірки підприємництва (камеральні, документальні, фактичні)  будуть проводитися у порядку, визначеному статтями 76, 77, 78, 79, 80  Податкового кодексу України.

Постанова "Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності"  набирає чинності з дня її опублікування та діє до 31 грудня 2018 року включно.

 

Громадянин Молдови намагався вивезти не задекларовані м’ясні вироби

Сумськими митниками упереджено незаконне переміщення м’ясних виробів. Прихований товар було виявлено під час здійснення митного контролю потягу «Кишинів – Москва» на залізничній станції «Хутір-Михайлівський» Південно-Західної залізниці.

Так, одному з пасажирів, громадянину Молдови було запропоновано письмово заповнити митну декларацію. У ній він вказав про переміщення 135 кг м’ясних виробів загальною вартістю 27 тис. гривень. При цьому, під час огляду вагону, у міжстелевому просторі над купе, доступ до якого здійснюється через технологічні люки, виявлено приховані від митного контролю 50 кг м’ясних виробів.

Цей товар, молдованин, не задекларував письмово і не заявив про нього усно, переміщував через кордон України з приховуванням від митного контролю способом, що ускладнювало його виявлення, порушивши таким чином митні правила, передбачені статтею 483 Митного кодексу України.

Під час проведення перевірки на предмет повторності вчинення правопорушень вказаним громадянином, встановлено, що він протягом року вже притягувався до відповідальності за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України.

 

Забезпечено відшкодування 1,8 млн. грн. несплаченого податку

Під процесуальним керівництвом прокуратури Сумської області співробітниками податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області забезпечено відшкодування до бюджету понад 1,8 млн. грн. несплаченого екологічного податку.

Слідчими управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області прийняте рішення щодо звільнення від кримінальної відповідальності службової особи одного з комунальних підприємств, яке відшкодувала державі більше 1,8 млн. грн. завданих раніше збитків, у вигляді не сплачених податків.  В рамках розслідування кримінального провадження за ч.1 ст.212 КК України встановлено, що службова особа одного з комунальних підприємств області внесла неправдиві відомості до податкових декларацій з екологічного податку, що надало їй можливості приховати податкові зобов’язання та ухилитись від сплати цього податку в значних розмірах. Як результат діяльності податкової міліції, заподіяні бюджету збитки, а також шкоду, завдану несвоєчасною сплатою податку, в загальній сумі понад 1,8 млн. грн. відшкодовано в повному обсязі.

До суду кримінальне провадження направлено на підставі ч.4 ст.212 КК України, тобто для звільнення особи, яка добровільно погасила збитки в повному обсязі, від кримінальної відповідальності.

 

Затверджено нові порядки зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних

Конотопська ОДПІ доводить до відома платників, що відповідно до п.201.16 ст.201 Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України постановою від 21.02.2018 №117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Постанова №117) затвердив:  Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;  Порядок роботи комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації; Порядок розгляду скарг на рішення комісій, які приймають рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації.

Крім того, Постановою №117 визнано такими, що втратили чинність: постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 №190 «Про встановлення підстав для прийняття рішення комісією Державної фіскальної служби про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації»; постанова Кабінету Міністрів України від 04.07.2017 №485 «Про затвердження Порядку розгляду скарг на рішення комісії Державної фіскальної служби про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

 

Перейти до вмісту