Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДохід від надання в оренду автомобіля – коли декларувати

Конотопська ОДПІ повідомляє, що  відповідно до п.п.164.2.5 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)

до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) включаються дохід від надання майна в лізінг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п.170.1 ст.170 ПКУ.

Обов’язок платника ПДФО щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо платник ПДФО отримував доходи, зокрема, виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, передбачених розділом ІV ПКУ (п.179.2 ст.179 ПКУ).

У разі надання громадянами у 2017 році власного рухомого майна в оренду (суборенду) особі, яка не є податковим агентом, фізичні особи зобов’язані надати податкову декларацію до територіальних органів фіскальної служби за місцем свого проживання та задекларувати отримані доходи до 2 травня 2018 року.

Кожен об’єкт рухомого майна відображається громадянином у декларації окремо. У відповідних графах зазначаються номера категорії об’єктів; марки, моделі, характеристики рухомого майна; року випуску; відмітки про надання майна в оренду (суборенду).

 

Податкова міліція Сумщини ліквідувала конвертаційний центр

В ході розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 КК України  під процесуальним керівництвом прокуратури Сумської області співробітники податкової міліції  ГУ ДФС у Сумській області ліквідували міжрегіональний конвертаційний центр з обігом 350 млн. гривень.

Організатори «конверту», створивши на території Сумської, Луганської, Донецької, Київської, Чернігівської областей та у м. Києві ряд фіктивних підприємств, протягом          2017-2018 років надавали послуги по незаконному переведенню безготівкових грошових коштів у готівку з наданням підроблених документів для документального прикриття безтоварних операцій та незаконного формування податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки. Незаконно проконвертована готівка (за винятком 10-12%, які утримувались вищевказаною групою осіб, як плата за незаконні послуги) передавалась клієнтам – службовим особам підприємств реального сектору економіки.

В рамках кримінального провадження накладено арешти на рахунки в банківських установах та на рахунках Державного казначейства України заблоковано близько 38 мільйонів гривень.

Наразі слідчі дії тривають та вживаються заходи щодо притягнення всіх учасників «конвертаційного центру» до кримінальної відповідальності та забезпечення відшкодування завданих державі збитків.

 

Не використовуйте РРО  у якого минув термін експлуатації

Конотопська ОДПІ звертає увагу платників, що у разі використання реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО), який вичерпав свій строк експлуатації необхідно розцінювати як вчинення порушення, так як такий технологічний пристрій не може вважатися РРО відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265). Подальше використання такого пристрою суб’єктом господарювання є порушенням вимог Закону №265 і тягне накладення фінансових санкцій згідно з п.1 ст.17 Закону №265 у таких розмірах:  вчинене вперше – 1 гривня;   за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими п.1 ст.17 Закону №265, товарів (послуг).

Крім того, відповідно до ст.55-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення порядку проведення розрахунків накладається штраф у розмірі від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на осіб, які здійснювали розрахункові операції з порушенням законодавства, та на посадових осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Платники земельного податку з фізичних осіб

Конотопська ОДПІ звертає увагу, що відповідно до змін внесених в пункт 281.2 статті 281 Податкового кодексу України (ПКУ) фізичні особи,  звільняються  від сплати земельного податку не за одну земельну ділянку, а за всі земельні ділянки віднесені до однієї відповідної категорії земель в межах граничних норм.

Так, згідно пункту 281.1 статті 281 ПКУ  від сплати земельного податку звільняються:  інваліди першої і другої групи;  фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;  пенсіонери за віком; ветерани війни і особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;  фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії вищезазначених фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:  для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;  для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Якщо фізична особа, визначена у пункті 281.1 цієї статті, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання / зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

 

Власниками безкоштовних ключів від ДФС у січні стали 35,1 тис. клієнтів

Протягом січня 2018 року послугами Акредитованого центру сертифікації ключів ДФС скористалися 35,1 тис. клієнтів. Їм безкоштовно видано 96,9 тис. електронних ключів.

Як і раніше, переважну більшість користувачів складають фізичні особи. У січні 25,9 тис. таких осіб отримали 54 тис. посилених сертифікатів. Кількість юридичних осіб, які скористалися послугами центру, склала 9,2 тис. осіб. Їм видано 42,9 тис. цифрових підписів.

Загалом з початку діяльності Центром видано 6,2 млн. посилених сертифікатів відкритих ключів. Зокрема, у 2017 році за електронним ключами звернулися 303 тис. клієнтів, з яких 73,3 тис. юридичних осіб та 229,7 тис. фізичних. Їм видано понад 1 млн. посилених сертифікатів. Фізичні особи отримали 480,6 тис. ключів, юридичні – 522,2 тис.

Всі цифрові підписи клієнти Акредитованого центру сертифікації ДФС отримують безкоштовно, на відміну від комерційних центрів, де ця послуга є платною.   

Видані центром ключі електронного цифрового підпису дають змогу звітувати в режимі он-лайн не лише до органів ДФС, а й до органів державної статистики та Пенсійного фонду України.

 

Перейти до вмісту