Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageНадаєте репетиторські послуги – задекларуйте доходи!

Конотопська ОДПІ нагадує вчителям та викладачам, які у минулому році надавали репетиторські послуги, проте не були зареєстровані як фізичні особи – підприємці, зобов’язані включити суму таких доходів до загальногорічного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання декларації про майновий стан і доходи.

 

Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Зробити це необхідно до 1 травня 2018 року за місцем реєстрації декларанта.

Доходи від репетиторства відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

Конотопська ОДПІ запрошує декларантів до Центрів обслуговування платників за місцем свого проживання, де вони можуть отримати безоплатну консультацію щодо порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи. 

 

Сума податкової пільги у 2018 році складає 881 гривню

У 2018 році сума податкової соціальної пільги, яка дає можливість платнику податків зменшити суму заробітної плати, що оподатковується, зросла до 881 гривні. У 2017 році вона була на рівні 800 гривень. Про це, в інтерв’ю розповів в.о.начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов.

«Розмір податкової пільги складає 50 відс. від прожиткового мінімуму для працездатних осіб,  встановленого на 1 січня звітного податкового року. У 2018 році ця сума зросла до 881 гривні (50 відс. від 1762 гривень прожиткового мінімуму станом на 1 січня 2018 року)», – роз’яснив керівник  Конотопської ОДПІ.

Податкова пільга надається за певних умов, а саме застосовується лише до заробітної плати, з дня отримання від платника заяви і документів, які підтверджують право на таку пільгу. Якщо платник одночасно з зарплатнею отримує інші виплати з бюджету, то у цьому випадку пільга не застосовується.

«Основною умовою для надання податкової соціальної пільги є розмір заробітної плати, який не повинен перевищувати суму, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, помноженої на 1,4 та округленої до 10 гривень. У 2018 році сума обмеження складає 2 тисячі 470 гривень. Батькам, які мають двох і більше дітей, податкова пільга надається на кожну дитину. При цьому для одного з батьків граничний розмір заробітної плати, який дає право на пільгу, збільшується в залежності від кількості дітей у віці до 18 років. Наприклад, якщо в родині двоє дітей, то пільга вже складатиме 1 тис. 762 грн., а розмір доходу для її отримання зростає до 4 тис. 940 гривень» уточнив Юрій Чеботарьов.

 

Понад 246 тис. автомобілів знаходяться в Україні незаконно

Протягом 2017 року в Україну було ввезено  понад 958,5 тис. транспортних засобів з іноземною реєстрацією. З них понад 209,6 тис. авто ввезено у режимі «транзиту» та майже 748,9 тис. автомобілів – у режимі «тимчасового ввезення».

Станом на 31 січня 2018 року на території України загалом перебуває майже 425,4 тис. транспортних засобів з іноземною реєстрацією. З них з порушенням терміну – понад 246,4 тис. автомобілів. Так, з ввезених в режимі «транзиту» 100,9 тис. авто, які фактично перебувають на митній території України, понад 82,2 тис. ­– з порушенням терміну. Із  324,5 тис. транспортних засобів, ввезених в режимі «тимчасового ввезення»,  понад 164,2 тис. –  перебувають на митній території України з порушенням терміну.

Загалом, упродовж 2017 року митницями ДФС у відношенні громадян за ст. 470 Митного кодексу України (порушення термінів транзиту) складено 18 394 протоколи, за якими застосовано 109,3 млн. грн. штрафів За ст.481 Митного кодексу України (порушення термінів тимчасового ввезення) – 4 360 протоколів із сумою штрафів на 56,3 млн. гривень.

 

Фіскальна служба Сумщини виявила 425 неоформлених найманих працівників

Працівниками фіскальної служби Сумської області в ході перевірок суб’єктів господарювання виявлено 425 неоформлених найманих осіб, з якими, після встановлення таких фактів, укладено трудові угоди. Додаткові надходження  склали 451,3 тис. гривень.  

Якщо на початку 2017 року тривало активне припинення підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями, то вже з березня  кількість зареєстрованих нових ФОП перевищувала кількість тих, які припинили діяльність. Також залучено до державної реєстрації 688 громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність без документів. За результатами проведеної роботи до бюджету  у вигляді податків додатково надійшло 233,3 тис. гривень.

За словами керівника фіскальної служби Сумщини Олексія Мазуренка, стосовно суб’єктів   господарювання, які не зреагували на роз’яснювальну роботу щодо легалізації найманих працівників, проводяться контрольно-перевірочні заходи. Було проведено 18 фактичних перевірок, за результатами яких виявлено 17 неоформлених найманих осіб та складено 6 адмінпротоколів щодо здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації. Матеріали  перевірок передано до Управління Держпраці у Сумській області. До порушників застосовано фінансові санкції у сумі 675,2 тис. гривень.

 

Фізичні особи-підприємці зобов’язані платити за землю у разі відсутності документів

            Конотопська ОДПІ звертає увагу фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку, що відповідно до п.п. 4 п.п. 297.1.4 п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку для провадження діяльності.

Якщо право власності на земельну ділянку оформлене на фізичну особу – підприємця і земельна ділянка використовується ним для провадження господарської діяльності (магазин, СТО тощо), то такий підприємець (платник єдиного податку) звільняється від обов’язку нарахування та подання податкової звітності (з врахуванням п.п. 291.5.3 ст. 291 ПКУ).

Уразі коли земельна ділянка, на якій розташовані будівлі (споруди), їх частини або нежилі приміщення у багатоквартирних жилих будинках, що знаходяться у власності фізичної особи-підприємця та використовуються для провадження господарської діяльності не надавалась особі, для здійснення підприємницької діяльності в установленому чинним законодавством порядку, то за таку земельну ділянку, фізична особа – підприємець (у тому числі платник єдиного податку) сплачує податок на загальних підставах, також у разі надання в оренду будівлі, споруди, нежилого приміщення у багатоквартирному жилому будинку.

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

 

 

Перейти до вмісту