Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДекларування спадщини

Конотопська ОДПІ нагадує фізичним особами, які отримали протягом 2017 року  спадщину, про необхідність подачі до Конотопської ОДПІ декларації про доходи. Крім інших випадків, зобов’язання щодо подання декларації настає у випадку отримання спадщини з урахуванням деяких особливостей.

Так, об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (п.п. «а» п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 ПКУ) оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

При цьому, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розд. І Податкового кодексу України).

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Якщо, фізичні особи – резиденти, отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. від вартості будь-якої спадщини (подарунку).

Декларація не подається у разі якщо об’єкти спадщини оподатковуються за нульовою ставкою або у тому разі, якщо платники сплатили податок до нотаріального оформлення спадщини.

 

Зміни щодо сплати ЄСВ

Конотопська ОДПІ звертає увагу платників податків на те, що з 01.01.2018 набрав чинності  Закон України від 03.10.2017 №2148-VIII (далі – Закон №2148) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсії», яким внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування( далі Заокн№2464».

Крім інших змін, виключено абзац другій пункту 3 частини першої статті 7 Закону №2464. У зв’язку з цим з 01.01.2018 змінено розмір мінімального страхового внеску для платників віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України. Відтепер для платників, які обрали спрощену систему оподаткування незалежно від того, до якої групи платників єдиного податку їх віднесено, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску – 819,06 гривень. 

Також,  згідно абзацу 3 частини 8 статті 9 Закону №2464 з 01.01.2018 фізичні особи-підприємці, що застосовують загальну систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також члени фермерських господарств зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

 

 

Державне підприємство відшкодувало понад 1,3 млн. грн. заборгованості

За результатами вжитих заходів в ході розслідування кримінального провадження співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області забезпечено сплату державним підприємством понад 1,3 млн. грн. податку на додану вартість (ПДВ).

У рамках розслідування обставин вчинення злочину передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, встановлено, що одне з державних підприємств області навмисно створило податковий борг на суму  більше 1,3 млн. грн., який виник в результаті ухилення від сплати  самостійно задекларованих податкових зобов'язань з ПДВ.

При цьому в ході розслідування доведено, що протягом 2017 підприємство мало можливості сплати нарахованих зобов’язань, так як  реалізувало товарів на суму понад 8,3 млн. грн. та здійснило експорт товарів на суму  майже на 344 тис. гривень.

Внаслідок заходів, вжитих працівниками податкової міліції, підприємство-правопорушник відшкодувало державі всю суму завданих збитків.

 

Сумські митники виявили не задекларовані  прилади

Під час здійснення митного контролю на залізничній станції Конотоп в потязі сполученням «Київ – Москва» працівники Сумської митниці ДФС виявили правопорушника. Громадянин Російської Федерації  намагався перетнути кордон з не задекларованими товарами. В сумці пасажир потягу,  разом з особистими речами, перевозив товари, які підлягають обов’язковому письмовому декларуванню:  три біноклі польові, фотоапарат та авіаційний годинник.

Оскільки правопорушник не вказав у письмовій декларації про наявність даних товарів, головним інспектором Сумської митниці ДФС складено протокол про порушення митних правил за ознаками ст. 472 Митного кодексу  України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення».  Знайдений товар вилучений та зданий на склад митниці. 

 

У Сумській митниці готові до декларування за принципом «єдиного вікна»

З 1 лютого  2018 року  електронне декларування товарів проводиться виключно із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів  і зборів за принципом «єдиного вікна». Це пов’язано з набранням чинності змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 року №364 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2017 №878. У Сумській митниці ДФС під головуванням в.о. начальника Сумської митниці ДФС Олександра Щуцького, провели нараду з участю представників контролюючих органів та бізнесу, начальників  управлінь митниць та митних постів.

Під час наради проведено аналіз можливих ризиків, що виникатимуть при митному контролі та митному оформленні товарів, у разі обов’язкового застосування принципу «єдиного вікна» під час здійснення державних видів контролю. Висвітлені  проблемні питання та заходи щодо їх вирішення для покращення взаємодії з питань завершення державних видів контролю за принципом «єдиного вікна».

 Олександр Щуцький наголосив на необхідності забезпечення готовності підрозділів інших державних контролюючих органів до застосування «єдиного вікна». Також акцентував увагу на необхідності відпрацювання такого механізму обміну інформацією та документами між Сумською митницею ДФС і контролюючими державними органами,  який би дозволив ефективно здійснювати відповідні види контролю та митне оформлення товарів з мінімальними затратами робочого часу.

«Поставлені керівництвом уряду України та ДФС завдання у частині належного застосування в роботі Постанови КМУ повинні бути виконані. Сумська митниця ДФС готова до введення в дію з 01 лютого 2018 року «єдиного вікна» – підсумував керівник Сумської митниці ДФС.

 

Перейти до вмісту