Новини

100-річчя бою і подвигу під Крутами

Image29 січня 2018 року в Україні на загальнодержавному рівні відзначили 100 років бою під Крутами.

Зранку того дня до невеличкої станції Крути на Чернігівщині з’їжджалися з різних міст України патріотично налаштовані громадяни. Вони бажали вшанувати пам’ять молодих бійців-студентів, котрі стали символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність України.

Взяли участь в урочистих заходах й обдарована молодь з Конотопського району: Бочечківського, Дубов’язівського, Юрівського, Великосамбірського, Попівських НВК, ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей», працівники районної освіти, бібліотеки.

Під час організованої для них екскурсії – відвідали Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут»: оглядові екскурсійні вагони, додаткові військово-історичні експозиції та виставки.

Разом з іншими учасниками дійства (представниками влади, різних політичних сил, військових, громадських активістів, священнослужителів) долучились до літературно-мистецької композиції на честь загиблих Героїв Крут, мітингу. Хвилиною мовчання – вшанували пам’ять загиблих бійців.

Учасники цієї подорожі, які вдячні районній владі за можливість долучитись до історії української держави, поділилися сьогодні своїми враженнями:

«Це дуже унікальний музей. Власне, і музеєм у традиційному розумінні цього слова його важко назвати. Це комплекс, який втілив у собі нашу пам'ять про тих, хто віддав за нас свої життя у національних змаганнях».

«Безумовно, серцем Меморіального комплексу, є музейна експозиція, що розгорнута в 4 вагонах- теплушках. Особливістю музейного показу є подача історичного матеріалу шляхом створення образів Героїв Крут».

«Це незабутня поїздка, що дала нагоду приторкнуться до історії моєї Батьківщини. Зі сльозами на очах ми вшанували пам'ять  українських студентів-вояків у бою під Крутами , які ціною власного життя зупинили переважаючого за чисельністю та озброєнням ворога – більшовицьку армію, яка фактично наступала на українську державність. На жаль, сьогодні наші герої, як і 100 років тому, гинуть заради цілісної та незалежної України».

Image

Image

Image 

Перейти до вмісту