Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageСтартувала кампанія декларування громадянами доходів

Конотопська ОДПІ повідомляє про початок кампанії декларування доходів отриманих громадянами у 2017 році.

Податкова декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором): особисто або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації); засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Граничні строки подання податкової декларації: для фізичних осіб-підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2017 рік – 09.02.2018;  для громадян, які зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність – до 01.05.2018; громадян, які мають право на податкову знижку по 31.12.2018 (включно).

  Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні: доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо; від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування.

 

Для об’єднаних територіальних громад нові рахунки

Конотопська ОДПІ доводить до відома платників податків Конотопської ОДПІ, що відповідно до вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та у зв’язку з об’єднанням у 2017 році Бочечківської сільської об’єднаної територіальної громади та Дубовязівської селищної об’єднаної територіальної громади з 03 січня 2018 року відкриті рахунки для зарахування надходжень до бюджетів новостворених територіальних громад.  Рахунки громад, які об'єднались закриті.

   Рахунки новостворених територіальних громад можна переглянути на суб-сайті ГУ ДФС у Сумській області за посиланням http://sumy.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/

 

Зміни до Податкового кодексу України

Конотопська ОДПІ звертає увагу платників податків на те, що з 01.01.2018 набрав чинності (крім окремих норм) Закон України від 07.12.2017 №2245-VIII (далі – Закон №2245) «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Законом №2245, зокрема, тимчасово зупинено систему ризиків з ПДВ, підвищено акцизи на тютюнові вироби та передбачено індексацію ставок екологічного податку та ренти, а також передбачено відшкодування шкоди, завданої платнику податків контролюючим органом.

Закон №2245 опубліковано у газеті «Голос України» від 30.12.2017 №248.

 

                   

Щодо запровадження ІТС «Електронний кабінет»

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14.07.2017 № 637 «Про затвердження Порядку функціонування Електронного кабінету», зареєстрованого в Міністерстві юстиції 01 серпня 2017 року за № 942/30810, запроваджено інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет».

Створення ІТС «Електронний кабінет» забезпечено на базі існуючого електронного сервісу «Електронний кабінет платника».

Електронний кабінет має функціональні частини: відкрита  (загальнодоступна) частина та приватна частина (особистий кабінет). Для забезпечення взаємодії засобами Електронного кабінету в приватній частині (особистий кабінет), яка є індивідуальною персоніфікованою веб-сторінкою користувача, платник податків здійснює електронну ідентифікацію з використанням ЕЦП відповідальних осіб платника (директора, бухгалтера, осіб, які мають право підпису), наданого будь-яким акредитованим центром сертифікації ключів відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис».

Приватна частина (особистий кабінет) Електронного кабінету забезпечує надання платнику податків послуг, перелік яких передбачено Податковим кодексом України.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС.

 

За 2017 рік  до зведеного бюджету сплачено більше 1,2 млрд. гривень

«Конотопською ОДПІ до зведеного бюджету за 2017 рік забезпечено надходження 1272,0 млн. грн., чим на 310,3 млн. грн., або 47,6 відс. перевищено показники аналогічного періоду 2016 року. До державного бюджету протягом вказаного періоду   забезпечені надходження на загальну суму 550,4 млн. грн., що більше минулорічних надходжень за аналогічний період на 248,3 млн. грн., місцеві бюджети отримали для своїх потреб 721,6 млн. грн., чим перевищені минулорічні збори на 162,1 млн. грн.» – повідомив Юрій Чеботарьов, в.о. начальника Конотопської ОДПІ.

«В розрізі податків забезпечені надходження по податку на доходи фізичних осіб, які цьому році склали 631,0 млн. грн., що на 181,0 млн. грн. більше надходжень 2016 року. Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 2017 рік зібрано 469,1 млн. грн., що на 124,9 млн. грн. більше 2016 року. Перевищують найсміливіші прогнози надходження по податку на додану вартість,  які за  2017 рік склали 299,1 млн. грн., що на 187,9 млн. грн. більше минулого року (перевищення в 2,7 рази).

Такі позитивні результати підтверджують правильність реформування податкової системи України та зміни адміністрування окремих податків, зокрема ПДВ» – підсумував Юрій Чеботарьов.

 

Перейти до вмісту