Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image         Система моніторингу оцінки ризиків при реєстрації податкових накладних буде тимчасово призупинена

Верховна рада України прийняла в другому читанні та в цілому зміни до Податкового кодексу України, відповідно до якого вводяться нові тимчасові правила реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. Всі податкові накладні, реєстрація яких зупинена відповідно до критеріїв оцінки ступеня ризиків, мають бути зареєстровані в Єдиному реєстрі з 02.01.2018.

Ця норма не буде розповсюджуватися на такі ПН/РК:  станом на 1 грудня 2017 року не подані пояснення та документи;  станом на 1 грудня 2017 року прийнято рішення про відмову в реєстрації та по яких не розпочаті процедури адміністративного або судового оскарження.

Податкові накладні, реєстрація яких зупинена з 1 грудня та по яких платником податку після 1 грудня подані пояснення і копії документів мають бути прийняті протягом 5 робочих днів. У разі, якщо у цей строк не прийнято та/або не надіслано платнику податку рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації ПН/РК, реєстрація таких накладних здійснюється на наступний робочий день, за днем закінчення терміну розгляду пояснень і документів платника податку. Нові норми вступають в силу з наступного дня після опублікування закону.

СМКОР призупиняє дію на два місяці. За цей час від набрання законом чинності Кабінет міністрів має визначити новий порядок дії системи блокування податкових накладних.

 

Платники зобов’язані оновляти інформацію про об'єкти оподаткування

Платники податків зобов'язані повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням. Тому Конотопська ОДПІ просить платників подати до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою N20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкти оподаткування, щодо яких відбулися зміни, або така інформація раніше не була надана.

Повідомлення за формою N20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Крім того, суб'єкти господарювання, які використовують РРО для здійснення розрахункових операцій та зобов'язані зберігати на місці проведення розрахунків реєстраційне посвідчення або його копію, в разі виникнення змін  в інформації про господарську одиницю мають надати: до контролюючого органу за основним місцем обліку  – повідомлення за формою  N20-ОПП;  до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО – оновлені документи для отримання реєстраційного посвідчення.

 

Електромобілі для українців стануть ще більш доступними

З 1 січня 2018 року парламент запропонував звільнити від сплати ПДВ та акцизного податку операції із ввезення на митну територію України  транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами. Крім того, податкова пільга буде розповсюджуватися і на операції з подальшого постачання на митній території України електрокарів. Наразі очікується підписання відповідного законопроекту Президентом України. Норма діятиме протягом 2018 року. Відповідні зміни до Податкового кодексу були прийняті 7 грудня.

Нагадаємо, імпорт електроавтомобілів з 2016 року вже був звільнений від сплати ввізного мита. У 2016 році обсяги ввезення таких транспортних засобів склали 2274 штук. Протягом 11 місяців 2017 року імпорт збільшився на понад 13% – до 2676 штук. До бюджету було сплачено ПДВ – 82,37 млн. грн. та акциз -115,6 млн. грн. відповідно.

Так, наприклад, якщо зараз при ввезенні бюджетного електрокару Nissan Leaf 2016 року випуску бувшого у використанні, оформленого ДФС по вартості 5600 доларів, імпортером було сплачено понад 34,3 тис. грн., то з нового року імпортери зекономлять понад 20% коштів за рахунок відсутності митних платежів. З нової Tesla S, мінімальна митна вартість якої складає 103,6 тис. доларів  зараз необхідно сплатити майже 566,5 тис. грн. митних платежів.

 

Дохід, отриманий за межами території України, не є базою нарахування ЄСВ

Конотопська ОДПІ інформує, що враховуючи положення частини першої ст.7 Закону Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» роботодавці, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП), сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) за найманих працівників із сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сум винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України згідно законодавства не є платниками ЄСВ в обов’язковому порядку, але мають право на добровільну сплату ЄСВ. Такі особи, можуть брати участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного у договорі, але не менше одного року.

Отже, дохід, отриманий фізичною особою за межами України, не є базою нарахування ЄСВ, оскільки дохід отримано поза межами трудових відносин на території України. При цьому, громадяни України, які працюють за її межами, мають право на добровільну сплату ЄСВ у разі укладення відповідного договору.

 

Надходження ЄСВ перевищили минулорічний показник на 133 млн. гривень

Конотопською ОДПІ з початку 2017 року забезпечено надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на рівні 413,8 млн. гривень. Про це повідомив в.о. начальника  Конотопської ОДПІ Юрій Чебьотарьов.

За його словами, цьогорічний показник перевищує минулорічну суму сплати єдиного внеску за аналогічний період на 133,0 млн. гривень.

«З урахуванням надходжень грудня додаткові  надходження єдиного внеску за 2017 рік в порівнянні з минулим роком складуть близько 140 млн. гривень», – зазначив Юрій Чеботарьов.

Він також відзначив, що Конотопською ОДПІ проводиться цілеспрямована робота зі збору коштів, необхідних для забезпечення своєчасного здійснення пенсійних виплат і соціальної допомоги.

«Конотопська ОДПІ вживає всіх необхідних заходів для виконання покладених завдань із забезпечення реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску з метою зростання надходжень єдиного внеску і зменшення дефіциту бюджету Пенсійного фонду України», – повідомив керівник Конотопської ОДПІ .

Перейти до вмісту