Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДФС України та митні органи Литви розпочали спільне розслідування

Cпівробітництво між Україною та Литвою у митній сфері розвивається у перспективному напрямі.

Співпраця митних адміністрацій, зокрема, у сферах міжнародної технічної допомоги та протидії митним правопорушенням завжди динамічна та ефективна, вважає в.о. Голови ДФС Мирослав Продан. Про це він заявив під час зустрічі з Генеральним директором Митного департаменту при Міністерстві фінансів Литовської Республіки Арунасом Адоменасом 7 листопада у м. Вільнюсі.

Українські та литовські митники домовилися удосконалити співробітництво та обмін досвідом у сфері попередження митних правопорушень, боротьби з контрабандою, протидії незаконному обігу підакцизних товарів.

Литовські колеги на запит української сторони розпочали розслідування щодо законності ввезення та використання на території України транспортних засобів, зареєстрованих на території Литовської Республіки. Станом на 1 листопада, на митній території України знаходиться понад 59 тис. транспортних засобів з литовською реєстрацією, левова частка яких – 44,6 тис. ввезені в режимі тимчасового ввозу. 

 

Новий Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій

Конотопська ОДПІ повідомляє, що 03.11.2017 (з дня офіційного опублікування, опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 03.11.2017 №86) набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 27.09.2017 №811 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 27.10.2017 за №1266/31134), яким затверджено Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій (далі – Порядок №811).

Так, Порядком №811 обумовлено, що узагальнюючі податкові консультації  (далі – УПК) надаються: за результатами періодичного узагальнення індивідуальних податкових консультацій, наданих контролюючими органами платникам податків;  у разі наявності обставин, що свідчать про неоднозначність окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

У разі скасування судом наказу Міністерства фінансів України про затвердження УПК буде надана нова податкова консультація з урахуванням висновків суду.

Відповідно до Порядку №811 УПК затверджуються наказами Міністерства фінансів України і такі УПК будуть оприлюднюватись на офіційному веб-сайті Міністерсва фінансів України протягом 5 календарних днів з дня їх надання.

Звертаємо увагу, що УПК не є нормативно-правовими актами.

 

На вихідних митники виявили недекларування товарів

Інспектори Сумської митниці ДФС попередили спробу незаконного переміщення  чоловічих джемперів та офтальмологічних інструментів.

Два провідники потягу “Москва-Одеса” при проходженні митного контролю не внесли до митної декларації більше сотні чоловічих джемперів на загальну суму 1000 євро. Знаходились вони в сумці з іншими товарами, які громадяни Молдови попередньо задекларували належним чином.

Крім того, в ході проведення митного контролю потягу сполученням  «Москва- Кишинів»  у провідника одного з вагонів у сумці серед особистих речей  виявлено медичні офтальмологічні інструменти. За попередньою оцінкою ціна 30 упаковок інструментів складає 1000 євро.

Не задекларовані товари вилучені, за даними фактами складені протоколи про порушення митних правил за статтею 472 Митного кодексу України. Остаточну  крапку в цих справах поставить суд.

 

Платники активно користуються електронними ключами

Протягом 2017 року майже 6 тисяч заявників скористалися послугами Акредитованого центру сертифікації ключів ГУ ДФС у Сумській області. Їм безкоштовно видано 11213 посилених сертифікатів відкритих ключів.

Фізичні особи які звернулись до Центру обслуговування платників при ДПІ у м. Сумах, отримали 4762 електронних ключа. Юридичними особами отримано 1167 електронних ключів.  

Посилені сертифікати, сформовані Акредитованим центром, не мають обмежень щодо сфери застосування та можуть використовуватись для організації електронного документообігу з використанням електронного цифрового підпису.

Крім того, повідомляємо, що консультації з питань отримання послуг електронного цифрового підпису та використання особистих ключів електронного цифрового підпису можна отримати за телефоном 0 800 501 007 (напрямок 2).

Блокування та скасування посилених сертифікатів відкритих ключів у телефонному режимі здійснюється за номером (044) 284-00-10.

Товари наразі вилучено.

 

Умови перебування на спрощеній системі  при наданні нерухомості в оренду

Конотопська ОДПІ нагадує, що спрощена система оподаткування для фізичних осіб–підприємців (далі – ФОП) – платників єдиного податку регулюється главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п.291.4 ст.291 ПКУ суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на три групи платників єдиного податку, зокрема, третя група ФОП, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн. гривень.

Обмеження щодо перебування на спрощеній системі для ФОП, які надають в оренду майно, передбачені п.п.291.5.3 п.291.5 ст.291 ПКУ, відповідно до якого ФОП, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.

Тобто, якщо загальна площа кожного окремого виду майна та/або їх частки, яке надається в оренду, не перевищує норми, встановлені п.п.3 п.291.5 ст.291 ПКУ, то такий ФОП, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, має право перебувати на спрощеній системі оподаткування.

 

 

Перейти до вмісту