Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageСучасні електронні сервіси Пенсійного фонду

Згідно зі статтею 24 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до страхового стажу, що враховується при призначенні пенсії, зараховуються лише ті періоди за які сплачено внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Якщо сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є меншою ніж мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується пропорційно зменшений період .

Немає сплати страхових внесків – немає страхового стажу, а відповідно і майбутньої пенсії.

В наш час доводиться зустрічатись з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин, тобто «нелегальної» зайнятості, виплатою заробітної плати «у конвертах». Від цього страждає насамперед людина, яка погоджується на таку працю.

Відсутність легальних трудових відносин позбавляє працівників: гарантованого розміру заробітної плати; права на оплачувану відпустку, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами; права на оплату лікарняного; права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці; права на допомогу по безробіттю; права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань; права на зарахування виробничого стажу; права на пенсію.

Відомості про накопичені пенсійні права і заробітну плату, страховий стаж можна перевірити не тільки звернувшись до Конотопського об’єднаного управління  Пенсійного фонду України в Сумської області , а і  на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду .

Для реєстрації на якому необхідно звернутись особисто до управління Фонду, заповнити відповідну заяву, та отримати  реєстраційний код, з яким  зайти на сторінку веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою http://portal.pfu.gov.ua  і обравши пункт меню «Реєстрація на порталі», заповнити реєстраційну форму, вибравши логін, пароль та адресу електро­нної скриньки. Далі на вказану вами електронну адресу прийде лист для підтвердження реєстрації. Після чого ви отримаєте повідомлення з веб-порталу про успішне закінчення реє­страції.

            Для користувачів, що мають електронний цифровий підпис, реєстрація на веб-порталі здійснюється автоматично при відкритті електронної сторінки.

Реєстрація на порталі дає змогу застрахованій осо­бі щомісяця бачити в своєму «особистому кабінеті» дані з системи персоніфікованого обліку: перелік страхувальників, які подавали відомос­ті в систему персоніфікованого обліку, суму заробітку, з якого сплачено страхові внески, відмітки про сплату внесків, за наявності відомості про спеціальний або пільговий стаж. Пенсіонери ж мають можливість регулярно отримувати відомості з власної пенсійної справи про суму призначеної пенсії.

            Конотопське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області пропонує скористатись послугою, яка дозволяє громадянам здійснювати контроль за  нарахуванням своєї заробітної плати та пенсійних виплат, для цього необхідно звернутись до управління за адресою: м. Конотоп, вул. Депутатська, 2, каб. 2. телефон для довідок 6 30 43.

Перейти до вмісту