16 сесія 7 скликання (17.05.2017)

Про районну Програму розвитку агропромислового комплексу та сільських територій….

                                                                  Image                                                      

       КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ШІСТНАДЦЯТА СЕСІЯ

 РІШЕННЯ

Конотоп

17.05.2017

Про районну Програму  розвитку

агропромислового комплексу та

сільських територій Конотопського

району на 2017 – 2020 роки

 

З метою  реалізації завдань Державної стратегії регіонального розвитку України, що сприятиме підвищенню конкурентоздатності агропромислового  комплексу та розвитку сільських територій на сталій основі відповідно до міжнародних стандартів, залученню інвестицій у галузь, поліпшенню економічного благополуччя людей, які проживають у сільській місцевості, керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

             районна рада вирішила:

1.Затвердити районну Програму розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Конотопського району на 2017 – 2020 роки (додається).

2.Визначити відповідальним виконавцем програми  Конотопську районну державну адміністрацію.

3.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури, екології, будівництва, транспорту та зв’язку, а організацію виконання на управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації.

 

Голова районної ради                                                А.В.Боярчук

 

Угнівенко  6 60 29

 

Надіслати: до протоколу – 1, постійній комісії районної ради з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури, екології, будівництва, транспорту та зв’язку – 1, районній державній адміністрації – 1, управлінню агропромислового розвитку – 1 фінансовому управлінню – 1, відділу економічного розвитку і торгівлі -1

   

1. Паспорт

Програми розвитку агропромислового комплексу

та сільських територій Конотопського району на 2017- 2020 роки

( далі – Програма)

1.

Ініціатор розроблення Програми

Конотопська районна державна адміністрація

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

Розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 22.12.2016 №381-ОД «Про розроблення проекту Програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Сумської області на 2017-2020 роки»

 

3.

Розробник Програми

Конотопська районна державна адміністрація (відділ агропромисло-вого розвитку

4.

Співрозробники Програми

Управління Держгеокадастру у Конотпському районі, міжрайонне управління водного господарств, відділ економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації,, управління Держпродспоживслужби у Конотопському районі.

5.

Відповідальний виконавець Програми

Конотопська районна державна адміністрація (відділ агропромисло-вого розвитку

 

6.

Учасники Програми

 Сільські та селищні ради, сільськогосподарські підприємства, суб’єкти господарювання району, особисті селянські господарства

7.

Термін реалізації Програми

2017-2020 роки

7.1.

Етапи виконання Програми:

І етап – 2017-2018 роки

ІІ етап – 2019-2020 роки

8.

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

 

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми-всього, тис. гривень

 

107600

 

 

 

у тому числі :

 

9.1.

– кошти обласного бюджету, тис. гривень

 

 

9.2.

– кошти місцевих бюджетів, тис. гривень

 

 

9.3.

– кошти інших джерел, тис. гривень

107600

 

 

 

2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

Агропромисловий комплекс Конотопщини відноситься до провідних галузей економіки району, стан справ в якій впливає на рівень і якість життя населення, стабільну роботу галузей, що споживають сільськогосподарську продукцію,  та формування експортного потенціалу регіону.

Він налічує 39 сільськогосподарських підприємств різних форм власності та господарювання, 67 фермерських господарств, 1  підприємство  харчової промисловості.

Крім того, агропромисловий комплекс включає в себе
2 сільськогосподарських кооперативи та 20760 особистих селянських господарств.

Саме результати господарювання в агропромисловому комплексі великою мірою визначають загальні показники валового виробництва, наповнення державного та місцевих бюджетів, рівня життя переважної більшості людей.

Значну організаційну, інформаційну та консультативну роботу здійснює в районі відділ агропромислового розвитку районної державної адміністрації, функції якого необхідно в подальшому передбачити в структурі апарату та виконавчих органів об’єднаних територіальних громад району.

До завдань і функцій зазначеного структурного підрозділу належить стан забезпечення продовольчої безпеки району, організація роботи з питань розвитку галузей рослинництва і тваринництва, землеробства, племінної справи, карантинного режиму, створення умов для покращення інноваційно-інвестиційного стану розвитку галузей агропромислового виробництва, аналізу кон’юнктури аграрного ринку, моніторингу рівня забезпечення споживчого попиту на харчові продукти в районі, виявлення проблем розвитку агропромислового комплексу та оперативного реагування.

Сільське господарство Конотопщини спеціалізується в рослинництві на вирощуванні зернових і технічних культур, у тваринництві – на виробництві молока, м’яса великої рогатої худоби та свиней.

 

Розвиток галузі рослинництва

Зернове господарство є стратегічною галуззю економіки Конотопського району. Вирощене на Конотопщині зерно реалізується в інші регіони України та експортується за кордон. Зерно є сировиною для борошномельних та комбікормових підприємств регіону, переробляється самостійно сільськогосподарськими підприємствами. Надходження коштів від продажу зерна та зернопродуктів забезпечують фінансову стійкість аграрних підприємств.

За підсумками 2014-2016 років зернові і зернобобові культури в середньому займали площу  48,2 тис. гектарів, що становило в структурі посівних площ району майже  54%. Обсяги виробництва зерна в Конотопському районі впродовж 2014-2016 років коливалися від 252,6 тис. тонн до 332,3тис. тонн.

Експортні ціни на сільськогосподарську продукцію через девальвацію гривні виросли в гривневому еквіваленті. Така тенденція стимулювала експорт зернових культур, в основному пшениці та кукурудзи.

Основне виробництво зерна зосереджено в сільськогосподарських підприємствах.

Так, за підсумками 2016 року ними було зібрано 303,1 тис. тонн зерна, що становило 94,5% від його загального виробництва в районі. (додаток 2)

У 2016 році середня урожайність зернових та зернобобових культур у всіх категоріях господарств  становила 66,9 ц/га, що на 14,2 ц/га більше 2015 року та на 7,8 ц/га більше рівня 2014 року. Цього вдалося досягти через збільшення частки посівів кукурудзи на зерно, яка має значно вищий рівень урожайності порівняно з іншими зерновими та зернобобовими культурами. Так, у 2016 році урожайність кукурудзи на зерно по всіх категоріях господарств становила 100,3 ц/га, що  на 24,9 ц/га більше від досягнутого у 2015 році (додаток 2).

Виробництво зернових культур в районі в повній мірі забезпечує продовольчу безпеку регіону.

Поряд з тим сільськогосподарські товаровиробники Конотопщини стикаються з одними й тими ж проблемами: перевищення пропозиції зерна над попитом; занизька ціна на зерно на внутрішньому ринку; залежність аграріїв від зернотрейдерів, які сьогодні контролюють переважну частину товаропотоків зерна; експортні обмеження та інше.

Всі ці проблеми обумовлюють об’єктивну необхідність пошуку інноваційних шляхів підвищення конкурентоспроможності продукції українських зерновиробників як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках.

Олійні культури

У Конотопському районі поширено вирощування олійних культур, серед яких найбільші площі займають соняшник, соя.

Соняшник. У 2016 році площа до збирання соняшнику в усіх категоріях господарств Конотопського району становила 17,9 тис. гектарів.Упродовж 2013-2016 років валове виробництво соняшнику зростало. На це впливало розширення посівних площ та зростання урожайності. Так, у
2016 році всіма категоріями господарств Конотопщини вироблено 48,6 тис.  тонн цієї культури, що   майже на 11 тис.тонн більше урожаю 2014 року.            Виходячи із середньої урожайності соняшнику за останні три роки (26,6 ц/га), у 2020 році очікуваною є урожайність цієї культури на рівні 27-27,5 ц/га, тобто вище на 3,4 % до рівня 2013-2015 років.

Вирощування соняшнику протягом останніх років залишається найбільш рентабельним видом діяльності аграрних підприємств.
Сприятлива кон’юнктура світового ринку є ключовим чинником, що стимулює сільськогосподарських товаровиробників вирощувати соняшник
(додаток 2).

Соя. На Конотопщині соя належить до перспективних, економічно привабливих культур. Підтвердженням цього є розширення в районі її посівних площ, зростання урожайності та збільшення валового збору. Так, у 2016 році площі збирання культури становили майже 8,2 тис. гектарів, у  або у 1,5 рази більше порівняно з 2013 роком, валовий збір – 22,3 тис. тонн, що у -2,5 рази більше до рівня 2013 року.

Аналіз виробництва сої в сільськогосподарських підприємствах району свідчить, що посівна площа під культурою 7,5 -10,8% від загальної площі посіву, а урожайність здебільшого перебувала на рівні середньої по області, тобто резерви збільшення обсягів виробництва є достатньо великими.

Вирощування сої має позитивний ефект для всього сільського господарства, оскільки ця культура є ідеальним попередником практично для всіх зернових культур. Її особливою властивістю є наявність бульбочкових бактерій, які дозволяють фіксувати азот з повітря і за період вегетації накопичувати його в грунті. Це дуже важливо в економічному плані при недостатніх обсягах внесення мінеральних та органічних добрив.

Поряд з цим зростаючий попит на насіння олійних культур, зокрема зовнішній, спричинив збільшення посівних площ соняшнику в районі. Це явище можна оцінити виключно як негативне через його ґрунтовиснажливий характер, а тому потрібно підтримувати тенденції щодо збільшення частки сої в структурі виробництва олійних культур.

Плоди та ягоди

За період 2014-2016 років плодово-ягідні насадження у Конотопському районі займали площу – 1,6 тис. гектарів. Середнє валове виробництво в цей період становило 6,7 тис. тонн, урожайність – 46,4 ц/га.

Майже 4% в структурі плодово-ягідних насаджень займали ягідники. Загальна площа таких насаджень становила 61,2 гектарів, у тому числі: суниці, полуниці – 12,5 гектара, малини –5,6 гектарів, смородини –
42,2 гектара та аґрусу – 0,9 гектара.

Обсяг виробництва плодово-ягідної продукції у сільськогосподарських підприємствах за останні 3 роки коливався від 870,7 тонни у 2015 році до 273  тонн – у 2016 році.

За підсумками  2016 року по всіх категоріях господарств було вироблено продукції зерняткових культур в обсязі 6,4 тис.тонн тонн, що становить 98 % від загального виробництва. Переважна більшість із них яблука. Ягідних зібрано 123 тонни – 2 % від загального виробництва.

Конотопський район має резерви для підвищення ефективності господарської діяльності за рахунок збільшення обсягів виробництва продукції та підвищення урожайності плодово-ягідних культур.

На Конотопщині   80-87 % плодово-ягідної продукції виробляється в господарствах населення.

Власне виробництво плодів та ягід не в повній мірі забезпечує потребу споживання населення району в цій продукції.

Виробництво органічної продукції

Виробництво органічної продукції (сировини) – виробнича діяльність фізичних або юридичних осіб (у тому числі з вирощування та переробки), де під час такого виробництва виключається застосування хімічних добрив, пестицидів, генетично модифікованих організмів (ГМО), консервантів тощо, та на всіх етапах виробництва (вирощування, переробки) застосовуються методи, принципи та правила, визначені законодавством для отримання натуральної (екологічно чистої) продукції, а також збереження та відновлення природних ресурсів.

У Сумській області сертифіковане для виробництва органічної продукції лише одне підприємство ТОВ «Сумифітофармація», яке займається виробництвом біо-продукції і лікарських трав. У 2015 році запроваджено технології по виробництву органічної продукції на 4143,6 гектара. У Конотопському районі сільськогосподарські підприємства у попередні роки не займались впровадженням технологій по виробництву органічної продукці. В  перспективі є резерви в організації виробництва органічної продукції

Соціальною перевагою органічного сільського господарства є те, що воно має високий потенціал для забезпечення життєдіяльності сільського населення і пожвавлення роботи дрібних фермерських господарств. Разом зі зростанням органічного сектора зростатиме і працевлаштування місцевого населення, оскільки органічне землеробство менш механізоване і потребує, як правило, більше ручної праці. Як результат, органічне виробництво може стати ефективним інструментом збереження традиційних знань ведення господарства у кожному регіоні, а також зменшення міграції сільського населення до міст.

Однак перехід на органічне господарювання є тривалим та не гарантує швидкої віддачі. У залежності від обсягів виробництва органічної продукції та її видів, стану грунтів та ряду інших факторів для проведення сертифікації на виробництво органічної продукції необхідні  кошти в сумі від 5  до 80 тис. гривень.

 

 

 

Розвиток галузі тваринництва. Молоко.

За рейтингом серед районів області по кількості поголів’я великої рогатої худоби та корів в сільськогосподарських підприємствах та валовому виробництву молока Конотопщина займає 1 місце.

В районі функціонує 12 сільськогосподарських підприємств з поголів’ям молочних корів 4003 голови  якими виробляється за рік 56 % молока від загального виробництва з високими показниками якості.

Аналіз стану виробництва молока за категоріями господарств  в районі за 2016 рік свідчить, що рівноправними виробниками цього продукту є господарства населення, якими виробляється 44% від загального його обсягу.

Чисельність корів в усіх категоріях господарств станом на 01.01.2017 року  становила 8,4 тис. голів, що на 27 голів  більше, ніж у 2014 році.

Продуктивність корів у сільськогосподарських підприємствах району у 2016 році досягла 5650 кг молока, що більше на 14% в порівнянні                             з 2014 роком та на 5,5%  в порівнянні 3 2015 роком.

На даному етапі якість молока від домогосподарств населення не відповідає діючим стандартам. Відповідно неефективна організація заготівлі молока та його низька якість є основними стримуючими чинниками збільшення доходів від реалізації населенням цієї продукції. Частина виробленої молочної продукції також реалізується на стихійних ринках, через посередників за цінами, значно нижчими, ніж у торгових мережах.

Ефективним засобом функціонування дрібних ринкових суб’єктів є кооперація зі збору та переробки молока.

Але формування мережі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів стримується через слабку матеріальну базу, відсутність лідерів та кваліфікованих кадрів – організаторів кооперативного руху, недостатню обізнаність селян у перевагах об’єднання зусиль на умовах кооперації для подальшого розвитку і відсутність державної підтримки.

Як наслідок, в районі функціонує лише 2 багатофункціональних сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи.

 Основними негативними чинниками розвитку галузі молочного скотарства є:

невідповідність закупівельних цін на продукцію галузі тваринництва та цін на ресурси для її виробництва, що ускладнює рентабельне ведення галузі і робить її інвестиційно непривабливою;

залежність від низької платоспроможності населення;            

морально застарілі технологічні й технічні умови організації ведення виробництва, що зумовлює високу енергоємність виробництва та високий рівень собівартості виробленої продукції;

відсутність ефективного механізму державної підтримки сільськогосподарських виробників і регулювання цін на молоко;

відсутність вигідної для товаровиробника кредитної політики, спрямованої на оновлення основних засобів виробництва;

недостатність обсягів експорту молочної продукції через невідповідність вітчизняної системи контролю за безпечністю і якістю продукції світовим стандартам та обмежений рівень диверсифікації.

М'ясо, яйця.

Упродовж останніх років поголів’я худоби у сільськогосподарських підприємствах стабілізувалось. Великої рогатої худоби на 01.01.2017 року нараховувалось 13 тис.голів з них корів 5 тис голів.

У господарствах населення поголів’я великої рогатої худоби щорічно незначними темпами ззменшується. Важливу роль в цьому відіграє збільшення частки сільського населення похилого віку. Великої рогатої худоби у населення за 3 останні роки зменшилось на 298 голів, корів на 140 голів. Відповідно на 7% та 4 %. У всіх категоріях господарств району станом на 01.01.2017 року утримувалось 17,3 тис.голів великої рогатої худоби, в тому числі корів 8,4 тис.голів.

Найбільших втрат в 2015-2016 роках році через африканську чуму  зазнала галузь свинарства  поголів’я свиней у всіх категоріях господарств району зменшилось на 25%, у тому числі в сільськогосподарських підприємствах  – на 43%.  Станом на 01.01.2017 року у районі утримувалось 7,5 тис.голів свиней, з них 6,7 тис голів  – у господарствах населення.

Для диверсифікації ризиків м’ясопереробної галузі в районі важливим є відновлення вівчарства. Вівці – єдині у світі тварини, у яких ніколи не було виявлено таких захворювань, як туберкульоз і рак. Баранина відзначається високим вмістом повноцінного білка, а також незамінних амінокислот. Популярність баранини у світі постійно зростає.

У 2016 році в Конотопському районі найбільше поголів’я овець серед сільськогосподарських підприємств утримувалось в ТОВ «Харчовик» – 600 голів. У всіх категоріях господарств району в 2016 році поголів’я овець та кіз становило 2614 голів, що на 29 голів  більше ніж у 2015 році.

Динаміка поголів’я птиці також свідчить про наявність досить стабільних тенденцій у господарствах населення. В сільськогосподарських підприємствах динаміка поголів’я птиці не стабільна. Так у 2014 році птиці утримувалось 87 тис голів, у 2015 році – 123 тис.голів,  у 2016 році – 64 тис.голів.. Чисельність птиці всіх видів по всіх категоріях господарств становила 187 тис голів.

Виробництво яєць птиці всіх видів в усіх категоріях господарств в районі  зросло та у 2016 році становило 30,8 млн. штук, що на 15% більше, ніж у 2015 році.

У 2016 році по всіх категоріях господарств району реалізовано на забій 4,7 тис. тонн худоби та птиці (у живій вазі), що менше рівня 2015 року на
 на 4,5%.

Однією з проблем розвитку м’ясного скотарства в районі є диспаритет цін на сільськогосподарську продукцію та матеріально-технічні ресурси, зростання вартості кормів; неспроможність більшості вітчизняних товаровиробників застосовувати новітні технології утримання та відгодівлі тварин у зв’язку з обмеженим фінансовим ресурсом.

 Кормове виробництво

Створення стабільної кормової бази є одним із основних факторів у розвитку молочного скотарства. За останні роки значно скоротились посіви багаторічних бобових трав. Значні площі займають багаторічні злакові трави, які без застосування азотних добрив є низькопродуктивними. Зменшення виробництва кормів зумовлене неналежною структурою посівних площ кормових культур, яка не відповідає оптимальній як в цілому по Сумщині, так і в різних її ґрунтово-кліматичних регіонах, а також високою енергоємністю технологічних процесів у кормовиробництві. За таких умов єдино правильним вирішенням проблеми є зменшення енерговитрат у кормовиробництві та повноцінна годівля тварин, збільшення площ під багаторічними бобовими травами, а також капустяними і однорічними бобовими культурами на сидерати.

Підвищення кваліфікації відповідних менеджерів органів самоврядування

У зв’язку із проведенням адміністративно-територіальної реформи, збільшення повноважень органів місцевого самоврядування виникає потреба у підготовці фахівців з регіонального менеджменту. Така необхідність викликана станом сільських територій Конотопщини, що проявляється у погіршенні демографічної ситуації, міграції сільського населення у міста та за кордон, зростання безробіття, недостатньому фінансуванні соціальної сфери села, низькому рівні розвитку інженерної інфраструктури.

Тому з метою використання резервів подальшого розвитку сільських територій регіону, формування моделей агрорекреаційних кластерів розвитку об’єднаних територіальних громад Конотопського району з урахуванням ресурсного забезпечення, історико-культурних та природних цінностей територій виникає потреба у підготовці відповідних фахівців з розвитку сільських територій та підвищення кваліфікації існуючих спеціалістів органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, сільських, селищних рад.

            Агро-рекреаційні кластери

Створення агро-рекреаційних кластерів на основі сільського туризму є ефективним поєднанням із сільськогосподарською діяльністю, яка переважає в сільській місцевості. Це підтверджено європейським досвідом, що відносить цей напрямок до сфери діяльності, яка не потребує для свого розвитку великих коштів. При незначній кількості додаткових інвестицій до наявного виробництва створюється можливість отримання значних додаткових доходів.

На Конотопщині існують усі передумови розвитку відпочинку в селі, який можна розглядати як специфічну форму підсобної господарської діяльності у сільському середовищі з використанням природного та культурного потенціалу реґіону, або як форму малого підприємництва, що дає можливість певною мірою вирішити проблему зайнятості сільського населення, покращити його добробут, наповнення бюджетів, повніше використати природний та історико-культурний потенціал сільської місцевості.

Однією з проблем сільського зеленого туризму є недостатній рівень популяризації сільського туризму як в Україні, так і в Конотопському районі. Інформація про існуючі садиби найчастіше не доходять до споживача через недостачу інформаційних засобів у самих власників.

          Створення та розвиток сімейних ферм

Господарства населення роблять значний внесок у виробництво валової продукції сільського господарства району. При цьому більшість картоплі, овочів, молока, м’яса виробляється сільським населенням.

Разом з тим упродовж останніх двох років спостерігається тенденція до зменшення обсягів виробництва цією категорією господарств. Це у свою чергу впливає на  зменшення надходження сировини для підприємств переробної  промисловості, а звідти і обсягів споживання агропродуктів, особливо м’яса, зменшення зайнятості населення, його доходів та як наслідок погіршення добробуту сільського населення району.

Особистим селянським господарствам необхідно надавати підтримку через створення умов для виробництва та збуту сільськогосподарської продукції, забезпечення її якості, відповідно до діючих стандартів, запровадження засобів малої механізації, підвищення продуктивності і генетичних якостей майбутнього маточного поголів`я худоби шляхом проведення штучного осіменіння спермою атестованих племінних бугаїв з високим генетичним потенціалом тощо.

           Розвиток нетрадиційних видів агровиробництва

Сільським населенням Конотопщини виробляються традиційні види сільськогосподарської продукції. Серед них більш поширеними в рослинництві є: картопля, овочі, баштанні культури, зерно та соняшник; в тваринництві: молоко, м'ясо свиней, великої рогатої худоби, птиці, яйце. Проте широкий асортимент сільськогосподарської продукції, придатний для виробництва в Північно-Східному регіоні України, займає незначну частку у загальних обсягах або взагалі не виробляється.

Реалізація проекту передбачає проведення інформаційно-консультаційної роботи серед сільського населення щодо можливості ведення господарської діяльності з виробництва нетрадиційних видів агропродукції. Нетрадиційними видами агропродукції можуть бути  горіхи, ягоди, фрукти, квасоля, боби, сорго, коноплі, льон, гарбузове насіння, лікарські рослини тощо. Запровадження нетрадиційного агровиробництва серед сільського населення Конотопського району сприятиме розширенню товарного асортименту агропродукції на регіональному ринку, підвищенню зайнятості населення, зростанню доходів селянських господарств.

Виробництвом нетрадиційних видів агропродукції можуть займатися господарства населення, фермерські господарства, обслуговуючі та виробничі кооперативи, малі та середні сільськогосподарські підприємства.

З метою розвитку нетрадиційних видів агровиробництва в період до 2020 року передбачається:

розробка технологій виробництва нетрадиційних видів агропродукції в умовах особистих селянських та фермерських господарств Північно-Східного регіону України;

створення системи заготівель та подальшої реалізації нетрадиційних видів агропродукції шляхом відкриття на базі діючих суб’єктів господарської діяльності, створення інформаційного середовища для аграріїв на базі відділу агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації;

 організація та проведення виїзних навчальних семінарів, тренінгів, майстер-класів з питань виробництва та збуту нетрадиційних видів агропродукції в кількості не менше двох заходів щорічно;

Продовольча безпека

Актуальність проблеми забезпечення продовольчої безпеки не знижується ні зі зміною світової політичної системи, ні з науково-технічним поступом світової цивілізації.

Від стану агропромислового комплексу безпосередньо залежить рівень продовольчої безпеки як України в цілому, так і у районі зокрема. Вирішити проблему продовольчої безпеки неможливо без застосування передових технологій, розвитку фермерських господарств, використання нових форм маркетингу, переходу до нових методів управління, створення ефективної системи підготовки та перепідготовки кадрів.

Продовольча безпека – офіційно прийняте у міжнародній практиці поняття, що використовується для характеристики стану продовольчого ринку країни або групи країн, а також світового ринку. Експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації об’єднаних націй (FАО) пропонують продовольчу безпеку розглядати як забезпечення гарантованого доступу всіх жителів планети, країни, регіону до продовольства у будь-який час і обсягах, необхідних для забезпечення активного й здорового способу життя.

Найбільш важливим стратегічним продуктом, який визначає загальну продовольчу безпеку Конотопщини, є обсяги виробництва продовольчого зерна, якого виробляється достатня кількість.

За 2016 рік приватним підприємством  «Хлібзавод Дубовязівський» вироблено 3,3 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів, або 102 % до 2015 року. Жителі району повністю забезпечені хлібобулочною продукцією.

В районі достатньо виробляється картоплі, овочів, молока та молокопродуктів, м’яса і м’ясопродуктів. Щороку виробляється 129 тис. тонн картоплі, 16,1 тис. тонн овочевих культур.

Однією з проблем  є те, що нині в Україні не зареєстровано жодного генетично модифікованого продукту, тобто легально і де-юре ГМО в країні немає.

Необхідно здійснювати заходи щодо сприяння впровадження систем управління та виконання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Основними проблемними питаннями розвитку агропромислового комплексу та сільських територій району є:

недостатній рівень технологічного і технічного забезпечення сільськогосподарських та переробних підприємств;

недосконала система ціноутворення на сільськогосподарську продукцію;

нераціональне використання земель сільськогосподарського призначення;

недостатній рівень державної підтримки вітчизняного дрібнотоварного сільськогосподарського виробника;

невідповідність сільськогосподарської продукції міжнародним стандартам якості та безпеки;

зниження попиту на сільськогосподарську продукцію на внутрішньому ринку внаслідок зменшення платоспроможності населення;

недостатнє фінансове забезпечення сільськогосподарських виробників;

недостатня забезпеченість висококваліфікованими кадрами;

недостатній розвиток логістичної інфраструктури.

Необхідність розробки Програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Конотопського району на 2017-2020 рік  викликана:

– завершенням строку реалізації Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 р. № 1158;

– завершенням строку, на який поширювалася дія Закону України «Про основні засади державної аграрної політики на період до 2015 року»;

– завершенням строку реалізації Програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Сумської області на період до 2015 року;

– прийняттям «Програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій  Сумської області на період до 2020 року».                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

– доцільністю підготовки нового стратегічного документа, розробленого відповідно до європейських стандартів.

Вирішення цих питань і вимагає розроблення, прийняття та виконання Програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Конотопського району на 2017 – 2020 роки (далі – Програма).

 

  3. Визначення мети Програми

Метою Програми є реалізація завдань Державної стратегії регіонального розвитку України на період до 2020 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 385. Вона  сприятиме підвищенню конкурентоздатності агропромислового комплексу та розвитку сільських територій на сталій основі відповідно до стандартів ЄС і міжнародних стандартів, залученню інвестицій у галузь, поліпшенню якості життя й економічного благополуччя людей, які проживають у сільській місцевості.

 

 

4. Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми

 

Проблемні питання розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Конотопського району передбачається вирішити шляхом:

          відшкодування витрат суб’єктам господарювання в межах коштів, передбачених в обласному  бюджеті на реалізацію заходів Програми;

участь у проведенні майстер-класів, тематичних семінарів, нарад у форматі «круглих столів», форумів, конференцій, упровадження у  виробництво наукових і практичних розробок Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України та Сумського національного аграрного університету в селекції та насінництві олійних культур,ягідних  культур, мяса, молока, технологій їх вирощування;

          висвітлення проблемних питань відділом агропромислового розвитку Конотопської державної адміністрації в засобах масової інформації та соціальних мережах;

          організації комунікації і обміну досвідом між суб’єктами аграрних формувань, сприяння проведенню презентацій та реалізації продукції за допомогою виставок та ярмарків.

Виконання програми планується в два етапи. На першому етапі (2017-2018 роки) передбачається:

створення інформаційного середовища для аграріїв на базі відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації , впровадження науково обгрунтованих методик виробництва сільськогосподарської продукції;

адаптація державних органів агропромислового комплексу району в умовах проведення адміністративних реформ та створення об’єднаних територіальних громад;

створення та розвиток об’єднаних територіальних громад.

На другому етапі (2019-2020 роки) передбачається:

забезпечити виконання визначених заходів за кожним напрямом розвитку аграрного сектору та сільських територій;

досягти передбачених Програмою обсягів виробництва продукції;

передбачити подальшу роботу з розвитку села та аграрного сектору;

створити соціальні, економічні та інші умови для забезпечення необхідних темпів і обсягів виробництва та умов проживання сільського населення.

Фінансування Програми здійснюється за рахунок:

коштів обласного бюджету;

коштів сільськогосподарських, переробних підприємств та інвестиційних ресурсів.

 Вищезазначені проблемні питання передбачається вирішити шляхом:

реконструкції та будівництва нових потужностей для зберігання зерна;

будівництва та уведення в дію ліній з виробництва борошна і круп, цехів з переробки зерна;

реконструкції та будівництва зерносушильних (зерноочисних) комплексів;

висвітлення проблемних питань відділом агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації в засобах масової інформації та соціальних мережах;

залучення інвестиційних коштів для реконструкції плодосховища з установкою холодильника;

встановлення додаткового холодильного обладнання для покращення зберігання плодів;

розширення площ під ягідниками;

спияння відшкодування суб’єктам господарювання з обласного бюджету 50% витрат, пов’язаних із отриманням сертифікату на виробництво органічної продукції, але не більше 15 тис. гривень у рік для одного суб’єкта;

участі у проведенні майстер-класів, тематичних семінарів, нарад у форматі «круглих столів», форумів, конференцій з питань упровадження у виробництво наукових і практичних розробок Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України та Сумського національного аграрного університету в організації догляду за поголів’я корів та технологій переробки молока;

висвітлення проблемних питань відділом агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації в засобах масової інформації та соціальних мережах;

організація комунікації і обміну досвідом між суб’єктами аграрних відносин, сприяння проведенню презентацій та реалізації продукції за допомогою виставок та ярмарків ( додаток 5).

забезпечення передачі площ під сінокосами та пасовищами із земель державної власності в комунальну власність для ведення особистого селянського господарства з розрахунку один гектар на одну корову з подальшим створенням на їх основі обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів;

направлення на навчання за замовленням органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, сільських, селищних рад. для підготовки фахівців за освітнім ступенем «Магістр» магістерського курсу «Регіональний менеджмент» у вищих навчальних закладах Сумської області, які готують фахівців з даного напрямку, що забезпечуватиме підготовку фахівців за освітнім ступенем «Магістр» без відриву від виробництва;

Для реалізації поставлених завдань Програмою передбачається використання виділених коштів з обласного бюджету для підготовки фахівців з регіонального менеджменту.

 

 

5. Перелік завдань

і заходів Програми та результативні показники

 

Завданнями Програми є:

                 Підтримка зайнятості сільського населення, створення додаткових можливостей для зростання доходів індивідуальних домогосподарств, малого та середнього аграрного бізнесу, стимулювання сільської молоді до започаткування ведення агровиробництва в сільській місцевості.

                 Забезпечення населення району продуктами харчування, безпечними для здоров’я.

                 Підвищення добробуту сільського населення.

                 Збереження історико-культурної спадщини, популяризація місцевих традицій та ремесел.

                 Залучення інвестицій у розвиток агропромислового комплексу та сільських територій району, розвиток інфраструктури аграрного ринку району.

Залучення інвестицій у будівництво (реконструкцію) об’єктів із зберігання та переробки зернових, олійних культур, плодів і ягід в районі, розвиток інфраструктури аграрного ринку району.

Залучення інвестицій у будівництво (реконструкцію) об’єктів із виробництва молока,м’яса, кормів для  худоби, розвиток інфраструктури аграрного ринку.

Популяризація якісної продукції місцевих товаровиробників та підвищення її конкурентоспроможності.

Збільшення валового виробництва плодів та ягід – до 7,3 тис.тонн.

 

            Створення інформаційного середовища для аграріїв на базі Відділу агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації, впровадження науково обгрунтованих методик виробництва сільськогосподарської продукції.

                 Забезпечення доступності до агропродукції місцевого виробництва.

                 Створення та розвиток об’єднаних територіальних громад.

                 Підвищення кваліфікації відповідних менеджерів органів місцевого самоврядування, в тому числі об’єднаних територіальних громад, державних органів, максимальне наближення освітньої системи і системи кадрового забезпечення до вимог аграрного сектору, вирішення проблемних питань з підготовки фахівців.

                

 


6. Напрями діяльності та заходи Програми

 

з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні

завдання)

Перелік заходів Програми

Строк  викона-ння заходу

Виконавці

Джерела фінан

сува

ння

Орієнтовні обсяги фінансування, тис. гривень

Очікуваний результат

 

Всього

І етап

ІІ етап

 

2017

рік

2018

рік

2019

рік

2020

рік

 

1

2

3

4

5

6

7

9

10

11

12

13

1.Виробництво органічної продукції

 

1.

Сприяння збільшенню обсягів виробництва органічної продукції

Сприянння впровадженню науково-обгрунтованих методик виробництва сільськогосподарської продукції, популяризація якісної продукції місцевих товаровиробників та підвищення її конкурентоспроможно сті, в тому числі сприяння в участі суб»єктів господарювання в обласній Програмі розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Сумської області

на період до 2020 року» в питанні

відшкодування суб’єктам господарювання з обласного бюджету витрат, пов’язаних із отриманням сертифікату на виробництво органічної продукції

2016-2020 роки

Відділ агропромис-лового розвитку Конотопської районної державної адміністрації

 

 

 

 

 

 

Забезпечен ня

населення району про-дуктами харчування, що безпечні для здоров’я.

 

                                             

 


2. Створення молокоприймальних та молокопереробних підприємств з комунальною формою власності

 

Сприяння підтримці зайнятості сільського населення

Сприяння у створенні молокоприймальних та молокопереробних підприємств з комунальною формою власності на основі передових досягнень науки та виробництва, з метою стимулювання сільськогосподарських вироників для збільшення виробництрва,покращення якості продукції та зростання прибутковості галузі.

 

2016-2020 роки

Відділ агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації, сільські, селищні ради, органи місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Забезпечення населення якісною молочною продукцією власного виробництва. Розвиток самозайня-тості та під-приємництва на селі

Всього за розділом

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Підвищення кваліфікації відповідних менеджерів органів місцевого самоврядування

 

Підготовка фахівців з регіонально-

го менед-жменту

 

Сприяння підготовці фахівців за освітнім ступенем «Магістр» магістерського курсу «Регіональний ме-неджмент» у вищих навчальних закладах Сумської області, які готують фахівців з даного напрямку.

2016-2020 роки

Відділ агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації, сільські,селищна ради, обєднані територіальні громади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Забезпечення  об’єднаних територіаль-них громад  району квалі-фікованими кадрами

Всього за розділом

 

 

 

 

 

 

4. Інвестування в агропромисловий комплекс району

 

Сприяння залученню інвестицій-
них коштів у розвиток агропромис-лового ком-плексу та сільських територій  району

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залучення інвестиційних коштів з метою будів-ництва (реконструкції) об’єктів галузі рослин-ництва, тваринництва, інфраструктури аграр-ного ринку, харчової та переробної промис-ловості

 

 

 

 

Капельне зрошування на площі 10 га саду,

 

Реконструкція плодосховища з встановлення холодильника

 

Встановлення додаткового холодильного обладнання для  покращення збереження фруктів

 

Будівництво сушарки

 

 

 

 

Будівництво сушарки

 

 

 

Будівництво майстерні по ремонту сільгосптехніки

 

 

 

Будівництво ангуру для зберігання зерна

 

 

Будівництво ангуру для зберігання зерна

 

 

 

Реконструкція МТФ  в селі Бочечки

 

 

Придбання сільськогосподарської техніки та обладнання сільськогоподарськими підприємствами району

2016-2020 роки

Відділ агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації

 

 

 

 

 

 

ПСП «Мир»

 

 

ПСП «Мир»

 

 

 

 

 

ПСП АФ «Обрій сад»

 

 

 

ФГ «Дейнека»

 

 

 

 

ФДВ «Конотопагропостач»

 

ТОВ «Вітчизна»

 

 

 

 

 

ФГ «Дейнека»

 

 

 

ТДВ «Конотопагропостач

 

 

ТОВ АФ «Козацька»

 

 

Сільськогосподарські підприємства району

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кошти інших джерел

Кошти інших джерел

 

 

 

Кошти інших джерел

 

 

Кошти інших джерел

 

 

Кошти інших джерел

 

Кошти інших джерел

 

 

 

Кошти інших джерел

 

Кошти інших джерел

 

 

Кошти інших джерел

 

Кошти інших джерел

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1000

 

 

3000

 

 

 

 

 

100

 

 

 

 

850

 

 

  

 

   2000

 

 

 

10500

 

 

 

 

 

1200

 

 

 

6000

 

 

 

 

3000

 

 

 

 

79950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500

 

 

1500

 

 

 

 

 

100

 

 

 

 

850

 

 

 

 

2000

 

 

 

10500

 

 

 

 

 

1200

 

 

 

6000

 

 

 

 

3000

 

 

 

 

19950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500

 

 

1500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20000

Створення додаткових робочих місць, напов-нення місце-вих бюдже-тів, забезпе-чення населе-ння  якісною  продукцією власного виробництва

 

Покращення вирощування та зберігання плодових та

ягідних культур

 

 

 

 

 

Покращення якості продукції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Покращення обслуговування машино-тракторного парку

 

Покращення якості продукції

 

Покращення  умов праці  та якості продукції

 

 

 

 

 

 

Зростання продуктивності праці, виробництва та якості продукції

Всього за розділом

107600

45600

22000

20000

20000

 

РАЗОМ:

107600

45600

22000

20000

20000

 

                                           

 

 

 

 


 

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Координація та контроль за ходом виконанням Програми здійснюється відділом агропромислового розвитку Конотопської районної  державної адміністрації.

Відділ  агропромислового розвитку Конотопської районної  державної адміністрації   щорічно   до  25  січня  звітує голові  Конотопської районної  державної адміністрації, голові  Конотопської  районної  ради  про хід  виконання  даної  Програми.

Поточний  контроль  за  ходом  реалізації  Програми  покладується  на постійну  комісію Конотопської районної ради з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури, екології, будівництва, транспорту та зв’язку.

Координує  хід  виконання  даної  Програми  заступник  голови Конотопської районної  державної адміністрації.

 

 

 

 

Заступник голови

районної ради                                                   І.В.Клігунова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                                                                                                                                        Додаток 1

до Програми  

 

 

Ресурсне забезпечення

Програми

тис.грн.

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

Етапи виконання Програми

Усього витрат на виконання Програми

І етап

ІІ етап

 

2017 рік

2018 рік

2019 рік

2020 рік

 

1

3

4

5

6

7

Обсяг ресурсів – усього

40050

62000

20000

20000

142050

у тому числі:

 

 

 

 

 

обласний бюджет

 

 

 

 

 

місцевий бюджет

 

 

 

 

 

кошти небюджетних джерел

40050

62000

20000

20000

142050

 

 

Заступник голови

районної ради                                                                               І.В.Клігунова

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                        Додаток 2

до Програми   

Основні виробничі показники розвитку
галузі рослинництва на період до 2020 року (всі категорії господарств району)

 

Культура

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Площа тис.га

Урож. ц/га

Вал.
збір тис.тонн

Площа тис.га

Урож. ц/га

Вал.
збір тис.тонн

Площа тис.га

Урож. ц/га

Вал.
збір тис.тонн

Площа тис.га

Урож. ц/га

Вал.
збір тис.тонн

Площа тис.га

Урож. ц/га

Вал.
збір тис.тонн

Площа тис.га

Урож. ц/га

Вал.
збір тис.тонн

Зерно

47,5

53,2

252,6

49,5

67,1

332,3

46,5

63,8

296,8

50,4

63

318

50,4

63

318

50,4

63

318

Озима пшениця

18,4

44,3

81,6

17,9

53,3

89

14,6

49

71

18,5

50

92,5

18,5

50,5

93,4

18,5

50,5

93,4

Кукурудза
на зерно

17,6

75,7

133

20,1

104,4

199,4

22,1

89

196,5

19

90

171

19,2

90

172,8

19,5

90

175,5

Соняшник

18,2

27,6

50,3

17,9

27,1

48,6

18,1

28

50,5

18,5

28

48,1

18,5

28

48,1

18,5

28

48,1

Соя

8,8

18,6

16,5

8,2

27

22,3

9,9

27

26,9

9,2

27

24,8

9,5

27

25,7

9,5

27

25,7

Картопля

5,7

150

85,5

5,6

222

112

5,6

229

129,4

6

220

132

6

220

132

6

220

132

Овочі

0,9

185

16,1

0,7

230

16,1

0,7

224

16,3

1

191,0

19,1

1,2

192,0

23

1,2

192,9

23

Плодові

1,5

45,8

6,9

1,5

45,8

6,9

1,5

45,8

6,9

1,5

45,8

6,9

1,5

45,8

6,9

1,6

45,8

7,3

Заступник голови районної ради                                                   І.В.Клігунова


                                                                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                                                        Додаток 3

до Програми  

 

 

Основні виробничі показники розвитку галузі
тваринництва по всіх категоріях господарств  на період до 2020 року

Показники

Одиниця виміру

 факт 2015

2016

2017

2018

2019

2020

2020 у % до 2016

 
 

 Поголів’я : ВРХ

тис.гол.

17,7

17,3

17,6

17,6

17,7

17,9

103,5

 

                     у т.ч.корови

тис.гол.

8,6

8,4

8,5

8,7

8,7

8,8

104,8

 

                    свині

тис.гол.

8,2

7,5

7,6

7,7

7,8

7,8

104

 

                    вівці та кози

тис.гол.

2,6

2,6

2,7

2,7

2,7

2,7

104

 

                    птиця

тис.гол.

252

187,0

190

195

200

200

107

 

Виробництво:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м'ясо (реалізація)

тис.тонн

4,5

4,7

4,7

4,8

4,8

4,8

104

 

Молоко

тис.тонн

46,7

49,3

49,7

50

50,2

50,2

102

 

Яйця

млн.шт.

26,7

30,8

31,2

31,3

31,5

31,5

102

 

Вовна

тонн

2,6

2,7

2,7

2,8

2,85

2,87

106

 

 

 

Заступник голови районної ради                                                            І.В.Клігунова

 

 

 

Перейти до вмісту