Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageШановні громадяни, своєчасно задекларуйте доходи, отримані у 2016 році!

Конотопська ОДПІ звертається до громадян не відкладати декларування доходів, отриманих у минулому році, на останній день та вчасно їх задекларувати.

Свідоме декларування доходів та сплата податків – це вірний шлях до побудови європейського суспільства, ознака цивілізованого суспільства, високої правосвідомості громадян та є одним з критеріїв партнерських взаємовідносин між платниками податків та державою.

Виконати свій конституційний обов’язок та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за 2016 рік фізичні особи – платники податків повинні у термін не пізніше 3 травня поточного року, який є граничним строком подання Декларації громадянами та особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

 

Затверджено перелік груп технічно складних побутових товарів

Конотопська ОДПІ доводить до відома є, що відповідно до статті 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями Кабінет Міністрів України постановою від 16.03.2017 №231 (далі – Постанова №231) затвердив перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – Перелік).

Нагадуємо, що нормою пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України передбачено застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) платниками єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Згідно з Постановою №231 до цього Переліку ввійшли наступні групи товарів:

1. Група 73 «Вироби з чорних металів».

2. Група 84 «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої; їх частини».

3. Група 85 «Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя».

4. Група 87 «Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання».

5. Група 90 «Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя».

6. Група 91 «Годинники всіх видів та їх частини».

7. Група 92 «Музичні інструменти; їх частини та приладдя».

8. Група 95 «Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя».

Пунктом 3 Постанови №231 визначено, що вона набирає чинності через 30 днів з дня її опублікування.

Ця Постанова опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 07.04.2017 №66.

 

 

 Зацікавленість платників он-лайн послугами ДФС постійно зростає

Он-лайн послуги ДФС набувають популярності серед платників податків. Про це свідчить кількість звернень до Контакт-центру ДФС щодо використання таких сервісів.

За інформацією директора Інформаційно-довідкового департаменту ДФС Івана Романова, протягом першого кварталу цього року надано 3825 інформаційно-довідкових послуг на звернення, які надійшли телефоном та електронною поштою, щодо користування он-лайн послугами ДФС.

«Якщо у лютому поточного року питання щодо використання он-лайнових послуг зросли на 105 порівняно з січнем, то вже у березні їх було надано на 897 більше, ніж за останній місяць зими», – зазначив Іван Романов.

За його словами, найбільша кількість запитань стосувалися можливостей сервісу «Електронний кабінет платника» – 1358. Друге місце за популярністю займає сервіс «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс». Правилами користування ним цікавилися 1002 платники.

Нагадаємо, що отримати консультацію з питань застосування норм податкового та митного законодавства, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, роботи органів ДФС, сервісів та послуг, які надаються фіскальною службою можна у Контакт-центрі за номером 0-800-501-00-7.

 

На потреби армії спрямовано  майже 9 мільйонів гривень

За січень-березень 2017 року від платниками податків зареєстрованими в Конотопській ОДПІ  сплачено до Державного бюджету 8969,3 тис. гривень військового збору. Як повідомив в.о. начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов з початку року надходження суттєво зросли. Сума перевищення до аналогічного періоду 2016 року склала 1760,0 тис. гривень, відповідно, зафіксовано темп росту майже на третину.

В березні 2016 року зібрано 3246,2 тис. грн. що перевищило встановлені ГУ ДФС у Сумській області завдання на 359,7 тис. гривень.

Нагадаємо, що на сьогодні ставка збору незмінна і становить 1,5% від об'єкта оподаткування. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як із джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, всі доходи, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, а також фізичні особи – нерезиденти, які отримують доходи із джерела їх походження в Україні та податкові агенти.

Ситуація, яка останніми роками склалась в Україні, вказує на важливість надходжень військового збору для захисту незалежності нашої держави, а тому задекларуйте доходи, підтримайте армію.

 

Відповідальність за несвоєчасну сплату ПДФО за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи

Конотопська ОДПІ звертає увагу, що відповідно до п.179.7 ст.179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Згідно з п.126.1 ст.126 ПКУ у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:  при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;  при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Крім цього, при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, – після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

Перейти до вмісту