Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageОтримали спадщину – задекларуйте доходи

Конотопська ОДПІ нагадує, що кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2016 році, триває. Так, громадяни, які у минулому  році отримали спадщину не від родичів першого ступеня спорідненості та не сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, повинні подати декларацію та сплатити податок.

При отриманні спадщини членами родини першого ступеня споріднення незалежно від того, що було успадковано, вона оподатковується за нульовою ставкою. Інші громадяни України мають сплатити 5-відсотковий податок за будь­-яке майно, успадковане (або подароване). Якщо у минулому році резидент України отримав спадщину від нерезидента, то йому доведеться сплатити ставку податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків. Така ж ставка застосовується і у випадку, якщо нерезидент отримав спадщину на території України.

При цьому, громадяни також зобов’язані сплатити військовий збір, який складає 1,5 відсотка від вартості успадкованого (подарованого) майна. Відповідно до норм Податкового кодексу, подарунки оподатковуються у такий же спосіб, як і спадщина.

Якщо спадкоємцем є нерезидент України, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір мають бути сплачені до нотаріального оформлення об’єктів спадкування, при цьому декларація не подається.

Також, якщо спадкоємець-резидент самостійно, до нотаріального оформлення об’єктів успадкування, сплатив податок  та збір, йому також не потрібно подавати декларацію. Крім того, не повинні подавати декларацію спадкоємці при отриманні спадщини від спадкодавців, які є членами родини першого ступеня споріднення.

Нагадуємо,  що   декларацію про майновий стан і доходи   громадяни   повинні   подати не пізніше 03 травня 2017 року. Останнім днем сплати нарахованих  зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору є 31 липня 2017 року.  

 

Органами ДФС розпочато внесення сільськогосподарських товаровиробників до Реєстру отримувачів бюджетної дотації

На виконання статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» органами ДФС здійснюється внесення сільськогосподарських товаровиробників до Реєстру отримувачів бюджетної дотації.

Для внесення до Реєстру сільськогосподарський товаровиробник подає заяву про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру (форма № 1-РОБД).

Заява може бути подана у паперовому вигляді до податкової інспекції за основним місцем обліку або засобами електронного зв’язку в електронній формі (через Електронний кабінет платника або «Єдине вікно подання електронної звітності»).

Заява, яка прийнята до розгляду, розглядається контролюючим органом протягом трьох робочих днів з дня її отримання. За результатами розгляду Заяви контролюючий орган або вносить сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру, або вмотивовано відмовляє у внесенні до Реєстру або звертається до заявника з пропозицією подати нову заяву (із зазначенням підстав неприйняття попередньої).

Інформація про результати розгляду заяв розміщується у приватній частині Електронного кабінеті платника. Дані Реєстру оприлюднюються на офіційному веб-порталі ДФС (у відкритій частині Електронного кабінету платника).

 

На Сумщині вилучили фальсифіковану горілку вартістю 1,2 млн гривень

Як повідомила прес-служба ГУ ДФС у Сумській області, податкова міліція  в рамках розслідування кримінального провадження спільно з Департаментом захисту економіки в Сумській області вилучила 2 тисячі літрів фальсифікованої горілки «Пшенична». Мешканці Кролевця Сумської області  закуповували і продавали незаконно виготовлені алкогольні напої. Далі фальсифікат розповсюджували по всій області.

Слідчі дії набрали масштабного характеру. Слідчі та оперативники ДФС Сумщини працювали в декількох місцях Кролевецього та Конотопського районів. Підрахунок  вилученого горілчаного фальсифікату тривав аж до ранку 28 березня 2017 року.

За результатами проведених слідчих дій у магазинах, помешканні та автомобілі вилучено понад 16 тисяч пляшок лікеро-горілчаної продукції у скляній тарі та 90 тетрапаків місткістю 10 літрів кожен під виглядом горілки різних найменувань («Пшенична», «Перепелка», «Гетьман», «Хортиця», «Олександрія», «Воздух», «Хлібний дар», «Цельсій»). Загальний об’єм становить понад 8 тисяч літрів приблизною вартістю 1,2 млн. гривень. Слідство у кримінальному провадженні триває.

 

ДФС Сумщини по порушенням нарахування податків із заробітної плати  донараховано 20,5 млн. гривень

З початку року ГУ ДФС у Сумській області проведено 16 перевірок юридичних осіб з питань нарахування/перерахування та утримання податків і зборів з заробітної плати та інших доходів громадян. За словами Наталії Мірошнікової, начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Сумській області, за результатами перевірок виявлені порушення у 5 випадках та донараховано 20,5  млн гривень податків та штрафних санкцій.

Крім цього, проведено 2 фактичні перевірки платників податків з питань дотримання роботодавцем податкового законодавства та законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), за результатами яких виявлено 3 найманих працівники  з  якими не оформлено трудові відносини, додатково інформацію  передано до  управління Держпраці у Сумській області та Головного управління національної поліції в Сумській області.

Під першочергове відпрацювання працівники фіскальної служби взяли суб’єктів господарювання, в яких відбулося значне зменшення найманих працівників. Так, у 416 юридичних осіб  відбулося зменшення працюючих на 30 відсотків, у т. ч. у 261 юридичної особи кількість працівників зменшилась понад  50 відсотків. Одночасно 78 фізичних осіб – підприємців зменшили чисельність працівників від 3 осіб і більше, що може свідчити про використання найманої праці без оформлення трудових договорів.

«Якщо підприємці та керівники підприємств, які перебувають у групі ризику, й надалі нехтуватимуть нормами закону – це автоматично стане підставою для проведення перевірок» – підвела підсумок  Наталія Мірошнікова.

 

Продовжено термін подання е-декларацій для посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, які подають її вперше

Конотопська ОДПІ звертає увагу, що 30.03.2017 набирає чинності Закон України від 23.03.2017 №1975-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» (далі – Закон №1975).

Зазначеним Законом внесено ряд змін, зокрема, до Закону України від 14.10.2014 №1700-VII «Про запобігання корупції» (далі – Закон №1700).

Так, відповідно до Закону №1975 розділ XIII «Прикінцеві положення» Закону №1700 доповнено пунктом 51, згідно з яким до 1 травня 2017 року продовжено строк подання щорічної декларації для осіб, які відповідно до цього Закону подають таку декларацію вперше. Закон №1975 опубліковано у газеті «Голос України» від 29.03.2017 № 57.

Перейти до вмісту