Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageОсобливості подання річної податковій декларації про майновий стан і доходи

Конотопська ОДПІ доводить до відома, що відповідно до п.п.164.2.10 п.164.2 ст.164 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України від (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковуються згідно з цим розділом.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню і зазначається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), крім спадкоємців – нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Пунктом 179.2 статті 179 ПКУ визначено, що відповідно до розділу IV ПКУ обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО.

Враховуючи вищевикладене, фізичні особи – платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із ПКУ оподатковується за нульовою ставкою ПДФО, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну Декларацію, але за умови відсутності інших підстав для подання Декларації.

 

Фізична особа, яка переобладнала автомобіль на газ має право на податкову знижку

Конотопська ОДПІ нагадує, що платник податку має право включити до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених ним у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива (пп. 166.3.7 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України).

Звертаємо увагу, до  податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (пп. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166  Податкового кодексу). Порядок переобладнання транспортних засобів затверджено постановою КМУ від 21.07.2010 № 607.

 

Кому надійде повідомлення про сплату транспортного податку

Конотопська ОДПІ роз’яснює, що об'єктом оподаткування  транспортним податком у 2017 році  є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Отже, щоб автомобіль оподатковувався транспортним  податком, його середньоринкова вартість повинна перевищувати  1,2 млн. гривень. Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна, тип пального.

 

Ліквідація підпільних виробництв фальсифікату

Працівники податкової міліції постійно проводять оперативні заходи у рамках протидії незаконному виготовленню, переміщенню через кордон України та реалізації підакцизних товарів. Про це розповів Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан в ефірі програми «Уряд на зв’язку з громадянами».

За його словами, на сьогодні підробка алкогольної продукції є досить поширеною тенденцією. Протягом 2016 року було викрито 138 підпільних цехів з промислового виготовлення лікеро-горілчаних виробів.

«За минулий рік було вилучено незаконно вироблених алкогольних товарів на 108 млн. грн. Фактично всі вони можуть становити загрозу для здоров’я людей. Вже тільки з початку цього року вилучено фальсифікованої горілки на 13 млн. грн, тобто ця робота триває постійно», – підкреслив Сергій Білан.

Він також зазначив, що працівники спецпідрозділу «Фантом», які працюють на лінії розмежування у зоні АТО, також протидіють ввезенню в Україну підроблених лікеро-горілчаних виробів.

«Як правило підроблену горілку, тютюнові вироби везуть з непідконтрольної території Донецької та Луганської областей, тому що там досить дешева робоча сила, дешевий контрабандний спирт і вже тут намагаються продати», – розповів Сергій Білан.

 

ДФС пропонує відмінити необхідність перевірки кожного з ФОПів при їх закритті

ДФС виступила з пропозиціями щодо перегляду критеріїв для проведення обов’язкової перевірки фізосіб – підприємців при їх закритті та спрощення процедури зняття їх з податкового обліку. Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час засідання Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

За його словами, відповідно до діючого законодавства ДФС зобов'язана перевірити кожну фізичну особу-підприємця в процесі його ліквідації. Водночас, враховуючи цьогорічні нововведення щодо необхідності сплати  ФОПами єдиного внеску навіть при відсутності прибутку, з 01.12.2016 до 20.02.2017 близько 330 тисяч підприємців припинили свою діяльність. При цьому, більшість закритих ФОПів були "сплячими" та давно не вели господарську діяльність.

"На цей рахунок існує два накази Мінфіну. Один з них стосується ЄСВ, другий – всіх інших податків. Ми вважаємо, що варто переглянути ці накази і створити більш конкретні вимоги – в яких випадках, в залежності від критеріїв тієї фізособи-підприємця, що закривається, яка потрібна чи не потрібна перевірка", – запропонував Роман Насіров.

Перейти до вмісту