Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageОтримав кошти від «репетиторства»,  приватних уроків – подай декларацію

Конотопська ОДПІ звертається до вчителів гімназії, загальноосвітніх та спеціалізованих шкіл м. Конотоп та Конотопського району, які надають платні приватні уроки та нагадує про необхідність виконання конституційних обов’язків, щодо подання декларації про доходи та сплати відповідних податків згідно доходів отриманих в 2016 році.

Ми не оцінюємо моральні наслідки дій вчителів, які в неурочний час, за гроші, надають приватні уроки учням школи де вони працюють, а також інших шкіл. Це дуже серйозна, психологічна тема при дослідженні якої, перш за все необхідно встановити чому одна і та ж людина змінюється на протязі короткого проміжку часу. Навіть тоді, коли а заняттях в школах, формально, вчителі викладають в повному обсязі весь матеріал, залишаються якісь секрети за які, на їх думку, необхідно сплачувати додаткові гроші. На приватних заняттях, як правило у себе в дома, такі просвітителі знаходять інші слова та способи донести науку до умів своїх учнів. І це їм вдається так як діти, або їх батьки,  сплачують за науку готівкові кошти. Як не дивно, громадськість без негативу відноситься до таких «гуру», навіть не намагається порівняти їх з «хабарником звичайним» чи «перевертнем в пагонах».

Для Конотопської ОДПІ важливо донести до відома вчителів, які протягом 2016 року отримували готівкові кошти за надання приватних уроків, що в такому випадку вони  є суб’єктами декларування і на підставі Конституції України та Податкового кодексу України зобов’язані подати декларацію та сплатити податок з доходів фізичних осіб та військовий збір. Не виконання такого обов’язку тягне за собою вже не моральну, а юридичну відповідальність  в тому числі адміністративну та фінансову з застосуванням фінансових санкцій. Враховуючи вищевикладене радимо не випробовувати долю та задекларувати отримані доходи.      

 

У 2017 році розмір податкової соціальної пільги складає 800 гривень

Податкова соціальна пільга – це можливість платника зменшити нараховану місячну суму зарплати на розмір такої пільги. У 2017 році сума пільги складає 800 грн, тобто 50 відс. від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного податкового року. Про це розповів начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб Конотопської ОДПІ Ярослав Борщенко в інтерв’ю.

За його словами, право на податкову соціальну пільгу має кожна працююча особа, яка отримує заробітну плату і сплачує податок на доходи фізичних осіб, у разі відповідності умовам. Так, пільга надається, якщо розмір нарахованої місячної зарплати не перевищує суми, яка дорівнює місячному прожитковому мінімуму, помноженому на 1,4 і округленому до десятків гривень. При цьому податкова соціальна пільга застосовується тільки до зарплати і не стосується інших доходів (заробітків підприємців або сум, отриманих від проведення незалежної професійної діяльності).

Однак, якщо працівник, крім зарплати, отримує виплати з бюджету у вигляді стипендії, грошового чи майнового забезпечення учня, студента, аспіранта, ординатора, ад'юнкта, військовослужбовця пільга не використовується.

«Податкова пільга може надаватися тільки на одному місці роботи. Таким чином, якщо людина працює на декількох підприємствах, вона сама може обрати, де їй вигідніше скористатися правом на пільгу, і подати роботодавцю письмову заяву», – зазначив Ярослав Борщенко.

 

Вилучено прилади до вогнепальної зброї

На митному посту «Конотоп» Сумської митниці ДФС митниками разом із працівниками прикордонного загону та СБУ у Сумській області  виявлено спеціальні прилади до вогнепальної зброї. Товари виявлено при проведенні митного контролю потягу сполученням «Моска-Одеса». Провідниця вагону,  громадянка України, зізналася, що сховала  6 кронштейнів для зброї MNT 978 міжпотолочному просторі. Вона намагалася приховати товар у вентиляційній порожнині над котлом для підігріву води. Щоб дістатися до «схованки», довелося розбирати стелю над котлом.

За даним фактом працівниками Сумської митниці ДФС складено протокол про порушення митних правил за ч.1 ст.483 Митного кодексу України «Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон Україні з приховуванням вид митного контролю». Товари вилучено. Справу буде передано до суду.

 

Опитування свідчать про зменшення рівня корупції

За словами начальника Головного управління внутрішньої безпеки ДФС Юрія Шеремета  результати проведеного у грудні минулого року опитування, в якому взяли участь 6,3 тис. платників податків, засвідчили зменшення проблемних ситуацій, що виникають у платників податків при спілкуванні з працівниками органів ДФС під час здійснення господарської діяльності.

Так, якщо у березні 2016 року 48 відс. від загальної кількості опитаних платників вказали на виникнення проблемних питань між ними та працівниками ДФС, то у грудні їх кількість скоротилася до 46 відсотків. Про покращення  відносин із платниками також свідчать відповіді суб’єктів господарської діяльності на запитання: "Як змінився, на Вашу думку, рівень корумпованості в органах ДФС?". У грудні 2016 року 13,7 відс. респондентів (на 4 відс. більше ніж у березні) повідомили про те, що рівень корумпованості в органах ДФС значно знизився. На 4 відсотки зменшилася і кількість платників, які повідомили, що показник залишився на рівні минулих років.

«На підставі отриманих нами даних опитування можна констатувати: в цілому проведені дослідження засвідчили, що результати роботи Головного управління внутрішньої безпеки по притягненню працівників органів ДФС до відповідальності за вчинення корупційних дій мали позитивний вплив на зменшення рівня корупції та покращення суспільної думки щодо діяльності органів ДФС», – підкреслив Юрій Шеремет.

 

Роман Насіров підписав договір з Консультативною місією ЄС

Голова ДФС Роман Насіров та Голова Консультативної місії Європейського союзу з реформування сектору цивільної безпеки України Кястутіс Ланчінскас підписали договір про передачу ДФС обладнання у безповоротне користування.

Згідно з договором, фіскальній службі в якості міжнародної технічної допомоги  буде передане обладнання для виявлення наркотичних засобів та прекурсорів.

Отримане обладнання ДФС використовуватиме відповідно до завдань проекту зі зміцнення спроможності ДФС у сфері виявлення нелегального переміщення наркотичних засобів та прекурсорів.

Під час зустрічі Голова ДФС відзначив важливість співробітництва ДФС та Консультативної місії Євросоюзу щодо вирішення проблемних питань  забезпечення безпеки державних кордонів. «Ми маємо план щодо модернізації митниці, митних постів. Це стосується зокрема обладнання. Тому ми вдячні за допомогу, яку нам надає Консультативна місія Європейського союзу», – зазначив Роман Насіров.

Кястутіс Ланчінскас запевнив про готовність місії і надалі надавати підтримку ДФС, як  шляхом консультацій, так і через забезпечення фіскальних органів необхідним обладнанням.

Перейти до вмісту